«Αν και δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία στην Ελλάδα, σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με υπολογισμούς του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), εκτιμάται ότι μόλις το 1% των εργαζόμενων στη ναυτιλία τόσο στην ξηρά, όσο και στη θάλασσα είναι γυναίκες.

Αυτό επιχειρεί να αλλάξει η Women International Shipping & Trading Association (WISTA), ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε το 1974 στο Λονδίνο κι έχει ως βασικό του στόχο τη δικτύωση των γυναικών στον χώρο της ναυτιλίας, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την παροχή ευκαιριών εκπαίδευσης, μέσω συνεργασιών με εκπαιδευτικούς φορείς.

Σήμερα, η WISTA έχει παραρτήματα σε πάνω από 35 χώρες, με τελευταία προσθήκη εκείνη της Ρωσίας, ενώ αριθμεί περίπου 1.850 γυναίκες ως μέλη. Στην Ελλάδα, η WISTA Hellas ιδρύθηκε το 1993 από λίγες μόλις γυναίκες-μέλη, ωστόσο σήμερα υποστηρίζεται από πάνω από 200 Ελληνίδες. Μάλιστα, η τάση είναι συνεχώς αυξητική, καθώς πριν από λίγα χρόνια ο αριθμός των μελών ήταν μικρότερος των 100.»

(Fortune Greece)

Για την ανδριώτισσα Ειρήνη Λογοθέτη η ναυτιλία μια δουλειά με την αδρεναλίνη στο μέγιστο βαθμό!!!

sel-9-irene-logotheti-gynaikes-naftilia_f

Γυναίκα και βαπόρι. Ένας «ανδροκρατούμενος» χώρος. Τι σας προκάλεσε να ασχοληθείτε με τη ναυτιλία;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον συνυφασμένο με τη ναυτιλία και την θάλασσα. Από τις πρώτες εικόνες που έχω είναι να βρίσκομαι ανεβασμένη σε ένα πλοίο. Ως εκ τούτου, μάλλον το μέλλον μου ήταν προδιαγεγραμμένο.

Με οικογένεια με βαθιές  και γόνιμες ρίζες στη ναυτιλία, ήταν πλέον μονόδρομος να ασχοληθώ με το επάγγελμα από την στιγμή κιόλας που η αδερφή μου  η Φλώρα προτίμησε να ασχοληθεί  με την αρχιτεκτονική.  Βέβαια δεν σας κρύβω ότι η επιθυμία του πατέρα μου  να ασχοληθώ  και να συνεχίσω την επιχείρηση ήταν ο καταλυτικός παράγοντας.

Με την αποφοίτηση μου λοιπόν από το σχολείο, επεδίωξα να εργαστώ τα καλοκαίρια στην οικογενειακή μας εταιρία. Μετά το πέρας των σπουδών μου ήμουν πλέον έτοιμη να μπω στον χώρο της ναυτιλίας, έναν ανδροκρατούμενο  χώρο τότε, πολύ περισσότερο από ότι σήμερα. Η αρχή όπως κάθε αρχή υπήρξε δύσκολη, τόσο να σταθώ στην εταιρία σαν γυναίκα όσο και σαν κόρη του αφεντικού. Πλέον μετά από 17 χρόνια στην εταιρία μας, νιώθω εφάμιλλη με τους παλιούς ναυτικούς, και με νοοτροπία εξολοκλήρου αντρίκεια!

Ποιο ρόλο έπαιξε η οικογενειακή παράδοση και τα νάματα της Άνδρου γενικότερα;

Μεγάλο ρόλο όπως προανέφερα έπαιξε η οικογενειακή παράδοση καθώς και η μεγάλη μου αγάπη για την θάλασσα και την Άνδρο μας. Με θείους, ξαδέρφια στη ναυτιλιακή μας εταιρία δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου κάπου αλλού.

Η οικογενειακή παράδοση και τα νάματα της Άνδρου σε κάνουν να αγαπήσεις το αντικείμενο, να το πονέσεις και να δώσεις όλο σου το είναι για αυτό.

Η καθημερινότητα στο γραφείο και η συνεργασία σας με το Νώντα Λογοθέτη, έναν άνθρωπο που «έφτιαξε τον Πειραιά μαζί με τον Παναγιώτη Τσάκο» και ταυτόχρονα είναι πατέρας σας;

Η καθημερινότητα μου στο γραφείο θα έλεγα ότι δεν περιέχει καθόλου τη λέξη ρουτίνα. Είναι μια δουλειά με την αδρεναλίνη στο μέγιστο βαθμό.

Για μας, είναι ένας καθημερινός αγώνας, με πολύ άγχος.  Προσφέρει όμως μεγάλη ικανοποίηση κάποιες φορές και αυτό μας δίνει την τονωτική ένεση να συνεχίζουμε.

