Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είναι μια ανάσα πια από σήμερα και προβλέπεται “πλούσιο” τουλάχιστον από πλευράς εκδηλώσεων. Εκτός από το τριήμερο περπάτημα στα μαγευτικά μονοπάτια του νησιού, που οργανώνονται από την ΑΝΔΡΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ και το γραφείο δραστηριοτήτων & περιηγήσεων Trekking Andros & Outdoor Activities (*) , η Γιορτή της Κυριακής στο Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης μοιάζει να κρατά τα σκήπτρα των εκδηλώσεων με εικαστικά δρώμενα συναυλία, αγορές και …άρωμα Λεμονιού. Ας σημειωθεί για τους “αμελείς” και “της τελευταίας στιγμής”, ότι “μετά βίας και εάν” βρεθούν εισιτήρια για το νησί!

Οι «Λεμονεώνες», από τον 19ο αιώνα αποτέλεσαν πλουτοπαραγωγική πηγή για το νησί της Άνδρου.  Από τον τοπικό τύπο της εποχής μαθαίνουμε, ότι οι γεμάτες φρεσκοκομμένα λεμόνια  «κόφες», μεταφέρονταν με γαϊδουράκια στο λιμάνι κι από ‘κει ταξίδευαν την μυρωδιά και το χρώμα της Άνδρου στα μήκη και  τα πλάτη της υφηλίου. Στις 27 Μαΐου η Άνδρος γιορτάζει, για 18η συνεχή χρονιά, το Λεμόνι. Την Λεμονιά. Τον Λεμονανθό. Στο Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης, στο Παλιό Παγοποιείο Μαντζαβελάκη. Στη Χώρα. Η γιορτή θα διαρκέσει από τις  11:00 το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα. Στους όμορφα τοποθετημένους πάγκους θα πωλούνται σπιτικά χειροποίητα γλυκά του κουταλιού, μπισκότα, τάρτες, λικέρ όλα με βάση το Λεμόνι. Σε άλλες γωνιές θα βρείτε κομψά κοσμήματα, σαπούνια,  όλα χειροποίητα μοναδικά και φυσικά εμπνευσμένα από τον καρπό, τα έλαια, τα αρώματα,  την φρεσκάδα και την ομορφιά της Λεμονιάς.

Η Γιορτή του Λεμονιού θα πλαισιωθεί και από σημαντικές  παράλληλες δράσεις, όπως «Ζωγραφική επί τόπου». Οι εικαστικοί Άννα Γρηγόρα και Μιχάλης Τζανουλίνος θα εμπνευστούν και θα δημιουργήσουν, μπροστά σας, πίνακες ζωγραφικής με θέμα το λεμόνι.  Με την Γιορτή του Λεμονιού η Άνδρος  συνεχίζει να τιμά τον πολύτιμο Λεμονοκαρπό, επειδή πιστεύει ακλόνητα ότι το Λεμόνι, για το νησί, αποτελεί πηγή Παραγωγικότητας, Ανάπτυξης, Δημιουργίας, Χαράς.

(*) Διαβάστε περισσότερα για το περπάτημα του τριημέρου στον ακόλουθο σύνδεσμο:http://www.trekkingandros.gr/  

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.