Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται ο βιολογικός της Χώρας από τις αρχές Σεπτεμβρίου όταν συνδέθηκε με το δίκτυο και ο τελευταίος αγωγός λυμάτων, αυτός της Πλακούρας. Έτσι, μετά από πολλά χρόνια, ολοκληρώθηκε ένα έργο πνοής για τη Χώρα και απαλλάχτηκαν το Νειμποριό και το Παραπόρτι από μεγάλες ποσότητες ρύπανσης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε λίγους μήνες οι δυο παραλίες της Χώρας θα είναι πολύ διαφορετικές από ό,τι ήταν μέχρι τώρα…

viologikos-1

  Οι προδιαγραφές του βιολογικού είναι να εξυπηρετεί λύματα 10-12.000 ατόμων, σε πλήρη λειτουργία, κάτι που σημαίνει πως υπερκαλύπτονται οι ανάγκες του καλοκαιριού όχι μόνο για την περιοχή της Χώρας, αλλά ακόμη κι όταν συνδεθούν και τα γύρω χωριά. Υπενθυμίζουμε ότι είναι έτοιμα τα δίκτυα που θα συνδέουν Στενιές και Λειβάδια, ενώ εκκρεμεί η κατασκευή ενός σημαντικού κομματιού στο δίκτυο της Μεσαριάς.

  Ο βιολογικός της Χώρας έχει κατασκευασθεί με όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Υπάρχουν πολλά στάδια ελέγχου της διαδικασίας που εξασφαλίζουν ότι το τελικό προϊόν είναι απόλυτα συμβατό με όσα προβλέπουν οι διεθνείς κανόνες. Είναι χαρακτηριστικό πως αν στο τελευταίο στάδιο του ελέγχου διαπιστωθεί απόκλιση στις τιμές από τα προβλεπόμενα, η επεξεργασία ξαναγίνεται από την αρχή. Ο έλεγχος γίνεται ηλεκτρονικά και για το παραμικρό πρόβλημα που θα προκύψει υπάρχει αυτόματη ενημέρωση ακόμη και στα κινητά τηλέφωνα των υπευθύνων.

  • Πώς λειτουργεί

viologikos-2

Η επεξεργασία των λυμάτων γίνεται σε πέντε στάδια. Στο πρώτο στάδιο γίνεται η προεργασία, καθώς αφαιρούνται οποιαδήποτε αντικείμενα βρεθούν. Στο δεύτερο στάδιο γίνεται η βιοεπιλογή (διαχωρισμός λυματολάσπης) και το νερό που απομένει πηγαίνει στις δεξαμενές αερισμού. Στη συνέχεια περνάει στις δεξαμενές καθίζησης, όπου με μια συγκεκριμένη διαδικασία κατακάθεται οτιδήποτε έχει απομείνει και δεν πρέπει να υπάρχει στο τελικό προϊόν (νερό) και τέλος, στο πέμπτο και τελικό στάδιο, γίνεται η χλωρίωση.

viologikos-3

Σε κάθε στάδιο υπάρχουν μηχανήματα μέτρησης, ώστε αν δεν επιτυγχάνονται τα επιθυμητά επίπεδα επεξεργασίας, η διαδικασία να επαναλαμβάνεται. Αφού ολοκληρωθεί και το στάδιο της χλωρίωσης, το τελικό προϊόν (νερό) διοχετεύεται με αγωγό ανοιχτά στη θάλασσα. Οι εξωτερικές εργασίες προβλέπουν δενδροφύτευση του χώρου και εγκατάσταση πλήρους συστήματος πυρόσβεσης που θα καλύπτει όλο το χώρο και θα λειτουργεί με το νερό που παράγεται από τον βιολογικό.

