“Ο Δήμος Άνδρου εξασφάλισε, μέσω ΕΣΠΑ (Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α.), τη χρηματοδότηση για την κατασκευή της εγκατάστασης και επεξεργασίας της παραγόμενης ιλύος (λυματολάσπης), καθώς και του αντίστοιχου αγωγού διάθεσής της από τον Βιολογικό (Ε.Ε.Λ.) της Χώρας.

Το έργο αυτό είναι απαραίτητο για την αποφυγή περιβαλλοντικών οχλήσεων και χρήσιμο, αφού η λυματολάσπη χρησιμοποιείται ως εδαφοβελτιωτικό υλικό. Ειδικότερα, η παραγόμενη λυματολάσπη, με την κατάλληλη επεξεργασία που θα υφίσταται, θα αδρανοποιείται και με τον εμπλουτισμό της σε ασβέστιο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό και λίπασμα για συγκεκριμένες καλλιέργειες. Η μέθοδος αυτή είναι πρωτοποριακή για τον Βιολογικό καθαρισμό υγρών αποβλήτων και αποτελεί μεγάλη καινοτομία, καθώς δε θα επιβαρύνεται το περιβάλλον με την παραγόμενη λυματολάσπη. Επιπλέον, δε θα δαπανώνται χρήματα για τη μεταφορά της, αφού η επεξεργασία θα γίνεται στον χώρο του Βιολογικού. Με τη μέθοδο της αποξήρανσης, υγειονοποίησης και εμπλουτισμού σε ασβέστιο (ασβεστοποίηση), θα χρησιμοποιείται ως εδαφοβελτιωτικό και λίπασμα.

Το έργο για τη διαχείριση, επεξεργασία-υγειονοποίηση και αξιοποίηση της λυματολάσπης, κρίνεται απολύτως απαραίτητο για το νησί μας, κυρίως για δύο λόγους:

  1. Λόγω μη ύπαρξης ΧΥΤΥ η διαχείριση και διάθεση της λυματολάσπης μπορεί να αποβεί ζημιογόνος για το περιβάλλον.
  2. Όταν η Άνδρος αποκτήσει ΧΥΤΥ τότε η λυματολάσπη δε θα μεταφέρεται σε αυτόν, αφού θα επεξεργάζεται και θα διατίθεται από τον χώρο του Βιολογικού. Αποτέλεσμα θα είναι η αποφόρτιση του ΧΥΤΥ με επιπλέον απόβλητα και η εξοικονόμηση πόρων, καθώς δε θα χρειάζεται μεταφορά της λυματολάσπης.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Άνδρου, έχει λάβει την έγκριση από τους αρμόδιους φορείς και έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη».

Γρ. Ε.Δ.Α.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.