Τη συμμετοχή της στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που αφορά στοχευμένες και πρωτοποριακές δράσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, εξασφάλισε η Άνδρος. Με πολλή δουλειά και οργάνωση, και μέσα σε έναν περίπου χρόνο, ο Δήμος Άνδρου κατάφερε να κερδίσει ένα πρόγραμμα το οποίο διεκδίκησαν πολλοί Δήμοι στην Ελλάδα.

Έγινε έτσι ο μοναδικός νησιώτικος Δήμος μεταξύ εκείνων που τελικά εντάχθηκαν στο πρόγραμμα. Η ένταξη του Δήμου μας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα γίνεται στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για το περιβάλλον, που υλοποιείται με συγκεκριμένες δράσεις.

Διαχειριστής που προγράμματος είναι το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ο προϋπολογισμός του για την Άνδρο ανέρχεται σε 914.449,86 ευρώ.

Οι παρεμβάσεις αφορούν τη χρήση ΑΠΕ, με σκοπό τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και των εκπομπών διοξειδίου δημοτικών κτιρίων ή κοινόχρηστων χώρων, καθώς και την εξοικονόμηση δημοτικών πόρων.

Συγκεκριμένα:

Στον Βιολογικό καθαρισμό, στο Κόρθι, ενσωματώνονται αυτόνομα φωτοβολταϊκά, για την κάλυψη των ηλεκτρικών αναγκών των εγκαταστάσεων, μειώνοντας σημαντικά το κόστος λειτουργίας της μονάδας.

Σε κοινόχρηστους χώρους, εγκαθίστανται αυτόνομα φωτιστικά τύπου LED, με τροφοδοσία των αναγκών τους από την ηλιακή ενέργεια.

Δημιουργούνται εξειδικευμένοι χώροι, σε  κομβικά σημεία, σε Χώρα και Γαύριο, όπου εγκαθίστανται ειδικές μονάδες φόρτισης ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.

Παράλληλα, ο Δήμος Άνδρου, μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, προμηθεύεται ηλεκτροκίνητα δημοτικά οχήματα, τα οποία θα εξυπηρετούν κατοίκους και επισκέπτες, μειώνοντας συγχρόνως το κόστος σε καύσιμα.

«Μέχρι τις αρχές του 2017, θα έχουμε υλοποιήσει με μεθοδικό και επιστημονικό τρόπο την υλοποίηση επιδεικτικών / πρωτοποριακών δράσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στο νησί μας, το «νησί των ανέμων», που άλλωστε είναι προικισμένο από πλευράς δυναμικού στο τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης, στην εισήγησή του κατά την παρουσίαση των έργων ΑΠΕ που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα GR-03/Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου 2009-2014. Η παρουσίαση έγινε σε εκδήλωση που διοργάνωσε, τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνου Σκουρλέτη.

«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα έργα καλύπτουν σχεδόν όλη τη χώρα, από τη Θράκη, τη Δυτική Μακεδονία, μέχρι την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου», τόνισε κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο ΥΠΕΝ κ. Πάνος Σκουρλέτης. «Οι ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αφορούν τόσο την ανάπτυξη τοπικών κοινωνιών, νοσοκομείων, κέντρων κοινωνικής προστασίας, όσο και παρεμβάσεις σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και αθλητικές εγκαταστάσεις, με άμεσους αποδέκτες κυρίως νέους ανθρώπους, αλλά και ευαίσθητες ομάδες», ανέφερε ο Υπουργός.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο Δήμαρχος Άνδρου αναφέρθηκε και σε δράσεις διμερούς συνεργασίας με τις χώρες που χρηματοδοτούν το πρόγραμμα, τονίζοντας:

«Δρομολογούμε την υλοποίηση δράσεων διμερούς συνεργασίας ώστε να ενισχύσουμε την συνεργασία του Δήμου μας με φορείς από τις Δότριες χώρες, να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια, την ενίσχυση της καινοτομίας και την μελλοντική άντληση και άλλων πόρων για έργα πράσινης ενεργειακής ανάπτυξης του Δήμου μας».

Γρ.Ε.Δ.Α.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.