Οι έλληνες πολίτες στις 18 και 25 Μαΐου 2014 καλούνται με την ψήφο τους  να χαράξουν την πορεία μιας νέας πενταετίας που θα αναφέρεται τόσο στο εσωτερικό της χώρας με τις αυτοδιοικητικές εκλογές όσο και στην θέση μας στην  Ευρώπη με τις ταυτόχρονες ευρωεκλογές.  Ύστερα από μια βαθιά οικονομική κρίση που υπέστησαν τα περισσότερα κράτη του φτωχού ευρωπαϊκού Νότου με προεξάρχουσα την Ελλάδα, με αρνητικές παράλληλα συνέπειες και στην οικονομία των κρατών μελών του Βορρά, οι πολίτες και πολιτικοί της Ευρώπης θα αποφασίσουν ποια Ευρώπη οραματίζονται και δη οι Έλληνες σε ποια Ελλάδα επιθυμούν να ζήσουν.

Ποιοι είναι ικανοί να θέσουν θεμέλια αναγέννησης  σε μία χώρα που συνεχίζει να ολισθαίνει στον κατήφορο ως αποτέλεσμα όχι της οικονομικής κρίσης που είναι η συνέπεια, αλλά μιας μακρόχρονης και βαθιάς κρίσης αξιών, στην οποία μας οδήγησαν οι ξενόφερτες λάθος πολιτικές και πολιτικοί αφού μας αποξένωσαν  από τις στέρεες βάσεις σε κάθε τομέα της κοινωνίας και της οικονομίας, που μας συντήρησαν χιλιετίες σ’ αυτό τον τόπο και παρήγαγαν τον οικουμενικό ελληνορθόδοξο πολιτισμό.

Ποιοι είναι εκείνοι που θα συνεργαστούν με όλους όσοι θα αποφασίσουν ότι το «εμείς» είναι η μόνη παραγωγική δύναμη έναντι του διχαστικού και καταστροφικού «εγώ» και των προσωπικών φιλοδοξιών, πολιτικές που άλλωστε οδήγησαν και συνεχίζουν να συντηρούν την παθογένεια του πολιτικού συστήματος που σήμερα βιώνουμε.

Η Άνδρος τα τελευταία 3,5 χρόνια ακολούθησε το μοντέλο της ευρύτερης πολιτικής της χώρας. Αν και η Διοικητική Μεταρρύθμιση του 2010 «Καλλικράτης» δημιούργησε  μεγάλες προσδοκίες για οικονομική αυτάρκεια και αυτόνομη διαχείριση των Δήμων  εντούτοις αυτές περιορίστηκαν μόνο στις υποχρεώσεις από τις επιπρόσθετες αρμοδιότητες χωρίς όμως το απαιτούμενο κεφάλαιο (οικονομικό και ανθρώπινο δυναμικό) το οποίο ταυτόχρονα μειώθηκε δραματικά.

Ο Δήμος Άνδρου στα χρόνια της κρίσης και με πρόσθετα επιβαρυντικά γεγονότα, παρ’ όλες τις αδυναμίες και τα λάθη, κατόρθωσε να δώσει προοπτική ολοκλήρωσης των μεγάλων έργων υποδομής – ΒΙΟΚΑ Χώρας και ΧΥΤΥ – και να κρατήσει έστω την ελπίδα  ζωντανή.

Η Δημοτική παράταξη  «Άνδρος Μπροστά», σεβόμενη τις αρχές της δημοκρατίας και την ετυμηγορία των πολιτών όταν αποφασίζουν με την ψήφο τους, για τη διακυβέρνηση του τόπου τους, έμεινε σκοπίμως μακριά από κάθε παρουσία που πιθανόν να εκλαμβανόταν ως εμπόδιο στην δεδηλωμένη απόφαση της πλειοψηφίας των ανδριωτών. Παράλληλα  άσκησε κριτική στα λάθη και στις αστοχίες της τριετίας που πέρασε, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η εκάστοτε κριτική πρέπει να ασκείται βάσει των συνθηκών που η κοινωνία, η οικονομία και το πολιτικό γίγνεσθαι έχουν διαμορφώσει, ενώ παράλληλα δεν στάθηκε ποτέ εμπόδιο – και όπου της ζητήθηκε έγινε αρωγός-  σε όποια προσπάθεια γινόταν για εξεύρεση λύσης στα μεγάλα προβλήματα του νησιού μας.

