Η φύση εκδικείται… Η «αφέλεια» γνωστών –άγνωστων γιδοβοσκών που κατέκαψαν το νησί το καλοκαίρι… Η απουσία αντιπλημμυρικών μετέτρεψε τους δρόμους σε ποτάμια. Η 30λεπτη καταιγίδα προξένησε ζημιές και στο δίκτυο της ΔΕΗ. Τα φώτα ακόμα να ανάψουν στις Στραπουργιές. Και όλα αυτά σε ευνομούμενες κοινωνίες, εν έτει 2013 Μήπως τελικά επιβιώνουμε κατά τύχη;

«Παροχή βοήθειας στη περιοχή Πιτροφού (2-12-13)

«Στις 15.45 χθες κατά την ισχυρή νεροποντή που κράτησε για 40 λεπτά περίπου, προκλήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα στην ήδη από το Καλοκαίρι πληγείσα από την μεγάλη πυρκαγιά, περιοχή του Πιτροφού. Το ορμητικό νερό δεν μπορούσε να συγκρατηθεί από την ανύπαρκτη βλάστηση με αποτέλεσμα να παίρνει ότι βρίσκει στο διάβα του. Θύμα αυτής της κατάστασης κατοικία η οποία σχεδόν θάφτηκε στη λάσπη. Κληθήκαμε για βοήθεια στις 18.00 το απόγευμα όπου και σπεύσαμε με το ΣΕΔΑ 1 και τρείς εθελοντές. Ύστερα από πολύωρη προσπάθεια τόσο των κατοίκων που ήταν ήδη εκεί, αλλά και της ομάδας του ΣΕΔΑ καταφέραμε να φέρουμε σε κάποιο ανεκτό επίπεδο την κατάσταση. Δυστυχώς για άλλη μια φορά αποκαλύπτεται το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς που δεν αφορά μόνο την καμένη βλάστηση δημιουργώντας ένα αποκρουστικό τοπίο. Τόνοι παραγωγικού εδάφους παρασύρονται από τα ορμητικά νερά της βροχής, ειδικά σε κεκλιμένα εδάφη όπως αυτά της Άνδρου, με τα όπως πιο πάνω καταστροφικά τους αποτελέσματα».

Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου

Η ανυπαρξία του Δήμου έφερε την καταστροφή!!!

Τραγικές συνέπειες είχε η ανυπαρξία του Δήμου στην κατασκευή των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων μετά τις φωτιές του φετινού καλοκαιριού. Μισή ώρας βροχή ήταν αρκετή για να προκαλέσει τεράστιες ζημιές στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Πιτροφού και να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Αιτία; Μετά την πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού έπρεπε να Δήμος να προχωρήσει σε αντιπλημμυρικά έργα για να προστατεύσει το χωριό. Το τονίσαμε κατ’ επανάληψη. Το έχει ζητήσει σε όλους τους τόνους ο Πρόεδρος του Χωριού, ο οποίος με τα ανεπαρκή μέσα που του έχει διαθέσει ο Δήμος προσπαθεί «να μαζέψει τα αμάζευτα». Ο Δήμος ήταν ανύπαρκτος κατά την διάρκεια των πυρκαγιών. Το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας ΟΥΔΕΠΟΤΕ συνεδρίασε για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές. Το ίδιο όργανο ΟΥΔΕΠΟΤΕ συνεδρίασε για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα πλημμυρικά φαινόμενα που ήταν βέβαιο ότι θα παρουσιαστούν μετά τις φωτιές. Να τονίσουμε δε ότι με βάση το άρθρο 75 του ν. 3463/2006 και την απόφαση του ΣτΕ Α’ 788/2006: «Yφίσταται καθήκον των ΟΤΑ να λαμβάνουν μέτρα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των δημοτών τους και από έκτακτα γεγονότα, όπως οι πλημμύρες, εντός των ορίων της κατά τόπον αρμοδιότητας τους».

Καλούμε τον Δήμο να ξεκινήσει – έστω και τώρα – τα απαραίτητα έργα για την προστασία όλων των περιοχών που πλήγηκαν από τις φωτιές φέτος το καλοκαίρι. Κάθε ολιγωρία και καθυστέρηση μπορεί να αποτελέσει καταστροφική και επικίνδυνη αμέλεια τόσο για την περιουσία όσο και για τη ζωή των κατοίκων.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Θεοδόσης Σουσούδης, Κυριάκος Θωμάς, Ανδρέας Βόσσος, Γιώργος Βλάμης, Διαμαντής Θεοδωράκης, Νικόλαος Βασταρδής,

Αριστοτέλης Διαπούλης, Αντώνιος Λάβδας

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.