ΤΟ ΝΕΡΟ… ΝΕΡΑΚΙ – Τώρα είναι η ώρα για αποτελεσματικές και μόνιμες λύσεις

Ήταν ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι για αρκετά χωριά της Άνδρου το φετινό, εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων στην υδροδότησή τους. Μπατσί, Μεσσαριά, Μένητες, Βακόνι, Καππαριά, αλλά κυρίως το Συνετί έζησαν μέρες και νύχτες λειψυδρίας, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια τόσο των εθελοντών δασοπυροσβεστών όσο και του Δήμου που μετέφεραν καθημερινά εκατοντάδες κυβικά νερού με τις υδροφόρες. Οι ανάγκες, ωστόσο, ήταν πολύ μεγάλες και τα προβλήματα ακόμη μεγαλύτερα. Σε τέτοιο βαθμό, που η κινητοποίηση να θυμίζει… σταγόνα στον ωκεανό. Το απαρχαιωμένο δίκτυο σε χωριά και κωμοπόλεις, οι δεκάδες γεωτρήσεις που έχουν γίνει χωρίς σχέδιο απλά για να «μπαλώσουν» προσωρινά το πρόβλημα (προσφέροντας αμφίβολης αποτελεσματικότητας λύσεις), η προβληματική συντήρηση των πηγών και η αλόγιστη χρήση σε κάποιες περιπτώσεις, σε συνδυασμό με την σημαντική αύξηση του αριθμού των επισκεπτών στο νησί, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που είχαν ως αποτέλεσμα να μείνουν χωριά, για πολλές ώρες, χωρίς νερό, καθημερινά. Είναι χαρακτηριστικό πως στο Συνετί (όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι σε επιστολή που έστειλαν στον Δήμαρχο Άνδρου και δημοσιεύεται παρακάτω) κάποιες ημέρες η υδροδότηση διαρκούσε μόλις δυο ώρες! Όπως αναφέρουν επιχειρηματίες των Μενήτων (το χωριό με τις πηγές…) ασχολούμενοι με τον τουρισμό, οι πελάτες τους έμεναν με τις σαπουνάδες στο ντους, μέχρι να γίνει αντιληπτή η διακοπή και να μπουν μπροστά τα ντεπόζιτα.

Το πάθημα του φετινού καλοκαιριού πρέπει και επιβάλλεται να γίνει μάθημα για τη δημοτική αρχή. Με υδροφόρες και «μπαλώματα», του χρόνου τέτοια εποχή εδώ θα είμαστε και τα ίδια θα λέμε… Απαιτείται άμεσα η μελέτη του προβλήματος από ειδικούς ώστε η λύση που θα δοθεί να είναι οριστική και να αντιμετωπίζει το πρόβλημα μακροπρόθεσμα, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από τον αριθμό των επισκεπτών που θα έχει το νησί. Η Άνδρος έχει τη μοναδικότητα του πλούσιου υδροφόρου ορίζοντα. Ακόμη και επιφανειακά νερά είναι γεγονός πως χάνονται για το νησί, καταλήγοντας στη θάλασσα. Δεν γνωρίζουμε –και δεν είναι δουλειά της «Ανδριακής» να υποδείξει λύσεις (αφήνουμε το σχετικό «προνόμιο» σε άλλους)- αν ήρθε η ώρα για κάποιο φράγμα όπως υποστήριζε δημόσια ο π. Έπαρχος Γιάννης Μαλταμπές και ποιά είναι τα έργα που πρέπει να γίνουν. Εκείνο που γνωρίζουμε είναι πως θα έπρεπε ήδη να έχει ανατεθεί μελέτη σε ειδικούς για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος. Ήδη χάθηκε πολύτιμος χρόνος… Συνέχεια στην σελίδα 2

ΔΗΜΟΣ ΆΝΔΡΟΥ: Ξεκινούν οι εργασίες καθαρισμού-αντικατάστασης γεώτρησης στο Συνετί

Ενημέρωση για την ύδρευση στο Συνετί

Με σκοπό να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα υδροδότησης, ξεκινούν την Πέμπτη, 07/09/2017 στη θέση Διποτάματα οι εργασίες καθαρισμού-αντικατάστασης γεώτρησης της Τοπικής Κοινότητας Συνετίου.

