• Εγκωμιαστικό άρθρο για την Άνδρο σε διεθνή ιστοσελίδα

Με τίτλο «Andros, Greece’s Northern most Cycladic Island» (Άνδρος, το βορειότερο νησί των Κυκλάδων), η δημοσιογράφος Aline Dobbie αναφέρεται με εγκωμιαστικά λόγια για το νησί μας στη διεθνή ιστοσελίδα που εξειδικεύεται σε ταξιδιωτικά θέματα και στην προβολή τουριστικών προορισμών. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα «weblogtheworld.com» και συνοδεύεται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και σύνδεση με την ιστοσελίδα του Δήμου μας (www.andros.gr), παρουσιάζοντας με όμορφα «χρώματα» το νησί μας και δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες για τους επισκέπτες. Η κυρία Dobbie αναφέρει ότι σε αντίθεση με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, η Άνδρος είναι ένα νησί πλούσιο σε νερό, με ποτάμια, ρέματα και πηγές, με πυκνή βλάστηση, κάνοντας ξεχωριστή μνεία στο εξαιρετικό και πιστοποιημένο δίκτυο μονοπατιών πολλών χιλιομέτρων, που αξίζει να περπατήσει κανείς.

Παράλληλα, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους αρχαιολογικούς χώρους ( Παλαιόπολη) και στα μουσεία (Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Ελιάς στον Πιτροφό), στις μοναδικές παραλίες, στο γραφικό Μπατσί και στην υπέροχη θέα από το Κόρθι. Η κουζίνα και τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα, τα μικρά χωριά και η αρχοντική Χώρα, με επιστέγασμα την καταπληκτική φιλοξενία των κατοίκων της Άνδρου, συνθέτουν τον πολύχρωμο καμβά αυτού του ξεχωριστού Κυκλαδίτικου νησιού, σύμφωνα με το άρθρο της Aline Dobbie.

«Για να το θέσουμε απλά, η Άνδρος είναι υπέροχη και εύκολα προσβάσιμη ακτοπλοϊκώς από τη Ραφήνα, που βρίσκεται σε απόσταση 20 λεπτών, ανατολικά της Αθήνας. Υπάρχει τακτική σύνδεση μέσω λεωφορείων από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας και υπάρχει ανταπόκριση με τα καράβια. Το δικό μας, έκανε μόλις δύο ώρες και μάς άφησε στο λιμάνι του Γαυρίου. Στο παρελθόν είχα απολαύσει αρκετά άλλα Κυκλαδίτικα νησιά και αυτό είναι το δεύτερο μεγαλύτερο και το δεύτερο πιο κοντινό στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν Φοίνικες που εγκαταστάθηκαν στο Γαύριο, στη συνέχεια εισέβαλαν οι Κρητικοί, μετά οι Ρωμαίοι και βεβαίως οι Ενετοί… οπότε η Άνδρος είναι ένα νησί που “κουβαλά” σπουδαία ιστορία», ξεκινά το άρθρο της η Σκωτσέζα δημοσιογράφος.

Υπενθυμίζεται ότι η δημοσιογράφος και συγγραφέας Aline Dobbie επισκέφτηκε την Άνδρο τον προηγούμενο μήνα, στο πλαίσιο της διοργάνωσης επισκέψεων ξένων δημοσιογράφων με στόχο την τουριστική προβολή του νησιού μας. Το ταξίδι διοργανώθηκε με την επιμέλεια της Υπεύθυνης Τουρισμού μετά από πρόταση του συμβούλου μάρκετινγκ του Δήμου μας και σε συνεργασία με τους επαγγελματίες του νησιού, οι οποίοι υποστηρίζουν έμπρακτα και με προσφορές όλα τα αντίστοιχα ταξίδια εξοικείωσης. Για να διαβάσετε το άρθρο συνδεθείτε με τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://weblogtheworld.com/formats/photos/andros-greece

  • Ανακαίνιση στο Κοινοτικό Γραφείο Κατακοίλου

Εργασίες ανακαίνισης πραγματοποιήθηκαν στο Κοινοτικό Γραφείο της Κατακοίλου, με πρωτοβουλία του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας, κ. Θωμά Πέππα και σε συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου.

