Πύρινοι λόγοι και σχόλια αντιλλάγησαν μεταξύ των κ.κ. Χατζημάρκου και Συρμαλένιου

για την αύξηση του Φ.Π.Α στα νησιά. Τα επίθετα περίσσεψαν, τα πνεύματα οξύνθηκαν, οι νησιώτες θα «πληρώσουν και πάλι το μάρμαρο»…

Γ. Χατζημάρκος:  «Το έγκλημα σε βάρος των νησιών συνετελέσθη εκ προμελέτης.  Τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ δεν τους κατήργησαν οι δανειστές. Φέρει την υπογραφή της σημερινής κυβέρνησης»

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, μετά την ψήφιση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο της νέας συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, η οποία περιλαμβάνει την κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος των νησιών του Αιγαίου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Από τα ξημερώματα της Πέμπτης 16 Ιουλίου 2015, το ειδικό φορολογικό καθεστώς  των νησιών του Αιγαίου αποτελεί παρελθόν. Ο σκληρός αγώνας που δώσαμε τους πέντε τελευταίους μήνες, για να υπερασπιστούμε αυτόν τον τόπο από το ψέμα, τον λαϊκισμό, την κατασυκοφάντηση και τα συμπλέγματα διαφόρων κυβερνητικών παραγόντων, που υπηρετούσαν προσωπικές ατζέντες, ήταν άνισος. Ήταν άνισος γιατί επιπλέον των παραπάνω λόγων, υπονομεύθηκε και τοπικά.

Το ειδικό φορολογικό καθεστώς των νησιών  έπεσε εντελώς ανυπεράσπιστο κοινοβουλευτικά , υπό το βάρος της αγωνίας για την σωτηρία της χώρας, από την ολέθρια πολιτική μιας κυβέρνησης που πορεύθηκε χωρίς σχέδιο για το “αύριο”.

Χρειάστηκαν μόνο έξι μήνες Αριστερής διακυβέρνησης για να ξεπουληθεί με τρόπο ανήθικο και πολιτικά χυδαίο το ειδικό φορολογικό καθεστώς των νησιών που κρατήθηκε όρθιο επί δεκαετίες.

Η κρισιμότητα της συγκυρίας δεν αποτελεί άλλοθι, ούτε δικαιολογία. Το έγκλημα σε βάρος των νησιών συνετελέσθη εκ προμελέτης.  Τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ δεν τους κατήργησαν οι δανειστές. Φέρει την υπογραφή της σημερινής κυβέρνησης το κείμενο όπου προτείνεται η κατάργησή  τους, στο όνομα της «προαγωγής της ισονομίας».

Από την ώρα που η ίδια η κυβέρνηση ντύνει με τον ιδεολογικό μανδύα της δήθεν ισονομίας την πρότασή της  και αυτή αποτυπώνεται σε επίσημο έγγραφο προς τους δανειστές,  η εξέλιξη ήταν προδιαγεγραμμένη. Όσα ακολούθησαν, δεν ήταν παρά ένα όργιο ψέματος, η αποθέωση της υποκρισίας, η επιτομή του εκβιασμού,  μια θεατρική παράσταση που χρησιμοποίησε το θέμα του ΦΠΑ για να εκβιάσει  την ψήφο των νησιωτών σε ένα δημοψήφισμα που, εκτός από παρωδία, αποδείχθηκε και καταστροφικό για τα συμφέροντα της χώρας.

Από τα ξημερώματα της Πέμπτης η έννοια της νησιωτικότητας είναι νεκρή, στην χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό νησιών στην Ευρώπη. Είναι κι αυτό «επίτευγμα» της πρώτης Αριστερής κυβέρνησης.

Όσοι σχεδίασαν και εκτέλεσαν αυτό το έγκλημα, όσοι το υπέθαλψαν και επέτρεψαν να συμβεί, όσοι λοιδόρησαν με τον πιο χυδαίο τρόπο εκείνους που τόλμησαν να αντισταθούν, κρίνονται από την ζωή και την ιστορία.

Και είναι βέβαιο ότι η ζωή δεν θα τους συγχωρήσει, η ιστορία δεν θα τους χαριστεί.

