Οι «Αισιόδοξοι» ή όταν «μια σταγόνα δράσης είναι προτιμότερη από ένα τόνο θεωρίας»…

sel-3-asiodoxoi-1

21 νέοι σταθμοί ανεφοδιασμού των πυροσβεστικών οχημάτων τόσο των εθελοντών όσο και του κλιμακίου της πυροσβεστικής υπηρεσίας δόθηκαν στον δήμο της Άνδρου. Η δράση πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα ιδιωτών που θέλουν να λέγονται «Αισιόδοξοι» και προσυπογράφουν μετ’ επιτάσεως την άποψη «μια σταγόνα δράσης είναι προτιμότερη από ένα τόνο θεωρίας». Η δράση υλοποιήθηκε «χωρίς φωνές και τυμπανοκρουσίες ευχόμενοι να μην χρειαστεί να δούμε στην πράξη την χρησιμότητα της και τις ευεργετικές της δυνατότητες»

sel-1-asiodoxoi-2sel-1-asiodoxoi-3

Σχέδιο Τοποθέτησης Πυροσβεστικών Κρουνών

Η Άνδρος, το βορειότερο νησί των Κυκλάδων, με πλούσια χλωρίδα αλλά και πανίδα (καταγεγραμμένα 1055 είδη χλωρίδας – flora and vegetation of Andros, Kikladhes, Greece. Ann.Musei Goulandris 2006) ως αποτέλεσμα των άφθονων σχετικά υδάτων και της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας, αντιμετωπίζει κάθε χρόνο μεγάλο πρόβλημα με τις πυρκαγιές. Ως εκ’ τούτου προστίθενται όλο και περισσότερες καμένες εκτάσεις, με αντίκτυπο τη συνεχόμενη διάβρωση του εδάφους, τη μείωση των υπόγειων υδάτων, την απειλή των αρκετών ενδημικών ειδών της Άνδρου (ferulago sartorii – Galanthus ikariae – ophrys andria – trifolium andricum – campanula sartorii κ.α.) και την αυξανόμενη κυριαρχία, λόγω συχνών πυρκαγιών, φυτικών ειδών ακατάλληλων για την κτηνοτροφία. Ήδη σε αρκετές περιοχές έχουν εμφανισθεί σημάδια ερημοποίησης.

sel-3-asiodoxoi-4sel-3-asiodoxoi-5

Το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Άνδρου κατόπιν έκκλησης ευαισθητοποιημένων πολιτών της Άνδρου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου, πρότειναν τα ακόλουθα σημεία τοποθέτησης κρουνών (σημεία επαρκούς πλήρωσης των πυροσβεστικών οχημάτων). Τα σημεία επιλέχτηκαν με τα εξής κριτήρια:

Ευκολία πρόσβασης ακόμη και των μεγάλων πυροσβεστικών οχημάτων (2500 ltr – 5000 ltr – υδροφόρες 12000 ltr). Παροχή άφθονου νερού με διατομές σωλήνων 2’’– 2 1/2’’ (Φ 45 –Φ 65) Επικινδυνότητα περιοχής. Ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση. Χιλιομετρική απόσταση ανάμεσα στα προτεινόμενα σημεία.

sel-3-asiodoxoi-6

Το έργο καλύφθηκε από τη χρηματοδότηση των ευαισθητοποιημένων πολιτών της Άνδρου που συνάμα υποστηρίζουν και το έργο του ΣΕΔΑ.

Πραγματοποιηθέντα σημεία υδροληψίας πυροσβεστικών οχημάτων

Θέση 1η: Τοπική Κοινότητα Πιτροφού – Σταυροπέδα

Κρουνός στην περιοχή «Σταυροπέδα» στην «Μελίδα» της Τ.Κ Πιτροφού

Περιγραφή: Ο κρουνός βρίσκεται επί του κεντρικού δρόμου Χώρας – Γαυρίου και σε απόσταση 300m από τη «Σταυροπέδα», στη διασταύρωση προς «Μελίδα» Παροχή από δεξαμενή χωρητικότητας 150m3. Στο σημείο έχουν πρόσβαση μεγάλα Πυροσβεστικά οχήματα. Στόμιο κρουνού τύπου stortz Φ65.

