Αδειοδοτήθηκε η κατασκευή ΧΥΤΥ στην Άνδρο – Στο ΣτΕ προσφεύγει η Επιτροπή των Κατοίκων – Τα επόμενα βήματα μέχρι την ολοκλήρωση του έργου – Ερώτηση Νίκου Χουντή προς Κομισιόν
Photo: Water and Waste
Μετά από αναμονή δυο μηνών βγήκε «λευκός καπνός» από το ΠΕΣΠΑ για τον ΧΥΤΥ Άνδρου! Με μια απόφαση 121 σελίδων, το αρμόδιο όργανο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κι αφού έλαβε υπόψιν του περισσότερα από 400 δημόσια έγγραφα, αποφάσεις επιτροπών, διαμαρτυρίες κατοίκων, υφιστάμενη νομοθεσία, επεξηγηματικές διοικητικές πράξεις κ.λπ. ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή και λειτουργία του ΧΥΤΥ στη θέση Πλούσκα. Έτσι το έργο μπαίνει στην τελική ευθεία και η μοναδική καθυστέρηση που μπορεί να προκύψει πλέον είναι από την αναμενόμενη (και ήδη προαναγγελθείσα) προσφυγή της επιτροπής κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του ΠΕΣΠΑ, η οποία -ας σημειωθεί- ήταν ομόφωνη. Το έργο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 7.000.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ και η δημοπράτησή του αναμένεται να γίνει τους επόμενους 8-10 μήνες. Με βάση την εμπειρία από παρόμοιες περιπτώσεις σε άλλα νησιά (π.χ. Νάξος), υπολογίζεται πως για να τεθεί ο ΧΥΤΥ σε πλήρη λειτουργία θα απαιτηθούν τουλάχιστον τρία χρόνια ακόμη. Στο μεταξύ στο ΣτΕ έχει προσφύγει Επιτροπή κατοίκων του νησιού, ενώ ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής επισημαίνει με ερώτησή του στην Κομισιόν, πως “Είναι δυνατόν να εκδίδεται Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), για διαχείριση απορριμμάτων και κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΥ), χωρίς να έχουν ελεγχθεί τα υδρογεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής;”
Μετά την έκδοση της απόφασης, ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Θεοδόσης Σουσούδης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Έπειτα από όλες αυτές τις συντονισμένες και μεθοδικές κινήσεις, έπειτα από τους κλυδωνισμούς, που υπέστη η δημοτική αρχή για να προχωρήσει σε λύση, αψηφώντας το όποιο πολιτικό κόστος, με την ομόφωνη απόφαση του ΠΕΣΠΑ, δρομολογείται, πλέον, οριστικά η λύση του θέματος της χωροθέτησης ΧΥΤΥ Άνδρου με τον πλέον τεκμηριωμένο τρόπο και προχωράει απρόσκοπτα η ένταξη του. Ένα 100% ώριμο έργο μπαίνει σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα το 2018 ώστε να γίνει η δημοπράτηση και συμβασιοποίησή του το 2019, για να καταστεί λειτουργικό έως το 2021. Ευχαριστούμε όλα τα υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου μας, τους αιρετούς και συνεργάτες, οι οποίοι άντεξαν και αψήφησαν τις όποιες δυσκολίες για την εξεύρεση της λύσης. Ευχαριστούμε τις κρατικές υπηρεσίες, τα Υπουργεία (ΥΠΕΝ, ΥΠΕΣ- ΓΓ Συντονισμού Αποβλήτων), που με ρεαλισμό, έπραξαν το σωστό