Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώνουμε ότι στις 29 Σεπτεμβρίου  2017 και ώρα 8.00μμ στο Δημοτικό Σχολείο Πίσω Μεριάς Κορθίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση – αφιέρωμα στον Ναό του Αγ. Ιωάννη Θεολόγου, με την διοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και συνδιοργανωτές το Κληροδότημα Πέτρου Λ. Μουστάκα, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πίσω Μεριάς “Το Μουστάκειο”, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αηδονίων και τα Χορευτικούς Ομίλους Συλλόγου Γυναικών Άνδρου και Χορευτικό Όμιλο Υδρούσας.”.

Ο Έπαρχος Άνδρου Δημήτριος Λοτσάρης

Ο ναός του Αγ. Ιωάννη Θεολόγου στο Κόρθι λόγω της καλής κατάστασης διατήρησής του, τηρουμένων των αναλογιών με άλλα μνημεία και παρά τις επεμβάσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των αιώνων, χαρακτηρίζεται ως ένα από τα καλύτερα σωζόμενα παλαιοχριστιανικά μνημεία στην Ελλάδα. Πρόκειται για ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό τύπο των παλαιοχριστιανικών χρόνων που δεν συνδέεται με τους συνήθεις τύπους των Κυκλάδων, αλλά περισσότερο με την ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως με την Μικρά Ασία και άλλες ανατολικές επαρχίες.

  Αποτελεί ένα ανοιχτό βιβλίο της βυζαντινής αρχαιολογικής γεωγραφίας της Άνδρου, με τον σπάνιο πολύ πρώιμο, του 5ου ή 6ου αιώνα, για την περιοχή αρχιτεκτονικό του τύπο, με τα ανασκαφικά ευρήματα που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα χρονολογικά από την υστερορωμαϊκή περίοδο μέχρι τη μεταβυζαντινή εποχή και τέλος με τις τοιχογραφίες του μνημείου που χρονολογούνται τη μεσοβυζαντινή εποχή.

  Πρόκειται για μία επίσημη παρουσίαση, ενός σπουδαίου μνημείου που οφείλουμε όλοι οι Ανδριώτες να γνωρίζουμε και συνολικά οι φορείς του νησιού να συνδράμουμε για την διάσωση και ανάδειξή του, γεγονός που θα συμβάλλει στην προβολή και στην αύξηση της επισκεψιμότητας σε όλη την περιοχή. Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες στο μνημείο και τον άμεσα περιβάλλοντα χώρο του, θα πληρούνται οι κύριοι παράγοντες (ιστορικός, εικαστικός, αρχιτεκτονικός, φυσικό περιβάλλον) που στοιχειοθετούν τους λόγους στους οποίους στηρίζεται μια πρόταση μετατροπής ενός μεμονωμένου μνημείου με το άμεσο περιβάλλον του, όπως ο ναός του Αγίου Ιωάννη στο Κόρθι, σε ένα μουσείο ενταγμένο στον αρχαιολογικό χώρο.

Photo: Δημήτριος Αντωνέλλος

  Από το τέλος του 2004 έως το 2008 η πρώην 2η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κυκλάδων πραγματοποίησε σε αγαστή συνεργασία με το πρώην δήμο Κορθίου εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου. Στο πλαίσιο των εργασιών αυτών πραγματοποιήθηκε ανασκαφική έρευνα περιμετρικά του ναού, που έφερε στο φως οικοδομικά λείψανα διαφόρων φάσεων. Στα νοτιοδυτικά αποκαλύφθηκε η θεμελίωση οικοδομημάτων της πρωτοβυζαντινής περιόδου, ενώ στα δυτικά αποκαλύφθηκαν τοίχοι αντιστήριξης για τη συγκράτηση των χωμάτων και την όδευση των υδάτων, που χρονολογούνται από τους μεσο-βυζαντινούς έως και τους νεώτερους χρόνους.

  Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σχεδιάζει την ολοκλήρωση των εργασιών: στεγάνωση θολοδομίας και ανακεράμωση, ανασκαφή, τοποθέτηση θυρών και παραθύρων, πινακίδων εποπτικού υλικού, καθώς και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Επίσης προγραμματίζεται στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, με κατάλληλη ψηφιακή επεξεργασία, να είναι δυνατό να αποδοθεί παραστατικά in situ η αρχαιολογική και ιστορική εξέλιξη της βυζαντινής Άνδρου με βάση τις ιστορικές πηγές, τα ανασκαφικά ευρήματα του άμεσου περιβάλλοντος του μνημείου, σε συνδυασμό με την αρχιτεκτονική, το ζωγραφικό του διάκοσμο και τα βυζαντινά γλυπτά της περιοχής.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.