Δήμος Άνδρου: Οι 100 Πρώτες Μέρες Της Νέας Δημοτικής Αρχής

sousoudis

Ανδριώτισσες και Ανδριώτες,  Φίλες και Φίλοι

Πέρασαν τρεις μήνες από τότε που αναλάβαμε τις τύχες του Δήμου Άνδρου. Σήμερα –σχεδόν 100 μέρες μετά- επικοινωνούμε με όλους τους συμπατριώτες και συμπατριώτισσες προκειμένου να κάνουμε έναν πρώτο απολογισμό του έργου μας σε αυτό το διάστημα. Γιατί θέλουμε οι κάτοικοι του νησιού και οι όπου γης Ανδριώτες να είναι απολύτως ενημερωμένοι και για τα προβλήματα του τόπου τους, αλλά και για τις προσπάθειες που κάνουμε –από την πρώτη κιόλας μέρα που αναλάβαμε- να τα επιλύσουμε. Ώστε να μπορούν να κρίνουν αντικειμενικά, και με βάση τα γεγονότα, το έργο μας.

Είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά πως θα διοικήσουμε τον Δήμο με απόλυτη διαφάνεια. Κι αυτό το κάνουμε πράξη από την πρώτη στιγμή. Οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου μεταδίδονται «ζωντανά», ώστε να έχει τη δυνατότητα να τις παρακολουθήσει όποιος επιθυμεί και να διαμορφώσει προσωπική άποψη για τα πάντα.Επιπλέον, όλοι οι Ανδριώτες έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται και για τις εισηγήσεις των εντεταλμένων συμβούλων στα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου Άνδρου, οι κάτοικοι του νησιού αλλά και όλοι οι Ανδριώτες, σε όποια γωνιά του πλανήτη κι αν βρίσκονται, μπορούν –μέσω του υπολογιστή τους- να έχουν πλήρη εικόνα του πώς διοικείται ο Δήμος. Των αποφάσεων που λαμβάνονται. Των έργων που γίνονται. Της κριτικής που ασκείται. Πιστεύουμε ακράδαντα, τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου, πως με αυτές τις κινήσεις γίνεται πράξη η προεκλογική μας δέσμευση «όλα στο φως»! Και είμαι περήφανος γιατί πιστεύω πως ο Δήμος Άνδρου είναι από τους λιγοστούς, σε ολόκληρη την Ελλάδα, που δίνουν τη δυνατότητα στους δημότες τους για άμεση ενημέρωση, χωρίς την παραμικρή παρέμβαση. Όπως θα διαπιστώσετε, διαβάζοντας τον απολογισμό των 100 πρώτων ημερών της διοίκησής μας, στο διάστημα αυτό έγιναν πολλά. Παρότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις –όπως οι δέκα πυρκαγιές που ξέσπασαν σε διάστημα μόλις λίγων ημερών σε κάθε γωνιά της – δώσαμε ήδη λύσεις σε προβλήματα που έμεναν για χρόνια άλυτα. Προβλήματα που η Ανδριώτισσα και ο Ανδριώτης τα έβρισκε καθημερινά μπροστά του –όπως τα προβλήματα της ύδρευσης. Φυσικά στο άμεσο μέλλον θα γίνουν πολλά περισσότερα. Αρκετά από αυτά έχουν ήδη δρομολογηθεί. Τελειώνοντας, θα ήθελα να απευθύνω δημόσια ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργάτες μου –εκλεγμένους και μη- οι οποίοι, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν καθήκοντα, σήκωσαν τα μανίκια και ρίχτηκαν στη δουλειά με όρεξη και πάθος. Είμαι βέβαιος πως θα συνεχίσουν με τον ίδιο ενθουσιασμό και την ίδια αποφασιστικότητα για να δημιουργήσουμε όλοι μαζί την Άνδρο που ονειρευόμαστε.

