Του Θεοδόση Σουσούδη

Δημοτικού Συμβούλου Επικεφαλής ΑΝΔΡΟΣ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος  παρέα με τον πρωτόγνωρο  «Καλλικράτη» και με μία γνώριμη, αδύναμη, ανοργάνωτη και αναποτελεσματική  δημοτική αρχή. Μία δημοτική αρχή  μακριά  από τα μεγάλα προβλήματα του νησιού, δυστυχώς όμως απούσα και από τα πολλά προβλήματα της καθημερινότητάς μας.

Παχιά λόγια από τα στόματα  κοντόφθαλμων  πολιτικών της τοπικής μας κοινωνίας που δεν μας οδήγησαν πουθενά, αντίθετα,  μας έφεραν αρκετά βήματα  πίσω. Ταμπουρωμένοι πίσω από την γενικότερη κρίση, που την χρησιμοποιούν ως άλλοθι για  να δικαιολογήσουν την αναποτελεσματικότητά τους. Στρέφουν τους κατοίκους  τον έναν απέναντι στον άλλον για να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από  τα προβλήματα και τους πραγματικούς υπεύθυνους. Πολιτικές  ξεπερασμένες, ανούσιες  και όπως αποδείχθηκε, καταστροφικές για τον τόπο μας.

Οι υποσχέσεις και οι φανφάρες έπεσαν στο κενό, βυθίζοντας έτσι στο σκοτάδι της υπανάπτυξης όλο το νησί. Τα ανεκπλήρωτα ρουσφέτια αγανάκτησαν τους παραπλανημένους  ψηφοφόρους. Τα ψέματα κυριάρχησαν προκειμένου να μετατοπίσουν χρονικά τα προβλήματα και να δικαιολογήσουν τις ολιγωρία.

Οι προσδοκίες κατέρρευσαν. Λόγια εντυπωσιασμού που απέβλεπαν στη προσωρινή καταξίωση και αποδοχή, όμως ο χρόνος δεν ήταν σύμμαχος τους αποδεικνύοντας περίτρανα ότι το ψέμα έχει «κοντά ποδάρια».

Η πολλά υποσχόμενη εμπειρία τους, έσβησε με τις πρώτες βροχές και παρασύρθηκε μαζί με την παράνομη χωματερή. Λες και η φύση ήθελε να εκδικηθεί αυτούς, που τόσα χρόνια την προκαλούσαν με την καταστροφική αμέλειά τους.

Επισκέπτες από κάθε σημείο της  Ελλάδας αναρωτιόντουσαν πως είναι δυνατόν να κυριαρχεί τόση ακαταστασία, τόση βρωμιά και σκουπιδοπλημμύρα σε ένα αρχοντονήσι σαν την Άνδρο.  Ένα νησί που όταν άλλοι στην υπόλοιπη  Ελλάδα, πριν πολλά χρόνια, χρησιμοποιούσαν τα κεριά για φωτισμό, στην Άνδρο λειτουργούσε σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ένα νησί που πριν πολλά χρόνια, ήταν πολύ μπροστά, τώρα κάποιοι το έχουν φέρει πολλά χρόνια πίσω.

Η Άνδρος των λόγιων  και των συγγραφέων, η Άνδρος της ναυτοσύνης και του εφοπλισμού, η Άνδρος της κουλτούρας και του πολιτισμού, η περήφανη Άνδρος δυστυχώς  τραυματίστηκε σοβαρά χωρίς περιθώρια, όπως φαίνεται, γρήγορης ανάκαμψης.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς;

