Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΑΜΠΑΣΗ,

Σκηνοθέτη του έργου

Η συζήτηση έλαβε χώρα σε μια καφετέρια στο Κολωνάκι, μετά τα εγκαίνια της έκθεσης του Χαδούλη. Στη μικρή μας συντροφιά με ρώτησε ένας ηθοποιός του θιάσου «Αλαλούμ»:

  • Μα στα σοβαρά, θα ανεβάσεις το «Βαφτιστικό» στο Φεστιβάλ της Άνδρου; Έχεις συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης, όταν το έργο αυτό το έχει ανεβάσει η Λυρική Σκηνή, κατ’ επανάληψη, με πλούσια σκηνικά, εντυπωσιακά κοστούμια, με μπαλέτα και κορυφαίους λυρικούς;

  • Κοίταξε, απάντησα, θα σκηνοθετήσω μια παράσταση «χειροποίητη». Θα τα κάνουμε όλα μόνοι μας με τους συντελεστές του θιάσου «Αλαλούμ». Το τι θα καταφέρουμε, θα το δείξει η παράσταση εξάλλου. Όπως λέει ο ιστορικός Θουκυδίδης: «Σημασία έχει το «τελευταίο εκβάν», το τελικό αποτέλεσμα.

Θα ήθελα να πω δυο λόγια για την προετοιμασία της παράστασης. Ξεκίνησα με φωτοτυπίες του λιμπρέτου και τις παρτιτούρας, ένα έργο τεράστιο, σωστό βιβλίο. Μετά, με το μαέστρο Γιάννη Τσανακαλιώτη κάναμε διανομή του καστ. Κλείσαμε συμφωνία με ηθοποιούς του λυρικού θεάματος, με πείρα στη φωνή και τη σκηνική παρουσία. Τενόρος, μπάσος, βαρύτονος, σοπράνες, μέντζο σοπράνες, κ.λπ. Κλείσαμε και τη χορογράφο Ροδόπη Κούβαρη και τη σολίστ του χορού, Αγγελική Σούζου.

Μετά, άρχισαν οι πρόβες με το πιάνο στο σπίτι της Λιλίκας Αντανασιώτη, που τις μαγνητοσκοπούσα, ώστε με τη βοήθεια των DVD να μπορούσε η χορωδία να μάθει εύκολα τα σημεία που συνοδεύουν τα λυρικά τραγούδια των πρωταγωνιστών.

Χωρίς καθυστέρηση έκανα το video clip, που θα προβληθεί πριν από την παράσταση στο θέατρο, με την ιστορία του συνθέτη Θεόφραστου Σακελλαρίδη και την προϊστορία του «Βαφτιστικού».

Ενώ γινόντουσαν όλα αυτά, άρχισαν οι έρευνες στο PRAKTIKER και στο JUMBO για τα απαραίτητα υλικά του σκηνικού. Η Έφη Κούτση ανέλαβε να φιλοτεχνήσει τα κοστούμια και τα καπέλα των γυναικών που πήραν μέρος στην παράσταση.

Αναζητήθηκαν τα σωστά υφάσματα (οργάντζες) στην οδό Αιόλου.

Παράλληλα, οργανώθηκε το promotion του έργου στα social media και την Εφημερίδα «Ανδριακή», που είναι χορηγός επικοινωνίας.

Αναζητήθηκαν, επίσης, χορηγίες, όπως των αδελφών Στεφάνου, για τις μεταφορές των καλλιτεχνών με τα πλοία τους στην Άνδρο.

Από την άλλη πλευρά, οργανώθηκε με κάθε λεπτομέρεια, η φιλοξενία των λυρικών καλλιτεχνών, ώστε το νησί να αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις.

Το Φεστιβάλ της Άνδρου προγραμμάτισε τιμητικά την παράσταση στο κλείσιμο των εκδηλώσεων, στις 25 Αυγούστου. Θα είναι μια βραδιά στην οποία θα πάρουν μέρος όλοι οι ηθοποιοί του θιάσου με μικρούς ρόλους. Μια παράσταση που θα υλοποιηθεί εξολοκλήρου με τα χεράκια τους.

Τώρα, πώς θα είναι η βραδιά του «Βαφτιστικού»; Το τελευταίο «εκβάν» θα το δείξει τελικά…

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.