Την 25ην Ιανουαρίου 1958 η Κα Μίνα χήρα Λεωνίδα Καρυστινάκη, ενεργούσα κατ΄εντολήν και λογαριασμόν της συσταθείσης δια του από 23-1-1952 Β.Δ δημοσιευθέν είς το υπ΄αριθ.19 της 26-1-1952 φύλλον της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και διαλυθείσης μετά την εκπλήρωσιν του σκοπού δι΄ον συνεστήθη,την 31-12-1956, Ερανικής Επιτροπής δια την μετατροπήν της εν Χώρα Άνδρου εριπωμένης οικίας Θεοφίλου Καίρη είς Μουσείον και βιβλιοθήκην,παρέδωσε δια πρωτοκόλλου παραδόσεως και παραλαβής,φέροντος ημερομηνία 25-1-1958, είς τον Δήμαρχον Άνδρου κ.Μιχαήλ Σπ.Πολέμη την ως άνω οικία , απολύτως επισκευασμένη,επιδιορθωμένη και διαμορφωμένη εις χώρον Μουσείου και Βιβλιοθήκης.

Κατά την υπογραφήν του πρωτοκόλλου παραδόσεως και παραλαβής, η Κα Μίνα Λ.Καριστυνάκη διετύπωσε την ευχήν της διαλυθείσης Ερανικής Επιτροπής όπως η οικία Θ.Καίρη μετατραπή εις Μουσείον και Βιβλιοθήκη το συντομώτερον συμφώνως και προς τον σκοπόν του διενεργηθέντος εράνου.

Η οικία του Θ.Καίρη, διατηρήσασα τον αρχικόν  ρυθμόν της,είναι διόροφος μεθ΄υπογείου και περιμανδρωμένου κήπου.Ο άνω όροφος είναι κεραμοσκεπής μετά καπνοδόχου και αποτελείται από εν δωμάτιον, το δάπεδον του οποίου είναι ξύλινον,και έχει δύο παράθυρα και μίαν θύραν άγουσαν προς την πλακόστρωτον ταράτσα περιτοιχιζομένην υπό χαμηλού στηθαίου.Ο όροφος ούτος συγκοινωνεί μετά του ισογείου δια ξυλίνης εσωτερικής κλίμακος.

Το ισόγειον αποτελείται από το σαλόνι, τον κοιτώνα,την κουζίνα και το λουτρό.

Ο κήπος είναι περιμανδρωμένος και έχει δύο εξωτερικές θύρες.

Το υπόγειον αποτελείται από δύο δωμάτια, άνευ εσωτερικής θύρας,με δύο παράθυρα και μία ξύλινη εξωτερική θύρα.

Οι τοίχοι της οικίας εσωτερικώς και εξωτερικώς έχουν υδροχρωματισθή αι δε θύραι και τα παράθυρα φέρουν υαλοπίνακες καθώς και εξώφυλλα.

Επίσης εγένοντο υδραυλικαί και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, της ηλεκρτικής τοιαύτης προσαρμοσθείσης προς το ρεύμα της ηλεκτρικής μηχανής.

Η συσταθείσα την 26-1-1952 Ερανική Επιτροπή αποτελείτο εκ των Ι. Κ. Βογιαζίδη Προέδρου,

Ι. Δ. Παλαιοκρασά και Β.Ν.Τατάκην  αντιπροέδρων, Δ. Θ. Καίρην Γενικού Γραμματέως, Μίνας Λ. Καρυστινάκη, Μαριάνθη Π. Γαρυφαλλιά, Ι. Π. Ζωγράφου, Μίνας Λ. Καμπάνη, Α. Λ. Καρυστινάκη Φράγκας Δ. Πολίτη, Μαρίας Λ. Βολλαλίδη.

Η επιτροπή, κατόπιν διαβημάτων της προς τον Πανάγιον Τάφον, επέτυχεν την παραχώρηση προς τον Δήμον Άνδρου της οικίας του Θ. Καίρη και συνέλεξε το ποσόν των 133.556.30 Δρχ

τα οποία εδαπάνησε δια την επισκευήν, επιδιώρθωσιν και μετατροπήν της οικίας δια χώρον Μουσείου και Βιβλιοθήκης βάσει σχεδίου του εξ΄Άνδρου αρχιτέκτονος κ. Άρ.Γουλανδρή.

Αρχείο Δημήτρη Ν.Γιαννίση

«Ανδριακή Επιθεώρηση»  25 Μαρτίου 1958 Τεύχος Α΄ αριθ.5

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.