Συγκεκριμένα, αντικαταστάθηκαν λόγω παλαιότητας και φθοράς τα παλιά κουφώματα, δύο πόρτες και τέσσερα παράθυρα και τοποθετήθηκαν νέα στο κτήριο που στεγάζεται το Κοινοτικό Γραφείο Κατακοίλου.

Οι εργασίες αυτές ήταν απαραίτητες για τη λειτουργικότητα, την ασφάλεια και την αισθητική του γραφείου της Τοπικής Κοινότητας και τα χρήματα για την ολοκλήρωση του έργου διατέθηκαν από τη ΣΑΤΑ του Δήμου Άνδρου.

  • Σκάλες Αγίου Νικολάου στο Γαύριο

Έχοντας ως στόχο την κάλυψη των αναγκών και την ανάπτυξη όλων των περιοχών του νησιού μας, ακόμα ένα έργο προς όφελος των δημοτών μας ολοκληρώθηκε στην Τοπική Κοινότητα του Γαυρίου.

Με πρωτοβουλία του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας της περιοχής, κ. Κώστα Μουλά και τη συνδρομή του Δήμου Άνδρου, πραγματοποιήθηκαν τεχνικές εργασίες για την επιδιόρθωση των σκαλοπατιών και τον εξωραϊσμό του σημείου στην πλατεία Γαυρίου, όπου βρίσκονται η σκάλες που οδηγούν στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Η προηγούμενη κατάσταση των σκαλοπατιών δυσχέραινε την πρόσβαση από και προς την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους και άτομα που εκτελούσαν εργασίες.

Τέλος, να σημειωθεί ότι στο σημείο θα τοποθετηθούν, επιπλέον, φωτιστικά φανάρια τοίχου, καθώς και ένα παγκάκι.

  • ΕΣΠΑ για την επεξεργασία των λυμάτων του Βιολογικού

Ο Δήμος Άνδρου εξασφάλισε, μέσω ΕΣΠΑ (Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α.), τη χρηματοδότηση για την κατασκευή της εγκατάστασης και επεξεργασίας της παραγόμενης ιλύος (λυματολάσπης), καθώς και του αντίστοιχου αγωγού διάθεσής της από τον Βιολογικό (Ε.Ε.Λ.) της Χώρας.

Το έργο αυτό είναι απαραίτητο για την αποφυγή περιβαλλοντικών οχλήσεων και χρήσιμο, αφού η λυματολάσπη χρησιμοποιείται ως εδαφοβελτιωτικό υλικό. Ειδικότερα, η παραγόμενη λυματολάσπη, με την κατάλληλη επεξεργασία που θα υφίσταται, θα αδρανοποιείται και με τον εμπλουτισμό της σε ασβέστιο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό και λίπασμα για συγκεκριμένες καλλιέργειες.

Η μέθοδος αυτή είναι πρωτοποριακή για τον Βιολογικό καθαρισμό υγρών αποβλήτων και αποτελεί μεγάλη καινοτομία, καθώς δε θα επιβαρύνεται το περιβάλλον με την παραγόμενη λυματολάσπη. Επιπλέον, δε θα δαπανώνται χρήματα για τη μεταφορά της, αφού η επεξεργασία θα γίνεται στον χώρο του Βιολογικού. Με τη μέθοδο της αποξήρανσης, υγειονοποίησης και εμπλουτισμού σε ασβέστιο (ασβεστοποίηση), θα χρησιμοποιείται ως εδαφοβελτιωτικό και λίπασμα.

Το έργο για τη διαχείριση, επεξεργασία-υγειονοποίηση και αξιοποίηση της λυματολάσπης, κρίνεται απολύτως απαραίτητο για το νησί μας, κυρίως για δύο λόγους:

1. Λόγω μη ύπαρξης ΧΥΤΥ η διαχείριση και διάθεση της λυματολάσπης μπορεί να αποβεί ζημιογόνος για το περιβάλλον.

