Στην Άνδρο όπως γνωρίζουμε είχαμε κατακτητές Γερμανούς και Ιταλούς. Οι Γερμανοί είχανε βάση στο Γαύριο στη περιοχή που σήμερα βρίσκεται το Andros Holiday, έξι κανόνια  με στόχο το Κάβο Ντόρο.

Οι Γερμανοί είχανε τους στρατώνες που μένανε καμουφλαρισμένους για να μην τους αντιληφθούν τα συμμαχικά  αεροπλάνα σε περίπτωση επίθεσης. Μία νύχτα του Αυγούστου  στην παραλία του Αγίου Πέτρου είχανε βγει για  ψάρεμα 4-5 τράτες.  Κάθε τράτα είχε πλήρωμα 12-15 άτομα.  Κάποια στιγμή οι Γερμανοί διέκριναν  50-60 άτομα να τραβάνε την τράτα στην αμμουδιά, νόμιζαν ότι είχε γίνει απόβαση  από αντάρτες  του ΕΑΜ. Αμέσως έστειλαν άγημα και τους διέταξαν  να αφήσουν τα δίχτυα και με τα χέρια ψηλά τους οδήγησαν στο Γαύριο. Κάτι γεροντάκια δεν άντεχαν να περπατάνε με τα χέρια ψηλά και  οι Γερμανοί τους χτυπούσαν στα μπράτσα με το κοντάκι του όπλου  μέχρι που φτάσανε στο Γαύριο.  Εκεί  καλέσανε διερμηνέα και τους εξήγησαν ότι ήταν  άνθρωποι του μεροκάματου, δεν ήταν οπλισμένοι και δεν είχαν κακό σκοπό.   Τότε κατάλαβαν  περί τίνος πρόκειται και συμφώνησαν  όταν πηγαίνουν για ψάρεμα να στέλνουν δυο σκοπούς μαζί τους έτσι ώστε και οι ντόπιοι να κάνουν την δουλειά τους και να δίνουν  και σε εκείνους κανένα φρέσκο ψάρι .  Τώρα ένας από το πλήρωμα της τράτας, ο Δημήτριος Μουστάκας ο Κίμπας, μόλις  είδε τους Γερμανούς στο καΐκι βούτηξε κατευθείαν στην θάλασσα και κολύμπησε μέχρι που βγήκε απέναντι στη στεριά και κρύφτηκε μέσα σε ένα σκίνο. Όταν τους άφησαν ελεύθερους πήγε και  εκείνος και μπήκε πάλι στο πλήρωμα του καϊκιού χωρίς να γίνει αντιληπτός από κανέναν. Γέλασαν πάρα πολύ με αυτό το συμβάν πως τα κατάφερε ένας άνθρωπος να ξεφύγει  από την προσοχή των Γερμανών στρατιωτών. Κάποιες φορές οι άνθρωποι στις δύσκολες στιγμές χρησιμοποιούν όλες τους τις δυνάμεις και ξεπερνούν τον ίδιο τους τον εαυτό.

Μιχάλης Μουστάκας

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.