Είμαι από τις τυχερές  να δουλεύω και να συνεργάζομαι με τον πατέρα μου τον Νώντα Λογοθέτη.  Έναν άνθρωπο αυτοδημιούργητο, και πολύ χαρισματικό για αυτήν την δουλειά.  Μάχιμος  ακόμα στο γραφείο, υπερβολικά δραστήριος θα έλεγα, πολύ  επικοινωνιακός και αγαπητός αλλά πάνω από όλα αυτό που τον διακρίνει είναι το  ήθος του. Για αυτό και στέκομαι δίπλα του με μεγάλη περηφάνια.

Σαν άνθρωποι είμαστε πολύ διαφορετικοί αλλά παράλληλα με έναν τρόπο μαγικό αλληλοσυμπληρωνόμαστε. Με βλέπει σαν τον  συνεχιστή του, σαν παλιό ναυτικό κάποιες φορές. Τον βλέπω σαν τον δάσκαλο μου, σαν τον άνθρωπο που με μύησε στον χώρο. Και βέβαια του χρωστάω πολλά!

Με τι ακριβώς ασχολείσθε; Πως το περιγράφετε σαν επάγγελμα;

Ασχολούμαι από το 1999 που τελείωσα τις σπουδές μου με το τμήμα διαχείρισης της εταιρίας μας Karlog Shipping. Είμαι στον θάλαμο επιχειρήσεων θα έλεγα χαριτολογώντας, υπεύθυνη για την παρακολούθηση και σωστή διαχείριση  των πλοίων μας

Το επάγγελμα είναι δυναμικό, με καθημερινές επαφές από καπετάνιους μέχρι δικηγόρους και τραπεζίτες.  Είναι ένα επάγγελμα πολλές φορές κουραστικό, γιατί απαιτεί να είσαι 24 ώρες το 24ωρο σε εγρήγορση.

Παρόλα αυτά μας προσφέρει πολλές συγκινήσεις και αντλούμε μεγάλη δύναμη από την γαλήνη που επικρατεί στην εταιρία μας λόγω του ότι παραμένει οικογενειακή.

Περιγράψτε μου μια καθημερινή μέρα της μητέρας Ειρήνης Λογοθέτη που καλείται να «παίξει» στη συνέχεια στο γραφείο το ρόλο του «αφεντικού»;

Η καθημερινότητα μου είναι ένα ατέλειωτο τρέξιμο από το πρωί. Με την φροντίδα των 2 μικρών μου παιδιών καθώς και με την δουλειά μου που δεν έχει ωράριο δεν μου μένει πολύς ελεύθερος χρόνος. Ευτυχώς όμως που μέρος της  οικογένειας μου βρίσκεται στο γραφείο και έτσι τουλάχιστον  η μέρα μου περνάει πιο ευχάριστα!

Η μέρα μου πάντα ξεκινάει και τελειώνει με τα παιδιά μου και αυτό μου δίνει τεράστια δύναμη μες την μέρα!

Ο άνδρας σας είναι ο Δήμαρχος Χολαργού – Παπάγου. Πως συνδυάζονται δυο ισχυρά επαγγέλματα σε ένα σπίτι;

Πίσω από έναν επιτυχημένο άντρα λένε βρίσκεται μια επιτυχημένη γυναίκα!

Με τον άντρα μου, είμαστε σε χώρους δύσκολους και απαιτητικούς που απαιτούν πολλή προσοχή και μεγάλη υπευθυνότητα. Οι χώροι μας δεν είναι καθόλου συγκρίσιμοι και  ανταγωνιστικοί!! Παρόλα αυτά πάντα τον συμβουλεύομαι καθώς η γνώμη του μετράει πολύ για μένα.  Μου θυμίζει σαν ήθος πολύ τον πάτερα μου, και ένας λόγος που έχουμε μεγάλη αρμονία είναι ότι δεν μεταφέρουμε καθόλου τα προβλήματα της ημέρας στο σπίτι μας. Φυσικά πάνω από όλα και για εκείνον και για εμένα είναι τα παιδιά μας. Προσωπικά θαυμάζω τον άντρα μου, και μάλλον τον κοιτάω  σαν πατέρα των παιδιών μου παρά σαν Δήμαρχο!

.

Η Ειρήνη Λογοθέτη απόφοιτη του Αρσακείου Ψυχικού με Πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο American Deree College και μεταπτυχιακό στο London Guildhall University είναι διευθυντικό στέλεχος στην ανδριακή ναυτιλιακή εταιρεία  KARLOG SHIPPING COMPANY LTD, στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης. Είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση και διοίκηση των πλοίων, υπεύθυνη για ζητήματα που αφορούν στο Τεχνικό Τμήμα (Επιθεωρήσεις, πιστοποιητικά κ.λπ.), υπεύθυνη αγοραπωλησιών και  ναυλώσεων. Είναι παντρεμένη με τον Ηλία Αποστολόπουλο και έχουν 2 παιδιά.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Καλησπερα σας.θαθελα να ρωτησω γυναικες παιρνετε στα πλοια σας μιλαω τωρα απο δοκιμους καπετανιους και πανω.θαθελα μια απαντηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.