Θεοδόσης Σουσούδης Δήμαρχος Άνδρου

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Μέσα σε λίγους μήνες συντάχθηκε ο Οργανισμός του Δήμου, που έπρεπε να ήταν έτοιμος τουλάχιστον, εδώ και τρία χρόνια. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να αναγνωριστούν οι όποιες  ελλείψεις σε προσωπικό και να προκηρυχθούν στο μέλλον θέσεις για τα πολλά κενά του Δήμου.
Οργανώθηκαν οι υπηρεσίες και οι υπάλληλοι τοποθετήθηκαν σε συγκεκριμένες θέσεις, σύμφωνα με την εμπειρία και τις γνώσεις τους.
Ο Δήμος έτσι αρχίζει και βρίσκει λειτουργικό ρυθμό, αφού η οργάνωση των υπηρεσιών είναι καταλυτικός παράγοντας για την σωστή λειτουργία του.

Ορίστηκαν θεματικοί αντιδήμαρχοι, παρά τις αντιδράσεις κάποιων που βιάστηκαν να μιλήσουν για έλλειψη εμπειρίας. Το νέο μοντέλο αποδείχτηκε από τις πρώτες κιόλας ημέρες επιτυχημένο, καθώς λειτούργησε άψογα με αποτέλεσμα να λύνονται άμεσα όποια προβλήματα παρουσιάζονται, σε κάθε γωνιά του νησιού. Με αυτό το τρόπο η Άνδρος αντιμετωπίζεται ως ένας και ενιαίος Δήμος, πέρα από τους όποιους τοπικισμούς, που φρενάρουν την ισόρροπη ανάπτυξη του νησιού. Ορίστηκαν εντεταλμένοι σύμβουλοι για συγκεκριμένα θέματα και αρμοδιότητες, με αποτέλεσμα όλοι οι σύμβουλοι να ασχολούνται πλέον καθημερινά με τα τρέχοντα προβλήματα του Δήμου και ιδιαίτερα με την καθημερινότητα (καθαρισμός, ύδρευση, αποχέτευση, φωτισμός κλπ).

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Η Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να δώσει τέλος στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με όποιο πολιτικό κόστος, όπως αναφέρει σε κάθε τόνο ο Δήμαρχος. Προχωρούν με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες για τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ. Ήδη αναμένεται η εισήγηση της εταιρείας που κάνει τη μελέτη σχετικά με την καταλληλότητα της Πλούσκας και των άλλων θέσεων που έχουν προεπιλεγεί.

Ταυτόχρονα ο Δήμος προχωρά στην αποκατάσταση της παλιάς χωματερής, στη Σταυροπέδα, αφού εξασφάλισε τις σχετικές άδειες από το υπουργείο Πολιτισμού και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, μετά τις  επαφές του Δημάρχου, Θεοδόση Σουσούδη, τόσο με τον υπουργό κ. Τασούλα όσο και με τη Γενική Γραμματέα, κ. Μενδώνη.

Εξασφαλίστηκε, ύστερα από πολλές ενέργειες η θέση των παλιών λατομείων για τον δεματοποιητή,  εκκρεμεί μόνο η απόφαση του ΣτΕ, η οποία και θα κρίνει την τύχη της διάθεσης των απορριμμάτων, μέχρι να ολοκληρωθεί ο ΧΥΤΥ.

ΜΑΖΕΜΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΟΓΚΩΔΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ
Καθαρίστηκαν πολλά σημεία του νησιού από τις πολλές μικρές «χωματερές» που είχαν δημιουργηθεί, από την ανεξέλεγκτη ρίψη σκουπιδιών. Συγκεκριμένα, στο πάρκινγκ Γαυρίου, στο γήπεδο Μπατσίου, στο Παραπόρτι της Χώρας, στον βιολογικό του Κορθίου και σε αρκετά χωριά.

Εγινε αλλαγή σχεδιασμού στην αποκομιδή, ώστε αυτή να πραγματοποιείται καθημερινά σε πολλά σημεία που δεν γινόταν στο παρελθόν. Οργανώθηκε το τμήμα της αποκομιδής και έτσι εξασφαλίστηκε σε μεγάλο βαθμό η καθαριότητα. Απομακρύνθηκαν ογκώδη αντικείμενα, στρώματα και μεγάλα έπιπλα που υπήρχαν σε διάφορα σημεία. Όλα αυτά συγκεντρώνονται πλέον σε συγκεκριμένο σημείο, προκειμένου να μεταφερθούν στην Αθήνα.