Θέση 2η: Τοπική Κοινότητα Πιτροφού – Δεξαμενή στην «Πλάσσα»

Κρουνός στην περιοχή «Πλάσσα» στην «Μελίδα» της Τ.Κ Πιτροφού. Ο κρουνός βρίσκεται πάνω από την «Μελίδα» επί του χωμάτινου δρόμου από διασταύρωση «Σταυροπέδας» έως και πηγή «Φλέα». Στο σημείο έχουν πρόσβαση μεγάλα Πυροσβεστικά οχήματα. Παροχή από δεξαμενή χωρητικότητας 150m3 με χρήση αντλίας. Στόμιο κρουνού τύπου stortz Φ65.

Θέση 3η: Τοπική Κοινότητα Μεσσαριάς – Πάνω Μαίνητες

Κρουνός στη θέση «Κουράφι» – Πάνω Μαίνητες Περιγραφή: Ο κρουνός βρίσκεται επί του κεντρικού δρόμου προς Άνω Μαίνητες και σε απόσταση περίπου 1500m από τη διασταύρωση Μεσσαριάς προς Μαίνητες (έναντι γραφείων ΔΕΗ). Παροχή από δεξαμενή 100m3. Στόμιο κρουνού τύπου stortz Φ65 Σημείωση: Σε περίπτωση ανάγκης πρέπει να ανοιχτεί το επιστόμιο της δεξαμενής που βρίσκεται σε απόσταση 60 m από τον κρουνό.

Θέση 4η: Τοπική Κοινότητα Μεσσαριάς – Φάλλικα

Κρουνός στη περιοχή «Φαλλίκων» της Τ.Κ Μεσσαριάς. Περιγραφή: Ο κρουνός βρίσκεται απέναντι από το πολιτιστικό κέντρο των Φαλλίκων και σε απόσταση από την δεξαμενή περίπου 70 μέτρων, όπου υπάρχει άλλος κρουνός στην ίδια γραμμή. Παροχή από δεξαμενή με συνολική χωρητικότητα 70m3.  Στόμιο τύπου stortz Φ65. Σημείωση: επί της δεξαμενής υπάρχει επιστόμιο που θα πρέπει να ανοιχτεί για την πλήρωση των Πυροσβεστικών Οχημάτων.

Θέση 5η: Τοπική Κοινότητα Μεσσαριάς – Φάλλικα Αγ Παντελεήμονας

Κρουνός στη περιοχή «Φαλλίκων» Αγίου Παντελεήμονα της Τ.Κ Μεσσαριάς. Περιγραφή: Ο κρουνός βρίσκεται στον χωμάτινο δρόμο από «Φάλλικα» προς μοναστήρι Αγίου Παντελεήμονα πλησίον του μοναστηριού. Έχει πρόσβαση από μεγάλα Πυροσβεστικά Οχήματα. Παροχή από πλαστική δεξαμενή 5m3. Στόμιο τύπου stortz Φ65. Σημείωση: Σε περίπτωση ανάγκης πρέπει να ανοιχτεί το επιστόμιο της δεξαμενής (5m3) που βρίσκεται σε απόσταση 10 m από τον κρουνό. Η πλήρωση της δεξαμενής γίνεται από ποτιστικό νερό με υπερχείλιση.