  • Την επιτροπή υγείας, που θα όριζε ο Δήμος και θα έπαιρνε μέτρα για καλύτερες παροχές υγείας και δεν έγινε ποτέ;
  • Την απομάκρυνση των συνεργείων καθαριότητας από τα χωριά, που υποχρέωσαν τους υπερήλικες να κουβαλάνε τα σκουπίδια εκατοντάδες μέτρα ή σκαλιά;
  • Τα σκοτεινά δρομάκια στα χωριά, που αγοράζουν λάμπες οι κάτοικοι, ενώ συγχρόνως πληρώνουν τα δημοτικά τέλη;
  • Το σήριαλ με τα  σκουπίδια;  Τον ΧΥΤΥ που από την πολύ «μελέτη», έχει γίνει μυθιστόρημα; Τον «ΣΟΥΚΟ», με τις τυμπανοκρουσίες και τις κάμερες, που έφυγε «νύχτα»; Την ανύπαρκτη ανακύκλωση, που σε κάθε συμβούλιο έταζαν πως θα εντατικοποιηθεί;  Το «πείτε μου τι να κάνω» στους κατοίκους που τους κάλεσαν, δήθεν για ενημέρωση, ύστερα από 14 μήνες; Το κάψιμο των σκουπιδιών μέσα στους οικισμούς, που ανάγκασε όλους μας και ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά να εισπνεύσουμε τις δηλητηριώδεις διοξίνες;
  • Τα  ατελείωτα και επικίνδυνα  λιμάνια; Τις «αιωνόβιες» και επικίνδυνες  λακκούβες στα οδοστρώματα;
  • Τα  προβλήματα  της  μεταφοράς  των μαθητών, που με τα άσχετα στοιχεία που έδωσαν στο Υπουργείο, έκαναν εντελώς ασύμφορη την μεταφορά τους με την συγκοινωνία;
  • Το αλαλούμ με την κυκλοφορία στο Μπατσί  κατακαλόκαιρο, που άλλαξαν την κατεύθυνση του μονόδρομου μέσα στον Ιούλιο και  άφησε «άφωνους» κατοίκους και επισκέπτες;
  • Το ξεκίνημα από την Άνδρο του διάπλου του Αιγαίου από τον ολυμπιονίκη μας Νίκο Κακλαμανάκη, απ’ όπου απουσίαζε παντελώς  η δημοτική αρχή;
  • Τα μεγάλα έργα στο Κόρθι,  με ένα  Βιολογικό  χωρίς αποχετευτικό σύστημα και ένα Πανεπιστήμιο χωρίς ταυτότητα και αντικείμενο, έργα που στοίχησαν εκατομμύρια ευρώ και δεν προσφέρουν ή αποδίδουν το παραμικρό για να δικαιολογήσουν τα έξοδά τους ενώ αντίθετα έπρεπε να αποτελούν μοχλό ανάπτυξης για την περιοχή;
  • Μέσα σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η εμμονή για αγορά των μετοχών της «Αναπτυξιακής Άνδρου», μιας εταιρείας με πολλά οικονομικά προβλήματα που είχαν την καταπληκτική ιδέα να κάνουν και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τουλάχιστον κατά 200.000  ευρώ,  μέσα σε αυτή την τεράστια οικονομική κρίση;
  • Για να έρθει, τέλος, εκείνη η μεγάλη μέρα που σκέφτηκαν πρώτοι!!! από όλους το «χαράτσι». Ένα φόρο, χωρίς σχεδιασμό,  χωρίς κάποιο χρονοδιάγραμμα, που θέλουν να μας επιβάλλουν. Μάλλον θα σκέφτηκαν πως οι «ψηφο – φόροι» πρέπει να πληρώσουν και «φόρο-ψήφου».

Γι αυτό: Οι τοπικοί άρχοντες και η δημοτική αρχή, πρέπει  να σταματήσουν την κοροϊδία και τα ψέματα. Πρέπει να καταλάβουν ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με «σεμινάρια» για απραγματοποίητες υποσχέσεις. Οι πολίτες δεν είναι μαθητούδια, θέλουν σοβαρή αντιμετώπιση και να νοιώσουν επιτέλους ότι κάποιος-κάποιοι φροντίζουν για το κοινό συμφέρον και το μέλλον του νησιού. Αρκετά πια, ας καταλάβουν ότι η θητεία είναι  ΤΕΣΣΕΡΑ  χρόνια και όχι λίγοι μήνες πριν τις εκλογές για να πραγματοποιούν μικρορουσφετάκια της τελευταίας στιγμής .

Αυτός ο φαύλος κύκλος μας έφερε σε αυτό το χάλι. Κοιτώντας τα μικροσυμφέροντα χάσαμε την ουσία και την πραγματική πρόοδο, χάσαμε όλα αυτά τα χρόνια την ευκαιρία για ανάπτυξη και η κρίση μας βρίσκει ανοχύρωτους και  χωρίς υποδομές, επειδή κάποιοι κοίταζαν  την «καρέκλα» και όχι την προοπτική που είχε ανάγκη  το νησί μας.

Τώρα, διανύουμε  το 2012 και πρέπει να δούμε με αισιοδοξία το μέλλον. Ότι μας απέμεινε από δύναμη και κουράγιο πρέπει να τα επιστρατεύσουμε  και να δούμε με καθαρό μυαλό τι μπορούμε να κάνουμε. Όλοι μαζί πρέπει να φροντίσουμε και να σχεδιάσουμε το μέλλον μας. Τα ψέματα τελείωσαν και η σημερινή κατάσταση θέλει δουλειά και μεράκι. Οι έμπειροι πολιτικοί μας δεν τα κατάφεραν, αντίθετα απέκτησαν εμπειρία στην σκοπιμότητα και στο ψέμα. Τα προβλήματα  έχουν λύσεις.

Η Άνδρος διαθέτει μοναδική φυσική ομορφιά, διαθέτει  όμως και   εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, επιφανείς επιστήμονες, επιτυχημένους επιχειρηματίες και μεγάλους οικονομικούς παράγοντες. Όλοι  αγαπούν την Άνδρο και θέλουν να τη δουν και πάλι Αρχόντισσα. Όλοι  πρέπει να επιστρατευθούν και να παίξουν καταλυτικό ρόλο στη προσπάθεια για ανάπτυξη. Όλους αυτούς, μαζί με όλους εμάς, η Άνδρος ΤΩΡΑ  χρειάζεται.

Μόνο έτσι θα επιστρέψει η ελπίδα και θα ανοίξουν ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για το νησί μας, γιατί το μέλλον μας είναι υπόθεση όλων, ανεξαιρέτως.

Καλή χρονιά με υγεία, πρόοδο και αισιοδοξία.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.