penthos-stamatiadou-1

Λίγο πριν την πρώτη μέρα της Άνοιξης, στις 30 Απριλίου 2015, πριν γιορτάσουν για μια ακόμη φορά τα λουλούδια και η φύση που τόσο λάτρεψε και τους προσέφερε την ζωή της, η Έλλη Σταματιάδου έφυγε από κοντά μας. «Κοιτάζοντας τα Αποίκια κατάφυτα βλέπεις όλες τις αποχρώσεις του πράσινου» έλεγε εκστατική θαυμάζοντας το βουνό μόλις πέρσι το Πάσχα για τον τόπο καταγωγής της.

«Εκ μέρους της κ. Νίκης Γουλανδρή, του Δ.Σ. και των συνεργατών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας μίλησε κατά την διάρκεια της εξοδίου ακολουθίας της, το Σάββατο 2 Μαϊου 2015, στο νεκροταφείο Κηφισιάς, η Αντιπρόεδρος ΜΓΦΙ κ. Φαλή Βογιατζάκη.

«Με το πάθος, την αγάπη  και τις δραστηριότητές της, η Έλλη προσέφερε ένα σημαντικό έργο  στο Μουσείο και κατέκτησε μία ξεχωριστή θέση στη βοτανική έρευνα. Συγκαταλέγεται μεταξύ των σπουδαίων συλλεκτών βοτανολόγων στον κόσμο.

Με την καθοδήγηση σημαντικών καθηγητών της Βοτανικής από την  Αγγλία, Σκωτία και Βιέννη,  είχε συγκροτηθεί  και εκπαιδευτεί συλλεκτική ομάδα υπό την Έλλη Σταματιάδου, που ανέλαβε, ανάλογα με τις εποχές του έτους το έργο της συλλογής φυτών σε ολόκληρο το γεωγραφικό χώρο της Ελλάδας, και κυρίως στους ορεινούς όγκους της Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου, απ’ όπου ελάχιστα στοιχεία ήταν γνωστά. Η διατήρηση των δειγμάτων απαιτούσε συντήρηση και αρχειοθέτηση και η συστηματική τους ταξινόμηση μακρά έρευνα.

Στην έκδοση Wild Flowers of Greece του Μουσείου ο Δανός Arne Strid ένας από τους σπουδαιότερους βοτανικούς στον κόσμο και άριστος γνώστης της ελληνικής χλωρίδας έγραψε:  «η Έλλη Σταματιάδου έχει συνεισφέρει στη βοτανική επιστήμη με περισσότερα από 23.000 πολύ καλά προετοιμασμένα δείγματα φυτών και το συλλεκτικό της έργο έχει αναγνωριστεί διεθνώς.  Ανακάλυψε 40 νέα είδη φυτών και προς τιμής της έχουν   πάρει το όνομά της δύο φυτά, η Veronica stamatiadae  και ο Dianthus stamatiadae».

Από νεαρή ηλικία λάτρης της φύσης, είχε την τύχη να βρεθεί σε ευνοϊκό περιβάλλον και να  αναπτύξει τις ικανότητές της  στον μεγαλύτερο βαθμό. Μαζί με τον άνδρα της Γιάννη υπήρξαν από τα πρώτα στελέχη του Μουσείου.  Η Έλλη προσέφερε ουσιαστικά στο έργο του Άγγελου και της Νίκης Γουλανδρή,  χωρίς ποτέ να παραμελήσει την οικογένειά της που υπεραγαπούσε.

Σήμερα μετά από μία  γεμάτη νόημα ζωή,  φεύγεις Έλλη ικανοποιημένη γιατί υπηρέτησες ένα σπουδαίο σκοπό κατά τον καλύτερο τρόπο.  Θα ζεις πάντα στη μνήμη μας σαν πρότυπο ανθρώπου που έβαλε ένα στόχο στη ζωή του και τον πέτυχε με την εργατικότητα, την πίστη και την αφοσίωση στο έργο που υπηρετούμε όλοι εμείς.

Ας είναι αιωνία  η μνήμη σου.»

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.