«Αν μια ελεύθερη κοινωνία δεν μπορεί να βοηθήσει του πολλούς, που είναι φτωχοί, τότε δεν μπορεί να σώσει του λίγους, που είναι πλούσιοι.»

John Fitzgerald Kennedy

sel-1-kentriki-2

Ήταν μια συνηθισμένη μέρα για τον Λ…. που εργαζόταν σε κτήμα σε αυτόν το επίγειο παράδεισο του νησιού μας στα Άχλα. Είχε πάρει τον δρόμο της επιστροφής με το φορτηγό του, όταν λίγο μετά τον Άγιο Μάμμα τους είδε. Πέντε (5) άνθρωποι στην αρχή, που τους πέρασε για εκδρομείς, περιπατητές, όπως πολλούς που συναντούσε συχνά στα χωμάτινα μονοπάτια της Άνδρου. Πλησιάζοντας, συνειδητοποίησε πως αυτά που έβλεπε στις τηλεοράσεις για τους πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες εκτυλίσσονταν τώρα ζωντανά μπροστά στα μάτια του, κι ο ίδιος καλούνταν να παίξει ενεργό ρόλο, εκείνου ο οποίος τους βρήκε ταλαιπωρημένους, κουρασμένους, απελπισμένους. Έκοψε ταχύτητα, κλείδωσε τις ασφάλειες του αυτοκινήτου. Οι άνθρωποι τον πλησίασαν κι άλλο: «Take us to the city, Help us!» Πήγαινέ μας στην πόλη, βοήθησέ μας». Νέοι, 25 -30 ετών. Δεν του φάνηκαν επικίνδυνοι. Το ρίσκαρε. Τους ανέβασε στην καρότσα. Στο δρόμο ειδοποίησε την Αστυνομία. Το περιπολικό τον συνάντησε στο μέσον περίπου της διαδρομής και τον συνόδευσε στη Χώρα μέχρι το Τμήμα. Στην συνέχεια όλα πήραν το «νομότυπο» δρόμο τους. O ευρών Ανδριώτης, oι απελπισμένοι, οι κάτοικοι που έσπευσαν να συνδράμουν, οι φωτογράφοι, οι ρεπόρτερ, τα κοινωνικά δίκτυα, οι σχολιαστές…

Το αρχικό Λ, είναι φανταστικό

Δεν πέρασαν 24 ώρες από την απάντηση του Δήμου ´Άνδρου σε σχετικό mail του υπουργείου Εσωτερικών, όπου ο Δήμος δήλωνε αδυναμία να καλύψει έκτακτες ανάγκες προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων, λόγω ελλείψεως υποδομών.
“Το θέμα τέθηκε, όλα είναι θέμα χρόνου πλέον!” ήταν το σχόλιο στον ιστότοπο της εφημερίδας, για την ανακοίνωση του Δ. Α.: “Το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης απέστειλε στις 16 Μαρτίου 2016 σε όλες τις Περιφέρειες και τους Δήμους της Επικράτειας έγγραφο με το οποίο ζητεί «να υποδειχτούν κατάλληλοι χώροι οι οποίοι είναι δυνατόν να παραχωρηθούν άμεσα για να καλύψουν έκτακτες ανάγκες προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων».

sel-1-amalia-melis

Η Αμαλία Μέλη Πασπαλά στον Πειραιά κοντά στους πρόσφυγες

Ο Δήμος Άνδρου απάντησε άμεσα στο έγγραφο του Υπουργείου, με επιστολή στην οποία αναφέρεται ότι το νησί δεν διαθέτει κατάλληλες κτιριακές υποδομές (στρατόπεδα, κλειστά γήπεδα, κάμπινγκ κ.λπ.), αλλά ούτε και υποδομές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς οι κάτοικοι εξυπηρετούνται από ένα υποστελεχωμένο Κέντρο Υγείας. Επίσης, υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων και δεν επαρκεί η αστυνομική δύναμη, λόγω υποστελέχωσης του Α.Τ Ανδρου.

