Με τη συμμετοχή περισσότερων από 400 εκλεγμένων γυναικών απ’ όλη την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στην Άνδρο το διάστημα 13-16 Ιουνίου, το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εκλεγμένων Γυναικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού με θέμα «Γυναίκα, Δράση και Αυτοδιοίκηση», υπό την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών.

Καταξιωμένοι ομιλητές ενημέρωσαν για αυτοδιοικητικά και άλλα θέματα τις γυναίκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να μπορέσουν να στηρίξουν τον καίριο ρόλο τους στις θέσεις-κλειδιά στις οποίες βρίσκονται, αλλά και τον ρόλο τους ως γυναίκες και μητέρες στην Ελλάδα της κρίσης.

Στο συνέδριο έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ο πρώην υπουργός κ. Γιάννης Ραγκούσης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Ιωάννης Μαχαιρίδης, Αντιπεριφερειάρχες και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης από όλη την Ελλάδα. Παρευρέθησαν επίσης, η Γενική Γραμματέας Ισότητας κ. Βάσω Κόλλια, η βουλευτής κ. Ζέτα Μακρή, ο καθηγητής, εργατολόγος και βουλευτής κ. Αλέξης Μητρόπουλος, η ευρωβουλευτής, κ. Άννυ Ποδήματα, οι βουλευτές Κυκλάδων, κ. Παναγιώτης Ρήγας και κ. Νικόλαος Συρμαλένιος και πολλοί άλλοι.

Αυτό στο οποίο φάνηκε να συμφωνούν όλοι οι σύνεδροι, είναι ότι η γυναίκα μπορεί να δράσει άμεσα και καθοριστικά στην Αυτοδιοίκηση, με την ευρηματικότητα και τις καινοτόμες ιδέες της. Αυτός ήταν και ο βασικός στόχος του συνεδρίου: η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των αιρετών γυναικών και το μοίρασμα νέων καινοτόμων ιδεών. Ο δρόμος για την επιτυχία περνάει άλλωστε, όπως διατύπωσαν οι περισσότεροι ομιλητές μέσα από τη συνεργασία, τη δικτύωση και τη συλλογικότητα.

Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στην τέχνη, τον πολιτισμό και τη γυναίκα της Άνδρου. Προβλήθηκε ντοκιμαντέρ με τα αξιοθέατα και τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού και έγιναν αφιερώματα στις γυναίκες της Άνδρου.

Ευρηματικότητα, Διαχείριση Κρίσεων, Πρωτοβουλία –Επιχειρείν. Με αυτόν τον πολυδιάστατο τίτλο οι γυναίκες τις αυτοδιοίκησης προσπάθησαν να επικοινωνήσουν, να συνεργαστούν, να καταθέσουν απόψεις και να ανταλλάξουν εμπειρίες, την Παρασκευή και το Σάββατο 14 και 15 Ιουνίου.

Ο ρόλος της γυναίκας στη διαχείριση της κρίσης που βιώνουμε σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας, την οικονομία, την παιδεία, την υγεία, την κοινωνία, τον πολιτισμό ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα που αναλύθηκαν στο συνέδριο. Ομιλίες με τίτλους όπως «Γυναίκα – ίσες ευκαιρίες στην Ε.Ε.», «Η διά βίου εκπαίδευση και κατάρτιση, μοχλός ανάπτυξης», «Γυναίκες, Επιχειρηματικότητα και Πολιτική», «Ενημέρωση για ευρωπαϊκά προγράμματα-δράσεις», «Από την κρίση στη γυναικεία Διάκριση», «Η Χοροθεραπεία ως ψυχοθεραπευτική χρήση», «Το σχέδιο, η νέα νοοτροπία και τα νέα στελέχη που απαιτεί η επαναθεμελίωση και το αύριο της αυτοδιοίκησης», «Γυναίκα και Πολιτική» κ.ά., φώτισαν τη σημερινή πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα  και εφοδίασαν τις συνέδρους με εργαλεία – αναχώματα στο ζοφερό κλίμα της εποχής.

Ψυχή του Συνεδρίου ήταν η επικεφαλής της οργανωτικής Επιτροπής κ. Μαρία Λοτσάρη, η οποία φρόντισε, εκτός από την άρτια διεξαγωγή του συνεδρίου, για την εξαιρετική φιλοξενία των συνέδρων, οργανώνοντας εκδρομές στα αξιοθέατα του νησιού και Ανδριώτικες βραδιές γευσιγνωσίας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στις συμμετέχουσες να γνωρίσουν τα εξαιρετικά προϊόντα και τις ομορφιές του νησιού.

Όλες οι σύνεδροι έφυγαν από την Άνδρο σοφότερες, παίρνοντας μαζί τους πολύτιμες σκέψεις, καινοτόμες ιδέες και πλούσιες εμπειρίες.

* «Ο δήμος και η περιφέρεια του μέλλοντος πρέπει να είναι οικονομικά αυτοτελείς, με σύγχρονες μεθόδους ελέγχου και λειτουργούς αφοσιωμένους, που να αγαπούν τον τόπο τους», ήταν το μήνυμα που έστειλε από το βήμα του συνεδρίου ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης. «Μόνο αν μπούμε σε μία τέτοια λογική θα παραδώσουμε στα παιδιά μας κάτι καλύτερο», τόνισε ο υπουργός.

* O Γιάννης Ραγκούσης υπεραμύνθηκε του «Καλλικράτη», τον οποίο χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη πράξη εμπιστοσύνης της Πολιτείας προς την αυτοδιοίκηση», και επεσήμανε ότι αν δεν υπήρχε ο Καλλικράτης η πολιτεία δεν θα είχε σηκώσει το βάρος της κρίσης και πως η αναδιάρθρωση της αυτοδιοίκησης θα μας είχε επιβληθεί «άνωθεν και έξωθεν».

* Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η ομιλία του κ. Αλέξη Μητρόπουλου, ο οποίος έθιξε πολύ σημαντικά ζητήματα των ημερών: μίλησε για την αστρονομικών διαστάσεων ανεργία των γυναικών, για τις αλλαγές που έρχονται στο συνταξιοδοτικό από το 2015, για τη «γενοκτονία» των μικρομεσαίων, για τη γενιά boomerang, όπως λέγονται οι σύγχρονοι νέοι, που ενώ θέλουν να ανοίξουν τα φτερά τους, λόγω ανεργίας ή υποαπασχόλησης παραμένουν προσκολλημένοι στην πατρική εστία, στα 30 και στα 35 τους χρόνια…

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.