ΥΔΡΕΥΣΗ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Πραγματοποιήθηκε καθαρισμός σε όλες τις δεξαμενές του νησιού. Η συντριπτική πλειοψηφία από αυτές δεν είχαν καθαριστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πάρθηκαν δείγματα από 90 πηγές της Άνδρου, από τις οποίες υδρεύεται το νησί, και στάλθηκαν για ανάλυση στο χημείο. Δειγματοληψία δεν είχε γίνει τα τελευταία 3 χρόνια. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η ποιότητα των νερών του νησιού μας παραμένει από πολύ καλή έως εξαιρετική. Σύντομα θα ξεκινήσει και η διαδικασία χλωρίωσης, όπου απαιτείται. Η Δημοτική Αρχή δεσμεύεται πως θα ελέγχει την ποιότητα των νερών από τις πηγές της Άνδρου τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.

Καθαρίστηκαν πηγές (Αποίκια, Συνετί, Κατάκοιλος), δουλεύτηκαν νερά και υδροδοτήθηκαν χωριά (Ζαγανιάρι). Έγιναν σημαντικές επισκευές με την αντικατάσταση μέρους του δικτύου σε Στενιές, Αποίκια, Λάμυρα, Συνετί, Μπατσί, Γαύριο. Επίσης προγραμματίστηκε η αλλαγή δικτύου στο Μακροτάνταλο και το Απρόβατο, επισκευάστηκαν όλες οι διαρροές, σε όλα σχεδόν τα χωριά. Αντικαταστάθηκε άμεσα όλο το κατεστραμμένο δίκτυο ύδρευσης από τη φωτιά, στους Κατακαλαίους, μήκους πολλών χιλιομέτρων.

Καθαρίστηκαν τα φρεάτια ομβρίων στη Χώρα, μετά από πολλά χρόνια, επισκευάστηκε το μηχάνημα αφαλάτωσης στο Κόρθι, όπως και το αντλιοστάσιο λυμάτων στην περιοχή Χάρακα.

Επισκευάστηκε ένα μεγάλο κομμάτι του αποχετευτικού στην Χώρα, που είχε καταστραφεί από διάφορες αστοχίες έργων κατά το πρόσφατο παρελθόν. Αποτέλεσμα ήταν να πλημμυρίζουν με λύματα 5 σπίτια της περιοχής και δεν είχε δοθεί λύση. Μέσα σε λίγο διάστημα και με στοχευμένες κινήσεις εντοπίστηκε η αιτία και αποκαταστάθηκε ένα  πρόβλημα 4ετίας.

Προγραμματίστηκε η κατασκευή νέων δεξαμενών σε Γαύριο και Απρόβατο.

ΣΦΑΓΕΙΑ

sel-6-7-sfageia

O Δήμος έδωσε άμεση λύση στο τεράστιο και χρονίζον πρόβλημα των δημοτικών σφαγείων. Ό,τι έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια, έγινε μέσα σε 3 μήνες και με ελάχιστο κόστος, σχετικά με τις μεσοβέζικες και κοστοβόρες λύσεις του παρελθόντος. Τα σφαγεία λειτουργούσαν με παρατάσεις όλα αυτά τα χρόνια και οι κτηνοτρόφοι ζούσαν στην ανασφάλεια. Ο Δήμος προχώρησε στην αγορά ειδικού ψυγείου για τη φύλαξη των ζωικών υπολειμμάτων (σφάγιων), παράλληλα έγιναν πολλές βελτιώσεις σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις του Κτηνιάτρου, καθώς υπήρχε άμεσος κίνδυνος να κλείσουν οριστικά τα σφαγεία και να υποστούν μεγάλη ζημιά οι κτηνοτρόφοι της Άνδρου. Το ψυγείο ήδη τοποθετήθηκε, δίνοντας λύση σε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Επίσης, ο Δήμος προχώρησε σε συνεργασία με εταιρεία, για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων.
Η λύση της καύσης σε κλίβανο απορρίφθηκε από την αρχή από τον Δήμαρχο, καθώς ήθελε να βρεθεί μια λύση που να προφυλάσσει την δημόσια υγεία. Η καύση θα δημιουργούσε μεγάλη επιβάρυνση και ατμοσφαιρική ρύπανση. Με την φύλαξη όμως των σφάγιων στο ειδικό ψυγείο και μαζική απομάκρυνσή τους στην Αθήνα μόλις συμπληρωθούν 3 τόνοι, εξασφαλίζεται η πλήρης δημόσια υγιεινή για το νησί μας.

