Τη μνήμη του Μακαριστού Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Διονυσίου Ψαριανού, τίμησε ο Δήμος Άνδρου, με τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις για τα 20 χρόνια από την κοίμησή του. Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από τον Δήμο Κοζάνης, σε συνεργασία με την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη και την Κοινωφελή Επιχείρηση Κοινωνικής Πρόνοιας και Μέριμνας, πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού στην Κοζάνη στις 10 Δεκεμβρίου 2017.

Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε ο συγγραφέας Απόστολος Παπαδημητρίου, ο οποίος βάσει προγράμματος, έδωσε πρώτα τον λόγο στους Δημάρχους Άνδρου και Κοζάνης, κ.κ. Θεοδόση Σουσούδη και Λευτέρη Ιωαννίδη, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό. Από την πλευρά της Άνδρου, η Καΐρειος Βιβλιοθήκη απέστειλε χαιρετισμό, ο οποίος και αναγνώστηκε στην εκδήλωση, ενώ κλήθηκε να χαιρετίσει την εκδήλωση και ο πρώην Υπουργός και πρώην Δήμαρχος Κοζάνης κ. Πάρης Κουκουλόπουλος. Η συνέχεια περιελάμβανε τις ομιλίες τεσσάρων σημαντικών ανθρώπων που, έχουν μελετήσει ενδελεχώς το έργο του Μητροπολίτη Διονυσίου, οι τρεις εκ των οποίων, μάλιστα, τον γνώριζαν και τον είχαν παρακολουθήσει. Ο κάθε ομιλητής αναφέρθηκε σε ξεχωριστό τμήμα του πολύπλευρου έργου του Μακαριστού Μητροπολίτη, όλοι τους, όμως, συνέκλιναν στο γεγονός ότι πρόκειται για μια σημαίνουσα προσωπικότητα, με σπουδαία πνευματική καλλιέργεια, πολυσήμαντη δράση και ανιδιοτελή προσφορά. Πρώτη μίλησε η κυρία Δέσπω Αθ. Λιάλιου, π. Αντιπρύτανις Α.Π.Θ. σχετικά με τον λόγο και τα πράγματα της Εκκλησίας κατά τον Μακαριστό Διονύσιο και ακολούθησε ο συγγραφέας και Πρόεδρος της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος κ. Σταύρος Ζουμπουλάκης, ο οποίος ανέλυσε το κηρυκτικό έργο του Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης. «Ο Διονύσιος Ψαριανός και ο Θ. Βαλτινός ως Νέοι και Γέροντες ομού», ήταν το θέμα της ομιλίας του κ. Βασίλη Π. Καραγιάννη, συγγραφέα και εκδότη του περιοδικού «Παρέμβαση». Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Δημήτριος Σκρέκας, Δρ. Βυζαντινής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Οξφόρδης και αναφέρθηκε στη συλλογή χειρογράφων εκκλησιαστικής μουσικής του Μακαριστού Μητροπολίτη. Τελευταίος, μίλησε, ο μουσικός, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Πρόεδρος της ΚΔΒΚ κ. Παναγιώτης Δημόπουλος, ο οποίος σε πιο οικείο τόνο, μίλησε για τη ζωή με τον «παππού» Διονύσιο. Μεταξύ των τεσσάρων ομιλητών, έγινε και παρουσίαση εκκλησιαστικών ύμνων που συνέθεσε ο Μακαριστός Διονύσιος Ψαριανός, από τη χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κοζάνης «Οι Τρεις Ιεράρχαι», με χοράρχη τον πρωτοψάλτη του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Νικολάου Κοζάνης, κ. Αναστάσιο Καγκαρά.

Ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Διονύσιος, κατά κόσμον Νικόλαος Ψαριανός γεννήθηκε στον Πιτροφό της Άνδρου το 1912 και ήταν το πρώτο από τα οκτώ παιδιά του ιερέα Λεωνίδα Ψαριανού και της Πρεσβυτέρας Μαριγώς. Ξεχώρισε για το ποιμαντικό και για το πνευματικό του έργο ως αρχιερέας, ενώ υπήρξε και σπουδαίος κατηχητής. Το συγγραφικό του έργο, έμμετρο και πεζό, ιδιαίτερα πλούσιο. Παράλληλα, δημοσίευσε πλήθος άρθρων, μελετών και κηρυγμάτων. Ο Μακαριστός Διονύσιος διακρίθηκε τόσο για τα διοικητικά, όσο και για τα ιερατικά του προσόντα. Μητροπολίτης Κοζάνης εξελέγη το 1957 και το 1990 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στις 7 Δεκεμβρίου 2017 συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από τον θάνατό του αείμνηστου Μητροπολίτη. Η Άνδρος τίμησε ένα εκλεκτό τέκνο της και η Κοζάνη έναν σπουδαίο ευεργέτη της, ο οποίος δώρισε στον Δήμο την πλούσια προσωπική βιβλιοθήκη του, στο σύνολό της. Το κενό που άφησε είναι δυσαναπλήρωτο, αλλά το «φωτισμένο» έργο του λειτουργεί ως «πυξίδα» και αφυπνίζει όλους εμάς τους νεότερους.

Γρ.Ε.Δ.Α.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.