Του ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ ΚΩΣΤΗ

Διανύουμε μία περίοδο τόσο σημαντική για την Άνδρο. Κι αυτό γιατί η απόφαση τοποθέτησης 87 ανεμογεννητριών, χωρίς την σύμφωνη γνώμη των Ανδριωτών είναι πέρα ως πέρα ΠΑΡΑΝΟΜΗ. Ποιος αποφάσισε για το μη αναστρέψιμο καταστροφικό μέλλον της φύσης και της ψυχικής ηρεμίας των κατοίκων της Άνδρου; Και για να μην νομίζετε αγαπητοί αναγνώστες της Ανδριακής εφημερίδας, ότι κινδυνολογώ και γίνομαι γραφικός, σας παραθέτω κάποια στοιχεία τα οποία μέσα από μελέτες, οι οποίες κυκλοφορούν και στο διαδίκτυο, φανερώνουν το μέγεθος της καταστροφής.

Οι ανεμογεννήτριες ύψους 100 μέτρων, πρόκειται να τοποθετηθούν στους οικισμούς Καλιβάρι, Βιτάλι, Γίδες, Βουρκωτή και θα είναι ορατές από τις παραλίες Μικρογυάλι, Ζόρκο, Βιτάλι, Ατένι και Άχλα. Θα μου πείτε, ε και; Δεν είναι κοντά στα σπίτια μας. Κι όμως, αν δεν επεκταθώ σε αυτόν τον παράλογο τρόπο σκέψης και ζωής πολλών συνανθρώπων μας, που έχει «βουλιάξει» την κοινωνία μας γενικά, η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών, από την περίοδο που θα συμβεί και σε βάθος χρόνου θα έχει τα εξής αποτελέσματα:

  1. Εκχερσώσεις 2,5 με 3 στρέμματα γύρω από κάθε ανεμογεννήτρια και τσιμεντοποίηση θεμελίων (250 κ/μ), γεγονός που θα επηρεάσει άμεσα και μη αναστρέψιμα τον υδροφόρο ορίζοντα, προκαλώντας τεράστιες διαβρώσεις στα αβαθή εδάφη της Άνδρου. Για ποια Υδρούσα θα μιλάμε τότε;

  2. Θα μειωθεί πολύ η αξία της γης γύρω από αυτό το «μεγαλοπρεπές» έργο. Ποιος θα θέλει να χτίσει, ή να επισκευάσει το σπίτι του, έχοντας δίπλα του ή απέναντί του το θέαμα και τον ήχο που θα παράγουν οι ανεμογεννήτριες; Εννοείται δεν υπάρχει καμμιά, μα καμμιά, περίπτωση τουριστικής εκμετάλλευσης, αφού για τον τουρίστα θα είναι μία απίστευτη όχληση εφόσον θέλει να κάνει ήρεμες διακοπές. Βάλτε απλά τον εαυτό σας στην θέση του.

  3. Αν έχετε παρατηρήσει, κυρίως οι κάτοικοι των Αθηνών, η «λυπητερή» έχει ήδη καταφτάσει στον λογαριασμό της ΔΕΗ με την μορφή ΕΤΜΕΑΡ. Κανένας μα κανένας κάτοικος της Άνδρου δεν θα επωφεληθεί από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Θα την ΣΥΝΤΗΡΕΙ κιόλας, πληρώνοντας ένας τέλος στη ΔΕΗ. Αυτό συμβαίνει ήδη στην Σητεία, όπου βρέθηκα εκεί φέτος το καλοκαίρι, και σε συζητήσεις που είχα με κατοίκους της Σητείας, ουδέποτε επωφελήθηκαν οικονομικά από αυτή την «ιστορία». Δηλαδή να έχουν μειωμένο τιμολόγιο στην ΔΕΗ λόγω ανεμογεννητριών. Δεν συνέβη ποτέ. Τους κορόιδεψαν.