  • Τι πρέπει να προσεχθεί

  Για να αποδώσει ο βιολογικός, χρειάζεται να τηρούνται κάποιοι πολύ συγκεκριμένοι κανόνες από τους κατοίκους. Βασικότερος είναι η σωστή σύνδεση των νοικοκυριών με τους κεντρικούς αγωγούς. Γι΄ αυτό και όσα σπίτια δεν έχουν συνδεθεί θα πρέπει να κάνουν τη σχετική αίτηση στο Δήμο, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία με τον ενδεδειγμένο τρόπο και σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί.. Παράνομες συνδέσεις ή συνδέσεις βόθρων είναι βέβαιο πως θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του βιολογικού.

  • Η ιστορία του βιολογικού

  Η ιστορία του συγκεκριμένου έργου πηγαίνει αρκετά χρόνια πίσω. Αρχικά επρόκειτο να κατασκευασθεί στον Κάβο Σταρά, αλλά –παρότι οι εργασίες είχαν προχωρήσει αρκετά- το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε το έργο. Έτσι, επί δημαρχίας Δημήτρη Γιαννίση, αποφασίστηκε να χωροθετηθεί στο σημείο που τελικά κατασκευάσθηκε –πίσω από το εργοστάσιο της ΔΕΗ και σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από το σπίτι του πρώην Δημάρχου! Οι μελέτες ολοκληρώθηκαν επί δημαρχίας Μανώλη Βάμβουκα, το έργο εντάχθηκε για χρηματοδότηση επί δημαρχίας Γιάννη Γλυνού και το 2013 ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του. Αρχικά μια κατολίσθηση, τον Ιανουάριο του 2015, καθυστέρησε για ένα εξάμηνο την ολοκλήρωση του έργου, ενώ με την επιβολή των capital controls υπήρξε και νέα καθυστέρηση λίγων μηνών, για να φθάσουμε στο φετινό καλοκαίρι, όπου οι εργασίες ολοκληρώθηκαν και ξεκίνησαν οι δοκιμές (Αύγουστος). Της τελευταίες ημέρες του Αυγούστου (26.8.2016) συνδέθηκαν οι αγωγοί από τα Πευκάκια, το Παραπόρτι, τον Αφανή Ναύτη και αρχές Σεπτεμβρίου ο αγωγός της Πλακούρας. Έτσι ο βιολογικός τέθηκε σε πλήρη λειτουργία.

  • Θ. Σουσούδης: Στόχος τώρα ο βιολογικός σε Γαύριο – Μπατσί

  Για την έναρξη της λειτουργίας του Βιολογικού Χώρας, ο Δήμαρχος Άνδρου
Θεοδόσης Σουσούδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ένα μεγάλο έργο πνοής για το νησί μας, μέσα στο κεντρικό λιμάνι της Χώρας και μόλις 200 μέτρα από την παραλία του Νειμποριού, ολοκληρώθηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί με υπερσύγχρονες μεθόδους και τηρώντας όλες τις προδιαγραφές που προβλέπονται.
Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τους κατοίκους της περιοχής που αγκάλιασαν από την αρχή το έργο και βοήθησαν στην υλοποίησή
του. Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω -ως Ανδριώτης πρώτα από όλα- τους  πρώην
Δημάρχους Δημήτρη Γιαννίση, που δεν δίστασε να  χωροθετήσει ένα τέτοιο
έργο στην καρδιά της Χώρας και μόλις 80 μέτρα από το σπίτι του, τον
Μανώλη Βάμβουκα που ολοκλήρωσε τις μελέτες και τον Γιάννη Γλυνό που το
ενέταξε στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και ξεκίνησε την κατασκευή του. Η δημοτική μας αρχή ολοκλήρωσε και παραδίδει το σημαντικό αυτό έργο, ξεπερνώντας μεγάλες δυσκολίες όπως τα capital controls. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες του Δήμου και τους συνεργάτες μου που τα τελευταία δύο χρόνια εργαστήκαμε σκληρά με σκοπό να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό αυτό το έργο πνοής. Η δέσμευσή μας είναι τώρα πως θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να συνδεθούν και τα γύρω από τη Χώρα χωριά. Επόμενος στόχος μας ο βιολογικός που θα καλύπτει τις περιοχές Γαυρίου-Μπατσιού».

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.