Θέση 6η: Δημοτική Κοινότητα Άνδρου – Κάτω Πλατεία Βραχνού

Κρουνός στη κάτω πλατεία στο Χωριό Βραχνού της Δ.Κ Άνδρου. Περιγραφή: Ο κρουνός βρίσκεται στην κάτω πλατεία στο Χωριό Βραχνού και έχει πρόσβαση από μεγάλα Πυροσβεστικά Οχήματα. Παροχή από δεξαμενή με συνολική χωρητικότητα 150m3. Στόμιο τύπου stortz Φ65. Σημείωση: Σε απόσταση 30 m από τον κρουνό υπάρχει επιστόμιο που θα πρέπει να ανοιχτεί για την πλήρωση των οχημάτων. Μπορεί να γίνει απευθείας εγκατάσταση στον συγκεκριμένο κρουνό λόγω υδροστατικής πίεσης με αυτόν τον τρόπο προφυλάσσεται ο οικισμός από την Βόρεια πλευρά. Ο Τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος έχει προμηθευτεί τον απαραίτητο εξοπλισμό (5 σωλήνες Φ25 των 25 μέτρων, ακροσωλήνιο Φ25, συστολικά Φ65 – Φ45 και Φ45 – Φ25) από τον Σύλλογο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου ώστε να μπορεί να επιχειρήσει άμεσα σε περίπτωση πυρκαγιάς. Ακόμα έγινε εκπαίδευση σε ομάδα 5 κατοίκων για τη χρήση του συγκεκριμένου εξοπλισμού.

Θέση 7η: Δημοτική Κοινότητα Άνδρου – Δεξαμενή Βραχνού

Κρουνός στη δεξαμενή στο Χωριό Βραχνού. Περιγραφή: Ο κρουνός βρίσκεται δίπλα στη δεξαμενή στο Χωριό Βραχνού και προφυλάσσει τον οικισμό από την Ανατολική πλευρά.

Παροχή από δεξαμενή με συνολική χωρητικότητα 150m3. Στόμιο τύπου stortz Φ65

Μπορεί να γίνει εγκατάσταση απευθείας από τον κρουνό με φορητή αντλία πυρόσβεσης. Ο κρουνός δεν έχει πρόσβαση από Πυροσβεστικά Οχήματα. Σημείωση: Ο Τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος έχει προμηθευτεί τον απαραίτητο εξοπλισμό (5 σωλήνες Φ25 των 25 μέτρων, ακροσωλήνιο Φ25, συστολικά Φ65 – Φ45 και Φ45 – Φ25) από τον Σύλλογο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου ώστε να μπορεί να επιχειρήσει άμεσα σε περίπτωση πυρκαγιάς. Ακόμα έγινε εκπαίδευση σε ομάδα 5 κατοίκων για τη χρήση του συγκεκριμένου εξοπλισμού.

Θέση 8η: Δημοτική Κοινότητα Άνδρου – Πάνω πλατεία Βραχνού

Κρουνός στη πάνω πλατεία στο Χωριό Βραχνού της ΔΚ Άνδρου. Περιγραφή: Ο κρουνός βρίσκεται στην πάνω πλατεία στο Χωριό Βραχνού και έχει πρόσβαση από μεγάλα Πυροσβεστικά Οχήματα. Παροχή από δεξαμενή με συνολική χωρητικότητα 150m3

Στόμιο τύπου stortz Φ65. Σημείωση: Ο Τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος έχει προμηθευτεί τον απαραίτητο εξοπλισμό (5 σωλήνες Φ25 των 25 μέτρων, ακροσωλήνιο Φ25, συστολικά Φ65 – Φ45 και Φ45 – Φ25) από τον Σύλλογο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου ώστε να μπορεί να επιχειρήσει άμεσα σε περίπτωση πυρκαγιάς. Ακόμα έγινε εκπαίδευση σε ομάδα 5 κατοίκων για τη χρήση του συγκεκριμένου εξοπλισμού.

