• «Κυκλοφορώ με ασφάλεια»

Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Δημοτικού σχολείου Πίσω Μεριάς «Μουστάκειο» δράση με θέμα την κυκλοφοριακή αγωγή. Η παρούσα εκπαίδευση, στην οποία συμμετέχουν τα Δημοτικά σχολεία Πίσω Μεριάς και Όρμου Κορθίου, γίνεται στο Δημοτικό σχολείο Όρμου Κορθίου στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος που διεξάγεται το σχ. έτος 2017 – 2018 και χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από το Μουστάκειο Κληροδότημα.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα «Κυκλοφορώ με ασφάλεια», αφορά σε μαθητές Δημοτικού και υλοποιήθηκε από εξειδικευμένη εκπαιδεύτρια του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας “Πάνος Μυλωνάς.”

Απώτερος στόχος είναι η συστηματοποίηση τέτοιων δράσεων πάνω στην κυκλοφοριακή αγωγή των νέων του νησιού μας, καθώς το πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων είναι υπαρκτό και το πληρώνουμε με ανθρώπινες ζωές.

Θα ακολουθήσει νέος κύκλος εκπαιδευτικών δράσεων κυκλοφοριακής αγωγής που θα αφορά στο σύνολο των μαθητών του νησιού. Οι δράσεις αυτές προγραμματίζονται να λάβουν χώρα σ΄όλο το νησί τον Μάρτιο του 2018.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους εκπαιδευτικούς, την διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου την κ. Καπερώνη, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Μουστακείου, και ιδιαίτερα τον εμπνευστή κ. Γεώργιο Τσανίρα.

Ο Έπαρχος Άνδρου

Δημήτριος Λοτσάρης

  • 984.800 ευρώ στο οδικό δίκτυο Άνδρου

Εγκρίθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου τον Νοέμβριο του 2017, οι όροι δημοπράτησης των έργων οδοποιίας στο Επαρχιακό Δίκτυο της Άνδρου συνολικού προϋπολογισμού 984.800 ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει από το άθροισμα των τριών μελετών, ήτοι οι δύο μελέτες “Διαγραμμίσεις – στηθαία ασφαλείας Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Ν. Άνδρου” και “Συντήρηση οδικού Δικτύου ν. Άνδρου (2017)”, ύψους 74.400€ η κάθε μία, που θα δημοπρατηθούν άμεσα και μία “Συντήρηση οδικού Δικτύου ν. Άνδρου (2018)” ύψους 836.000€ που αναμένεται να δημοπρατηθεί εντός του Ιανουαρίου του 2018.

Με την εκτέλεση των τριών αυτών μελετών αναμένεται να αντιμετωπιστούν σοβαρά και χρόνια προβλήματα, του για πολλά χρόνια εγκαταλειμμένου Επαρχιακού Οδικού Δικτύου της Άνδρου.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γεώργιο Χατζημάρκο και τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γεώργιο Λεονταρίτη για την έμπρακτη κατανόηση των σημαντικών προβλημάτων του οδικού δικτύου της Άνδρου. Επίσης ευχαριστώ πολύ το μονοπρόσωπο Τμήμα Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Άνδρου και προσωπικά την Προϊσταμένη κ. Ευλαλία Κερετζή, που εκπόνησε τις μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης και των τριών αυτών έργων.