Οι νησιώτες σήμερα μετρούν τους φίλους τους, μετρούν ποιοι είναι στο πλευρό  τους και ποιοι έχτισαν πολιτική καριέρα, ποιοι κάθισαν σε καρέκλες με σημαία την αντίδραση,  υπονομεύοντας επί χρόνια κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια.

Σήμερα, η ελάχιστη υπηρεσία που μπορούν να προσφέρουν σε αυτόν τον τόπο και σε εκείνους που τους εμπιστεύτηκαν, είναι να αφήσουν τους νησιώτες της εργασίας, της προόδου και της προκοπής να δημιουργήσουν ανάπτυξη όπως ξέρουν να κάνουν και όπως έκαναν πάντα. Να μην ξανασταθούν εμπόδιο στον μοναδικό δρόμο που μπορεί να οδηγήσει και πάλι στην ελπίδα.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης και του ρόλου που καλείται πλέον να διαδραματίσει σε αυτές τις πρωτοφανώς αρνητικές για τον νησιωτικό χώρο εξελίξεις, θα πράξει στο ακέραιο το καθήκον της. Θα κρατήσει όρθια  τα νησιά και τις κοινωνίες τους με κάθε τρόπο και μέσον, σε πείσμα της ακραίας και επικίνδυνης ανευθυνότητας.  Θα συνεχίσουμε προτάσσοντας πάντα την αλήθεια, την ευθύνη και τον ρεαλισμό, απέναντι στο ψεύδος, την εξαπάτηση και τον ακραίο λαϊκισμό. Για να κλείσει επιτέλους ο μεταπολιτευτικός κύκλος των ψευδαισθήσεων.

Ο μεγάλος αγώνας για μας και τα νησιά μας,  αρχίζει τώρα»

Νίκος Συρμαλένιος: Ο κ. Χατζημάρκος καλά θα κάνει να είναι πιο σεμνός και να σταματήσει τα ασύστολα ψεύδη

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου με θρασύτατη ανακοίνωση του μετά την ψήφιση στη βουλή των πρώτων προαπαιτούμενων, αποδίδει τη διαδικασία μερικής κατάργησης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στο Αιγαίο σε “εκ προμελέτης έγκλημα” της κυβέρνησης, στην οποία μάλιστα προσάπτει πολιτική χυδαιότητα και ανηθικότητα.

Καταρχήν θα συνιστούσαμε στον Περιφερειάρχη λίγη τσίπα, τη στιγμή που με απίστευτη ευκολία υποστήριξε καθαρά για μικροκομματικούς λόγους το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, συνηγορώντας ουσιαστικά στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, όπως άλλωστε πρότεινε το πακέτο Γιούνκερ της 25ης Ιουνίου.

Κατά δεύτερον, γνωρίζει πολύ καλά τις σκληρές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης που απορρίπτοντας το τελεσίγραφο των δανειστών της 25ης Ιουνίου, έθεσε στην προμετωπίδα των διεκδικήσεων της χώρας μας και σε όλες τις προτάσεις μέχρι τέλος, τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο Αιγαίο, που ως στοιχείο νησιωτικότητας χαρακτηρίζει όλες τις νησιωτικές περιοχές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ως εκ τούτου, ο ισχυρισμός του Περιφερειάρχη ότι τους μειωμένους συντελεστές δεν τους κατήργησαν οι δανειστές, αποτελεί ασύστολο ψεύδος, διότι γνωρίζει πολύ καλά και την πορεία των διαπραγματεύσεων, οπως μας εκτέθηκαν και από τον προηγούμενο υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη στη συνάντηση στο γραφείο του, παρουσία και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ του Ν. Αιγαίου και φυσικά τις άκαμπτες απαιτήσεις των δανειστών, που από την πρώτη στιγμή κατά απόλυτα δογματικό και κυνικό τρόπο, θεωρούσαν την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ως δεδομένο.

Για του λόγου το αληθές σας παραπέμπω σε κείμενο του ΔΝΤ ήδη από το 2010, με το οποίο θεωρούσαν ως απόλυτο προαπαιτούμενο στη φορολογική πολιτική της χώρας μας, την κατάργηση όλων των ειδικών καθεστώτων και φυσικά των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στο Αιγαίο.

Προφανώς η κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την εκβιαστική συμφωνία με τους εταίρους και την ασφυκτική διαδικασία της ψήφισης της στη βουλή στις 15/7, δεν άφησε απολύτως κανένα περιθώριο για οποιαδήποτε διεκδίκηση στην κοινοβουλευτική διαδικασία σε αυτή την τελική φάση.

