Μέσα σε λίγους μήνες, στην Ελλάδα του μνημονίου, τα είδαμε όλα: Και δεν εννοώ μόνο τους κομμένους μισθούς, τις κουτσουρεμένες συντάξεις, ή τους καθόλου μισθούς (ανεργία).

Αναφέρομαι σε δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο απολάμβαναν τα «προνόμια» της διαπλοκής τους με την εξουσία, «ρουφώντας» δισεκατομμύρια από τα κρατικά ταμεία. Από τους φόρους και τα χαράτσια που πλήρωναν κι εξακολουθούν να πληρώνουν μερικά κορόιδα σαν κι εμένα, σαν κι εσένα.

Όλοι τα συζητούσαμε, λίγο ως πολύ, όμως τώρα ήρθε η ώρα των ντοκουμέντων. Των αποδείξεων. Η ώρα που μάθαμε, επιτέλους, πως γίνεται ένας δημόσιος υπάλληλος να κυκλοφορεί  με «Καγιέν» και να έχει πενταόροφη βιλάρα. Που πληροφορηθήκαμε, με κάθε λεπτομέρεια, την περίεργη «κατάρα» η οποία «τυφλώνει» ανθρώπους στη Ζάκυνθο. Που διαπιστώσαμε πως 20.000 πεθαμένοι εξακολουθούν να παίρνουν τη σύνταξη τους στον Άγιο Πέτρο. Που απορήσαμε με την αντοχή του γιατρού από την Κρήτη να γράψει, σε ένα χρόνο, 7.000 μέρες άδειας σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ!

Τα είδαμε όλα, λοιπόν. Κυρίως τα καταλάβαμε, όλα… Καταλάβαμε, ας πούμε, γιατί ποτέ κανείς υπουργός ή διοικητής ταμείου δεν έκανε μια απογραφή, βρε αδελφέ. Γιατί ποτέ δεν έμπαινε ένα μηχανογραφικό σύστημα σ΄ αυτό το ρημάδι το Δημόσιο, ώστε να ελέγχονται οι δαπάνες. Ποιο ήταν ακριβώς το νόημα των φορολογικών ελέγχων και ποιοι έβγαιναν κερδισμένοι από αυτούς τους «ελέγχους»… Πλέον όλα είναι ξεκάθαρα, στο μυαλό και του τελευταίου Έλληνα πολίτη. Που, μετά τις αποκαλύψεις των τελευταίων μηνών, φαντάζομαι πως καταλαβαίνει απόλυτα το ακριβές νόημα της περίφημης φράσης του Πάγκαλου «μαζί τα φάγαμε»…

Καταλάβαμε και άλλα, όμως. Εξηγήσαμε πολλές περίεργες και αταίριστες συμμαχίες παραγόντων της δημόσιας ζωής, που φαινομενικά καμία σχέση δεν είχαν μεταξύ τους. Κατανοήσαμε απόλυτα πως γίνεται ένας βουλευτής της «Νέας Δημοκρατίας», για παράδειγμα, να δίνει μάχη για την εκλογή ενός Δημάρχου του «Συνασπισμού». Σ΄ αυτή τη ζωή έρχεται κάποια στιγμή που όλα βρίσκουν την εξήγησή τους. Και που όλοι αντιλαμβάνονται πως τίποτε, τελικά, δεν είναι τυχαίο.

Το θέμα, βέβαια, δεν είναι ότι τα είδαμε όλα… Το θέμα είναι αν τα θυμηθούμε όλα, όταν θα έρθει η ώρα της κάλπης! Κι αν θα τιμωρήσουμε με την ψήφο μας όλους εκείνους που έκαναν τη διαπλοκή, τα προσωπικά συμφέροντα και τις πελατειακές σχέσεις «κορώνα στο κεφάλι τους», όλα τα προηγούμενα χρόνια. Και δεν αναφέρομαι τόσο στην τιμωρία των λεγόμενων μνημονιακών κομμάτων, όσο κυρίως στην τιμωρία εκείνων των πολιτικών  προσώπων που, με όσα έκαναν ή δεν έκαναν, συνέβαλαν στη δημιουργία της Ελλάδας του μνημονίου. Και, δυστυχώς, στις Κυκλάδες έχουμε αρκετούς από αυτούς… Καλή Ανάσταση!

Γιάννης Μηνδρινός

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.