Δ. Λοτσάρης

  • Άνδρος στη μέση Νοτίου και Βορείου Αιγαίου

Συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Hellenic Seaways είχε την Τετάρτη 1.11.2017 ο Έπαρχος Άνδρου Δημήτριος Λοτσάρης με αντικείμενο συζήτησης την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Άνδρου μέσω Λαυρίου με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και την Βόρεια Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ο λόγος γίνεται για το δρομολόγιο «ΛΑΥΡΙΟ – ΜΕΣΤΑ ΧΙΟΥ – ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ – ΛΗΜΝΟΣ – ΚΑΒΑΛΑ» που πραγματοποιείται από το ΕΓ/ΟΓ «ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ» της Hellenic Seaways. Από την πλευρά της η Εταιρεία έκρινε την πρόταση εμπορικού ενδιαφέροντος και πως θα πρέπει άμεσα να εξεταστεί η δυνατότητα πραγματοποίησης της.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας, που ήταν επίσης αποδέκτης της πρότασης του Επάρχου, ανταποκρίθηκε, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας του Υφυπουργού κ. Σαντορινιού με τον κ. Λοτσάρη, εκδηλώνοντας θετική πρόθεση για άμεση εξέταση της δυνατότητας πρόσθεσης και της νήσου Άνδρου στο ανωτέρω δρομολόγιο.

Στην επιστολή του Δ. Λοτσάρη που εστάλη στο Υπουργείο και στην Hellenic Seaways τεκμαίρεται με σαφήνεια η σπουδαιότητα της σύνδεσης της Άνδρου με το Βόρειο Αιγαίου και την Βόρεια Ελλάδα, καθώς και τα πολλαπλά οφέλη που θα επιφέρει το δρομολόγιο αυτό σε όλους τους προορισμούς και στην εταιρεία το εκτελεί.

Στην επιστολή που έστειλε ο Έπαρχος Άνδρου προς την εταιρεία Hellenic Seaways, τον Υπουργό και τον Υφυπουργό, καθώς και τον ΓΓ του Υπουργείου Ναυτιλίας αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η Άνδρος είναι ένα νησί 9.500 κατοίκων με αξιόλογη πολιτιστική παράδοση, σημαντικού ενδιαφέροντος ιστορικά μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους (Ζαγορά, Υψηλή, Παλαιόπολη κ.α), μουσεία, μοναστήρια, πλούσιο φυσικό περιβάλλον και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική.

 Τα Μουσεία μας, Ίδρυμα Κυδωνιέως, Ναυτικό Μουσείο, Χριστιανικό & Λαογραφικό Μουσείο, τα Αρχαιολογικά Μουσεία Χώρας & Παλαιόπολης με εξέχον το Σύγχρονης Τέχνης Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στη Χώρα φιλοξενούν ετησίως εκθέσεις διεθνούς κύρους.

Επίσης στην Άνδρο έχει αναπτυχθεί σημαντικά ο περιπατητικός τουρισμός. Το νησί διαθέτει 18 σηματοδοτημένες διαδρομές που έχουν τιμηθεί από την  Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπορικών Συλλόγων (European Ramblers Association)

Αξιόλογα επίσης είναι τα μοναστήρια της Άνδρου, η Ιερά Μονή της Παναγίας Παναχράντου (961 μ.Χ), η Ιερά Μονή της Ζωοδόχου Πηγής ή Αγίας, η Ιερά Μονή της Αγίας Μαρίνας (1325 μ.Χ.), η Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου (16ος αιώνας), Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης που αποτελούν ιδιαίτερο πόλο έλξης τουριστών κατατάσσοντας το νησί σε προορισμό θρησκευτικού τουρισμού.

Η γεωγραφική θέση του νησιού, φυσική γέφυρα ανάμεσα στο νησιωτικό Αιγαίο και την ηπειρωτική Ελλάδα καθώς και κόμβος σύνδεσης του Βόρειου Αιγαίου με τις Κυκλάδες, σε μικρή απόσταση από τα μεγάλα λιμάνια, σε συνάρτηση με τον θρησκευτικό τουρισμό που αναπτύσσεται και τη γειτνίαση με την Παναγία της Τήνου, αποτελούν παράγοντες θα λειτουργούσαν πλεονεκτικά για την αύξηση του τουρισμού στα νησιά του Αιγαίου.

Επίσης η Άνδρος είναι ένα νησί με πλούσια παραγωγή αγαθών του πρωτογενή τομέα. Η δυνατότητα άμεσης σύνδεσης με τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου θα συμβάλλει και στην ανάπτυξη εμπορικών συναλλαγών των προϊόντων των νησιών.