Πάγια θέση της νέας Δημοτικής Αρχής παραμένει η κατασκευή νέων, υπερσύγχρονων σφαγείων, και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται.

ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Σε συνεργασία με οικονομικούς συμβούλους και ορκωτό λογιστή επιδιώκεται να μπει τάξη στα οικονομικά. Η νέα Δημοτική Αρχή παρέλαβε ταμείο με ελάχιστα χρήματα, ενώ παρέλαβε υπέρογκα χρέη και τεράστιες οικονομικές δεσμεύσεις, που δεν συμβάδιζαν με τα έσοδα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ουσιαστικά ο προϋπολογισμός. Επιπλέον όλοι οι κωδικοί ήταν άδειοι από χρήματα, ενώ δεν υπήρχαν χρήματα ούτε για την καθημερινότητα της λειτουργίας του Δήμου (καύσιμα κλπ).

Το πιο σημαντικό και συγχρόνως επικίνδυνο για την αξιοπιστία του Δήμου, ήταν πως δεν είχε καταρτισθεί κανένας ισολογισμός από το 2011 μέχρι σήμερα. Δεν υπήρχε απολογισμός εσόδων – εξόδων και καμία επικοινωνία με τις προϊστάμενες αρχές. Δεν εδίδοντο στατιστικά στοιχεία στο Γεν. Λογιστήριο του Κράτους. Οι απαντήσεις στα έγγραφα των Υπουργείων και του Γεν. Λογιστηρίου του Κράτους εδίδοντο πλημμελώς. Όλα αυτά είχαν και έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος να τεθεί ο Δήμος υπό επιτήρηση.
Οι πρώτες κινήσεις ώστε να τακτοποιηθούν τα οικονομικά είχαν ως αποτέλεσμα να εξοικονομηθούν χρήματα και να απομακρυνθεί αρκετά ο κίνδυνος της επιτήρησης. Ωστόσο, χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά μέχρι να μπει πλήρης τάξη στην ακαταστασία, προκειμένου να αποκαταστήσει ο Δήμος την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη προς τις προϊστάμενες αρχές. Η αντιμετώπιση του Δήμου μας από τις προϊστάμενες υπηρεσίες και από το Γεν. Λογιστήριο του Κράτους είναι ιδιαίτερα αυστηρή και μας αντιμετωπίζουν με μεγάλη επιφυλακτικότητα και καχυποψία.
Προς τη κατεύθυνση της εξομάλυνσης των σχέσεων με τις προϊστάμενες αρχές και της αποκατάστασης της αξιοπιστίας του Δήμου μας έχει ρίξει όλο το βάρος η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος.

ΣΧΟΛΕΙΑ
Καθαρίστηκαν όλα τα σχολεία με πολλή και εθελοντική εργασία από συμπολίτες μας και τους Δημοτικούς συμβούλους. Αποκαταστάθηκαν άμεσα τα υδραυλικά και ηλεκτρολογικά προβλήματα που υπήρχαν στα κτίρια.
Έγιναν σχολαστικοί καθαρισμοί των περιβαλλόντων χώρων των σχολείων. Ενδεικτικά αναφέρεται, το έργο σχετικά με το καλντερίμι και την πρόσβαση προς το Δημοτικό Σχολείο Χώρας, που έκρυβε πολλούς κινδύνους και παγίδες, για την ασφάλεια μαθητών και διδασκάλων. Ένα έργο που έπρεπε να έχει γίνει πολλά χρόνια πριν, έγινε μέσα σε 2 μήνες από την ανάληψη της νέας αρχής.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΡΕΜΑΤΩΝ

sel-6-7-katharismos

Τα χωματουργικά μηχανήματα του Δήμου και της Αναπτυξιακής δουλεύουν καθημερινά σε κάθε σημείο της Άνδρου.
Καθαρίστηκε το ρέμα της Λεύκας και του Παραπορτιού, που είχε να καθαριστεί τόσο συστηματικά πάνω από δέκα χρόνια.

