Η κ. Αργυρώ, χήρα εδώ και τρία χρόνια, σκέπτεται ποιον ν’ αφήσει στο πόδι της να προσέχει το σπίτι, να ταΐζει τις κότες, το γουρούνι, να βάζει νερό στα κατσίκια της, να φροντίζει και τις γατούλες της; Ωραία, συλλογίστηκε, θα ζητήσω απ’ τον κουμπάρο μας τον Περικλή, ν’ αναλάβει τη μικρή μου φάρμα. Κι αυτός, για ανταμοιβή, θα μάζευε τα αυγά απ’ τις φωλιές, εεε, ας έσφαζε και κανένα κουνελάκι να κάνει στιφάδο η κυρά του.

Η σύνταξη της κ. Αργυρώς έχει αδυνατίσει πολύ απ’τα κουρέματα και τις αφαιμάξεις -δεν της επιτρέπεται να κάνει σπατάλες για δώρα.

Έπρεπε να πάει σύντομα στην Αθήνα να κάνει ένα τσεκ-απ, όπως της σύστησε ο τοπικός της γιατρός. Υπόφερε από πόνους στα γόνατα, πόνους στη μέση της, αυχενικό και τα γνωστά συμπτώματα της ηλικίας της. Διάβασε σε μια μηνιαία εφημερίδα ότι από το 2014, η είσοδος στα νοσοκομεία θα στοιχίζει 25 ευρώ! «ακουσον, άκουσον», μονολογεί η ταλαίπωρη καθώς συνέχιζε την ανάγνωση με τα μυωπικά της γυαλιά, σφηνωμένα στην άκρη της μικροσκοπικής μύτης της. «Οι  δημόσιες υπηρεσίες στα ιδρύματα Υγείας και Πρόνοιας συρρικνώνονται, νοσηλευτικό προσωπικό απολύεται, η δωρεάν παροχών μειώνεται, τα φάρμακα

θα πληρώνονται από τους ασθενείς και τόσα άλλα έξτρα έξοδα που θα βγαίνουν από τις τσέπες των άτυχων ασθενών» «Τς, τς, τς, τι αίσχος  και γυφτιά ειν’ αυτή, που καταντήσαμε», μιλούσε μόνη της η φουκαριάρα. Και πάλι πιο κάτω… «Ο δικός μας

ο Υπουργός Υγείας  παρουσίασε  το «τέλος» των 25 ευρώ για τα δημόσια νοσοκομεία ως  έκφραση αλληλεγγύης στους ανασφάλιστους. Οι παροχές υγείας αποσυνδέονται όλο και  περισσότερο από την ευθύνη του Δημοσίου και μεταβιβάζεται στις δυνατότητες πληρωμής απ’ τους ασφαλισμένους.» «Α πα, πα, τι ειν’ αυτά που βλέπω;» και σταυροκοπήθηκε η θεόφοβη γυναίκα. Δηλαδή τα βουτάνε απ’ τους φτωχούς και τα μοιράζουν στους φτωχότερους! «Βοήθα με φτωχέ να μην γίνω σαν και εσένα». Όπως κατάλαβα οι πολιτικοί μας δεν θέλουν να επιβαρύνουν  τους πλούσιους Λανγκαρντιανούς και τους κατέχοντες. Και ο Υπουργός Υγείας συνεχίζει το παραλήρημά του  αναλύοντας ότι με 2 και 3 επισκέψεις το χρόνο, ο φτωχός

θα στηρίξει τους πιο φτωχούς ανασφάλιστους, δηλαδή με 75 περίπου ευρώ  από την άδεια τσέπη του!

Τα μέτρα αυτά επιδεινώνουν όλο και περισσότερο τις παροχές δημοσίων υπηρεσιών στον εργαζόμενο λαό. Και υπό αυτές τις συνθήκες τα λαϊκά στρώματα είναι υποχρεωμένα να ξεφύγουν απ’ τον καταστρεπτικό μονόδρομο της «νεοφιλελεύθερης ανάπτυξης». Με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους, με κριτήρια τις ανάγκες τους να ενισχύσουν τους αγώνες τους για να έχουμε αύριο όλοι μας χωρίς περιορισμούς και περικοπές πλήρη και δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.»