και συνέβαλαν θετικά, είτε αρχικά, είτε την ύστατη στιγμή στην επίλυση του μείζονος αυτού θέματος για το νησί μας. Ευχαριστούμε και την αιρετή Περιφέρεια, που στήριξε τις θεσμικές διαδικασίες και αποφάσεις του Δήμου, το μελετητικό γραφείο «ΕΠΤΑ Σύμβουλοι Μελετητές» με διεθνή εμπειρία στο αντικείμενο, με την τεκμηριωμένη και άρτια τεχνικά και περιβαλλοντικά μελέτη τους, τους ειδικούς καταξιωμένους επιστήμονες καθηγητές κ.κ. Σ. Παυλίδη, Ε. Λέκκα, Κ. Βουδούρη και Α. Ανδρεόπουλο, οι οποίοι στήριξαν με επιστημονική τεκμηρίωση την αρτιότητα και καταλληλότητα του έργου, τη Νομική Σύμβουλο Δρ Α. Καλλία, που αποδέχτηκε το αίτημά μας και ανέλαβε με απόλυτη επιτυχία την υπόθεση της θεσμικής θωράκισης του Δήμου. Πρωτίστως, όμως, ευχαριστούμε όλους τους πολίτες και συλλόγους της Άνδρου, που εκφράζοντας τη γνήσια αγωνία τους, διεκδίκησαν από κοινού με τον Δήμο το αυτονόητο για το νησί, ένα νησί καθαρό, με περιβαλλοντικά σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, που θα σέβεται τους Ανδριώτες και τους επισκέπτες του. Προχωράμε και αφήνουμε πίσω μας εκείνες τις πρακτικές και εκείνους τους «παράγοντες» τόσο εντός, όσο και εκτός του νησιού μας, που μας οδήγησαν σε πολυετείς καθυστερήσεις και μας ενέπλεξαν με χρονοβόρα διαδικαστικά και γραφειοκρατικά εμπόδια. Προχωράμε στα επόμενα βήματα, έχοντας μαζί μας τον λαό της Άνδρου, για την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης του έργου πνοής, ενός έργου που διασφαλίζει την περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού μας».
Η επιτροπή κατοίκων του Δημοτικού Διαμερίσματος Υδρούσας, που ζητά την ακύρωση της χωροθέτησης ΧΥΤΥ στην Πλούσκα, εξέδωσε ανακοίνωση για την απόφαση του ΠΕΣΠΑ, με την οποία προαναγγέλει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Την 22α Ιουνίου 2018, έξι χρόνια μετά την αρχική κατάθεση του φακέλου από τον Δήμο Άνδρου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου εξέδωσε την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ ΑΔΑ 6Γ4ΕΟΡ1Ι-3ΦΚ)
με την οποία δικαιώνει πλήρως τον αγώνα μας, επιβεβαιώνει το σύνολο των ενστάσεών μας για την ακαταλληλότητα της θέσης, αφού τις υιοθετεί και τις επιβάλλει ως ΓΕΝΙΚΟΥΣ & ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ και προϋποθέσεις για την τυχόν κατασκευή του έργου. Η απόφαση αριθμεί 121 σελίδες εκ των οποίων: (Α) 38 σελίδες αφορούν την καταγραφή των εγγράφων που συνθέτουν τον φάκελλο (από τα οποία το 30%, περ.121 έγγραφα, έχουν υποβληθεί από διαμαρτυρόμενους κατοίκους και την Επιτροπή), (Β) 51 σελίδες είναι οι ΓΕΝΙΚΟΙ & ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΟΙ που επιβάλλονται ως προϋπόθεση για να ισχύσει η Απόφαση, η οποία προβλέπει την αυτόματη ανάκληση/κατάργησή της σε περίπτωση μη υλοποίησης ή σε αδυναμία υλοποίησης των όρων!