Καθαρίστηκε το ρέμα στο Ατένι, το οποίο είχε να καθαριστεί πάνω από έξι χρόνια, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζει ο κάμπος.

Έγιναν καθαρισμοί χαντακιών σε μεγάλη έκταση του οδικού δικτύου, μετά την επισκευή του εκσκαφέα της Αναπτυξιακής που βρισκόνταν σε αδράνεια, λόγω βλάβης, για πολλούς μήνες. Επίσης διαμορφώθηκαν αρκετά σημεία χωμάτινων δρόμων, που είχαν γίνει επικίνδυνα.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
Έγινε καταγραφή των αυτοκινήτων που έχει στην ιδιοκτησία του ο Δήμος και τα οποία ήταν διασκορπισμένα ακόμη και στα πλέον απίθανα μέρη. Αυτοκίνητα μεταφοράς προσωπικού, υπηρεσιακά, φορτηγά, μπουλντόζες, απορριμματοφόρα, λεωφορεία, οδοστρωτήρας. Τα περισσότερα ήταν σε κακή κατάσταση. Επισκευή των σημαντικότερων, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες, ώστε να γίνουν και πάλι χρήσιμα στον Δήμο.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

sel-6-7-pirkagies
Αντιμετωπίσθηκαν άμεσα και επιτυχημένα, από την πρώτη στιγμή, οι δέκα πυρκαγιές που ξέσπασαν στο νησί, κινητοποιώντας κάθε δυνατό μέσο και παρέχοντας στην Πυροσβεστική και στους εθελοντές μας ό,τι ήταν απαραίτητο προκειμένου να διευκολυνθούν στο έργο τους. Ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας, Αντώνης Λάβδας, οι αντιδήμαρχοι Δημήτρης Λάσκαρης και Μαρία Μαμάη, καθώς και ο οδηγός της υδροφόρας, Δημήτρης Χαζάπης, ήταν στην πρώτη γραμμή, συνεισφέροντας τα μέγιστα στη μάχη για την κατάσβεση.

Ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου προετοιμάζεται σειρά μέτρων που πιστεύεται πως θα βοηθήσουν αποφασιστικά τόσο στον τομέα της καταστολής όσο και στον τομέα της πρόληψης. Σε αυτή την κατεύθυνση και ύστερα από πρόσκληση του Δημάρχου, έγινε συνάντηση – συζήτηση όλων των εμπλεκομένων φορέων στο Δημαρχείο.
Προετοιμάζεται με ειδικούς επιστήμονες μελέτη πολιτικής προστασίας και αντιμετώπισης έκτακτων φυσικών φαινομένων.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

sel-6-7-rally-aigaiou
Συγκροτήθηκε η τουριστική επιτροπή, για την οποία είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά, και ήδη η Άνδρος ήταν παρούσα στην έκθεση EXPO 2014, ενώ έχουν προγραμματισθεί συμμετοχές σε εκθέσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού. Επίσης, υπήρξε, μη προγραμματισμένη, συνάντηση του Δημάρχου Θεοδόση Σουσούδη, στο Δημαρχείο με τον πρέσβη της Τουρκίας κατά την οποία συζητήθηκαν διάφορα θέματα γύρω από τον τουρισμό.

