penthos-goulandris-1

Φτωχότερη έγινε από την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016 η παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα. Τον ανδριώτη εφοπλιστή, τον Έλληνα με την διεθνή εμβέλεια και ευεργέτη της Άνδρου, τον θεμελιωτή του Ιστορικού πλέον Ιστιοπλοϊκού Αγώνα του Νησιού, αποχαιρέτισε η οικογένειά του και ο εφοπλιστικός κόσμος της χώρας μας, Ανδριώτες και μη, στις 23.5.2016 στον Ι. Ν. Αγίων Θεοδώρων του Α’ Νεκροταφείου Αθηνών. Η ταφή συνοδεία της οικογένειας και των Ανδρίων φίλων, παρουσία των αρχών του νησιού έγινε στην Άνδρο την Τρίτη 24 Μαΐου 2016.

penthos-goulandris-2

«Ο Γιάννης Γουλανδρής  (Big John) ήταν ένας σπουδαίος Ανδριώτης. Γεννήθηκε το 1920. Ήταν γιος του Βασίλη και της Φραγκούλας Γουλανδρή. Ο πατέρας του υπήρξε βουλευτής Κυκλάδων και χάρη σε δική του δωρεά μετά τον πόλεμο στρώθηκε με πλάκες η μέχρι τότε χωμάτινη πλατεία Γηροκομείου (Πάνω πλατεία Χώρας). Ο Γιάννης Γουλανδρής παντρεύτηκε την Όλγα Εμπειρίκου (αδελφή του Επαμεινώνδα Εμπειρίκου, –  Γηροκομείο Χώρας) και απέκτησαν πέντε παιδιά: την Σοφία, τον Βασίλη, τον Γιώργο, τη  Βιολαντώ και το Νίκο.
Ο Big John υπήρξε «επίτιμος πρόεδρος και θεμελιωτής του Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Άνδρου». Στον Όμιλο και στην παραλία του Νειμποριού απολάμβανε για πολλά χρόνια τα μπάνια του. Λένε πως ήταν θρύλος στην ναυτιλία και από τους πλουσιότερους Έλληνες του Λονδίνου (City of London  όπου δραστηριοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη ναυτιλιακή βιομηχανία). Παρέμεινε όμως μέχρι το τέλος… φανατικά Ανδριώτης. Αγαπούσε με πάθος την Άνδρο, τα σκάφη και την θάλασσα. Βοήθησε τον τόπο καταγωγής του με πολλούς τρόπους, τις περισσότερες φορές ανώνυμα, αλλά πάνω απ’ όλα με την παρουσία του κάθε καλοκαίρι έδειχνε πόσο πολύ αγαπά το νησί του.
Η φιγούρα αυτού του κραταιού άνδρα ανάμεσα στους λουόμενους στο Νειμποριό ήταν τα τελευταία χρόνια για πολλούς Ανδριώτες εξαιρετικά οικεία. Στο τέλος της διαδρομής είτε ναύτης, είτε Γουλανδρής στην Άνδρο επιστρέφεις».

Άννα Βούλγαρη

ΙΩΑΝΝΗΣ Β. ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ναυτικού Ομίλου Άνδρου σε έκτακτη συνεδρίασή του, την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016, αφού πληροφορήθηκε το θάνατο του επίτιμου προέδρου του και θεμελιωτή του Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Άνδρου

ΙΩΑΝΝΗ Β. ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ,

εκφράζει τη βαθιά οδύνη και τη μεγάλη θλίψη όλων για την απώλεια μιας εξαίρετης προσωπικότητας με πλούσια προσφορά στο ναυτιλιακό και ευρύτερα στον κοινωνικό χώρο, επισημαίνοντας τη στάση ζωής, την άοκνη προσφορά του στο νησί της Άνδρου και στον Ναυτικό Όμιλο ειδικότερα, τον δυναμισμό, το πρωτοπόρο πνεύμα του, την σταθερότητα στις απόψεις του και το ήθος που τον διέκριναν.

Το Δ.Σ. του Ναυτικού Ομίλου Άνδρου αποφάσισε ομοφώνως τα εξής:

Να κηρυχθεί τριήμερο πένθος εις ένδειξη τιμής,

Η σημαία του ΝΟΑ να κυματίζει μεσίστιος επί τριήμερον,

Να εκφραστούν τα βαθιά συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος και να παραστεί σύσσωμο το Δ. Σ. στη νεκρώσιμo ακολουθία,

Να κατατεθεί στεφάνι στην σορό του,

Να διατεθεί ποσό σε ευαγές ίδρυμα εις μνήμην του

Να αφιερωθούν όλες οι δράσεις του Ομίλου τον προσεχή χρόνο στη μνήμη του,

Να δημοσιευθεί το παρόν στον τύπο.

Ο πρόεδρος Λεωνίδας Πολέμης

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ναυτικού Ομίλου Άνδρου

Πειραιάς 19.5.2016

noa7

Ψηφίσματα εξέδοσαν ο Δήμος Άνδρου, η Καϊρειος Βιβλιοθήκη, το Εμπειρίκειο Γηροκομείο και Νοσοκομείο Άνδρου, οι Φίλοι του Φεστιβάλ Άνδρου και η Ένωσις Ανδρίων ενώ με σύντομη δήλωση τον αποχαιρέτισε σκιαγραφώντας την προσωπικότητά του εκλιπόντος ο πρώην Δήμαρχος Άνδρου Δημήτρης Γιαννίσης: «O Ιωάννης Β. Γουλανδρής, ένας εξαιρετικός Ανδριώτης, ένας μοναδικός άνθρωπος με μεγάλη προσφορά στην Άνδρο και στην Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσά μας. Ο δυναμισμός και το πρωτοπόρο πνεύμα του, τον καταξίωσαν τόσο στον ελληνικό ναυτιλιακό χώρο όσο και στον παγκόσμιο. Στη διάρκεια της δημαρχιακής μου θητείας είχα την τύχη να βρεθώ πολλές φορές μαζί του και να δω έμπρακτα το μεγάλο ενδιαφέρον του για το νησί μας. Ένα ενδιαφέρον που κάθε φορά που συναντιόμαστε ήταν όλο και μεγαλύτερο. Ήθελε την πρόοδο και την ανάπτυξη της Άνδρου. Απόδειξη οι δωρεές που διαχρονικά απλόχερα προσέφερε ο ίδιος, αλλά και η οικογένεια του στο νησί μας. Αυτή τη στιγμή, ανάμεσα σε όλους, θυμάμαι κι εγώ, με συγκίνηση την άμεση ανταπόκριση που βρήκε επί δημαρχίας μου ο Δήμος Άνδρου σε τρέχουσες ή διαχρονικές ανάγκες του. Ένας από τους τελευταίους σημαντικούς ανδριώτες εφοπλιστές και ευεργέτες της γενιάς του έφυγε αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό για την Άνδρο που αγάπησε… Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του»

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.