sel-12-arthro-patrikiou-hronika-kai-skepseis_n

Aς ξυπνήσουμε από τον λήθαργο του «ωχαδερφισμού»  και του «να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα» και να βοηθήσουμε προς αυτό τον στόχο. Να διαβάζουμε, να ενημερωνόμαστε. Να μην τα περιμένουμε όλα στο τραπέζι μας.

Πριν δύο χρόνια σχεδόν, στο τεύχος του Απριλίου του 2014 στην «Ανδριακή», είχα εκφράσει τις σκέψεις μου και την αγωνία μου πάνω στο θέμα των ανεμογεννητριών.

Το άρθρο τιτλοφορείτο «Μικρά Α..νεμογεννήτρια», παραφράζοντας την «Μικρά Αγγλία». Έκτοτε έχω διαβάσει πολλά άρθρα και δηλώσεις που από την μια με ανακουφίζουν και από την άλλη με προβληματίζουν αρκετά. Να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Πριν 2 χρόνια και συγκεκριμένα από τον Δεκέμβριο 2014 μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015, η απερχόμενη Νέα Δημοκρατία, «νύχτα» που λέει και ο λαός, ψηφίζει τα αψήφιστα. Κάνει τα αδύνατα, δυνατά. Περνάει νόμους και νομοσχέδια, όπως όπως, γιατί ξέρει ότι θα ηττηθεί στις εκλογές. Όλα fast-track! Ο Γιάννης Μανιάτης υπουργός Περιβάλλοντος τότε, δίνει την άδεια, κοινώς το πάτημα, για την κατασκευή των αιολικών πάρκων παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια δεν εγκρίνει τα έργα. Μεγαλόπνοα σχέδια οικονομικού συμφέροντος, για λίγους. Και μείς οι Ανδριώτες… «νερό στο όνομά του»…

Στο μεταξύ από τον Σεπτέμβριο του 2014, τυπικά και πρακτικά πια, νέος δήμαρχος Άνδρου είναι ο Θεοδόσης Σουσούδης. Σε δηλώσεις του στις 2 Φεβρουαρίου του 2015, σε εφημερίδα των Κυκλάδων, αναφέρει: «Αυτή τη στιγμή έχει αυξηθεί η «όρεξη» σε πάρα πολλούς, διότι η Άνδρος ενδείκνυται για αυτό το πράγμα (σ.σ. Αιολικά Πάρκα). Αγνοούν όμως, το γεγονός πως η Άνδρος έχει άπειρο φυσικό κάλλος, απίστευτο υδροφόρο ορίζοντα – είναι μοναδικός στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, μπορώ να πω, ο υδροφόρος ορίζοντας που έχει η Άνδρος – καταπληκτικές παραλίες, αρχαιολογικούς χώρους, και πολλά, πολλά άλλα. Έχουμε, δηλαδή να παρουσιάσουμε ένα σωρό άλλα πράγματα. Δεν θα γεμίσουμε το νησί με ανεμογεννήτριες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σουσούδης. Ένα πλήθος ευχάριστων συναισθημάτων με πλημμυρίζει, μία ανακούφιση ότι αυτός ο άνθρωπος στέκεται επάξια στο ύψος του και στη θέση που του προσέφερε η πλειοψηφία των Ανδριωτών. Θυμάμαι ότι και στην περίοδο που ήταν αντιπολίτευση, τον ρώταγα κατ’ ιδίαν, και ήταν πάντα ενήμερος για το συγκεκριμένο θέμα.