Η ενδοκυκλαδική συγκοινωνία σήμερα είναι ικανοποιητική, η δυνατότητα όμως σύνδεσης με τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, θα “άνοιγε” νέους ορίζοντες τουριστικούς αλλά και εμπορικούς.

Ως εκ τούτου αιτούμαστε την σύνδεση της Άνδρου με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου μέσω του δρομολογίου που εκτελείται από το λιμάνι του Λαυρίου με το ΕΓ/ΟΓ ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ «ΛΑΥΡΙΟ – ΜΕΣΤΑ ΧΙΟΥ – ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ – ΛΗΜΝΟΣ – ΚΑΒΑΛΑ».

  • Επιστολή Δ. Λοτσάρη στο Υ.Ε.Ν.: Ραφήνα η επόμενη ημέρα

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Με την παρούσα επιστολή σας εκθέτω τον βαθύ προβληματισμό μου αλλά και της κοινωνίας της Άνδρου, ενόψει της προβλεπόμενης αύξησης των δρομολογίων των πλοίων που θα εκτελούνται από το λιμάνι της Ραφήνας το καλοκαίρι του 2018.

Οι πρωινές αναχωρήσεις σε διάστημα της μίας ώρας όπως και πέρσι, εκτός από το ερώτημα “κατά πόσο πραγματικά εξυπηρετούν το επιβατηγό κοινό” θέτουν επιπροσθέτως ζητήματα συγκοινωνιακής φόρτισης του λιμένα της Ραφήνας αλλά και συμφόρησης των γύρω οδικών δικτύων. Όλη αυτή η υπό πίεση λειτουργία που ζήσαμε το 2017, αναδεικνύει την άκρως προβληματική επερχόμενη λειτουργία του λιμένα.

Επομένως πρέπει να αναλογιστείτε ως ιθύνοντες, ότι η αύξηση των δρομολογίων πρέπει να συνεπάγεται και από την δυνατότητα εξυπηρέτησης του επιβατηγού κοινού με ασφαλή και χωρίς ταλαιπωρία μεταφορά τους από και προς το λιμάνι της Ραφήνας.

Με δεδομένο ότι το σύστημα υποδομών έχει σημαντικές ελλείψεις, ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός σοβαρού ακτοπλοϊκού ατυχήματος, έχοντας συνέπειες στην ασφάλεια των επιβατών, στην φήμη εταιρειών και νησιών καθώς και στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα δημιουργηθούν.

Οι παραπάνω προβληματισμοί μπορεί να φαίνονται αντιφατικοί σε σχέση με την κυρίαρχη άποψη «πολλά καράβια, καλύτερη εξυπηρέτηση, περισσότερος κόσμος». Η δική μου συλλογιστική όμως έγκειται στην ανάλυση του φαινομένου “Ραφήνα 2017”. Ταλαιπωρία, ρίσκο, κίνδυνος. Επιτέλους πρέπει όλοι να ενσκήψουμε πάνω στην ξανά προβληματική κατάσταση και να σταματήσουμε να “κουκουλώνουμε” το πρόβλημα.

Καλώ το Υπουργείο Ναυτιλίας να λάβει πρωτοβουλίες για την εξορθολόγηση της κατάστασης. Επίσης τις ακτοπλοϊκές εταιρείες να βρουν ένα ελάχιστο πεδίο συνεννόησης αντιμετωπίζοντας με ορθολογικό τρόπο τις ανάγκες των νησιών και τις αντοχές των υποδομών.

Στο πλαίσιο αυτό ζητώ να έχω άμεσα μία συνάντηση μαζί Σας και με τον Υφυπουργό, ώστε να σας καταθέσω συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της ανωτέρω περιγραφόμενης προβληματικής και επικίνδυνης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με την υπερπληθώρα των εγκεκριμένων δρομολογίων στον Λιμένα της Ραφήνας.

Με τιμή

Ο Επαρχος Άνδρου

Δημήτριος Λοτσάρης

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.