Ο Δήμος Άνδρου, έχοντας επίγνωση του σοβαρού θέματος που έχει προκύψει από τα τέλη Αυγούστου, απέστειλε άμεσα αίτημα χορήγησης άδειας στη Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και έλαβε έγκριση σήμερα, προκειμένου να προχωρήσει το έργο.

Το πρόβλημα ύδρευσης στο Συνετί ξεκίνησε από τις αρχές Αυγούστου, όταν η γεώτρηση που υδροδοτούσε τη δεξαμενή δεν έστελνε ικανή ποσότητα νερού, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στην αυξημένη ζήτηση. Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, διαπιστώνοντας το πρόβλημα ζήτησε από τους κατοίκους του χωριού, να κάνουν αυστηρή χρήση του νερού, μόνο για τις απαραίτητες ανάγκες τους. Παράλληλα, σταματούσε την υδροδότηση για κάποιες ώρες, με στόχο να προλαβαίνει να γεμίζει η δεξαμενή.

Όμως, η γεώτρηση ολοένα και έστελνε λιγότερο νερό στη δεξαμενή, με αποτέλεσμα στα τέλη Αυγούστου να… στερέψει. Όλο αυτό το διάστημα και σε καθημερινή βάση, ο Δήμος έστελνε και στέλνει με υδροφόρα οχήματα, που πραγματοποιούν πολλά δρομολόγια, ποσότητες νερού στη δεξαμενή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί -έστω και στο ελάχιστο- το πρόβλημα. Να σημειωθεί ότι τη γεώτρηση επισκέφτηκε ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος και ειδικός στις γεωτρήσεις, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, δεν είναι ορθό η υδροδότηση να γίνεται με τον τρόπο αυτόν -των γεωτρήσεων.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, κανείς δε φρόντισε είτε να αξιοποιήσει τα νερά των πηγών, είτε να δημιουργήσει ένα φράγμα και μάλιστα σε εποχές που υπήρχαν επαρκείς πόροι για να υλοποιηθούν μεθοδικά ανάλογα έργα. Την ίδια ώρα, προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι ανά πάσα στιγμή και σε οποιοδήποτε χωριό της Άνδρου, μια γεώτρηση μπορεί να σταματήσει να έχει επάρκεια σε νερό. Αυτό που απαιτείται είναι σχεδιασμός για την εκμετάλλευση των νερών των πηγών και την κατασκευή φραγμάτων, κάτι που προϋποθέτει χρόνο και πόρους.

Όσον αφορά το σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας «εν Άνδρω», είναι σαφές πως ο φωτεινός παντογνώστης και δόκτορας της επικοινωνίας, επιχειρεί να κρύψει την ανεπάρκεια του πρώην δημάρχου Κορθίου και νυν προνομιακού συνομιλητή του, που επί 16 ολόκληρα χρόνια δεν έκανε απολύτως τίποτα για να αντιμετωπιστεί το θέμα της υδροδότησης στο Συνετί, παρά το γεγονός ότι και βοηθητικά προγράμματα υπήρχαν, αλλά και επαρκείς πόροι.

Η παρούσα δημοτική αρχή, με αίσθημα ευθύνης, θα λύσει το πρόβλημα στο Συνετί, όπως έχει κάνει και με εκατοντάδες άλλα προβλήματα του νησιού που για πολλές δεκαετίες κανείς δεν τολμούσε να αγγίξει.

06 Σεπτεμβρίου 2017

Γρ.Ε.Δ.Α.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΤΟ ΣΥΝΕΤΙ» ΑΝΔΡΟΥ: Μόνιμο πρόβλημα υδροδότησης του χωριού μας, «Το Συνετί» Άνδρου

Προς: Κύριον Θεοδόση Σουσούδη, Δήμαρχον Άνδρου

Κοιν/ση: 1.Κον Χατζημάρκο, Περιφεριάρχη Νοτίου Αιγαίου, 2.Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Άνδρου, 3.Κον Λότσαρη Δημήτριο, Έπαρχον, 4.Κωνστ/νο Μ. Κουμαριανό Πρόεδρο Τοπ. Κοινότητας Συνετίου.

Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε,

Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να εκφράσουμε την πλήρη αγανάκτηση και τον θυμό του Συλλόγου μας και κατ’επέκταση όλων των συγχωριανών μας για την δραματική κατάσταση της υδροδότησης του χωριού μας.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2015 με σταδιακές διακοπές στην παροχή νερού για κάποιες ώρες καθημερινά, συνεχίστηκαν και το καλοκαίρι του 2016 με πιο παρατεταμένες καθημερινές διακοπές και φτάσαμε στο φετινό καλοκαίρι του 2017 όπου η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο. Η παροχή του νερού υπήρχε για 1-2 ώρες καθημερινά, κάποιες ημέρες δεν υπήρχε καθόλου νερό ενώ σε κάποια σπίτια δεν έφθανε καθόλου.

Η διαβίωση χωρίς νερό, ειδικά το καλοκαίρι, είναι ένα μαρτύριο. Η ύπαρξή του είναι αναγκαία όσο και επιβεβλημένη για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες διαβίωσης και υγιεινής και στο Συνετί αυτό το καλοκαίρι δεν είχαμε ούτε νερό να πιούμε, όχι να καλύψουμε άλλες ανάγκες υγιεινής.

Οι Χωριανοί και οι επισκέπτες (όσοι άντεξαν στην απουσία υδροδότησης και δεν έφυγαν την πρώτη μέρα), έζησαν και εξακολουθούν να ζουν δύσκολες ημέρες, ημέρες μεσαίωνα στον 21ον αιώνα. Οι υδροφόρες που έστειλε ο Δήμος δυστυχώς δεν έλυσαν το πρόβλημα.

Ο Σύλλογός μας δυστυχώς δέχθηκε πολλά αιτήματα και παράπονα ώστε να παρέμβει δημόσια προς όλους τους φορείς ώστε να δοθεί μια μόνιμη και όχι προσωρινή λύση, όπως αυτού του εφοδιασμού με υδροφόρες. Η υπομονή του κόσμου έχει εξαντληθεί και δεν γνωρίζουμε τα επακόλουθα.

Πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση κε. Δήμαρχε, σας ζητούμε να παρέμβετε και προχωρήσετε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να βρεθεί μόνιμη, βιώσιμη και επιστημονικά τεκμηριωμένη λύση στο πρόβλημα υδροδότησης του χωριού μας, ενός χωριού ζωντανού, με αξιοπρεπείς ανθρώπους, υπερήφανους και οικογενειάρχες που δεν τους αξίζει τέτοια κατάντια και αδιαφορία από τον Δήμο. Οι Συνετιανοί, κε. Δήμαρχε, δεν είναι Δημότες και Φορολογούμενοι 2ης κατηγορίας και αυτό να το λάβετε σοβαρά υπόψιν σας.

Σας ζητούμε επίσης, να αιτηθείτε βοήθεια από την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου στον βαθμό που απαιτείται για να δοθεί η πλέον σωστή και άμεση λύση.

Το χωριό μας ευρίσκεται κοντά στην χαράδρα τα Διποτάματα. Τοποθεσία με ύπαρξη επιφανειακών νερών και μικρού ποταμιού. Νερό υπάρχει στην περιοχή, απαιτείται λοιπόν η σωστή αξιοποίησή του ώστε να μπορέσει να υδροδοτηθεί το χωριό μας σε μόνιμη και όχι σε προσωρινή βάση.

Επειδή μόνο ειδικοί επιστήμονες γνωρίζουν τον βέλτιστο τρόπο που δύναται να επιτευχθεί η αξιοποίηση των υδάτων της περιοχής, προτείνουμε άμεσα να εκπονηθεί μελέτη από εταιρία με μεγάλη εμπειρία και γνώση στην διαχείριση υδάτων και στην συνέχεια να υλοποιηθούν τα απαραίτητα προτεινόμενα έργα. -Ευελπιστούμε λοιπόν στις άμεσες προσωπικές ενέργειες εκ μέρους σας ώστε το πρόβλημα υδροδότησης του χωριού μας να αποκατασταθεί σύντομα και να μη ξαναζήσουμε το επόμενο καλοκαίρι του 2018 τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις που μας πάνε πίσω στον μεσαίωνα.

Παρακαλούμε τον Δήμο να μας κρατάει ενήμερους τόσο τον Σύλλογο όσο και τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας, σχετικά με την πρόοδο των ενεργειών του.

Εκ μέρους και κατ’ εντολή του Διοικητικού Συμβουλίου

Η Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας ΚΟΥΛΟΥΡΗ ΜΑΡΙΑ Ν. Θ. ΓΛΥΝΟΣ

Συνετί Άνδρου, 15/09/2017

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.