Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΗΝΔΡΙΝΟΥ Δημοσιογράφου ΕΣΗΕΑ

Στην προσπάθεια που γίνεται αυτή την εποχή στην Ελλάδα για στροφή προς την ανάπτυξη, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στον τουρισμό. Κάτι απολύτως λογικό, με δεδομένο ότι ο τουρισμός όχι μόνο προσφέρει «ζεστό χρήμα» στην ελληνική οικονομία, αλλά το κάνει και άμεσα.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας καθημερινά ανακοινώνεται πλήθος προγραμμάτων και χρηματοδοτικών εργαλείων, μέσα από τα οποία μπορούν οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο, να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες, να αναδείξουν και να προβάλουν προορισμούς και δράσεις που θα κάνουν ακόμη πιο ελκυστικό έναν τόπο στον ξένο και ντόπιο επισκέπτη.

Το ερώτημα που με απασχολεί είναι, φυσικά, αν η Άνδρος θα αρπάξει την ευκαιρία και θα την αξιοποιήσει ή αν θα τη χάσει –όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν.

Διαβάζω με ενδιαφέρον για τις προσπάθειες που καταβάλουν επαγγελματίες και δημοτική αρχή να προβάλουν το νησί, με τη συμμετοχή τους σε διάφορες εκθέσεις.

Όμως η εποχή που ένα καλοφτιαγμένο περίπτερο, με φωτογραφίες από μαγευτικές παραλίες και κεράσματα με παραδοσιακά γλυκά, αρκούσε για να προσελκύσει κόσμο, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Στην εποχή του διαδικτύου και της παγκοσμιοποίησης, η προβολή ενός τουριστικού προϊόντος πρέπει να γίνεται 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι πως οι μαγευτικές παραλίες δεν αρκούν για να προσελκύσεις έναν τουρίστα. Απλούστατα γιατί μαγευτικές παραλίες έχει… όλη η Ελλάδα. Αν η Άνδρος επιχειρήσει να γίνει Σαντορίνη ή Μύκονος, δεν πρόκειται να το πετύχει ποτέ. Αντίθετα, αν επιχειρήσει να φτιάξει μια δική της τουριστική ταυτότητα, μέσα από ένα προϊόν που θα συνδυάζει φυσικές ομορφιές και πολιτισμό, όχι απλά θα κερδίσει το παιχνίδι, αλλά πιστεύω πως τα αποτελέσματα θα ξαφνιάσουν ακόμη και τους πιο αισιόδοξους. Κι όταν κανείς αναφέρει τη λέξη «Πολιτισμό» δεν πρέπει να μένει μόνο στα μουσεία με τις (μοναδικές, είναι αλήθεια) καλοκαιρινές τους εκθέσεις που προσελκύουν πλήθος κόσμου. Πολιτισμός είναι η ιστορία και η διαδρομή του νησιού, τα επιτεύγματα των Ανδριωτών στο εμπόριο, τη ναυτιλία, τις επιστήμες.

Πολιτισμός είναι τα προϊόντα που παράγονται στην Άνδρο. Πολιτισμός είναι η ανάδειξη και αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων. Πολιτισμός είναι ένας συνδυασμός δράσεων, ικανός να καλύψει τις ανάγκες και του πλέον απαιτητικού επισκέπτη.

Όλα αυτά, βεβαίως, απαιτούν ένα σχέδιο. Έναν συντονισμό, ώστε να μπουν κάτω από μια «ομπρέλα» και να προβληθούν αναλόγως. Απαιτούν, κυρίως, μεράκι. Και από τη στιγμή που ο επισκέπτης πατήσει το πόδι του στο νησί, απαιτούν παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στις συγκοινωνίες, στην καθαριότητα, στις τιμές, στα πάντα. Ώστε αυτός που θα έρθει την πρώτη φορά να βάλει την Άνδρο στους αγαπημένους του προορισμούς.

Αυτό το σχέδιο δεν το έχουμε δει μέχρι τώρα από κανέναν αρμόδιο φορέα. Από καμιά δημοτική αρχή –και δεν αναφέρομαι μόνο στην παρούσα, αλλά και σε όλες τις προηγούμενες. Θα το δούμε στο μέλλον; Ας το ελπίσουμε. Η παρούσα χρονική συγκυρία προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για να μπουν γερά θεμέλια σε έναν τομέα που θα μπορούσε να προσφέρει δουλειά όχι μόνο σε όσους ζουν μόνιμα στην Άνδρο, αλλά και σ’ εκείνους που θα επιθυμούσαν να επιστρέψουν εκεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.