Η διάταξη που ψηφίστηκε υπό το βάρος της υπερψήφισης μιας εκβιαστικής συμφωνίας για την αποτροπή της άτακτης χρεοκοπίας της χώρας, από όλους τους βουλευτές του Ν. Αιγαίου όλων των κομμάτων, καταργεί σε πρώτη φάση από 1/10/2015 τους μειωμένους συντελεστές στα ανεπτυγμένα τουριστικά νησιά με υψηλό εισόδημα, σε δεύτερη φάση από 1/6/2016 στα υπόλοιπα νησιά, ενώ διατηρεί το ειδικό καθεστώς για τα απομεμακρυσμένα νησιά. Η εφαρμογή της διάταξης παραπέμπεται σε ΚΥΑ Εσωτερικών και Οικονομικών, κάτι που σημαίνει ότι ο αγώνας όλων μας θα συνεχιστεί για να μπορέσουμε να υπερασπίσουμε την προηγούμενη κατάσταση σε όσο γίνεται περισσότερα νησιά, που εκτός των άλλων αντιμετωπίζουν τόσο τις προβληματικές συγκοινωνίες ιδιαίτερα το χειμώνα, όσο και την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας. Επί πλέον η ελαστική διατύπωση της συμφωνίας ως προς τη δυνατότητα εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων σε σχέση μεαυτά που αποφασίσθηκαν για το ΦΠΑ και επομένως η αντικατάσταση των σημερινών μέτρων στο μέλλον, μας δίνει κάποια ελπίδα, στο βαθμό που θα χτυπηθεί η μεγάλη φοροδιαφυγή, να επανέλθουμε συνολικά στο σημερινό καθεστώς για τα νησιά μας.

Συμπερασματικά και χωρίς καμιά ωραιοποίηση σε αυτή τη φάση υποστήκαμε ήττα και οπισθοχώρηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να σπεκουλάρει στην αδυναμία μιας κυβέρνησης να επιβάλλει το δίκιο ενός λαού απέναντι στο εγχώριο και πανευρωπαϊκό κατεστημένο. Σε αυτό το στόχο καλούμε όλες τις ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις να ανασυνταχθούμε και να συνεχίσουμε.

Με όλες τις δυσκολίες, ο αγώνας είναι μακρύς, διαρκής και συνεχίζεται!

Απάντηση Περιφερειάρχη στον Βουλευτή

Είναι λυπηρό αλλά ιδιαίτερο χαρακτηριστικό μιας πολύ συγκεκριμένης νοοτροπίας, το θράσος και η αμετροέπεια.

Το θράσος και η αμετροέπεια αυτών που έφεραν την χώρα μια ανάσα από την άτακτη χρεοκοπία και ξεπούλησαν το μοναδικό μέτρο που αντισταθμίζει τις απώλειες των νησιών λόγω νησιωτικότητας και δημιουργεί συνθήκες ισονομίας με την ηπειρωτική χώρα και παρόλα αυτά, διατηρούν ακόμα το θράσος και την αμετροέπεια να ζητούν “τσίπα” από εκείνους που αρνήθηκαν να μείνουν απαθείς και αμέτοχοι παρατηρητές γιατί έτσι βολεύει τους ίδιους.

Ζητούν “τσίπα” από τους άλλους, εκείνοι που έκαναν σημαία το ψέμα και τον απύθμενο λαϊκισμό, εξαπατώντας τους πολίτες, πίσω από τους οποίους επιχείρησαν να κρυφτούν και να μετακυλήσουν τις δικές τους ευθύνες, όταν διαπίστωσαν ότι οδηγούν την χώρα με ταχύτητα στο χάος.

Ζητούν “τσίπα” από τους άλλους, εκείνοι που πολιτεύθηκαν και έκτισαν την διαδρομή τους πάνω σε ένα αφήγημα το οποίο ξεπούλησαν μέσα σε έξη μόλις μήνες. Εκείνοι που όχι μόνο έσυραν την χώρα σε ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα, με τον κίνδυνο του εθνικού διχασμού, αλλά εξευτέλισαν και αυτήν ακόμη την διαδικασία του δημοψηφίσματος, αφού άλλη εντολή ζήτησαν και πήραν από την κάλπη και άλλη στην συνέχεια εφάρμοσαν.