Η Απόφαση αυτή, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις αιτιάσεις και θέσεις της Επιτροπής μας, επικεντρώνεται στην εξέταση/τεκμηρίωση, πριν την εκτέλεση του έργου, ότι δεν κινδυνεύουν να μολυνθούν όλες οι γεωτρήσεις της Αγίας που συνορεύουν με το προταθέν οικόπεδο του ΧΥΤΥ, ότι ομοίως δεν θα μολυνθούν τα υπόγεια (υδροφορέας Πλούσκας) και επιφανειακά ύδατα (ποτάμι Πλούσκας), βάζει ειδικούς όρους για την οδοποιία πρόσβασης, την μη μόλυνση του περιβάλλοντος και την προστασία της δημόσιας υγείας και
καταλήγει στα ακροτελεύτεια άρθρα της Θ.12+13: “12.Οποιαδήποτε παράβαση όρου ή όρων της παρούσας, αποτελεί αυτοδίκαια και αιτία αναστολής ή ανάκλησής της. 13.Η μη τήρηση των όρων της παρούσας ή η καθ’ υπέρβασή τους πραγματοποίηση έργων και δραστηριοτήτων καθώς και η περίπτωση πρόκλησης οποιασδήποτε ρύπανσης, μόλυνσης ή άλλης υποβάθμισης του περιβάλλοντος, συνεπάγεται πέραν των κυρώσεων από άλλες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, την επιβολή στους υπεύθυνους του έργου ή της δραστηριότητας των κυρώσεων που προβλέπονται από τις διατάξεις των άρθρων 28, 29 και 30 του Ν.1650/86, όπως τροποποιήθηκαν με τους Ν. 3010/02, Ν. 4014/2011 και Ν. 4042/2012 και ισχύουν”.
Ο αγώνας μας επιβεβαιώθηκε και μερικώς δικαιώθηκε. Με εφαλτήριο την απόφαση αυτή και προκειμένου να πετύχουμε την τελική δικαίωσή μας οφείλουμε άμεσα να προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ώστε και την απόφαση αυτή να καταρρίψουμε για να μην χωροθετηθεί ΧΥΤΥ πάνω στα νερά μας, να μην υποβαθμιστεί μιά παρθένα περιοχή ζωτικής περιβαλλοντικής σημασίας δίπλα στο πιο τουριστικό μέρος της Ανδρου, αλλά και να αποκτήσουμε (έχοντας εξαντλήσει τα ένδικα μέσα στην χώρα μας) το “διαβατήριο” για να προσφύγουμε σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Παραμένουμε στις επάλξεις του δίκαιου, τίμιου, ξεκάθαρου και έντιμου αγώνα μας βασισμένου στο δίκαιο, στην τεκμηριωμένη και εντός του νομικού πλαισίου αντιπαράθεση μέχρι την οριστική και επιτυχή κατάληξή του.
Ανδρος, 23/6/2018
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ & ΤΑ ΜΕΛΗ
Ερώτηση Νίκου Χουντή προς Κομισιόν: Άνδρος: Έγκριση περιβαλλοντικών όρων για κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής, χωρίς προηγούμενη υδρογεωλογική μελέτη!
Είναι δυνατόν να εκδίδεται Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), για διαχείριση απορριμμάτων και κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΥ), χωρίς να έχουν ελεγχθεί τα υδρογεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής; Αυτό το παράδοξο συμβαίνει στην Άνδρο, όπου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου έχει επιλέξει τη θέση «Πλούσκα» της Δημοτικής Ενότητας Υδρούσας (!!), που, όπως δηλώνει και το όνομά της, είναι περιοχή μεγάλης υδροφορίας με ύπαρξη μάλιστα γεωτρήσεων πόσιμου νερού! Αυτά καταγγέλλει με ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής.
Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του σημειώνει ότι, ήδη από τον Νοέμβριο του 2016, στον ΠΕΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου που κατατέθηκε στην Κομισιόν, αναφερόταν ότι, «Όσον αφορά τις προγραμματιζόμενες υποδομές, επί του παρόντος αναμένεται η έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για το έργο «ΧΩΡΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΦΗΣ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ» Δήμου Άνδρου. Το εν λόγω έργο προτείνεται να κατασκευαστεί στη Θέση «Πλούσκα» της Δ.Ε. Υδρούσας του Δήμου Άνδρου». Τονίζει επιπλέον ότι, «Το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), κατόπιν αυτοψίας, πρότεινε (28.2.2018) ,προ της αδειοδότησης, τη διενέργεια ειδικών υδρογεωλογικών μετρήσεων για αποκλεισμό μόλυνσης των υπογείων υδάτων και των γεωτρήσεων ύδρευσης, καθώς και «μελέτη που θα συμπεριλαμβάνει τα εν λόγω δεδομένα και συμπεράσματα».
