Σε συνέχεια της επιστολής διαμαρτυρίας του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γιάννη Μαχαιρίδη στις 15 Ιανουαρίου προς τον αρμόδιο υπουργό, η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα όπως η Περιφέρεια υποβάλει μαζί τους ενδιαφερόμενους Δήμους, Άνδρου, Νάξου, Πάρου και Τήνου, αίτηση ακύρωσης  στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της απόφασης 172568/23-12-2013 του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία του έργου: «Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 218,5 MW (95Α/Γ) και των συνοδών σε αυτό έργων, που αποτελείται από: “Αιολικό Παρκο ΣΚΟΥΜΠΙ Α.Ε», ισχύος 9,2 MW, «Αιολικό Πάρκο ΓΚΟΡΑΚΙ Α.Ε», ισχύος 16,1 MW, «Αιολικό Πάρκο ΚΑΦΟΥΤΣΙ Α.Ε», ισχύος 27,6 MW, «Αιολικό Πάρκο ΒΟΥΡΛΑΣ Α.Ε», ισχύος 32,2 MW, «Αιολικό Πάρκο ΔΙΣΤΟΜΟΣ Α.Ε», ισχύος 36,8 MW, «Αιολικό Πάρκο ΓΟΥΡΛΕΣ Α.Ε», ισχύος 27,6 MW, «Αιολικό Πάρκο ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΑΣ Α.Ε», ισχύος 23 MW, «Αιολικό Πάρκο ΦΩΛΙΑ Α.Ε», ισχύος 20,7 MW, «Αιολικό Πάρκο ΓΚΑΓΚΑΡΗ Α.Ε», ισχύος 25,3 MW, στα νησιά Νάξο, Πάρο, Τήνο και Άνδρο ν. Κυκλάδων και διασυνδετική γραμμή μεταφοράς 150 kV των Αιολικών Πάρκων με το ΚΥΤ Παλλήνης, ν. Αττικής».

Το Περιφερειακό Συμβούλιο είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά μετά από σχετικές εισηγήσεις των αρμόδιων δημοτικών συμβουλίων των παραπάνω Δήμων στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία του παραπάνω έργου.

Η Περιφερειακή Αρχή δεν είναι αντίθετη στην αξιοποίηση των ΑΠΕ στα νησιά μας, όμως αυτή πρέπει να γίνεται μετά από σχετικές μελέτες στις οποίες θα υπάρχει η κοινωνική συναίνεση και θα λαμβάνεται υπόψη η προστασία του περιβάλλοντος. Για το λόγο αυτό έχει ήδη υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με θέμα «Εξειδίκευση του χωρικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη και χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου», η οποία θα παραδοθεί μέχρι το καλοκαίρι και θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τη σωστή αξιοποίηση των ΑΠΕ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης

Γεώργιος Ν. Μακρυωνίτης

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.