Θέση 9η: Τοπική Κοινότητα Λαμύρων – Υψηλού (πλησίον «Μποζάκη»)

Κρουνός στα «Υψηλού» απέναντι από τη ταβέρνα «Ασημόλευκα» – Μποζάκη. Περιγραφή: Ο κρουνός βρίσκεται απέναντι από τη ταβέρνα «Ασημόλευκα» – Μποζάκη και έχει πρόσβαση από μεγάλα Πυροσβεστικά Οχήματα. Παροχή από δεξαμενή με συνολική χωρητικότητα 75m3. Στόμιο τύπου stortz Φ65. Η πλήρωση μπορεί να γίνει από βενζινοκίνητη φορητή αντλία.

Θέση 10η: Τοπική Κοινότητα Λαμύρων – Εκκλησία «Σωτήρα» Κρουνός απέναντι από την εκκλησία «Σωτήρα» της Τ.Κ Λαμύρων. Περιγραφή: Ο κρουνός βρίσκεται δίπλα στη δεξαμενή, σε απόσταση 30 m από τον δρόμο και έχει πρόσβαση από μεγάλα Πυροσβεστικά Οχήματα. Παροχή από δεξαμενή με συνολική χωρητικότητα 100m3. Στόμιο τύπου stortz Φ65.

Θέση 11η: Τοπική Κοινότητα Λαμύρων – Δεξαμενή «Μύλων»

Κρουνός στη περιοχή «Μύλοι» στις Στραπουργιές της Τ.Κ Λαμύρων. Περιγραφή: Ο κρουνός βρίσκεται δίπλα στη δεξαμενή, δίπλα στον δρόμο με κατεύθυνση από Μονή Αγ. Μαρίνας προς Εβρουσιές και έχει πρόσβαση από μεγάλα Πυροσβεστικά Οχήματα. Παροχή από δεξαμενή με συνολική χωρητικότητα 100m3. Στόμιο τύπου stortz Φ65. Η πλήρωση μπορεί να γίνει από βενζινοκίνητη φορητή αντλία για συντόμευση χρόνου.

Θέση 12η: Τοπική Κοινότητα Αποικίων

Κρουνός στο γεφύρι των Αποικίων. Περιγραφή: Ο κρουνός βρίσκεται στο γεφύρι των Αποικίων δίπλα στον κεντρικό δρόμο από Χώρα προς Αποίκια. Υπάρχουν στην οροφή του παλαιού ελαιοτριβείου που βρίσκεται εκεί δυο πλαστικές δεξαμενές με συνολική χωρητικότητα 10m3 που γεμίζουν από σωλήνα Φ50 από την συνεχή ροή του παρακείμενου ποταμού. Ο κρουνός έχει πρόσβαση από μεγάλα Πυροσβεστικά Οχήματα.

Παροχή από 2 δεξαμενές με συνολική χωρητικότητα 10m3 που βρίσκονται σε απόσταση από τον κρουνό 20 m. Στόμιο τύπου stortz Φ65. Σημείωση: Για να γίνει η πλήρωση των οχημάτων θα πρέπει να ανοιχτοί το επιστόμιο πλήρωσης των δεξαμενών καθώς και το επιστόμιο που συγκοινωνεί τις δεξαμενές με τον κρουνό.

Θέση 13η: Τοπική Κοινότητα Αποικίων – Πατούρια Κρουνός στα Πατούρια

Περιγραφή: Ο κρουνός βρίσκεται 200m μετά το γεφύρι στα Πατούρια προς το τέρμα του κοινοτικού δρόμου. Πρόκειται για κυκλικό δίκτυο που συγκοινωνεί και από τις δυο εισαγωγές του κρουνού με το κεντρικό δίκτυο των Αποικίων, ώστε να γίνεται η πλήρωση των οχημάτων γρηγορότερα. Ο κρουνός έχει πρόσβαση από μεγάλα Πυροσβεστικά Οχήματα. Στόμιο τύπου stortz Φ65. Σημείωση: Για να γίνει η πλήρωση των οχημάτων θα πρέπει να ανοιχτεί το επιστόμιο που βρίσκεται σε απόσταση 30 m στο παρακείμενο μονοπάτι προς Αποίκια.

