Δυο νέα προγράμματα Life που φιλοδοξούν να αλλάξουν το τοπίο στον πρωτογενή τομέα του νησιού εξασφάλισε ο Δήμος Άνδρου για την χρονική περίοδο 2017-2021.

Το πρώτο αφορά σε ένα αρκετά φιλόδοξο και πρωτοποριακό πρόγραμμα επανακαλλιέργειας 1000 – 1500 εγκαταλελειμμένων στρεμμάτων αναβαθμίδων (αιμασιές). Το έργο –το οποίο εγκρίθηκε ήδη από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα- θα ξεκινήσει άμεσα και πρόκειται να υλοποιηθεί από τον Δήμο Άνδρου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας, το Πράσινο Ταμείο, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και την ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Σύμφωνα με την πρόταση που υποβλήθηκε και εγκρίθηκε ήδη από την ΕΕ, ο Δήμος Άνδρου θα αναλάβει την αποκατάσταση επιλεγμένων αναβαθμίδων (αιμασιές) και κατασκευών από ξερολιθιά που έχουν υποστεί μερική κατάρρευση. Οι εκτάσεις με τις αναβαθμίδες θα παραχωρηθούν στον Δήμο Άνδρου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αποκατασταθούν και επανακαλλιεργηθούν. Επίσης, ο Δήμος θα αποκαταστήσει παραδοσιακά μονοπάτια που οδηγούν στις αναβαθμίδες και θα δημιουργήσει φυτοφράκτες που θα λειτουργήσουν ανασχετικά για την εξάπλωση δασικών πυρκαγιών στις συγκεκριμένες περιοχές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος για την αγορά μηχανημάτων και εξοπλισμού που θα απαιτηθεί για την υλοποίηση του προγράμματος, θα καλυφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Πράσινο Ταμείο, του υπουργείου Περιβάλλοντος. Ουσιαστικά το κόστος για τον Δήμο Άνδρου θα είναι μηδενικό και τα οφέλη τεράστια, καθώς θα δοθεί «ζωή» σε εκτάσεις που έχουν χρόνια εγκαταλειφθεί.

Με βάση την πρόταση, τα προϊόντα που θα παράγονται στις αναβαθμίδες από το πρόγραμμα, θα πιστοποιηθούν και θα προωθηθούν προς πώληση, με τη συμμετοχή εταιρειών οι οποίες θα αναλαμβάνουν την απορρόφηση και τη μεταποίηση του συνόλου της παραγωγής.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι εκτάσεις πρόκειται να επιστραφούν στους ιδιοκτήτες, αποκαταστημένες και καλλιεργημένες. Αυτό σημαίνει πως κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να συνεχίσει την καλλιέργεια και την προώθηση των προϊόντων στην αγορά, εξασφαλίζοντας έτσι ένα πρόσθετο εισόδημα.

Ήδη αρκετοί ιδιοκτήτες εκτάσεων έχουν εκφράσει την επιθυμία να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κι έχουν υποβάλλει τη σχετική αίτηση. Η πρόσκληση παραμένει ανοικτή και όσοι επιθυμούν να ενταχθούν, μπορούν να επικοινωνήσουν για περισσότερες πληροφορίες με τον κ. Φραγκίσκο Λουκρέζη, στο τηλέφωνο 2282360244.

Περιβάλλον και Βοτανικός κήπος

Το δεύτερο πρόγραμμα Life, το οποίο εξασφάλισε ο Δήμος Άνδρου, αφορά στο περιβάλλον και στοχεύει και αυτό στην εμπλοκή φορέων του νησιού (ξενοδόχοι, επαγγελματίες τουρισμού, αλιείς, αγρότες κ.λπ.) στην διαχείριση και ανάδειξη της προστατευόμενης περιοχής του νησιού, που βρίσκεται μέσα στη ζώνη Natura 2000, με έμφαση στους οικοτόπους και τα είδη προτεραιότητας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Άνδρου αναλαμβάνει μεγάλο μέρος διαχειριστικών δράσεων τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα, όπως π.χ. την υλοποίηση αντιδιαβρωτικών, αντιπυρικών και αντιπλημμυρικών μέτρων, τη συμμετοχή στη δημιουργία και συντήρηση Βοτανικού Κήπου με τοπικές ποικιλίες οι οποίες θα διατίθενται στην αγορά, την υλοποίηση μέτρων για την απομάκρυνση των σκουπιδιών και παρατημένων αλιευτικών εργαλείων σε ορισμένες παραλίες, ακτές αλλά και στην θάλασσα, κ.ά.

Οι εταίροι που συμμετέχουν στο σχήμα και θα υλοποιήσουν το έργο είναι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Δήμος Άνδρου, η Καΐρειος Βιβλιοθήκη, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, η Mom (προστασία της φώκιας) και η εταιρεία NCC (σύμβουλοι περιβάλλοντος), ενώ συμμετέχει και ένας ξένος εταίρος με εμπειρία στη διαχείριση νησιωτικών εθνικών πάρκων.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.