Στις 23 Ιουλίου, εγκαινιάστηκε στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου, η εικαστική έκθεση «Επικράτειες του Νότου».

Κατάμεστες από κόσμο ήταν οι αίθουσες του διώροφου και ολόφωτου κτιρίου, το οποίο φιλοξενεί εξαιρετικά έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας, σε μια έκθεση που αφορά στα περιβάλλοντα της φύσης και στους τρόπους που επηρεάζουν τις ιδιοσυγκρασίες των ανθρώπων. Η συγκεκριμένη έκθεση ξεχωρίζει, γιατί λειτουργεί διαδραστικά, συνδυάζοντας με τα έργα μια ατμοσφαιρική και υποβλητική μουσική που δίνει τον τόνο της έκθεσης. Μαζί με τη μουσική, είδαμε επίσης να υπάρχουν, αναρτημένα στους τοίχους, κείμενα που σχετίζονται βέβαια με το θέμα, προτρέποντας τους θεατές να στοχαστούν, γύρω από την φιλοσοφημένη αυτή εικαστική πρόταση που έχει δημιουργικά διαμορφώσει στον χώρο, η Κριτικός και Ιστορικός Τέχνης Αθηνά Σχινά.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με μια παράλληλη μουσική εκδήλωση, που πλαισίωνε την έκθεση και πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, στο Ανοιχτό Θέατρο της Άνδρου.

Επρόκειτο για τις «Μουσικές διαδρομές και τα ακούσματα της Μεσογείου» που υλοποίησαν με τις φωνές τους, η υψίφωνος Λαμπρινή Καρτάλη, η μεσόφωνος Λυδία Αγγελοπούλου και ο τενόρος Σταύρος Σαλαμπασόπουλος, με συνοδεύοντα στο πιάνο τον Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου. Το ενθουσιώδες κοινό του ακροατηρίου, τους καταχειροκρότησε, όταν τραγούδησαν διαχρονικά ιταλικά και ισπανικά τραγούδια, αποσπάσματα από όπερες από ελληνικές οπερέτες, καθώς και τραγούδια των Μ. Χατζιδάκι και Μ. Θεοδωράκη

Ήταν μια αξέχαστη βραδιά τέχνης και πολιτισμού. Ανάμεσα στο φιλότεχνο κοινό που παρακολούθησε αυτές τις δύο εκδηλώσεις, διακρίναμε τους καλλιτέχνες Δάφνη Αγγελίδου, Νίκο Βανδώρο, Γιώργο Γιώτσα, Άννα Γρηγόρα, Νίκο Καλαφάτη, Γιάννη Κουτσούρη, Πάνο Μπαλωμένο, Ιόλη Ξιφαρά, Τιτίκα Σάλλα, Γιάννη Τζένο, Δέσποινα Τσάκνη και Γιώργο Χαδούλη, την Μαρία Φιλοπούλου, τον τ. υπουργό Ιωάννη Βρούτση, τον ηγούμενο της μονής Παναχράντου γέροντα Ευδόκιμο, τον Δήμαρχο Άνδρου Θεοδόση Σουσούδη, τον Κωνσταντίνο Γαρύφαλλο, τον Πρόεδρο του κληροδοτήματος Δ. & Λ. Μωραϊτη,  Φίλιππο Μωραϊτη, τον κ. και την κυρία Αλέξανδρου Καϊρη,  τον κ. και την κυρία Επαμεινώνδα Λογοθέτη, την κυρία Ειρήνη Βασιλοπούλου, τον κ. και την κυρία Νίκου Κουτσιανά, την εκδότρια Σέβη Αδάμ, τον Μελέτη Φικιώρη, την Εύα Κοντοσταθάκου, την Λιάνα Σκουρλή, τον Κυριάκο Κουτσομάλλη από το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, τον Μιχάλη Καψαμπέλη, εκπρόσωπο της GOLDEN STAR FERRIES, κ.ά. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία του Κληροδοτήματος Δ. & Λ. Μωραΐτη, Golden Star Ferries.

  • Σημείωση «Ανδριακής»: Ίσως η πιο συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης ήταν η ώρα που ο πρόεδρος Νίκος Σιγάλας αναφέρθηκε στον ύμνο της Άνδρου, σε στίχους Ανδριάνας Λεβαντή – Ρεμούνδου μουσική Γιάννη Στεφάνου που πρωτοτραγούδησε ο Μιχάλης Στρατής εν έτει 1974.

Τριγύρω βουνά, στη μέση γαλάζιο
και κάπου-κάπου άσπρα πουλιά
μικρά σπιτάκια ανθίζουν σαν κρίνα
και σου θυμίζουν χρόνια παλιά.

‘Άσπρες αυλές λουλούδια γιομάτες
και δυο-τρεις γλάστρες βασιλικά
πρόσωπα αθώα, το γέλιο πλημμύρα
και η καρδιά τους ζεστή αγκαλιά.

΄Όλα μαζί συνθέτουν για μένα
μία εικόνα γεμάτη ευωδιά
είναι η ΄Άνδρος ντυμένη μελτέμια
Το τραγούδι ερμήνευσαν έξοχα οι λυρικοί καλλιτέχνες Λαμπρινή Καρτάλη, Λυδία Αγγελοπούλου και Σταύρος Σαλαμπασόπουλος. Συγκινητική και ευθύβολη στα αισθήματά της η Άνδριάνα Λεβαντή Ρεμούνδου έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Σκέφτομαι τη συγκίνηση που ένοιωσα το Σαββατόβραδο, στην Άνδρο και επιθυμώ να ευχαριστήσω πρόσωπα και πράγματα, που βοήθησαν ώστε να συμβεί. Και ξεκινώ από τον Γιάννη τον Στεφάνου, που είχε την καλοσύνη, να ντύσει τους στίχους μου με μουσική. Τον Μιχάλη τον Στρατή, που πρώτος το τραγούδησε, τον Νίκο τον Σιγάλα, που είχε την ιδέα-τιμή για μας, να κλείσει τη βραδιά των εγκαινίων της Έκθεσης, με τούτο το τραγούδι, το πανέμορφο θέατρο, που πίσω του κρύβεται ο κύριος Αλκιβιάδης Τάττος, τη σελήνη, που κρατήθηκε γεμάτη για χάρη μας, τους λυρικούς καλλιτέχνες, που δέχθηκαν να το τραγουδήσουν και τον κόσμο, που με τόση ζεστασιά χειροκρότησε. Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω και το χέρι της μητέρας μου, που κράταγε το δικό μου, και μαζί με όλα τ΄ άλλα, έγινε η αιτία, να γεμίσουν τα μάτια μου δάκρυα.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.