Ζητούν “τσίπα” από τους άλλους, εκείνοι που δεν έχουν την παραμικρή ικανότητα να σταθούν απέναντι στους πολίτες και να απαντήσουν στο ερώτημα του τι απέμεινε σήμερα από το δημοψήφισμα, εκτός από την έντονη αίσθηση της εξαπάτησης  και της προδοσίας εκείνων που τους εμπιστευτήκαν.

Εκείνοι που ζητούν τσίπα από του άλλους, ας την αναζητήσουν επιτέλους στον εαυτό τους. Ας πουν επιτέλους την αλήθεια, για τον ΦΠΑ των νησιών, αυτήν που προκύπτει, πέραν απάσης αμφισβήτησης, από τα δικές τους προτάσεις προς τους δανειστές.

Είναι το δικό τους έγγραφο προς τους δανειστές, στις 21 Ιουνίου 2015,  εκείνο το οποίο επικαλείται την προώθηση της δικαιοσύνης  (promote fairness) για να αιτιολογήσει την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Αν διαφωνούσαν, όπως ισχυρίζονται  με την επιμονή των δανειστών, γιατί τους προσέφεραν “στο πιάτο”  το ηθικό έρεισμα για να τους καταργήσουν;    Αποτέλεσμα, ενώ οι ειδικοί συντελεστές ΦΠΑ παρέμειναν αλώβητοι στα πέντε χρόνια των μνημονίων,  ήρθε η πρώτη κυβέρνηση Αριστεράς να ντύσει και ιδεολογικά την κατάργηση τους και στη συνέχεια να τους παραδώσει.

Έστω και τώρα, ας σταματήσουν να λοιδορούν όσους αρνούνται να πιστέψουν το παραμύθι τους και ας πουν επιτέλους την αλήθεια. Ότι οι συντελεστές ΦΠΑ των νησιών δεν ήταν ποτέ στις “κόκκινες γραμμές” τους.

Απέδειξαν αυτούς τους έξι μήνες που κυβερνούν ότι εκεί που επέλεξαν να βάλουν “κόκκινες γραμμές”, όπως στην σωρεία των προσλήψεων, δεν πτοήθηκαν από τις πιέσεις των δανειστών.

Η Κυβέρνηση υλοποίησε αυτό που παρουσίασε τον Φεβρουάριο και ακόμα και σήμερα στον σχετικό νόμο για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ των νησιών μας περιγράφεται η ίδια επιχειρηματολογία περί τουριστικών και άλλων νησιών, όπως δηλαδή ακριβώς το είχε παρουσιάσει από τον Φεβρουάριο. Τότε που εμείς δίναμε την μάχη να αντικρούσουμε αυτή την χυδαία επιχειρηματολογία και ο σημερινός λαλίστατος κ. Συρμαλένιος είχε χάσει την λαλιά του και την αγωνιστική του διάθεση.

Που ήταν τότε ο λαλίστατος σήμερα κ. Συρμαλένιος;

Ας πουν την αλήθεια, αντί να παραμυθιάζουν τους νησιώτες ισχυριζόμενοι ότι οι συντελεστές ΦΠΑ θα επανέλθουν όταν αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα. Η αλήθεια είναι ότι το ειδικό φορολογικό καθεστώς των νησιών αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο, που αν χαθεί, δεν είναι δυνατόν να επανέλθει.

Σε ένα τόπο, σε μια χώρα που θα αργήσει να κλείσει τις βαθιές πληγές που της άνοιξαν, είναι ντροπή να μιλούν για “τσίπα” οι μαθητευόμενοι μάγοι.

Εάν οι ίδιοι είχαν τσίπα, θα είχαν σιωπήσει. Θα είχαν λόγια μόνο για να ζητήσουν συγνώμη από τους πολίτες. Συγνώμη για τον λαϊκισμό, για τα ψέματα, για τα λάθη, για την οπισθοδρόμηση, για εκείνα που χάθηκαν, για τους κινδύνους που δεν έχουν εξαλειφθεί, για την ανασφάλεια που δυναμώνει, για το φόβο μπροστά σε  μέλλον που ποτέ δεν ήταν πιο αβέβαιο, πιο γκρίζο …

Αν είχαν τσίπα, θα ζητούσαν συγνώμη.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.