Θέση 14η: Τοπική Κοινότητα Αποικίων – Πατούρια (τέλος δρόμου)

Κρουνός στην πλατεία στα Πατούρια της Τ.Κ Αποικίων (τέλος δρόμου). Περιγραφή: Ο κρουνός βρίσκεται στην πλατεία στο τέρμα του δρόμου και συγκοινωνεί με τον προηγούμενο μέσω του κυκλικού δικτύου. Ο κρουνός έχει πρόσβαση από μεγάλα Πυροσβεστικά Οχήματα. Στόμιο τύπου stortz Φ65.

Θέση 15η: Τοπική Κοινότητα Αποικίων – Δεξαμενή στο «Τρικόλι»

Κρουνός στην Δεξαμενή στο «Τρικόλι» της Τ.Κ Αποικίων. Περιγραφή: Ο κρουνός βρίσκεται εντός του βανοστασίου της Δεξαμενής στο «Τρικόλι» της Τ.Κ Αποικιων. Η Δεξαμενή έχει χωρητικότητα 150m3. Χρειάζεται φορητή αντλία για πλήρωση νερού. Τα κλειδιά για το βανοστάσιο τα έχει ο πρόεδρος της Τοπική Κοινότητας. Στόμιο τύπου stortz Φ65.

Θέση 16η: Τοπική Κοινότητα Αποικίων – Μοναστήρι Αγ. Ειρήνης

Κρουνός στο Μοναστήρι της Αγ Ειρήνης της Τ.Κ Αποικίων Περιγραφή: Ο κρουνός βρίσκεται εντός του Μοναστηριού της Αγίας Ειρήνης στην Τ.Κ Αποικίων. Η Δεξαμενή έχει χωρητικότητα 25m3. Χρειάζεται φορητή αντλία για πλήρωση νερού. Στόμιο τύπου stortz Φ65.

Θέση 17η: Τοπική Κοινότητα Στενιών – Γιάλια

Κρουνός στην παραλία «Γυάλια» της Τ.Κ Στενιών. Ο κρουνός βρίσκεται στην παραλία «Γυάλια» στο χωριό Στενιές δίπλα στον κεντρικό δρόμο. Ο κρουνός έχει πρόσβαση από μεγάλα Πυροσβεστικά Οχήματα. Στόμιο τύπου stortz Φ65.

Θέση 18η: Τοπική Κοινότητα Στενιών – Κάτω Πλατεία

Κρουνός στην κάτω πλατεία της Τ.Κ Στενιών. Ο κρουνός βρίσκεται 200m πριν την κάτω πλατεία των Στενιών. Ο κρουνός έχει πρόσβαση από μεγάλα Πυροσβεστικά Οχήματα. Στόμιο τύπου stortz Φ65.

Θέση 19η: Τοπική Κοινότητα Στενιών – πλησίον Πύργου «Μουβελά»

Κρουνός στην διασταύρωση προς Πύργο Μουβελά της Τ.Κ Στενιών. Ο κρουνός βρίσκεται 100m πριν την διασταύρωση προς Πύργο Μουβελά. Ο κρουνός έχει πρόσβαση από Μεγάλα Πυροσβεστικά Οχήματα. Στόμιο τύπου stortz Φ65. Σημείωση: Για να γίνει η πλήρωση των οχημάτων θα πρέπει να ανοιχτεί το επιστόμιο που βρίσκεται 50 m πριν τον κρουνό.

Θέση 20η: Τοπική Κοινότητα Στενιών – πλησίον Πύργου «Μπίστη»

Κρουνός στο Πύργο Μπίστη της Τ.Κ Στενιών. Περιγραφή: Ο κρουνός βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Πύργο «Μπίστη». Ο κρουνός έχει πρόσβαση από μεγάλα Πυροσβεστικά Οχήματα. Στόμιο τύπου stortz Φ65.

