28 επιστήμονες από όλο τον κόσμο θα κάνουν ανακοινώσεις από 20-22 Μαΐου 2012

Στο επίκεντρο ενός μεγάλου συνεδρίου, που θα διαρκέσει τρεις ημέρες και στο οποίο θα κάνουν ανακοινώσεις 28 επιστήμονες από κάθε γωνιά του πλανήτη, θα βρεθεί ο αρχαιολογικός χώρος της Ζαγοράς, από τις 20 μέχρι τις 22 Μαΐου.

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών και την εν Αθήναις Αρχαιολογική εταιρεία και έχει θέμα «Ο αρχαιολογικός χώρος της Ζαγοράς, στο πλαίσιο των οικισμών της γεωμετρικής εποχής».

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση: «Σκοπός του συνεδρίου είναι να εξετάσει τις καινούργιες ανακαλύψεις και να τονίσει τη συμβολή τους για μια καλύτερη κατανόηση των ανασκαφών της Ζαγοράς, καθώς και την επίδρασή τους στην ερμηνεία του υλικού που ήρθε στο φως σ’ αυτό το χώρο. Πιο συγκεκριμένα, ο σκοπός του συνεδρίου είναι να εξετάσει τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ των οικισμών της Γεωμετρικής Περιόδου στην Ελληνικό κόσμο».

Οι διοργανωτές του συνεδρίου προσκάλεσαν 28 επιστήμονες από την Ευρώπη, τη βόρεια Αμερική και την Αυστραλία, οι οποίοι δέχτηκαν να κάνουν ανακοινώσεις στο συνέδριο. Ανάμεσά τους είναι η διευθύντρια της Βρετανικής Σχολής Αθηνών κυρία Κάθριν Μόργκαν, η οποία θα πραγματοποιήσει και την πρώτη εισηγητική διάλεξη. Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν προσκληθεί είναι ο καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανμεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης κ. Μ.Τιβέριος, οι κ. Α. Γούναρης και Α. Μαζαράκης από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η κ. Ν. Κούρου από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο προϊστάμενος της ΙΘ΄ εφορείας προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων κ. Δ. Σκιλάρντι, η κ. Χρ. Τελεβάντου από την ΚΑ΄ εφορεία προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων, καθώς και καθηγητές από το αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αυστραλίας, από τα Πανεπιστήμια Βόρειας Καρολίνας, Μιζούρι, Οξφόρδης, Στρασβούργου, Άμστερνταμ κλπ.

Όπως είναι γνωστό, οι ανασκαφές στη Ζαγορά, από το 1967 έως το 1977 υπήρξαν σημαντικές για τη μελέτη και την ανασύνθεση της ζωής στο Αιγαίο, κατά τη διάρκεια της Γεωμετρικής Εποχής. Ο διακεκριμένος μελετητής της εποχής, αείμνηστος Nicolas Coldstream, έγραψε μάλιστα ότι: «…κανένας άλλος χώρος στον ελληνικό κόσμο δεν προσφέρει μια πιο καθαρή εικόνα της ιδιωτικής ζωής σ΄ αυτήν την περίοδο».

Κεντρική θέση στις ανακοινώσεις του συνεδρίου θα έχουν οι οικισμοί του Αιγαίου, αλλά θα υπάρξουν και ανακοινώσεις για την Κάτω Ιταλία, τη Σικελία, τη Μικρά Ασία και την Κύπρο.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, Πανεπιστημίου 22.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.