Έπεσε η εφημερίδα απ’ τα χέρια της κ. Αργυρώς και έτρεξε στο μπάνιο να ρίξει λίγο νερό στο πρόσωπό της. Όλα αυτά που διάβασε τις έφεραν μια ζαλάδα έναν εφιάλτη που δεν μπορούσε να καταλάβει ό,τι γινόταν έξω από το νησί της. Όλοι  ήθελαν το καλό της ,αλλά κανείς δεν τη ρώτησε αν συμφωνούσε. Έπεσε στα γόνατα κάτω απ’ το εικόνισμα της Βρεφοκρατούσας ένωσε ικετευτικά τα χέρια της και ψιθύρισε μια παρακλητική προσευχή, που της είχε μάθει η γιαγιά της όταν είχε ανάγκη να ζητήσει κάτι σοβαρό απ’τον Κύριο!

Η οικογένεια του Στράτου Καρακόγιαννου, ό,τι είχε αποκτήσει στη ζωή του, ήταν ποτισμένο με θαλασσινό ιδρώτα και κίνδυνο ζωής. Η Αργυρώ δεν μπορούσε να χωνέψει πως όλα αυτά τα χρόνια που χρυσοπλήρωναν οι ναυτικοί μας το ΝΑΤ, έπρεπε τώρα πάλι να ξαναπληρώσει για την είσοδό της σε νοσηλευτικό ίδρυμα για να βοηθήσει, λέει, τους ανασφάλιστους! Όλη τους η ζωή ήταν μια σκληρή βιοπάλη, ο μακαρίτης στη θάλασσα κι εκείνη σπίτι, παιδιά, ζωντανά, κτήματα. Μέσα στους μη ασφαλισμένους σίγουρα υπάρχουν και τεμπέληδες που δεν έχουν ποτέ δουλέψει, και ψευδόφτωχοι με κρυμμένα εισοδήματα, και απατεώνες – φακελλάκηδες που ξεγελούν το δημόσιο με συντάξεις πεθαμένων, και Λαγκαρντιανοί με εκατομμύρια στο εξωτερικό – όλοι αυτοί το παίζουν άποροι και στηρίζονται από επιδόματα αλληλεγγύης από τις τρύπιες τσέπες μας! Γιατί εμείς; Γιατί η δική μας τάξη να  πληρώνει τα λάθη των λαμόγιων και ανεγκέφαλων  πουλημένων; Ποιός θ’ απαντήσει στην κ. Αργυρώ, στον Ελληνικό Λαό; Ποιοι νεήλυδες φρακοφόροι ρυθμίζουν την τύχη της πατρίδας μας;

Η κ. Κορακογιάννη ετοιμάστηκε κι έφυγε  βιαστικά για την Αθήνα. Πριν τελειώσει ο Δεκέμβρης έπρεπε να βρίσκεται πίσω στο νησί της να μην πέσει στη δαγκάνα της πρώτης Ιανουαρίου με τα νέα  χριστουγεννιάτικα χαράτσια. Ήθελε τα Χριστούγεννα να τα περάσει στο χωριό της μακριά από νοσοκομεία, τρόικες, λαθραίους και υπόπτους εράνους για ψευδο-απόρους. Ορκίστηκε να μην ξαναδιαβάσει εφημερίδα ώσπου η Ελλάδα να  λυτρωθεί από μνημόνια, δανεικά και πλειστηριασμούς σπιτιών.

Κι εμείς σου ευχόμαστε κ. Αργυρώ  όπως και σ’ όλο τον ελληνικό λαό, Καλή λευτεριά και καλά Χριστούγεννα.

Ειρήνη-Φάνια Παπιδά

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.