Της  Δανάης Α .Μπασαντή

Στις γειτονιές του κόσμου η γηραιά ήπειρος Ευρώπη αναζητά τη δική της πορεία σε δρόμους σπαρμένους με αρχαία ίχνη. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα τα χώματα της Ευρώπης έχουν γνωρίσει την δόξα, αλλά και την παρακμή των μεγάλων αυτοκρατοριών.

Την σημάδεψαν σημαντικοί στρατηλάτες. Από τον Μέγα Αλέξανδρο μέχρι Ναπολέοντα. Την κυβέρνησαν φιλόδοξοι ηγέτες. Από τον Μέγα Κωνσταντίνο μέχρι τον Καρλομάγνο. Την χάραξαν τολμηροί ερευνητές. Από τον Μάρκο Πόλο μέχρι τον Χριστόφορο Κολόμβο. Την ανέδειξαν μεγάλοι φιλόσοφοι. Από τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη μέχρι τον Σπινόζα και τον Καρτέσιο. Την ξεχώρισαν μεγάλοι επιστήμονες. Από τον Θαλή και τον Πυθαγόρα μέχρι τον Γαλιλαίο και τον Αϊνστάιν. Την βύθισαν στην καταστροφή σφοδροί πόλεμοι.  Από τον εκατονταετή μέχρι τους δύο παγκοσμίους πολέμους. Σήμερα η Ευρώπη είναι μέσα στην δίνη μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης όπου όλα αμφισβητούνται. Από την Σκανδιναβική χερσόνησο μέχρι την Κύπρο, κυριαρχεί ο προβληματισμός για το τι μας χωρίζει και τι μας ενώνει.

Ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός όπως ορίστηκε με την Αναγέννηση είχε ως θεμέλιο τον κλασικό αρχαιοελληνικό  πολιτισμό. Σ΄ αυτόν στηρίχθηκε για να αναδυθεί ο σημερινός δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός. Αυτό που μας ενώνει ήταν και είναι η ιστορία μας. Αυτή είναι η συγκολλητική ουσία που ξεκινά από το παρελθόν περνά από το παρόν και οδηγεί στο μέλλον. Αυτό που μας ενώνει είναι η συνείδηση του κοινού πολιτισμικού υπόβαθρου. Αυτό ήταν ένα από τα βασικά θεμέλια της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η καθοδική, δυστυχώς, πορεία των οικονομικών δεικτών στις μέρες μας συνέβαλε στην υποβάθμιση αυτής της συνείδησης.

Μέρος του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι και η Ελλάδα. Για μια ακόμα φορά πρωταγωνίστρια. Έστω και αρνητικά. Η χώρα μας έχει περάσει από θύελλες και καταιγίδες. Δέχθηκε ισχυρά πλήγματα. Κρατήθηκε, όμως, από την ιστορική κληρονομιά της και την πίστη που οι άνθρωποι ακουμπάνε σε αυτή. Η κληρονομιά έδωσε στην Ελλάδα μια θέση στην Ευρώπη και στον κόσμο.   Και αυτή η κληρονομιά ήταν και είναι στενά συνυφασμένη με την ελληνική φύση. Γεννήθηκε μέσα σε αυτή μαζί με την αίσθηση του μέτρου.

Παρά τα πλήγματα της σημερινής οικονομικής κρίσης, πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον πολιτισμό, το φυσικό περιβάλλον μέσα στον οποίο αυτός γεννήθηκε και την αίσθηση του μέτρου που είναι αρχή σοφίας. Όλα αυτά αποτελούν αξίες που δεν αντικαθίστανται ούτε αγοράζονται…

Τι θα ήταν η Ελλάδα, χωρίς την Ακρόπολη μέσα στο γαλάζιο Αττικό ουρανό; Τι θα ήταν η Άνδρος χωρίς την Χώρα και το κάστρο της μέσα στο αφρισμένο Αιγαίο; Τι θα ήταν το νησί μας χωρίς τα θραύσματα μιας ιστορίας που  αναδύεται μέσα από τις χιλιετίες οι οποίες αποτυπώνονται στις μοναδικές βραχογραφίες του Στρόφιλα;

Είμαστε στην Ευρώπη. Είμαστε Έλληνες. Είμαστε πολίτες του κόσμου. Μπορεί να ζούμε την πιο βαθειά οικονομική κρίση, αλλά συνάμα είμαστε, καθένας και όλοι μαζί, πρωταγωνιστές της σημερινής ιστορίας μας. Και γι’ αυτό πρέπει να προστατεύουμε  την κληρονομιά και το φυσικό περιβάλλον μας. Αλλά και την αίσθηση του μέτρου: Στην κοινωνία και στην πολιτική…

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.