Έως σήμερα.. Μάϊος 2016. Σκέψεις συγκεχυμένες. Εδώ και ένα χρόνο ο δήμαρχος δεν απαντάει στις συνεχείς υπηρεσιακές επιστολές του έπαρχου Άνδρου Δ. Λοτσάρη -΄όπως αναφέρεται σε ιστοσελίδα για την Άνδρο- να πάρει θέση για τις ανεμογεννήτριες. Ο Δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο φαίνεται να αποσιωπά ένα γεγονός που «μαγειρεύεται», ίσως και εν αγνοία του (δεν έχει αποδείξει το αντίθετο), το οποίο αν επικυρωθούν αποφάσεις, «θα τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε». Δεν μπορεί η απόφαση για εγκατάσταση ανεμογεννητριών να κρέμεται από ένα καλώδιο που περνάει ή όχι από το Κάβο-Ντόρο. Πρέπει οι κάτοικοι να είμαστε ενημερωμένοι. Όμως στην πραγματικότητα πιστεύω δεν είμαστε. Και δεν μιλάω για έργα, τα οποία μαθαίνουμε από την σελίδα του fb του δημάρχου, αλλά για δράσεις και σημαντικά έργα που ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ το νησί και δεν το αφήνουν στην ΤΥΧΗ του μακροπρόθεσμα. Δράσεις που αφορούν το νησί για τα επόμενα 30 χρόνια, 50 χρόνια κλπ. Το Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου για παράδειγμα είναι όντως τόσο σημαντικό για τον τόπο μας, τα μονοπάτια της Άνδρου που μόχθησαν άνθρωποι πολλοί, επίσης, όμως όλα αυτά θα χαθούν κυριολεκτικά αν θέματα αρκετά πιο σημαντικά, όπως η περίπτωση του ΧΥΤΥ, οι κατασκευές βιολογικών καθαρισμών και η περίπτωση των ανεμογεννητριών τα αφήσουμε στην ΤΥΧΗ τους!

Και για να κλείσω: ως καλλιτέχνης αλλά και ως πολίτης του νησιού κυρίως, θεωρώ ότι το θέατρο που κατασκευάστηκε είναι στολίδι. Όμως καθόλου πια δεν θα με ενδιαφέρει, αν ξαφνικά εμφανιστούν ανεμογεννήτριες στα παρθένα βουνά της Άνδρου. Θα έχω καταλάβει ότι τόσα χρόνια, θα έχει ξοδευτεί φαιά ουσία και άσκοπη ενέργεια για να δείξουμε μία Άνδρο, με ένα θέατρο στολίδι, απίστευτου κάλους μονοπάτια, υπέροχες παραλίες, πανέμορφη φύση, και από πάνω να δεσπόζουν 90μετρες ανεμογεννήτριες για χατίρι του κάθε επιχειρηματία. Σκεφτείτε το κ. Σουσούδη, σκεφτείτε το πολύ σοβαρά. Γίνετε έμπρακτα ήρωας του νησιού και υποκινητής μεγάλων πράξεων και δώστε μία σιγουριά στους Ανδριώτες. Και οι Ανδριώτες, ας ξυπνήσουμε από τον λήθαργο του «ωχαδερφισμού»  και του «να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα» και να βοηθήσουμε προς αυτό τον στόχο. Να διαβάζουμε, να ενημερωνόμαστε. Να μην τα περιμένουμε όλα στο τραπέζι μας.

Ένας δήμος, ένας δήμαρχος όσο πριμοδοτούμενος και αν είναι δεν φέρνει μόνος του την άνοιξη…  Χρειάζεται η συμμετοχή όλων, όλων εμάς των πολιτών του…

Εξαιρέσεις υπάρχουν, πάντα υπάρχουν. Γι’ αυτό στέκεται ακόμα το νησί στα πόδια του.   Αγαπητοί αναγνώστες: Οι καιροί είναι δύσκολοι… όντως.  Η χώρα μας περνάει δύσκολα… όντως.  Θέματα όμως ηθικής και σεβασμού στον άνθρωπο και στην φύση δεν έχουν να κάνουν με την λεγόμενη «κρίση». Είναι θέμα ηθικής και σεβασμού ΜΟΝΟ. Πρέπει όλοι να δίνουμε το παρόν. Και κυρίως οι έχοντες την εξουσία. Και οι επόμενες γενιές…να είσαστε σίγουροι, θα «πίνουν νερό στο όνομά μας».

Πατρίκιος Κωστής

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.