Φωτιά  άναψε η εκδήλωση σχετικά με το σχεδιαζόμενο Περιφερειακό Πάρκο Άνδρου και την εγκατάσταση άγνωστου αριθμού Ανεμογεννητριών στο νησί μας. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δήμο Άνδρου, σε συνεργασία με το, «Δίκτυο Δάφνη» σε κεντρικό  ξενοδοχείο της Αθήνας.

Τι ακούσαμε σε αυτή την εκδήλωση-παρουσίαση;

-Ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του νησιού (το 70%!) θα μετατραπεί σε Περιφερειακό Πάρκο, στο οποίο θα αναπτυχθεί σημαντικός αριθμός Ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας και κυρίως ανεμογεννητριών και συγχρόνως θα υπάρχουν δεσμεύσεις και συγκεκριμένες υποδείξεις χρήσεων γης.

-Ότι η χωρητικότητα του νησιού σε ισχύ είναι 203 Μεγαβάτ, ένα νούμερο όχι μόνο εξωπραγματικό, αλλά και καταστροφικό. Ένα νούμερο που δικαιώνει αυτούς που υποστηρίζουν πως ήρθε η ώρα της (Αι)ολικής καταστροφής της Άνδρου.

Ξέρουν άραγε αυτοί που σχεδιάζουν Περιφερειακά Πάρκα τις δεσμεύσεις που συνεπάγεται ένα τέτοιο σχέδιο;
Ούτε να κτίσει μπορεί κάποιος, ούτε καν δρόμο να ανοίξει. Απαγορεύονται ακόμη και οι δραστηριότητες σε παραλίες που βρίσκονται μέσα σε τέτοιο πάρκο.
Έχουν μελετηθεί όλα αυτά;
Έχουν υπολογιστεί οι συνέπειες στην τουριστική ανάπτυξη και στις περιουσίες των κατοίκων;
Γιατί ο Δήμος αυτενεργεί χωρίς να ενημερώσει;
Μπορεί κάποιος να πει υπεύθυνα στους Ανδριώτες, ποιες είναι οι τρέχουσες παρεμβάσεις και ποιες οι σχεδιαζόμενες, που ανέφερε στην πρόσκλησή του ο Δήμαρχος;

Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι πως κάποιοι αποφασίζουν για τους Ανδριώτες χωρίς να τους ρωτήσουν καν! Σχεδιάζουν Περιφερειακά πάρκα, ζώνες Νatura, ζώνες οικιστικού ελέγχου, ζώνες προστασίας των πουλιών και της ορνιθοπανίδας. Έχει κάποιος σκεφτεί και τους ανθρώπους που έχουν επιλέξει να ζήσουν μόνιμα στο νησί;  Γιατί το δημοτικό συμβούλιο δεν το γνωρίζει; Γιατί δεν έχει έρθει το θέμα στην επιτροπή διαβούλευσης; Γιατί μας αρνήθηκαν έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που ζητήσαμε για ενημέρωση;
Το σημαντικότερο: Χωρίς να έχουν ιδέα οι ίδιοι οι κάτοικοι,  θα ξυπνήσουν ένα πρωί και απλά θα διαπιστώσουν πως δεν μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους, επειδή αυτή βρίσκεται εντός των ορίων του Περιφερειακού πάρκου!

Προφανώς εθελοτυφλούν, αφού το νησί υστερεί σε βασικές υποδομές.
Δεν έχουμε καν λύσει το σημαντικότατο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και ασχολούμαστε με  τα Περιβαλλοντικά πάρκα…
Είναι σα να ζεις σε ένα σπίτι που δεν εξυπηρετεί  βασικές σου ανάγκες κι αντί να φροντίσεις να βρεις λύση σε αυτό, βάζοντας νερό, ρεύμα κ.λπ., εσύ κοιτάς πως θα φτιάξεις τον … κήπο!

Η παράταξή μας, ΑΝΔΡΟΣ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, είναι «ανοικτή» στο ζήτημα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Φυσικά και θέλουμε «πράσινη» ενέργεια. Στη βάση όμως ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, για το οποίο θα έχουν γνώση ΟΛΟΙ οι κάτοικοι και οι φορείς του νησιού. Κι όχι με σχέδια εν κρυπτώ και σκοτεινά τοπία.
Αλήθεια, γιατί η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος έγινε στην Αθήνα και όχι στην Άνδρο; Αυτοί που ζουν στο νησί 365 μέρες το χρόνο δεν έχουν δικαίωμα να ενημερωθούν;

Μόνο οι Ανδριώτες έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Κανείς άλλος! Κι αυτό είναι κάτι που η παράταξή μας δεσμεύεται να το διασφαλίσει απόλυτα.

Θεοδόσης Σουσούδης

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.