Παρ’ όλα αυτά, αγνοώντας ουσιαστικά τις συστάσεις του ΙΓΜΕ, η αρμόδια Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, εξέδωσε ΑΕΠΟ στις 22.6.2018, «θέτοντας ως πρωθύστερο όρο τον έλεγχο τρωτότητας και υδατοπερατότητας του εδάφους,καθοδηγώντας όμως το ΙΓΜΕ «να χρησιμοποιήσει τις ήδη υπάρχουσες γεωτρήσεις και εφόσον απαιτηθεί περαιτέρω να διανοιχτούν νέες, σε χώρους που δεν θα απαιτηθούν αδειοδοτήσεις και διανοίξεις οδοποιίας στην περιοχή»!!! Ο Νίκος Χουντής, καταλήγοντας στην ερώτησή του, αφού καταγγέλλει τον προφανή παραλογισμό, ότιδεν είναι δυνατόν να εκδίδεται ΑΕΠΟ για την κατασκευή ΧΥΤΥ, χωρίς να έχουν ελεγχθεί πρώτα τα υδρογεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής καθώς και η τυχόν επίδραση του έργου στις γεωτρήσεις ύδρευσης, καλεί την Κομισιόν να βεβαιώσει ότι, σε κάθε περίπτωση, «προκειμένου για την έγκριση και, ενδεχομένως, συγχρηματοδότηση του έργου,θα πρέπει να υπάρξει πλήρης υδρογεωλογική μελέτη, με τους όρους που επιβάλλουν η νομοθεσία και η επιστήμη».
Η πλήρης ερώτηση του Νίκου Χουντή, έχει ως εξής:
ΘΕΜΑ: ΧΥΤΥ Άνδρου – Έκδοση ΑΕΠΟ χωρίς υδρογεωλογική μελέτη
Στον ΠΕΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου που κατατέθηκε στην Κομισιόν (Νοέμβριος 2016), σημειώνεται ότι, «Όσον αφορά τις προγραμματιζόμενες υποδομές, επί του παρόντος αναμένεται η έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για το έργο «ΧΩΡΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΦΗΣ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ» Δήμου Άνδρου, στη Θέση «Πλούσκα» της Δ.Ε. Υδρούσας του Δήμου Άνδρου». Το ΙΓΜΕ , κατόπιν αυτοψίας, πρότεινε, προ της αδειοδότησης, τη διενέργεια ειδικών υδρογεωλογικών μετρήσεων για αποκλεισμό μόλυνσης των υπογείων υδάτων και των γεωτρήσεων ύδρευσης, καθώς και «μελέτη που θα συμπεριλαμβάνει τα εν λόγω δεδομένα και συμπεράσματα». Ωστόσο, στις 22.6.2018, το αρμόδιο Τμήμα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, εξέδωσε (!!) ΑΕΠΟ , θέτοντας ως πρωθύστερο όρο τον έλεγχο τρωτότητας και υδατοπερατότητας του εδάφους, καθοδηγώντας όμως το ΙΓΜΕ «να χρησιμοποιήσει τις ήδη υπάρχουσες γεωτρήσεις και εφόσον απαιτηθεί περαιτέρω να διανοιχτούν νέες, σε χώρους που δεν θα απαιτηθούν αδειοδοτήσεις και διανοίξεις οδοποιίας στην περιοχή», αναιρώντας ουσιαστικά τις προτάσεις του ΙΓΜΕ!!!
Ερωτάται:
Είναι δυνατόν να εκδίδεται ΑΕΠΟ, χωρίς να έχουν ελεγχθεί πρώτα τα υδρογεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής και τυχόν επίδραση του έργου στις γεωτρήσεις ύδρευσης;
Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να βεβαιώσει ότι, προκειμένου για την έγκριση και, ενδεχομένως, συγχρηματοδότηση του έργου, θα πρέπει να υπάρξει πλήρης υδρογεωλογική μελέτη, με τους όρους που επιβάλλουν η νομοθεσία και η επιστήμη;
Το Γραφείο Τύπου 11.07.2018