Διαπιστώνοντας λοιπόν ότι μόνο η συνεργασία και η αλληλεγγύη μπορούν να δώσουν διέξοδο και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της εποχής μας, ειδικά αυτήν την τόσο κρίσιμη εποχή, ήρθε η στιγμή να αποφασίσουμε ποια Άνδρο οραματιζόμαστε. Της συνεργασίας και της αλληλεγγύης που θα φέρουν ομόνοια και προκοπή, ή του διχασμού και του μαρασμού. Της ανάπτυξης και της εξωστρέφειας ή της εσωστρέφειας και της μιζέριας. Είμαστε ως Ανδριώτες έτοιμοι για νέες προκλήσεις ή πάλι θα δειλιάσουμε μπροστά σε καθετί που ταράζει τις συνήθειες μας.

Για να ξεπεράσουμε ακόμα και τους ίδιους τους εαυτούς μας, για να βγούμε από την Άνδρο της εσωστρέφειας, οφείλουμε να πιστέψουμε και να συνεργαστούμε προς τη σωστή κατεύθυνση, στον δρόμο της αρετής, παραμερίζοντας εγωισμούς και πολιτικούς καιροσκοπισμούς.

Να στραφούμε στο μέλλον το οποίο επιτάσσει «το εμείς», που μπορεί και πρέπει να είναι πλουραλιστικό και πολύμορφο, προσωπικό για τον καθένα και ανθρώπινο για όλους και  να αποτελείται από όλους τους ενεργούς πολίτες, που όλοι μαζί, βάσει της διαφορετικότητάς τους, θα διαμορφώσουν το νέο αυτό-διοικητικό κύτταρο, με  πατροπαράδοτες και διαχρονικές αξίες και ιδανικά για να πάει η Άνδρος Μπροστά.

Η Δημοτική παράταξη  «Άνδρος Μπροστά» απαντώντας στο κάλεσμα για συνεργασία όλων των αυτο-διοικητικών δυνάμεων του νησιού του νυν Δημάρχου Άνδρου κ. Γιάννη Γλυνού, ως επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Πρόταση Ευθύνης», δηλώνει παρούσα, στηρίζοντας κάθε κίνηση συνεργασίας των αυτο-διοικητικών δυνάμεων του νησιού, ώστε να υπάρξει κοινή συστράτευση σε μια πλατιά συμπαράταξη όλων των υγιών και αυτόφωτων προσωπικοτήτων της Άνδρου με κοινή επιδίωξη την Άνδρο Μπροστά και πάνω από κάθε υστερόβουλη σκέψη και δράση.

Στις εκλογές του Μαΐου 2014 καλούμαστε να πράξουμε το χρέος μας συλλογικά, με όλους όσοι είναι έτοιμοι να δουλέψουν με τη δυναμική του “εμείς” και να κερδίσουμε τη μάχη  της ενότητας, του διαλόγου, της αντικειμενικότητας και της προόδου του τόπου μας, αφήνοντας πίσω εγωκεντρικά προφίλ που αφορούν σε παρωχημένες, αναποτελεσματικές και διχαστικές πολιτικές τακτικές που δεν έχουν πλέον χώρο στις ανάγκες του σήμερα.

«Ευτυχία θα πει να κάνεις το χρέος σου. Κι όσο πιο δύσκολο το χρέος, τόσο πιο μεγάλη η ευτυχία…»

Όλοι μαζί,  ξαναβρίσκοντας τις ρίζες μας, με πίστη και αφοσίωση, θα τα καταφέρουμε.

Ιωάννης Α. Μαλταμπές

Για τη Δημοτική Παράταξη

«Άνδρος Μπροστά»

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.