Η υλοποίηση ενός ονείρου των Κ. Κονδυλάτου, κ. Λούκου, Α. Τάττου

sel-1-anoihto-theatro-1

Ένα νέο θέατρο. Ένα νέο διεθνές φεστιβάλ. Ένα μεγάλο γεγονός για τον εγχώριο πολιτισμό έχει έδρα την Άνδρο, ένα νησί ταυτισμένο μέχρι τώρα με την διεθνή εικαστική σκηνή. Από  φέτος  μπαίνει δυναμικά στον πολιτιστικό θερινό χάρτη της χώρας, χάρη στην 900 θέσεων,  πετρόχτιστη ανοιχτή υπερσύγχρονη  σκηνή που θα φιλοξενήσει τον Αύγουστο το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου, με κορυφαίες παραστάσεις αρχαίου δράματος από την Επίδαυρο και συναυλίες σημαντικών  Ελλήνων τραγουδιστών. Ο νέος πολιτιστικός θεσμός έχει καλλιτεχνικό διευθυντή τον βραβευμένο Έλληνα σκηνοθέτη, Παντελή Βούλγαρη.

Το ανοιχτό θέατρο, ένα πάγιο αίτημα των ντόπιων και των παραθεριστών και μια έλλειψη δεκαετιών αποκαθίσταται με ένα έργο που σέβεται το φυσικό τοπίο, παραπέμπει στις κλασικές ελληνικές σκηνές και συνιστά την πιο τολμηρή παρέμβαση στο δημόσιο χώρο της Άνδρου. Το σχεδιασμό του υπογράφουν οι αρχιτέκτονες Κυριακή Κονδυλάτου και Κωνσταντίνος Λούκος.

«Η βασική ιδέα ήταν να ενσωματωθεί στο φυσικό τοπίο, χωρίς να αλλοιώνει τη φυσιογνωμία, όπως συνέβαινε στις αρχαίες σκηνές μας. Τα αρχαία ελληνικά  θέατρα ήταν άλλωστε ο κανόνας που ακολουθήσαμε, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η καλή θέαση από κάθε ύψος και η ακουστική.  Στόχος μας είναι να λένε όσοι το βλέπουν «το θέατρο αυτό βρισκόταν πάντα εδώ πέρα», επισημαίνουν οι αρχιτέκτονες.

Το θέατρο βρίσκεται σε «στρατηγική» θέση, με πανοραμική θέα  προς την ανδριώτικη φύση. Χτίστηκε με την πέτρα του νησιού (ξερολιθιά) και την τεχνική των ντόπιων  χτιστών πάνω σε φυσικό κοίλον,  ένα πέταλο 35 μέτρων. Διαθέτει τέσσερα διαζώματα, πέντε σκάλες ανόδου, έντεκα σειρές κερκίδων, δύο εισόδους, τέσσερις εξόδους  και σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό, με καμαρίνια και βοηθητικούς χώρους για το κοινό. Το θέατρο έχει κυλικείο, πρόσβαση για ΑΜΕΑ και  συνορεύει με τα δυο κεντρικά parking του οικισμού.

Ο περιβάλλων χώρος έχει δενδροφυτευτεί με  400 ρίζες (ελιές, δάφνες, κουκουναριές, κυπαρρισσοειδή), το οργιαστικό πράσινο του ανδριώτικου τοπίου, που λειτουργεί και ηχομονωτικά.

Η σκηνή αποτελεί όραμα και έργο του Ανδριώτη Αλκιβιάδη Τάττου. Η ιδέα  του γεννήθηκε το 2004. «Το όνειρό μου είναι να ακούγεται η Άνδρος ως ο τόπος ενός Φεστιβάλ. Όπως είναι η Καλαμάτα, η Θεσσαλονίκη. Ελπίζω να έρθουν διεθνή σχήματα  μετά την πιλοτική πρώτη χρονιά και να αποτελέσει πολιτιστική εστία που θα ξεπερνά τα όρια του νησιού», υπογραμμίζει ο ευεργέτης, προσθέτοντας: «Μέσα στη μανία να προικίσουμε τον τόπο μας με κάτι που του λείπει, είπαμε να κάνουμε  κάτι πραγματικά αναπτυξιακό».

Το 2004 εκπονήθηκε η μελέτη για τη δημιουργία Κέντρου Πολιτισμού και Εκπαίδευσης, ένα αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα εντός του παραδοσιακού οικισμού  της Χώρας, δίπλα από το  διατηρητέο  νεοκλασικό δημαρχιακό μέγαρο, σε έκταση  4,5 στρεμμάτων,  ιδιοκτησίας του Δήμου Άνδρου. Με αίθουσα 450 θέσεων, θέατρο, παρασκήνια, ειδικά διαμορφωμένους υπαίθριους χώρους.

«Και ξεκίνησε η περιπέτεια. Αλλά ένας τέτοιος χώρος έλειπε. Επισκεφτήκαμε με τους αρχιτέκτονες το αρχαίο θέατρο των Δελφών. Εντυπωσιάστηκα και σκέφτηκα να φτιάξουμε ένα θέατρο και στην Άνδρο. Υπήρχε έλλειψη. Όλες οι εκδηλώσεις γίνονταν στις πλατείες και στις αλάνες κάτω από σκαλοπάτια, που χρησίμευαν ως κερκίδες. Τα μελτέμια δεν σε αφήναν να απολαύσεις τίποτα.  Μπήκαμε στο χορό κι αρχίσαμε το διάλογο με το δημόσιο», προσθέτει ο Αλκ. Τάττος.