Θέση 21η: Τοπική Κοινότητα Βουρκωτής

Κρουνός πλησίον της δεξαμενής στην Τ.Κ Βουρκωτής. Περιγραφή: Ο κρουνός βρίσκεται πλησίον της Κεντρικής Δεξαμενής Ύδρευσης της Τ.Κ Βουρκωτής και επί του κεντρικού οδικού δικτύου στην είσοδο του χωριού από Χώρα Άνδρου. Η Κεντρική Δεξαμενή έχει χωρητικότητα 150m3. Ο κρουνός έχει πρόσβαση από μεγάλα Πυροσβεστικά Οχήματα. Στόμιο τύπου stortz Φ65. Σημείωση: Σε περίπτωση που ο κρουνός δεν έχει νερό θα πρέπει να ανοιχτεί το επιστόμιο που βρίσκεται στη δεξαμενή και σε απόσταση 200 m πριν τον κρουνό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω έχουν διαβιβαστεί αρμοδίως στον ΣΕΔΑ, στο κλιμάκιο της πυροσβεστικής στην Άνδρο καθώς και στην Σύρο. Οι σταθμοί αυτοί αποτελούν πλέον τμήμα του δικτύου όλου του νησιού. Από τα υλικά που είχαν προδιαγραφεί στην πρόσφατη απογραφή βρέθηκαν σημαντικά πλεονάσματα τα οποία σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο πολιτικής προστασίας του δήμου θα διατεθούν σε άλλες περιοχές του νησιού, προκειμένου να ενισχυθούν με σταθμούς εφοδιασμού. Το πυροσβεστικό unimok έχει παραδοθεί στους εθελοντές βαμμένο και με καινούργια λάστιχα. Το μεγάλο mersedes παραδόθηκε βαμμένο και με καινούργια λάστιχα. (Στην προμήθεια των ελαστικών μας βοήθησε ο κος Θ. Αναστασίου επιτυγχάνοντας έκπτωση 35%). Η μεγάλη υδροφόρα έχει επισκευαστεί, φιλοτεχνηθεί και είναι μάχιμη με την καθολική βοήθεια των εθελοντών. (Στην επισκευή της υδροφόρας εκτός από την οικονομική συνεισφορά σε ανταλλακτικά, ο κ. Μ Σουρίκας μας προσέφερε τις μπαταρίες).

Οι «Αισιόδοξοι»: Επαμεινώνδας Λογοθέτης, Σπύρος Πολέμης, Βασίλης Μουγής, Λευτέρης Πολέμης, Αντώνης Αμωράτης, Γιάννης Τσεπέρκας, Σύλλογος Απανταχού Αποικιανών, Λίλιαν Μαντοπούλου, Χρήστος Κοκκίνης, Τάσος Μαρούσης, Μάκης Κουρτέσης, Κυριάκος Σιγάλας, Γιάννης Στρατής, Γιώργος Σύμπουρας, Ιωάννης Παλαιοκρασσάς, Άλκης Μαργέτης, Ειρήνη Βασιλοπούλου – Μαντζαβελάκη, Soap by Eleni, Αντώνης Εξαδάκτυλος.

Μέσα στην κρίση αξιών που βιώνει η χώρα μας οι «Αισιόδοξοι» διαμηνύουν με την ολοκλήρωση του εν λόγω έργου την δύναμη του εθελοντισμού και της συμμετοχής, που ανοίγει δρόμους ανάκτησης της αξιοπρέπειάς μας, με εφαλτήριο τις αρχές και τις αξίες που εκπορεύονται και διέπουν το ελληνικό ιδεώδες από την εποχή του Θουκιδίδη έως τις μέρες μας. Γίνονται όχι απλά «θεατές των λόγων και ακροατές των έργων» αλλά εργάτες του σωστού και του δύσκολου, στρατευμένοι στον αγώνα «τον καλό και τον δίκαιο», και πραγματικοί πολίτες αυτής της χώρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.