Η

Π.Ν.Α. και το Κέντρο Προώθησης Μελετών προϊστορικής και Πρωτοϊστορικής Άνδρου “Ο Στρόφιλας” διοργανώνουν εκδήλωση για την παρουσίαση των σκοπών του Κέντρου και την προβολή του Στρόφιλα της αρχαιότερης πόλης της Ευρώπης στις 20.7.2017 στο Ανοιχτό Θέατρο Άνδρου ώρα 9μμ.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει το συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής των Νίκου Οικονομίδη και Κυριακής Σπανού με την συμμετοχή των χορευτικών ομίλων του Συλλόγου Γυναικών και Υδρούσας.

Το

 

πρόγραμμα έχει ως εξής:

Γ

ια τον Στρόφιλα γράφει η Δρ ΧΡΙΣΤΙΝΑ Α. ΤΕΛΕΒΑΝΤΟΥ Αρχαιολόγος, Διευθύντρια Ανασκαφής Στρόφιλα.

ΣΤΡΟΦΙΛΑΣ ΑΝΔΡΟΥ Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ (4500-3200 π.Χ.)

Στο οροπέδιο του Στρόφιλα, στη δυτική ακτή της Άνδρου, άκμασε ένας μεγάλος νεολιθικός οχυρωμένος οικισμός,    (4500-3200 π.Χ.).  Αναπτύχθηκε χάρις  στην στρατηγική γεωγραφική θέση του νησιού  κοντά στην Αττική και ως σημαντικός κόμβος και ενδιάμεσος σταθμός στους θαλάσσιους δρόμους της νεολιθικής ναυσιπλοΐας για τη διακίνηση αγαθών  και τη μετάδοση τεχνολογίας και ιδεών. Σημαντικά στοιχεία τον καθιστούν, με τα ως τώρα δεδομένα, μοναδικό στο νησιωτικό Αιγαίο.

▄ Η μεγάλη έκτασή του, σε συνδυασμό με τον πυκνό πολεοδομικό ιστό και το ιδιαίτερα μεγάλο μέγεθος των κτηρίων, αψιδωτών και τετράπλευρων.

▄ Τα έργα συλλογικού χαρακτήρα: οχύρωση, ιερό εντός του οικισμού,  ανοικτός  χώρος λατρείας έξω  του τείχους.

▄ Η πληθώρα των υψηλής ποιότητας ευρημάτων και η προηγμένη τεχνολογία (π.χ. μεταλλοτεχνία, λιθοτεχνία).

▄ Οι εκτεταμένες βραχογραφίες σε ανασκαμμένο περιβάλλον, μια υπαίθρια προϊστορική πινακοθήκη με συμβολικά –δακτυλιόσχημο θέμα, φαλλόσχημο, πέλματα, κοιλότητες σε σπειροειδή διάταξη, πιθανότατα σύμβολο της θάλασσα η γενικά του υγρού στοιχείου-, γραμμικά –σπείρα, μαίανδρος-, εικονιστικά θέματα – πλοία, ζώα [κατσίκια, ελάφια, τσακάλια, πάπια, , ψάρια, δελφίνια κ.α.-, αφηγηματικές σκηνές –άνθρωποι σε κυνήγι άγριων ζώων που αναπαριστούν μια από τις βασικές δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, πομπή πλοίων, που δηλώνουν οργανωμένα ταξίδια, κυνήγι ελαφιών από τσακάλια, θαλάσσιος βυθός με παράσταση δελφινιού με το μικρό του κ.άλ.

▄ Η χρήση αναπτυγμένου και ευρύτατα διαδεδομένου κώδικα επικοινωνίας με χρήση συμβόλων (δακτυλιόσχημο θέμα, πέλματα, κοιλότητες σε διάταξη σπείρας).

▄ Ο έντονος ναυτικός χαρακτήρας του οικισμού (ναυπηγική/ναυσιπλοΐα/εμπόριο) που τεκμηριώνεται από τις (100) και πλέον απεικονίσεις  πλοίου στις βραχογραφίες σε κοινόχρηστους χώρους.

  Είναι οι αρχαιότερες απεικονίσεις πλοίου στο Αιγαίο. Ανατρέπουν τα  δεδομένα για  μικρά, μονόξυλα σκάφη. Δείχνουν το υψηλό επίπεδο της ναυπηγικής και ναυσιπλοΐας  τουλάχιστον  6000 χρόνια πριν. Καταδεικνύουν την πρωτοπορία του νησιού  στη ναυτοσύνη  και το θαλάσσιο  εμπόριο. Σε ορισμένα  διακρίνονται  πρωτοποριακά στοιχεία. Π.χ. το πλοίο της πύλης  ίσως   είναι η αρχαιότερη απεικόνιση ιστιοφόρου (πανί/μεγάλος ρόμβος).   Τα πλοία ήταν η μεγάλη δύναμη του Στρόφιλα. Απέφεραν πλούτο.  Ήταν το  σύμβολό του. Ο Στρόφιλας ήταν ένας εύρωστος ναυτικός οικισμός με πρώιμες πρωτοαστικές δομές, η αρχαιότερη ως τώρα πόλη της Ευρώπης. Θα διαδραμάτιζε, σε ένα ευρύτερο δίκτυο μικρότερων ή ανάλογων οικισμών, σπουδαίο ρόλο κατά την 5η χιλ.π.Χ.  στο Αιγαίο. Αποκαλύπτει μια νέα εικόνα για τον προϊστορικό πολιτισμό στις Κυκλάδες οπό υπήρχαν  μεγάλες οργανωμένες ναυτικές κοινωνίες, η βάση για τον Κυκλαδικό Πολιτισμό της 3ης χιλ. π.Χ.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.