  4. Η Άνδρος έχει μονοπάτια. Έχει ΙΣΤΟΡΙΑ. Αυτή η ιστορία θα καταπατηθεί στα σημεία τοποθέτησης ανεμογεννητριών, να είσαστε σίγουροι. Τα περιπατητικά μονοπάτια που πρόσφατα πιστοποιήθηκαν, και φιλοξενούν πολλούς περιπατητές από ξένες χώρες, θα χάσουν την αξία τους, την σύστασή τους. Τον σκοπό τους, την αίγλη τους.

  5. Δεν μπορεί να είμαστε περήφανοι για ένα δίκτυο NATURA που έχει η Άνδρος, και επειδή το αποφάσισαν κάποιοι να εξαφανιστεί από προσώπου γης.

  6. Γνωρίζετε ότι για να συντηρηθούν τα τεχνικά μέρη μίας ανεμογεννήτριας, χρησιμοποιούνται λιπαντικά και απορρυπαντικά, τα οποία μετά πέφτοντας προς το χώμα, προκαλούν τρομερή ρύπανση των εδαφών και των υδάτων;

  7. Πάμπολλα σύρματα, πυλώνες και κολώνες θα τοποθετηθούν για την μεταφορά της ενέργειας σε υποσταθμούς που θα χτιστούν άναρχα.

  8. Διανοίξεις τεράστιων δρόμων -δεν γίνεται αλλιώς να περάσουν οι ανεμογεννήτριες- που θα περνούν μέσα από φυσικά τοπία και θα καταστρέψουν καλντερίμια.

Οι ανεμογεννήτριες είναι συμπληρωματικές μορφές ενέργειας, που απαιτούν την παράλληλη λειτουργία των θερμοηλεκτρικών σταθμών. Το ασταθές και διακοπτόμενο ρεύμα των ανεμογεννητριών, οδηγεί το σύστημα σε κατάρρευση εάν δεν λειτουργεί παράλληλα ένα φορτίο βάσης και ένα αιχμής που παρέχουν ΜΟΝΟ τα ορυκτά καύσιμα (λιγνίτης και φυσικό αέριο). Άρα για ποια αιολική ενέργεια μιλάμε; Η αιολική ενέργεια σε μικρότερη κλίμακα μπορεί να δώσει λύσεις, χωρίς να καταστρέψει την χλωρίδα και την πανίδα. Μικρότερης κλίμακας ανεμογεννήτρια, για παράδειγμα, μπορεί να έχουμε στο ίδιο μας το σπίτι. Μικρής κλίμακας επίσης φωτοβολταϊκά κι όχι τεράστιες εκτάσεις αυτών. Τοποθετημένα με μελέτη, σύνεση και ηθική απέναντι στη φύση και το περιβάλλον, που μας προσφέρουν τόσα πολλά αγαθά.

Και κάτι τελευταίο πριν αναφερθώ σε κοινωνικής φύσεως θέματα. Όποιος νομίζει και πιστεύει ότι τα κίνητρα τοποθέτησης των ανεμογεννητριών είναι «αθώα», πλανάται οικτρά. Επειδή το συγκεκριμένο θέμα δημιουργεί απορίες σε «αγαθούς» συνανθρώπους μας, οι ιδιοκτήτες των ανεμογεννητριών και των ηλιοθερμικών σταθμών είναι οι ίδιοι ιδιοκτήτες των πετρελαϊκών εταιριών. Σας παραθέτω ένα μέρος άρθρου που γράφτηκε τον Ιούνιο του 2016 στην Κρήτη και αναφέρονται τα εξής: «Το πράσινο φως για ακόμα μία βιομηχανικού τύπου εγκατάσταση ΑΠΕ έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης για την ανατολική Κρήτη. Παρά τη σαφή αντίθεση της τοπικής κοινωνίας αλλά και την αντίρρηση της Περιφέρειας Κρήτης για την ανάπτυξη ηλιοθερμικών μονάδων, λόγω των επιβαρυντικών συνεπειών τους για το περιβάλλον και κυρίως λόγω της μεγάλης έκτασης γης που καταλαμβάνουν, ο υπουργός ενέκρινε την πρόταση της κοινοπραξίας των επιχειρήσεων Βαρδινογιάννη (Motor Oil Hellas) και της Nur Energy». Ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να το βρείτε στην σελίδα: http://www.efsyn.gr/arthro/siteiaamfilegomenesependyseis.