sel-6-7-palaiopolis

Έπειτα από συντονισμένες ενέργειες εξασφαλίστηκε να συμπεριληφθεί η Άνδρος στους σταθμούς του Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού αγώνα « Ράλι Αιγαίου», που θα ξεκινήσει στις 18 Μαΐου και είναι από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα της χρονιάς. Η προβολή του νησιού, μέσα από τη συγκεκριμένη διοργάνωση, αναμένεται να είναι μεγάλη. Γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ξαναπάρουμε για πολλές παραλίες μας την «γαλάζια σημαία» και να νομιμοποιήσουμε την μαρίνα του Μπατσίου. Δείχνοντας τεράστιο ενδιαφέρον για την ιστορία μας και την αρχαιολογική κληρονομιά η νέα Δημοτική αρχή συναντήθηκε με τους Αυστραλούς αρχαιολόγους της Ζαγοράς, επισκέφθηκε το χώρο των ανασκαφών και συναντήθηκε με τον Αυστραλό πρέσβη.

Έπειτα από πρόσκληση της κ. Λυδίας Παλαιοκρασσά οργανώθηκε επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιόπολης. Πριν την επίσκεψη πραγματοποιήθηκε ενημέρωση – παρουσίαση για την πορεία των ανασκαφών στο πολιτιστικό χώρο της Παλαιόπολης. Οι επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους οργανώθηκαν για να αναδειχθούν οι αρχαιολογικοί μας χώροι και το σπουδαιότερο, για να ευαισθητοποιηθούν οι κάτοικοι στην τεράστια πολιτιστική μας κληρονομιά.

ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Κατατέθηκαν μελέτες στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση της επιτροπής λιμενικού ταμείου Άνδρου – Τήνου, στην οποία για πρώτη φορά την πλειοψηφία έχει ο Δήμος μας, για έργα ύψους 500.000 ευρώ, περίπου, στα λιμάνια του νησιού μας. Μεταξύ των έργων που διεκδικούμε είναι ο ηλεκτροφωτισμός, η διαμόρφωση των χερσαίων τμημάτων κλπ. Ο Δήμαρχος, Θεοδόσης Σουσούδης, εισηγήθηκε στην Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου την παραμονή του καθεστώτος των λιμενικών ταμείων ως έχουν και όχι τη συνέννωσή τους που δημιουργεί δυσλειτουργίες. Φαίνεται έτσι, από τη πρώτη στιγμή, ότι πολιτική του Δήμου είναι η διεκδίκηση πόρων για έργα στα λιμάνια μας και στη χερσαία ζώνη.

ΥΓΕΙΑ
Συνάντηση του Δημάρχου στο Υπουργείο Υγείας, με στόχο το «άνοιγμα» θέσεων γιατρών στα νησιά. Η συνάντηση είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν προκηρύξεις τεσσάρων θέσεων αγροτικών γιατρών στην Άνδρο, από τις οποίες οι δύο είναι για την περιοχή του Κορθίου. Επίσης δρομολογήθηκαν προκηρύξεις Επικουρικών Γενικών Ιατρών. Απομένει να υπάρξει ενδιαφέρον από γιατρούς για την κάλυψη των θέσεων που ήδη προκηρύχθηκαν.

Πραγματοποιήθηκε διαδημοτική συνάντηση των Δημάρχων Κυκλάδων στη Σύρο, στην οποία παραβρέθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Γιώργος Πατούλης, προκειμένου να αναδειχθούν τα προβλήματα της υγείας στα νησιά. Η εισήγηση του Δημάρχου Άνδρου έγινε πλήρως αποδεκτή από το σώμα. Για τό ίδιο θέμα ο κ. Σουσούδης παραχώρησε δυο φορές συνέντευξη στον τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΑΡΚΟ
Με εισήγηση του Δημάρχου και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η πολυσυζητημένη μελέτη του Περιφερειακού Πάρκου ζητήθηκε να αποσυρθεί μέχρι να συνεδριάσει το νέο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να γίνει ενημέρωση και να παρθεί οριστική απόφαση.
Έγινε παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για αναμονή μιας νέας μελέτης που θα καθορίζει την χωροταξία και την φέρουσα ικανότητα Ανεμογεννητριών στην Άνδρο.
Ζητήθηκε να έρθει ο μελετητής στο δημοτικό συμβούλιο, στην Άνδρο, προκειμένου να ενημερώσει το σώμα.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΕΡΓΑ

