Α

λλάζουμε ύφος, αλλάζουμε ήπειρο, αλλάζουμε τοποθεσία προβολής. Η ταινία της Παρασκευής 19 Μαΐου φέρνει μαζί της spicy μυρωδιές από Ινδία!

Το ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ προβάλλει, τρώει, χορεύει BOLLYWOOD!

Γ

ια κάποιους είναι ένας μαγικός, εξωτικός ταξιδιωτικός προορισμός….για άλλους μια εμπειρία ή ένα όνειρο ζωής και…σίγουρα για κάποιους, ένας διαφορετικός, γαστρονομικός προορισμός γεμάτος γεύσεις με μπαχάρια, μυρωδικά, spicy φαγητά και παράδοση στο street food.  Ο λόγος για την μαγευτική Ινδία όπου τα τελευταία χρόνια η κουζίνα της, οι νοστιμιές, οι γεύσεις και τα αρώματα της έχουν επηρεάσει πολλούς chef που προσπαθούν να την εντάξουν στη δυτική κουλτούρα εμπνευσμένοι από το πικάντικο και τα μπαχαρικά όπως τον κουρκουμά ή το κάρυ που συνοδεύουν τις σάλτσες, το κοτόπουλο ή το ρύζι.

  Η γενικότερη τάση όμως προς την πολυασιατική κουζίνα με την ινδική να πρωτοστατεί, έχει κερδίσει το ενδιαφέρον πολλών από εμάς και στην Ελλάδα, και όλο και περισσότερο αναζητάμε συνταγές που μας θυμίζουν τις ιδιαιτερότητες της κουζίνας αυτής.

Και παρόλες τις διαφοροποιήσεις με την ελληνική κουζίνα υπάρχουν και ομοιότητες… όπως το γεγονός ότι και οι Ινδοί αντιμετωπίζουν το φαγητό ως τελετουργία, σέβονται τα υλικά, έχουν μεγάλη μαγειρική ιστορία και τηρούν την παράδοσή τους.

Ο Παναγιώτης Παρίσης, και το Καφεστιατόριο «Θηριοτροφείο» θα μας μεταφράσουν γευστικά την ταινία : Ο ΓΑΜΟΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΩΝΩΝ /  MONSOON WEDDING μία ινδική κομεντί της Μίρα Ναϊρ που κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι στο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας Η σκηνοθέτρια, που ξεκίνησε από το ντοκιμαντέρ και ένα ρεαλιστικό γενικά κινηματογράφο («Σαλάμ Μπομπάι», «Μισισίπι Μασάλα»), στρέφεται στη μεσοαστική τάξη που γνωρίζει από πρώτο χέρι, για να μας αφηγηθεί την ιστορία της.

Μια ιστορία που ξεκινά στο Νέο Δελχί την εποχή των μουσώνων στο σπίτι των Βέρμα, μιας πλούσιας οικογένειας που ετοιμάζεται να παντρέψει τη μοναχοκόρη τους Αντιτί (Βασουντάρα Ντας με γαμπρό από τη Βοστόνη, τον προγραμματιστή των κομπιούτερ από το Χιούστον, Χέμαντ (Πάρβιν Ντάμπας), που έχει επιστρέψει στην Ινδία για να συναντήσει τη νύφη που επέλεξαν γι’ αυτόν οι γονείς του.

Οι πυρετώδεις προετοιμασίες ενός παραδοσιακού «Punjabi» – γάμου, σύμφωνα με τις ινδικές παραδόσεις στις οποίες η μοντέρνα Αντιτί, δεν φαίνεται να πιστεύει, προτιμώντας έναν παντρεμένο και ανεύθυνο εραστή, γίνονται η αφορμή να βγουν στην επιφάνεια πολλές ενοχλητικές, αλλά και ευχάριστες αποκαλύψεις.

Η Μίρα Ναΐρ φτιάχνει μια ταινία γεμάτη μουσική, τραγούδια, άφθονο χιούμορ και απόλαυση, αλλά και με κριτική ματιά πάνω σε μια συγκεκριμένη κοινωνία. Πάνω απ’ όλα όμως η Ναΐρ θέλησε να αποτίσει φόρο τιμής στα κλασικά μιούζικαλ της Βομβάης, τις ταινίες του «Μπόλιγουντ» (κατά το Χόλιγουντ), όπως είναι γνωστές οι λαϊκής κατανάλωσης μουσικοχορευτικές παραγωγές των στούντιο της Βομβάης, που ξεκινούν από την εποχή της Ναργκίς και του Ρατζ Καπούρ και φτάνουν ώς τις μέρες μας.

Με μια μουσική που δένει με δεξιοτεχνία με την όλη αφήγηση, μ’ ένα πάντα γρήγορο ρυθμό, με χιούμορ αλλά και φρεσκάδα. Μια φρεσκάδα και μια ειλικρίνεια, μαζί και αφέλεια, που δεν μπορεί παρά να σας συγκινήσει, όπως συγκίνησε και τους κριτές στο 58 ο Φεστιβάλ Κινηματογραφου της Βενετίας (2001) που απένειμαν στην ταινία το Χρυσό Λιοντάρι.

Η Νάιρ, ευφυώς σκεπτόμενη, επιχειρεί να αποδείξει πως η τερατική συνύπαρξη ετερόκλητων μεγεθών, πολιτισμών, ακόμα και… γλωσσών (αγγλικών και ινδικών) δεν είναι απλώς αποκύημα της ινδικής βιομηχανίας ονείρων, αλλά και αλήθεια. Η ταινία χωρίς να διεκδικεί τίτλο κινηματογράφου τέχνης ή αριστουργήματος καθίσταται ενδιαφέρουσα από το κριτικό ενίοτε ειρωνικό βλέμμα της Ναΐρ, που δείχνει μια χώρα σε κίνηση, σε τροχιά αλλαγής, μέσα από τη συνάντηση του παλιού και του καινούργιου που μπορεί να οδηγεί σε σύγκρουση, αλλά και σε σύνθεση.

Έγχρ. | Διάρκεια: 119′ – Ινδική ταινία, σκηνοθεσία Μίρα Ναϊρ με τους: Νασερουντίν Σα, Βασουντάρα Ντας, Παρβίν Νταμπάς, Βιτζέι Ραζ, Σεφαλί Σετί

Η  συνέχεια επί της οθόνης….η προβολή θα γίνει στις 19.30 στο κτίριο του Γυμνασίου – Λυκείου Γαυρίου. Αμέσως μετά δείπνο και χορό στο Θηριοτροφείο με πολύ Bollywood μουσική! Εμπνευσμένες από την ταινία ενδυματολογικές εμφανίσεις θα επιβραβευτούν αναλόγως! Απαραίτητη η κράτησή σας στο τηλέφωνο 6945635838 ή με email: info@androskoinsep.gr Θέσεις περιορισμένες Κόστος 18ε : περιλαμβάνει προβολή ταινίας & δείπνο μενού + 1 ποτήρι κρασί.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.