photo_christos_papachristos

Ο Χρήστος Παπαχρήστος νοιώθει πως  «όταν καταφέρνεις να σώσεις ένα σπίτι από φωτιά είναι σαν να έχεις σώσει το δικό σου».

Τι σε έκανε και έγινες πυροσβέστης;

Από μικρό παιδί μου άρεσε να βοηθάω. Θεωρούσα πάντα ότι ο πυροσβέστης είναι ένας ήρωας. Ο πατέρας μου ήταν δασοφύλακας. Τότε η δασική υπηρεσία είχε τις φωτιές. Ήθελα να πηγαίνω με τον πατέρα μου και να σβήνω φωτιές. Κατάλαβα από μικρός ότι αγαπούσα αυτή τη δουλειά και κατάφερα να την κάνω επάγγελμα.

Τι ακριβώς κάνει ένας πυροσβέστης;

Η πυροσβεστική είναι μια υπηρεσία άμεσου επέμβασης για την κατάσβεση μιας πυρκαγιάς. Οι πυροσβέστες σώζουν τους ανθρώπους, τα ζώα, την ακίνητη περιουσία των ανθρώπων καθώς και το φυσικό περιβάλλον από την απειλή της φωτιάς. Πρώτα πάντα μπαίνει ο ανθρώπινος παράγοντας, ύστερα οι κατοικίες και τέλος τα ζώα και γενικότερα το φυσικό περιβάλλον. Αυτός είναι ο γενικός κανόνας, όμως κάθε φωτιά είναι διαφορετική από την προηγούμενη, οπότε κάθε φορά έχεις να αντιμετωπίσεις μια κατάσταση που πρέπει να κρίνεις πώς πρέπει να κινηθείς. Οι πυροσβέστες δεν είναι μόνο για τις φωτιές. Έχουν να αντιμετωπίσουν αστικά συμβάντα και ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες και χιονοπτώσεις. Αστικά συμβάντα είναι τα τροχαία ατυχήματα και ο απεγκλωβισμός ατόμων από αυτά, μια πυρκαγιά σε ένα σπίτι ή μαγαζί, κλπ. Οι πυροσβέστες, επίσης, προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες αν χρειαστεί σε άτομα που το έχουν ανάγκη. Κάθε πυροσβέστης έχει σίγουρα ζήσει στιγμές βγαλμένες από ταινία. Όταν δεν υπάρχει συμβάν, οι πυροσβέστες παραμένουν στην υπηρεσία τους, ασχολούνται με τον έλεγχο των πυροσβεστικών οχημάτων και εκπαιδεύονται έτσι ώστε να είναι σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των συμβάντων. Η δουλειά του πυροσβέστη δεν είναι επάγγελμα, είναι λειτούργημα. Πολλές είναι οι φορές που βάζει σε κίνδυνο τη ζωή του για να σώσει τις ζωές και τις περιουσίες άλλων συνανθρώπων του. Δεν έχει Σαββατοκύριακα και αργίες. Μπορεί να δουλεύει οποιαδήποτε ώρα και μέρα του χρόνου. Το λειτούργημα του πυροσβέστη βασίζεται στην ταχύτητα αντίδρασης, στην ψυχραιμία και στο δυναμισμό του. Για να είσαι καλός πυροσβέστης πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις.

Η σχέση με τους κατοίκους την ώρα της κρίσης και μετά.

Κατά την εξέλιξη ενός συμβάντος πυρκαγιάς ο κόσμος βλέπει τους πυροσβέστες σαν ήρωες. Εκεί που οι άλλοι φεύγουν, η πυροσβεστική καταφθάνει. Όταν φτάνει η στιγμή που καίγονται σπίτια όλοι ψάχνουν για ένα σωτήρα ή κάποιον να ρίξουν το φταίξιμο. Υπάρχει ένταση, υπάρχουν φωνές! Ο πυροσβέστης όμως πρέπει να φανεί ψύχραιμος και να κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να σώσει ότι κινδυνεύει. Όταν καταφέρνεις να σώσεις ένα σπίτι από φωτιά είναι σαν να έχεις σώσει το δικό σου σπίτι. Η μεγαλύτερη πληρωμή για έναν πυροσβέστη είναι να βλέπει στα μάτια των πανικοβλημένων πολιτών το μεγάλο ευχαριστώ! Αυτό σε γεμίζει ανακούφιση!

Το χειρότερο πράγμα;

Να βλέπεις έναν άνθρωπο καμένο….

Περιπτώσεις εκτός πυρκαγιάς που έχει αντιμετωπίσει η υπηρεσία στην Άνδρο.

Τα περισσότερα συμβάντα που έχει να αντιμετωπίσει η πυροσβεστική στην Άνδρο είναι οι αγροτοδασικές πυρκαγιές. Η νοοτροπία του κόσμου; Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν πολίτες που παραβιάζουν την απαγόρευση καύσης χόρτων το καλοκαίρι. Βέβαια, πέρα από τις αγροτοδασικές πυρκαγιές, υπάρχουν και τα αστικά συμβάντα. Ευτυχώς, τα αστικά συμβάντα στην Άνδρο είναι σε πολύ περιορισμένο βαθμό. Πέρα από τα τροχαία η υπηρεσία είχε να αντιμετωπίσει των απεγκλωβισμό όχι μόνο ανθρώπων αλλά και ζώων. Πιστεύω ότι η υπηρεσία έχει επέλθει άξια στα καθήκοντά της.

Εθελοντισμός και Ανδριώτες.

Ο Εθελοντισμός στην Άνδρο έχει αναπτυχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Πέρα από τους εθελοντές πυροσβέστες που υπηρετούν στο κλιμάκιο υπάρχει και ο ΣΕΔΑ (Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου). Ο ΣΕΔΑ είναι σε συνεργασία με την πυροσβεστική σε οποιαδήποτε αγροτοδασική πυρκαγιά ή σε οποιοδήποτε άλλο συμβάν που μπορεί να βοηθήσει.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.