2. Όταν η Άνδρος αποκτήσει ΧΥΤΥ τότε η λυματολάσπη δε θα μεταφέρεται σε αυτόν, αφού θα επεξεργάζεται και θα διατίθεται από τον χώρο του Βιολογικού. Αποτέλεσμα θα είναι η αποφόρτιση του ΧΥΤΥ με επιπλέον απόβλητα και η εξοικονόμηση πόρων, καθώς δε θα χρειάζεται μεταφορά της λυματολάσπης.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Άνδρου, έχει λάβει την έγκριση από τους αρμόδιους φορείς και έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη».

  • Καθαρίστηκαν εκ νέου οι παραλίες στην περιοχή του ναυαγίου

Μετά την απομάκρυνση του πρυμναίου τμήματος του φορτηγού πλοίου «Cabrera» (22/10/2017), χθες, Τρίτη, 7 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε ο τελικός έλεγχος των παραλιών της περιοχής που είχαν ρυπανθεί.

Το «παρών» στην επιχείρηση έδωσαν εκπρόσωποι από τα Λιμεναρχεία Γαυρίου και Χώρας, εκπρόσωποι της πλοιοκτήτριας εταιρείας, της ασφαλιστικής εταιρείας, καθώς επίσης και της εταιρείας που είχε αναλάβει το έργο της απορρύπανσης. Στην περιοχή παρευρέθηκε και η δημοτική αρχή, η οποία βρισκόταν σε επικοινωνία και συνεργασία με το Λιμεναρχείο Άνδρου, προκειμένου να ενημερώνεται καθημερινά για την εξέλιξη της επιχείρησης απορρύπανσης.

Να σημειωθεί ότι οι παραλίες της περιοχής είχαν καθαριστεί και το προηγούμενο διάστημα στο πλαίσιο της διασφάλισης της προστασίας του περιβάλλοντός του νησιού μας, εντούτοις τα συνεργεία δούλεψαν και πάλι μετά την ολοκλήρωση της ναυαγιαίρεσης του «Cabrera» και την απομάκρυνση του πλοίου.

Ο Δήμος Άνδρου συγχαίρει τα Λιμεναρχεία Γαυρίου και Χώρας για την άψογη συνεργασία τους, την καθημερινή εποπτεία τους στην περιοχή του ναυαγίου, αλλά και για τις ενέργειές τους στην επιτυχή έκβαση της επιχείρησης, ώστε να μην προκληθεί η παραμικρή ρύπανση ή περαιτέρω επιβάρυνση στην περιοχή.

  • Τοιχία Αντιστήριξης

“Γνωρίζοντας την αναγκαιότητα υλοποίησης έργων που αποτελούν προτεραιότητα για το νησί μας, ο Δήμος Άνδρου, με την καταλυτική βοήθεια της Τεχνικής Υπηρεσίας, προχωράει στην κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης σε πέντε σημεία της δημοτικής κοινότητας Άνδρου. Πρόκειται για τις εξής περιοχές: Βεντούρη, Παραπόρτι (μεγάλο πάρκινγκ), Βραχνού και Λιβάδια, προκειμένου να υποστηριχθεί ο επαρχιακός δρόμος, και Νεϊμποριό, για να αποφευχθεί τυχόν είσοδος της θάλασσας στον δρόμο σε περίπτωση κακοκαιρίας. Συγκεκριμένα, μετά τη διενέργεια δημοπρασίας για την ανάδειξη του αναδόχου του έργου, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε στις 20 Ιουνίου 2017 το αποτέλεσμά της και στη συνέχεια υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ του Δήμου Άνδρου και του εργολάβου. Έτσι, στο προσεχές διάστημα ξεκινούν οι εργασίες για την κατασκευή των τοιχίων, με την προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου να ορίζεται στους έξι μήνες από την υπογραφή της σύμβασης”.

Γρ.Ε.Δ.Α.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.