-Σε συνάντηση με τον υπεύθυνο για το έργο της κατασκευής του δημοτικού κτιρίου στο Κόρθι λύθηκαν τα όποια κωλύματα και το έργο προχωρά, πλέον, με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Το έργο παρουσίαζε πρωτοφανή καθυστέρηση και ο κίνδυνος απένταξής του από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ ήταν ορατός.
-Έγινε συνάντηση με τον υπεύθυνο για το έργο του Βιολογικού στη Χώρα και συνεχίζεται ομαλά η πορεία του σημαντικού αυτού έργου.
-Δημοπρατήθηκαν τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης των δύο σχολείων Χώρας και Γαυρίου. Άμεση κινητοποίηση από την τεχνική υπηρεσία για ταχεία προώθηση των ήδη ενταγμένων έργων.
-Ξεκίνησε και πάλι το έργο της πεζογέφυρας του Νειμποριού (έπειτα από πέντε χρόνια αδικαιολόγητων καθυστερήσεων), μετά από συνάντηση με τον υπεύθυνο του έργου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το προσεχές τρίμηνο.

-Συνάντηση με τον υπεύθυνο του αποχετευτικού των Στενιών. Ένα έργο που είχε δρομολογηθεί με μελέτη από συνεισφορά συμπατριωτών μας. Το έργο ξεκίνησε και προχωράει κανονικά.
-Εκπόνηση  μελέτης για όλες τις παιδικές χαρές προκειμένου να πιστοποιηθούν, στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας, που είναι ιδιαίτερα αυστηρή. Να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή ΚΑΜΙΑ παιδική χαρά στην Άνδρο δεν πληροί τους όρους της νομοθεσίας περί καταλληλότητας.
-Συζητήσεις με την Διαχειριστική Αρχή στη Σύρο για την δρομολόγηση και ένταξη του Βιολογικού στην Υδρούσα.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΗΜΕΡΙΔΕΣ

Για πρώτη φορά διοργανώνονται Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στο νησί, με στόχο να έρθουν στην Άνδρο επισκέπτες, αλλά και να δημιουργηθεί μια διαφορετική εορταστική ατμόσφαιρα για τους μόνιμους κατοίκους. Την Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου, φωταγωγήθηκε το δέντρο στο Μπατσί, ενώ το Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου, φωταγωγήθηκε το καράβι που στόλισε ο Δήμος στη Χώρα και ακολούθησαν εκδηλώσεις, με τα καταστήματα να παραμένουν ανοιχτά μέχρι αργά το βράδυ!

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος εξασφάλισε έκπτωση 30% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια σε όσους ταξίδεψαν στην Άνδρο το τριήμερο 12-14 Δεκεμβρίου, όταν και ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις.

-Διοργανώθηκε ημερίδα για την νόσο του Altzheimer, με συνδιοργανωτή τον Δήμο Άνδρου, όπως και διημερίδα για την Κύφωση – Σκολίωση. Μέτρηση σκολίωσης κύφωσης με ειδικό μηχάνημα από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό εργομέτρη.
-Ο Δήμος ήταν συνδοργανωτής στο 6ο Πανκυκλαδικό Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών.
-Διοργανώθηκε ημερίδα, υπό την αιγίδα του Δήμου, όπου οι Αυστραλοί αρχαιολόγοι παρουσίασαν τα ευρήματα από τις ανασκαφές στη Ζαγορά. Επίσης, διοργανώθηκε ημερίδα για τις φωτιές, υπό την αιγίδα του Δήμου Άνδρου.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

Στη διάρκεια των 100 πρώτων ημερών της νέας Δημοτικής Αρχής, ο Δήμαρχος Άνδρου Θεοδόσης Σουσούδης συναντήθηκε με αρκετούς υπουργούς της Κυβέρνησης, θέτοντας όλα τα προβλήματα που απασχολούν το νησί. Συγκεκριμένα:

-ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, Αργύρη Ντινόπουλο, ζητήθηκε να δοθεί παράταση στο θέμα των έργων του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ, που δεν έχουν ολοκληρωθεί. Η καταληκτική ημερομηνία ήταν η 31η Δεκεμβρίου 2014 και υπήρχε κίνδυνος τα έργα να απενταχθούν από το πρόγραμμα. Ο υπουργός δεσμεύθηκε για εξάμηνη –ίσως και 12μηνη- παράταση, κάτι που σημαίνει πως αν υλοποιήσει τη δέσμευσή του θα ολοκληρωθούν τα έργα του Δημοτικού κτιρίου στο Κόρθι και της πεζογέφυρας στη Χώρα. Από τον υπουργό ζητήθηκε, επίσης, επιπλέον επιχορήγηση για τις ζημιές από τις πυρκαγιές και για έργα αντιπλημμυρικά. Τέλος, επιτεύχθηκε η επανένταξη του έργου της ψηφιοποίησης της Καϊρείου στα χρηματοδοτούμενα έργα.

sel-6-7-me-varvitsioti

-ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, συζητήθηκαν τα ανεκτέλεστα και στάσιμα έργα των λιμανιών της Χώρας και του Κορθίου. Καθώς επίσης και το έργο πνοής για την Άνδρο, αυτό της 3ης φάσης του λιμανιού του Γαυρίου. Ετέθη το θέμα της Ναυτικής Ακαδημίας της Άνδρου, ενός έργου που είναι πάγιο αίτημα των κατοίκων και της ναυτικής  ιστορίας της Άνδρου

-ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, Κώστα Τασούλα, ζητήθηκε να αποδεσμευτεί η μελέτη για την αποκατάσταση του χώρου της χωματερής στη Σταυροπέδα, από την απομάκρυνση του δεματοποιητή, ώστε να προχωρήσουν άμεσα τα έργα της αποκατάστασης. Έπειτα από τις παρεμβάσεις του Δήμου στο υπουργείο και στο ΚΑΣ το έργο δεν θα απενταχθεί και προχωρά σε τεύχη δημοπράτησης για την ολοκλήρωσή του. Παράλληλα ζητήθηκε και εγκρίθηκε η παραμονή του δεματοποιητή στην υπάρχουσα θέση, μέχρι την εκδίκασή της από το ΣτΕ. Η παραμονή του δεματοποιητή παίζει τεράστιο ρόλο στο ζήτημα της εξασφάλισης της Δημόσιας Υγείας.

-ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ζητήθηκε η ενίσχυση του αστυνομικού τμήματος της Άνδρου με επιπλέον άτομα, καθώς και η ενίσχυση του κλιμακίου της Πυροσβεστικής. Επίσης, ζητήθηκε η προμήθεια δυο πυροσβεστικών οχημάτων και ενός αυτοκινήτου μεταφοράς προσωπικού. Οι συγκεκριμένες ελλείψεις αναδείχτηκαν ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών του Σεπτεμβρίου.

-ΕΝΤΑΞΗ ΝΕΩΝ ΕΡΓΩΝ

Με την ανάληψη των καθηκόντων η νέα δημοτική αρχή και ο Δήμαρχος με επαφές που είχε με αρμόδιους φορείς, προχώρησε στην ένταξη δύο μεγάλων έργων που χρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, με μηδενική σχεδόν συμμετοχή του Δήμου. Πρόκειται για ένα έργο από το πρόγραμμα “Life” με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ένα έργο του ΕΟΧ (Ευρωπαικός Οικονομικός Χώρος), που αφορά την ηλεκτροκίνηση και εναλλακτικές μορφές ηλεκτροδότησης, όπως φωτοβολταϊκά συστήματα σε σχολεία και δημόσια κτίρια. Τα έργα αυτά είναι στο στάδιο της ολοκληρωμένης υποβολής και αναμένεται να ενταχθούν, δίνοντας μεγάλη ανάσα στην τοπική μας οικονομία.

Τέλος, τοποθετήθηκαν αναμεταδότες στο βόρειο τμήμα του νησιού και, πλέον, υπάρχει τηλεοπτικό σήμα στα χωριά του Γαυρίου, που αντιμετώπιζαν για πολλά χρόνια το συγκεκριμένο πρόβλημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.