Αυτοδημιούργητος, ναυτικός, πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού, αρχιπλοίαρχος στην N.J. Goulandris, προσωπάρχης στα Ναυπηγεία του Νεωρίου, έφθασε στην κορυφή της καριέρας του με  την ίδρυση της Eletson Corporation μαζί με τους Ερρίκο Κέρτσικωφ, και τους αδελφούς Απόστολο και Γρηγόρη Χατζηελευθεριάδη.

Προσιτός, προσηνής, δυναμικός, άνθρωπος του καθήκοντος και του θάρρους, της ψυχραιμίας αλλά και της συγκίνησης, Ανδριώτης, Έλληνας, μέντορας για τους νεώτερους της ναυτιλίας και ακούραστος εργάτης της θάλασσας, είναι ίσως από τους τελευταίους εφοπλιστές της γενιάς του, που διατήρησαν ζωντανή την επαφή με το  αντικείμενό τους. Την επαφή με το βαπόρι.

Πως αλλιώς μπορεί να εξηγήσει κανείς την φυσική παρουσία του, με φόρμα και κράνος στον Σκαραμαγκά σε περίοδο δεξαμενισμού βαποριού, το 2009;

Πως αλλιώς μπορεί  ερμηνεύσει κανείς την διατήρηση της ελληνικής σημαίας στα πλοία της εταιρίας του;

«Ήταν ο πρώτος καραβοκύρης που μπήκε με το «σπαθί» του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ακόμη και τότε υπήρξε σεμνός, αλλά με ψυχισμό απροσπέλαστο από τους ισχυρότερους. Παροιμιώδης ο δυναμισμός και το ήθος του. Γερό μυαλό και με ψυχή πάντα κοντά στον Θεό. Αυτός ο καραβοκύρης της Άνδρου, ο μικρός, ο ταπεινός, ο μέγας» θα γράψει στην «Εστία» για τον καπετάν Γιάννη, ο φίλος του, Ανδριώτης της Δημοσιογραφίας και της Πολιτικής, Βασίλης Ι. Κοραχάης

Πως μπορεί να αντικρούσει κανείς την άσβεστη αγάπη του Γιάννη Καρασταμάτη για την Άνδρο, όταν κάθε Πέμπτη, ταξίδευε στο χωριό του τα Αποίκια, για να ζει από κοντά τον τόπο, τους ανθρώπους και τις αναμνήσεις του;

Ο καπεταν Γιάννης Καρασταμάτης, που θεωρούσε κέρδος ζωής, να επιστρέφει στο χωριό του και να τον αποκαλούν με το μικρό του όνομα, δεν ξέχασε, ούτε έχασε ποτέ  το νήμα της προέλευσης του. Ανέπτυξε ένα μεγάλο ενδιαφέρον για την τέχνη και τον πολιτισμό τους οποίους προσπάθησε να «υπηρετήσει» από κάθε μετερίζι της κοινωνικής του δραστηριότητας. Το μαρτυρά η εκπληκτική συλλογή έργων τέχνης που απέκτησε αλλά και η ενεργός συμμετοχή του σε συλλόγους, όπως εκείνον των «Φίλων Ανασκαφών Παλαιόπολης Άνδρου» όπου είχε διατελέσει και πρόεδρος, ενώ δεν είναι παρά τον Φεβρουάριο του 2010, που το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, τιμητικά, σε ειδική τελετή, στον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος, τον κατέστησε μέλος του Τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Παντρεμένος με την Ερατώ το γένος Βασιλείου Χατζηελευθεριάδη, είναι πατέρας δύο παιδιών, της Λασκαρίνας και της Νένης και παππούς έξι εγγονών. Πλήθος κόσμου τον συνόδεψε στην εξόδιο ακολουθία, στις 2 Μαρτίου, στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Πειραιά. Η σορός του ετάφη στις 3.3.2012 στο κοιμητήριο της γενέθλιας γης του, στα Αποίκια, που λάτρευε και «υπηρετούσε» όλη του τη ζωή.

Η απώλεια του καπετάν Γιάννη Καρασταμάτη, ιστορική απώλεια για το νησί της Άνδρου, αφήνει την ελληνική παραδοσιακή εφοπλιστική και ναυτική οικογένεια πραγματικά φτωχότερη, σε έναν χώρο που διευρύνεται όλο και πιο απρόσωπα, προσχωρώντας σε ψυχρές πολυεθνικές της αλμύρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.