Επίσης πολύ κατατοπιστικό είναι και το ντοκιμαντέρ «Ο Ασκός του Αιόλου» που κυκλοφορεί στο YTube.

Κλείνοντας το άρθρο μου, -και ευχαριστώ την Ανδριακή εφημερίδα, που επανειλημμένως μου δίνει χώρο να εκθέσω τις απόψεις μου σε τέτοιου είδους θέματα- θέλω να εκφράσω πραγματικά τον προβληματισμό και την λύπη μου για τους συλλόγους, το Επαρχείο και τον Δήμο της Άνδρου. Όπως λέει ο λαός: «ένα κούκος δεν φέρνει την άνοιξη». Όμως ο Δήμος της Άνδρου και το Επαρχείο παρόλο που έκαναν κάποιες προσπάθειες να ενημερώσουν τους κατοίκους της Άνδρου, θεώρησαν ότι τελείωσαν με ήσυχη την συνείδησή τους. Δεν θέλω σε καμμιά των περιπτώσεων να κάνω κακή αντιπολίτευση, δεν έχω τέτοια διάθεση, όσοι με γνωρίζουν προσωπικά το ξέρουν. Όμως δεν μπορεί ένα τέτοιο μείζον ζήτημα να αφήνεται στην τύχη του, επειδή δεν υπήρξε κοσμοσυρροή όπως για παράδειγμα στα πανηγύρια και στις εκδηλώσεις του Ανοικτού Θεάτρου της Χώρας το φετινό καλοκαίρι. Οι συνάνθρωποί μας που εκλέχτηκαν, από μας, πρέπει να πεισμώσουν. Μιλάμε για το ΜΕΛΛΟΝ της Άνδρου. Που βρίσκονται; Είναι η τελευταία ευκαιρία του νησιού. Γιατί επαναπαύονται; Ο κόσμος δεν γνωρίζει -κακώς- όμως αυτό θα έπρεπε, τους έχοντες την εξουσία, να τους προκαλεί πιο πολύ. Γιατί δεν έχουν καταλάβει ότι μπορούν να γίνουν οι «ήρωες» του νησιού; Θέλει κότσια, επιμονή και υπομονή η ιστορία με τις ανεμογεννήτριες. Εκτός αν πιστεύουν ότι θα κάνει καλό. Σε αυτή την περίπτωση… Όσο για τους συλλόγους, πραγματικά εκπλήσσομαι που, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, το κύριο μέλημά τους είναι να φτιάξουν καμιά πηγή, να τσιμεντώσουν κανένα καλντερίμι, να κάνουν κοπή της πίτας και το καθιερωμένο παρτάκι τους. Σε άλλα μέρη οι σύλλογοι «λύνουν και δένουν» αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες και τις ανησυχίες των πολιτών που τους απαρτίζουν. Παρευρίσκονται σύσσωμοι και ενωμένοι σε δημοτικά συμβούλια, πιέζουν δημάρχους και αντιδημάρχους. Στην Άνδρο γιατί δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Αγαπητοί αναγνώστες! Η περίοδος χάριτος τελειώνει, ίσως και να τελείωσε! Η Άνδρος θα υποβαθμιστεί. Για πάντα! Ενδιαφερθείτε, διαβάστε, ενημερωθείτε για αυτό που πρόκειται να συμβεί. Το ότι οι ανεμογεννήτριες μπορεί να τοποθετηθούν μακριά από το σπίτι μας, είναι μία πλάνη. Θα μας αγγίξει κάποια στιγμή, θα μας τσιμπήσει, θα πονέσουμε και θα μελαγχολήσουμε για αποφάσεις που δεν πήραμε ποτέ προστατεύοντας την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του νησιού μας. Όσοι είναι ενήμεροι, μπείτε στην διαδικασία να ενημερώσετε και να εξηγήσετε με απλά λόγια. Είναι η τελευταία μας ευκαιρία! Άνδρος…ακούει;

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.