Με πρωτοβουλία της Έ. Α. Το Σάββατο 15 Μαρτίου στις 6:30 μμ θα προβληθεί στο ξενοδοχείο St George Lycabettus η καινούρια ταινία του σκηνοθέτη Γιώργου Δάμπαση «Τα αρχοντικά σπίτια της Άνδρου» που βασίστηκε στο γνωστό λεύκωμα της Λίας Δανιόλου «Τα αστικά σπίτια της Άνδρου».

Τα κείμενα είναι της Ράνιας Τζιφοπούλου – Κωνσταντινίδη και η μουσική της Κατερίνας Πολέμη από την ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Μικρά Αγγλία».

Το ντοκιμαντέρ απαθανατίζει τα σημαντικότερα σπίτια της Χώρας και των Λαμύρων με εξωτερικές λήψεις αλλά και με τα εσωτερικά τους, με τα σαλόνια τους, τα έπιπλα και τα διακοσμητικά αντικείμενα. Η ταινία του Γιώργου Δάμπαση αφιερώνεται στον Ανδριώτη αρχιτέκτονα Γιάννη Λυγίζο με τον οποίο είχε συνεργασθεί στο παρελθόν ο σκηνοθέτης όταν γύριζαν το ντοκιμαντέρ «Τα παλιά ανδριώτικα σπίτια».

Η χορηγία της ταινίας έγινε από την εταιρεία Polembros Shipping Ltd.

Η ιστορικός Λουίζα Καραπιδάκη σημειώνει για τα αρχοντικά της Άνδρου: «Η κοσμοπολίτικη εικόνα της Άνδρου οφείλεται εν πολλοίς και στην αρχιτεκτονική της κληρονομιά. Μια κληρονομιά που προκαλεί με την αισθητική της ιδιαιτερότητα και προσδίδει στο νησί μια ξεχωριστή φυσιογνωμία συνώνυμη της υψηλής αισθητικής. Πρόκειται για υλικά τεκμήρια άρρηκτα δεμένα με την ανθρώπινη ύπαρξη που σφράγισαν μια εποχή και αποτελούν το ορόσημο του κάλους σήμερα. Έργα επιφανών ανδρών που η ευμάρειά τους έδωσε τη δυνατότητα της καλλιέργειας και της αισθητικής παιδείας και που θέλησαν να ευημερήσουν στον τόπο τους αποδίδοντας κατά κάποιο τρόπο ένα φόρο τιμής στα πάτρια εδάφη. Για την Άνδρο η άνθιση της ναυτιλίας δεν έφερε μόνο την οικονομική ανάπτυξη στο νησί αλλά και την επαφή με τα μεγάλα αστικά κέντρα, ένα πολιτισμικό άνοιγμα του ορίζοντα και ένα είδος όσμωσης που είχε ως αποτέλεσμα και μια διαφορετική αισθητική».

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.