sel-1-ritsa-stefanou

Η Ρίτσα Στεφάνου μαζί με το Χαμόγελο του Παιδιού κοντά στα παιδιά

Η επιστολή στάλθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το πρωί της Παρασκευής, 18 Μαρτίου. Η ίδια η πραγματικότητα όμως προλαβαίνει πολλές φορές αποφάσεις και θέσεις. Έτσι σύμφωνα πάλι με ανακοίνωση του Δ. Α. γίνεται γνωστό ότι: “Στο Παρθεναγωγείο της Μεσαριάς μεταφέρθηκαν οι 27 παράνομοι μετανάστες, που εντοπίσθηκαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου, στην περιοχή Άχλα, της Άνδρου. Είχε προηγηθεί η καταγραφή τους από το Αστυνομικό Τμήμα της Χώρας, ιατρικές εξετάσεις και πρώτες βοήθειες στο Κέντρο Υγείας Άνδρου, καθώς και η σίτισή τους με φαγητό που προσέφεραν συμπολίτες μας. Προσφέρθηκε, ακόμη, ρουχισμός και είδη πρώτης ανάγκης καθώς οι 27 παράνομοι μετανάστες ταξίδευαν για τρία μερόνυχτα στο Αιγαίο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανταπόκριση των Ανδριωτών και η εθελοντική προσφορά τους ήταν άμεση και συγκινητική και ο Δήμος Άνδρου τους ευχαριστεί θερμά γι΄ αυτό. Από τους 27 μετανάστες: -Οι 25 είναι Σομαλοί. Ανάμεσά τους βρίσκονται δυο έγκυες γυναίκες και τέσσερα παιδιά –όλα μικρότερα των δέκα ετών. -Ένας είναι Πακιστανός. -Ένας είναι Ιρακινός. Στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε άμεσα ο Δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης, συμμετείχαν ο Λιμενάρχης κ. Χρήστος Νάνος, ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας κ. Βασίλης Μάινας, ο Διοικητής της Ναυτικής Βάσης Αμμολόχου κ. Μιχάλης Πέππας, από την Πυροσβεστική οι κ.κ. Κώστας Παπαχρήστος και Γιάννης Μουστάκας, από τους εθελοντές Δασοπυροσβέστες ο κ. Νίκος Χαζάπης, από την Εθνοφυλακή ο κ. Λάζαρος Βαλμάς, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, Αντώνης Λάβδας, καθώς και οι αντιδήμαρχοι Διαμαντής Θεοδωράκης, Τάκης Βουραζέρης, Δημήτρης Λάσκαρης, Μαρία Μαμάη, όπως και η Δημοτική Σύμβουλος Ειρήνη Πανταζή, από την αντιπολίτευση. Χρέη γραμματέα εκτέλεσε η κ. Φιλιώ Χαβιάρου, ενώ παρών ήταν και ο οδηγός του Δήμου Άνδρου, Δημήτρης Χαζάπης. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η μεταφορά των παράνομων μεταναστών, μετά την ολοκλήρωση των τυπικών διαδικασιών (καταγραφή, ιατρικές εξετάσεις, σίτιση), στο Παρθεναγωγείο της Μεσαριάς, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επαναπροώθησής τους, που είναι στην αρμοδιότητα της Αστυνομίας και του Λιμεναρχείου”.

Η Ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου αναφέρει:

Σύλληψη (16) παράτυπων μεταναστών στην Άνδρο: Την 19-03-2016 το πρωί συνελήφθησαν στην Άνδρο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Άνδρου  -14- υπήκοοι Σομαλίας (7 άνδρες και 7 γυναίκες που συνόδευαν 11 παιδιά), ένας υπήκοος Ιράκ και υπήκοος Πακιστάν για παράνομη είσοδο στη χώρα, προερχόμενοι από τα έναντι τουρκικά παράλια. Ενεργείται προανάκριση.

Πέτρος ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ, Αστυνόμος Α’ Προϊστάμενος Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων

Μία εβδομάδα μετά, στις 26 Μαρτίου 2016 και οι 27 παράτυποι μετανάστες είχαν μεταφερθεί στην Αττική.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.