Της Δανάης Α. Μπασαντή

Στο γαϊτανάκι της κρίσης και της αβεβαιότητας που βρίσκεται η κοινωνία μας ήρθε να προστεθεί και μία μάσκα. Είναι η μάσκα των Anonymous, που πρωταγωνιστεί παρεμβαίνοντας στους δικτυακούς τόπους του υπουργείου οικονομικών, δικαιοσύνης και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Αλλά ποια είναι αυτή η ομάδα των Anonymous; Πότε εμφανίστηκε; Τι σκοπούς έχει; Οι Anonymous είναι χάκερς. Εμφανίστηκαν πρώτη φορά το 2003 στο διαδίκτυο. Με ιδιαίτερη εμμονή στην ανωνυμία κινούνται ανεξέλεγκτα. Το 2009 κέρδισαν διεθνή δημοσιότητα με τις διαδικτυακές επιθέσεις τους σε μεγάλες δισκογραφικές εταιρίες, οι οποίες ζητούσαν τον περιορισμό της διακίνησης και αντιγραφής δωρεάν μουσικής. Τον περασμένο μήνα προκάλεσαν γενικό μπλακ άουτ στους διαδικτυακούς τόπους του FBI και του αμερικανικού υπουργείου δικαιοσύνης, διαμαρτυρόμενοι για την προσπάθεια να κλείσουν μια ιστοσελίδα δωρεάν διακίνησης βίντεο και μουσικής.

Αλήθεια, τι συμβολίζει η μάσκα που φορούν; Η ιστορία της μας πάει πολλούς αιώνες πίσω. Το 1604 στα προάστια του Λονδίνου συναντηθήκαν κάποιοι καταπιεσμένοι καθολικοί αντιδρώντας στα σκληρά μέτρα που επέβαλε ο προτεστάντης βασιλιάς Ιάκωβος Α΄ και αποφάσισαν να ανατινάξουν το Βρετανικό κοινοβούλιο. Αρχηγός τους ήταν ο Γκάι Φόκς. Το σχέδιο τους έμεινε γνωστό ως «Συνωμοσίας της Πυρίτιδας». Στις 5 Νοεμβρίου του 1605 το σχέδιο τους ξεσκεπάστηκε και ο Φόκς συνελήφθηκε και σκοτώθηκε. Στην δεκαετία του 1980 ο Άλαν Μουρ έκανε μια σειρά κόμικς που παρουσίαζαν έναν συμπαθή συνωμότη με την μάσκα του Γκάι Φόκς. Και το 2005 τα κόμικς οδήγησαν στην παραγωγή της διάσημης ταινίας «V for Vendetta».

Σήμερα με έμβλημα την μάσκα του Γκάι Φόκς οι Anonymous παίρνουν θέση και για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας. Στα βίντεο τους προειδοποιούν: «Είμαστε Λεγεώνες! Δεν συγχωρούμε! Δεν ξεχνούμε! Να μας περιμένετε..!»  Οι μασκοφόροι ‘’εκδικητές’’ παριστάνουν τους Ζορό. Προβάλουν την ιδεατή εικόνα του προστάτη του λαού και προειδοποιούν για τιμωρία όσων μετέχουν στην εξουσία. Κρυμμένοι πίσω από τις μάσκες δείχνουν με το δάκτυλο αυτούς που θεωρούν ενόχους υποκαθιστώντας τους νόμιμους κριτές. Φυσικά κανείς δεν γνωρίζει, τι και ποιος κρύβεται πίσω από μια μάσκα!  Και κανείς δεν ξέρει τα άδηλα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τα προσωπεία.

Αίτημα των καιρών είναι να πέσουν οι μάσκες. Όμως οι Anonymous όπως και οι κουκουλοφόροι κάνουν αυτά που κάνουν πίσω από τις μάσκες. Στο όνομα της λαϊκής αγανάκτησης επιτίθενται σε ότι δεν τους εξυπηρετεί ή δεν τους εκφράζει. Οι μασκοφόροι της εποχής μας ζητούν εκδίκηση προβάλλοντας το ατομικό τους περί δικαίου αίσθημα το οποίο έτσι ανεξέλεγκτο οδηγεί στην βίαιη επιβολή επί των άλλων.

Οι μάσκες και οι κουκούλες είναι μέρος του καρναβαλιού. Και όχι της πολιτικής ζωής. Οι απόψεις και η κριτική σε μια δημοκρατία δεν μπορούν να είναι ανώνυμες. Η θέση μας στην κοινωνία είναι επώνυμη το ίδιο και τα πιστεύω μας. Το πλήθος μπορεί  να μην έχει όνομα. Όμως εμείς που το αποτελούμε έχουμε…

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.