Προσφάτως η κ. Όλγα Ντόρνερ έδωσε μια συνέντευξη στην Εφημερίδα της Άνδρου, στην κ. Λουίζα Ρεκατσίνα με ενέργειες του γνωστού συγγραφέα κ. Μιχάλη Χαλά. Διηγείται λοιπόν στην εφημερίδα  πως γνωρίστηκε με τον Διοικητή των Γερμανών στην Άνδρο, τον αείμνηστο Φριτς Ντόρνερ.

Το 1943 ήταν στην Παλαιόπολη με άλλες κοπέλες του χωριού στην πλατεία όταν σταμάτησαν 3 – 4 γερμανοί μοτοσικλετιστές και ρώτησαν  ποια κοπέλα ξέρει άλλη γλώσσα, γιατί ήθελαν να μάθουν και για την ιστορία της  Παλαιόπολης γνωρίζοντας ήδη πως ήταν η αρχαία πρωτεύουσα της Άνδρου, τα χρόνια της Αρχαίας Ελλάδας. Έτυχε η Όλγα να ξέρει Αγγλικά. Αφού τους έδειξε κάποια αρχαία αγάλματα που ήταν σε μια αποθήκη έπειτα ο Γερμανός διοικητής ζήτησε αν θέλει να εργαστεί η Όλγα σαν  διερμηνέας στο Διοικητήριο στην Χώρα. Αυτή τελικά δέχτηκε και σιγά – σιγά ο Διοικητής συμπάθησε την Όλγα και δημιουργήθηκε μεταξύ τους δεσμός. Ο Φριτς Ντορνερ ήταν γενικός διοικητής στις τρεις βάσεις που είχαν οι Γερμανοί στην Άνδρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1942 δημιουργήθηκε επεισόδιο με αντάρτες που επιτέθηκαν σε γερμανική περιπολία στο Φελλό, με αποτέλεσμα έναν νεκρό αντάρτη του ΕΛΑΣ , και δύο Γερμανούς τραυματίες.

Ο νόμος του Χίτλερ ήταν 50 Έλληνες για εκτέλεση για κάθε τραυματία Γερμανό και 100 Έλληνες για κάθε Γερμανό νεκρό. Έτσι ήρθαν τα ΕΣ – ΕΣ για να εκτελέσουν 100 κάτοικους της Άνδρου. Τότε η Όλγα μεσολάβησε στον Φριτς τον Διοικητή να κάνει το παν για να αποτρέψει την εκτέλεση. Εν τω μεταξύ οι τραυματίες Γερμανοί στρατιώτες μεταφέρθηκαν στο ιατρείο του Πετρόχειλου στο Γαύριο, ο οποίος παρόλο που ήταν μέλος του ΕΛΑΣ σαν γιατρός τήρησε τον όρκο του και μετάγγισε από το δικό του αίμα στο γερμανό στρατιώτη για να του σώσει τη ζωή. Και πραγματικά τα κατάφερε. Μαζί με τα ΕΣ – ΕΣ είχαν έρθει και ταγματασφαλίτες με σκοπό να κάψουν το σπίτι του γιατρού Πετρόχειλου. Μόλις το έμαθε ο Φριτς έδωσε διαταγή να μην πειράξουν το γιατρό  γιατί έκανε ότι ήταν δυνατό για σα σώσει τους γερμανούς στρατιώτες. Επίσης η Όλγα έπεισε τον Φριτς ότι οι Ανδριώτες δεν είχαν σχέση με το επεισόδιο και οι αντάρτες  είχαν περάσει από την Εύβοια, έτσι τα ΕΣ – ΕΣ ματαίωσαν τις εκτελέσεις και έφυγαν πάλι για την βάση τους.

Προς το 1944 όταν η Γερμανία φαινόταν ότι χάνει τον πόλεμο  ο Φριτς επέλεξε να μείνει στην Άνδρο με την Όλγα και  αποχαιρέτισε τους συντρόφους του στο καΐκι που έφυγαν και τους είπε ότι επέλεξε να μείνει πίσω και να μην γυρίσει στην Γερμανία.

Μετά την λήξη του πολέμου παντρεύτηκε με την Όλγα και μάλιστα εργαζόταν στα αντριώτικα καράβια, σαν μαρκονιστής επειδή αυτή ήταν η ειδικότητα του στον γερμανικό στρατό.

Πατέρας της Όλγας ήταν ο Γιάννης Βουρτσάκης  από την Παλαιόπολη ιδιοκτήτης ταξί ευχάριστος άνθρωπος, γλεντζές και αυτός  αγαπητός σε όλη την Άνδρο. Η γνωριμία της Όλγας με τον Φριτς  έσωσε πολλούς Ανδριώτες από βέβαιο θάνατο στα δύσκολα χρόνια του πολέμου και της κατοχής.

Μιχάλης Μουστάκας

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.