Το 2006 παρουσιάστηκε η οικονομικοτεχνική μελέτη στο Δήμο, η οποία εγκρίθηκε. Την πρώτη Ιουλίου  του 2014 έγινε ο αγιασμός της θεμελίωσης. Αμέσως άρχισαν οι εργασίες. Σε λίγες μέρες αυτό το μοναδικό έργο παραδίδεται προς χρήση, βάζοντας την Άνδρο για τα καλά στον πολιτιστικό χάρτη της Ελλάδας.

Μια τραγωδία, οι «Τρωάδες», με την υπογραφή του Εθνικού Θεάτρου και πρωταγωνιστές πρώτης γραμμής, όπως η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, μια αριστοφανική κωμωδία, οι «Αχαρνής», με  τους κατεξοχήν αριστοφανικούς  ηθοποιούς μας, όπως ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, συναυλίες της Δήμητρας Γαλάνη, του Φίλιππου  Πλιάτσικα και του Γιάννη Μηλιώκα δίνουν το στίγμα του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου, το οποίο από το 2016 θα «ανοίξει» και στη διεθνή δημιουργία. Στη φετινή διοργάνωση θα υπάρχει και εκπροσώπηση  της ανδριώτικης καλλιτεχνικής δημιουργίας, με τη συμμετοχή ντόπιων  σχημάτων.

Το πρόγραμμα του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ανδρου  αναλυτικά:

sel-1-anoihto-theatro-5-pliatsikas sel-1-anoihto-theatro-6-miliokas

1 Αυγούστου: Συναυλία Φίλιππου Πλιάτσικα –Γιάννη Μηλιώκα. Πρόκειται για μια αναδρομή στις καλύτερες στιγμές των  δυο καλλιτεχνών απ΄ το 1989 έως το 2015.

Μία ξεχωριστή μουσική εκδοχή, πολύ γνωστών αλλά και “κρυμμένων” κομματιών, από την εποχή των Πυξ Λαξ και της προσωπικής πορείας του Φίλιππου Πλιάτσικα, μαζί με τραγούδια από την ιδιαίτερη μουσική διαδρομή του Γιάννη Μηλιώκα: «Μοναξιά μου Όλα», «Ροζ», «Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα», «Για το Καλό Μου», «Ποιος έχει λόγο στην αγάπη», «Ποιμενικό Ροκ».

sel-1-anoihto-theatro-2-karabeti

12 Αυγούστου: «Τρωάδες» του Ευριπίδη, από το Εθνικό Θέατρο. Σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Μια τραγωδία δριμύ «κατηγορώ» για τις φρικαλεότητες του πολέμου και συνάμα ένα σπαρακτικό αίτημα για αλληλεγγύη, με ένα θίασο πρωταγωνιστών: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη  (Εκάβη), Μαρία Κίτσου (Ανδρομάχη), Κόρα  Καρβούνη (Κασσάνδρα), Νίκος Ψαρράς (Ταλθίβιος) κ.ά. Η παράσταση θα ανοίξει τα φετινά Επιδαύρια, στις 3 και 4 Αυγούστου.

sel-1-anoihto-theatro-3-haralabopoulos

17 Αυγούστου: «Αχαρνής» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία και απόδοση Γιάννη Κακλέα. Με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, τον Αρη Σερβετάλη και τον Φάνη Μουρατίδη. Μετά την περσινή θριαμβευτική ανάγνωση  των «Βατράχων», ο γνωστός σκηνοθέτης θα μιλήσει για τη σύγχρονη πολιτική διαφθορά μέσα από το διαχρονικό λόγο του αττικού κωμικού που εκφέρεται από τον Δικαιόπολη, τον ήρωα που αναλαμβάνει μια πρωτοφανή πρωτοβουλία για Ειρήνη και Δικαιοσύνη. «Οι «Αχαρνής», το πρώτο σωζόμενο έργο του Αριστοφάνη, έχει όλα τα δυναμικά χαρακτηριστικά του μεγάλου αυτού σατιρικού ποιητή: Την αιχμηρή καταγγελία για τη διαφθορά του δημόσιου βίου, την αηδία του για τους δημαγωγούς που διαφθείρουν την συνείδηση των πολιτών και πάνω απ΄ όλα  την αντίθεση του με την ψύχωση για πόλεμο που κατέλαβε τους Αθηναίους και οδήγησε σε καταστροφή την Αθηναϊκή δημοκρατία», σημειώνει ο σπεσιαλίστας στην αριστοφανική κωμωδία σκηνοθέτης. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Επιδαύρου.

sel-1polemikat

20 Αυγούστου:Συναυλία Κατερίνας Πολέμη.

sel-1-anoihto-theatro-4-galani

25 Αυγούστου: Συναυλία της Δήμητρας Γαλάνη και του κουαρτέτου Chronos. H Δήμητρα Γαλάνη, μια από τις σημαντικότερες και πιο ανήσυχες  ερμηνεύτριές μας, διατρέxει την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Θα τραγουδήσει από την «Ξανθούλα» του Μάντζαρου μέχρι επιτυχίες των Τσιτσάνη και  Χατζιδάκι,  ενώνοντας το παρελθόν με το σήμερα, και έχοντας την καλύτερη παρέα: τον  Πέτρο Κλαμπάνη στο κοντραμπάσο, το Θωμά Κωνσταντίνου στο ούτι, στο λαούτο και την κιθάρα, το Σπύρο Μάνεση στο πιάνο και το Χρήστο Ραφαηλίδη στο βιμπράφωνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.