Του Θεοδόση Σουσούδη Δημοτικού Συμβούλου

Επικεφαλής ΑΝΔΡΟΣ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Πριν λίγες ημέρες δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση του ελεγκτικού συμβουλίου και δεν αφήνει κανένα περιθώριο: Εστίες διαφθοράς οι Δήμοι, λέει το Ελεγκτικό και αναφέρει επίσης πως αρκετοί Δήμαρχοι έκαναν πληρωμές με προσωπική τους ευθύνη, παρά την αντίθετη γνωμοδότηση του Συμβουλίου.  Ενδεικτικά, σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, μέσα σε ένα χρόνο εξαπλασιάστηκαν!!! οι παράνομες δαπάνες λόγω πελατειακών σχέσεων. Οι «τυφλοί» της Ζακύνθου και οι «ανάπηροι» της Καλύμνου, είναι ένα καλό παράδειγμα πελατειακών σχέσεων και κακώς εννοούμενου ρουσφετιού, σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας. Κατατμήσεις έργων για απευθείας αναθέσεις από την τοπική αρχή, ενοίκια σε αποθήκες που δεν χρησιμοποιούνται, εργολαβίες χωρίς έργα, ανείσπρακτα τέλη, είναι μερικά παραδείγματα ακόμα, αυτής της παλαιοπολιτικής και καταστροφικής νοοτροπίας προς χάριν των ημετέρων.

Έτσι λοιπόν η Ελλάδα, οδηγήθηκε στο μνημόνιο και στη δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων, λόγω τέτοιων παρόμοιων  πελατειακών σχέσεων και της διαφθοράς, που κυριάρχησε όλα αυτά τα χρόνια και όχι μόνο. «Πλαστικό» χρήμα και υπερδανεισμός στο βωμό μιας χλιδάτης ζωής. Τα δανεικά έπνιξαν τα νοικοκυριά αλλά και το κράτος. Η κάκιστη διαχείριση του εύκολου  και δανεικού χρήματος αντί για ανάπτυξη, έφερε την εξαθλίωση.

Κάπως έτσι,  και τα  έργα στο νησί μας όλα αυτά τα χρόνια, έμειναν στη σφαίρα της φαντασίας. Οι δικαιολογίες πολλές:

  • έλλειψη προσωπικού (βλέπε αδυναμία αντιμετώπισης της καθημερινότητας,                                      όπως καθαριότητα, ύδρευση, αποχέτευση…)
  • γραφειοκρατία (βλέπε σφαγεία, βιολογικός, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.α.),
  • αύξηση κόστους κατά την διάρκεια των έργων (βλέπε λιμάνια, πανεπιστήμιο, αποχετευτικό σύστημα),

Όλα αυτά σε εποχές που το χρήμα έρρεε άφθονο και στο νησί μας. Αντί όμως για επενδύσεις  ανάπτυξης, επένδυσαν στη χρεοκοπία και σε ανύπαρκτες υποδομές,  χωρίς να προβλέψουν την «επόμενη μέρα». Μια επόμενη μέρα δίχως αύριο. Μια επόμενη μέρα που βρίσκει το νησί μας παντελώς ανοχύρωτο.  Φαίνεται πως η πολυδιαφημισμένη εμπειρία, ήταν εμπειρία στην οκνηρία και στο ψέμα. Φαίνεται πως η εμπειρία ήταν μια «φούσκα», που στην πορεία του χρόνου δεν άντεξε και έσκασε, σκορπίζοντας την απαισιοδοξία στους υποστηρικτές.

Εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος, πως αυτά τα τερτίπια της  εξουσίας, πρέπει να πάρουν τέλος ανεπιστρεπτί.

 Ο Δήμαρχος,

  • πρέπει να εφαρμόσει πολιτικές που θα εξασφαλίζουν στον τόπο  οικονομική ανάπτυξη και θα προσφέρει στους δημότες του δουλειά (παραγωγή τοπικών προϊόντων, ενθάρρυνση επιχειρηματικότητας, ανακύκλωση κομποστοποίηση και διαχείριση απορριμμάτων, τουριστική προβολή).
  • Πρέπει να ασκήσει διοίκηση υπεύθυνη και αποτελεσματική για την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του και την εξυπηρέτηση των δημοτών, δίνοντας λύσεις σε καθημερινά αλλά και σε χρονίζοντα προβλήματα(σκουπίδια, στήριξη της οικοδομής, καθαριότητα, αποκατάσταση οδοστρώματος, αισθητικές αναπλάσεις κ.α.)

Όσα λοιπόν, έγιναν γνωστά τον τελευταίο καιρό αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προβληματισμού για όλους μας.

Ποιο ακριβώς είναι το μοντέλο εξουσίας που θέλουμε, είτε σε κεντρικό είτε σε τοπικό επίπεδο;

Θέλουμε μια εξουσία που να φροντίζει τους «ημέτερους», προωθώντας τη διαπλοκή και τη διαφθορά, ή θέλουμε μια εξουσία με όραμα και σχέδιο, που θα ασχοληθεί σοβαρά με τα μεγάλα τοπικά προβλήματα, θα δώσει λύσεις, θα εξασφαλίσει δουλειά για όλους;

Θέλουμε μια εξουσία η οποία θα νοιάζεται μόνο για την καρέκλα, ή μια εξουσία που θα ενδιαφέρεται πρώτα και πάνω από όλα για το κοινό καλό;

Με όλες αυτές τις σκέψεις, θα οδηγηθούμε στην κάλπη για να εκτελέσουμε το καθήκον μας για πρώτη φορά στην μνημονιακή Ελλάδα. Όλοι εμείς με σύνεση και υπευθυνότητα, με σοβαρότητα αλλά και αυστηρότητα, θα αποφασίσουμε το είδος της κυβέρνησης που μας ταιριάζει. Η αποχή δεν θα λύσει το πρόβλημα, αντίθετα θα το μεγεθύνει.

Το επερχόμενο Πάσχα ας φωτίσει το μυαλό και την ψυχή όλων, να μας γεμίσει από αγάπη και πάνω απ’ όλα να μας δώσει την δύναμη να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και για τα παιδιά μας.

Καλή Ανάσταση!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.