Αδειοδοτήθηκε η κατασκευή ΧΥΤΥ στην Άνδρο – Στο ΣτΕ προσφεύγει η Επιτροπή των Κατοίκων – Ερώτηση Νίκου Χουντή προς Κομισιόν – Στην Ερώτηση Απαντά ο Δήμαρχος Άνδρου, στον δήμαρχο απαντά ο ευρωβουλευτής…

Νίκος Χουντής Ευρωβουλευτής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  • Απάντηση Ν. Χουντή στο Δήμαρχο Άνδρου, για τον ΧΥΤΥ: «Όταν κάτι το αγαπάμε, το προσέχουμε… κ. Δήμαρχε»!

Αναφορικά με την «απάντηση του Δήμου Άνδρου» 1 στον ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκο Χουντή2, που χαρακτηρίζει ανεύθυνη τη στάση του, επειδή κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε σχέση με τον ΧΥΤΥ Άνδρου και την πρωτοφανή Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την εγκατάστασή του, χωρίς να έχει προηγηθεί υδρογεωλογική μελέτη, με αξιολόγηση των υδρογεωλογικών δεδομένων της περιοχής, o ευρωβουλευτής της ΛΑΕ, δηλώνει τα εξής: «Σε ένα πράγμα συμφωνούμε, στα λόγια τουλάχιστον, με την ανακοίνωση του Δήμου Άνδρου. Αυτό είναι ότι, «έχουμε χρέος προς τους πολίτες, χρέος προς το νησί και προς το περιβάλλον, να ενημερώνουμε με βάση πραγματικά δεδομένα». Ας προσπαθήσουμε λοιπόν, να ανιχνεύσουμε τα «πραγματικά δεδομένα» και να τα ξεχωρίσουμε από τις ανακρίβειες. Οι πολίτες άλλωστε θα κρίνουν αν οι ανακρίβειες είναι εσκεμμένες ή αποτέλεσμα άγνοιας διαδικασιών ή νόμων.

Από την απάντηση του Δήμου Άνδρου, προκύπτουν:

Ανακρίβεια πρώτη: «Ο Δήμος Άνδρου για να διασφαλίσει απόλυτα το έργο ζήτησε την συνδρομή 4 καταξιωμένων καθηγητών από 3 διαφορετικά Πανεπιστήμια διεθνούς κύρους του ΑΠΘ, του ΕΚΠΑ, του ΕΜΠ, που οι εισηγήσεις και αυτοψίες τους, τεκμηριώνουν την ΑΠΟΛΥΤΗ καταλληλότητα του χώρου από τεχνικής, επιστημονικής πλευράς». Πρέπει κατ’ αρχάς, να γίνει ξεκάθαρο ότι οι εισηγήσεις και αυτοψίες των 4 καθηγητών είναι προσωπικές, δεν εκφράζουν τα πανεπιστήμιά τους και δε συνιστούν μελέτη, όπως ο νόμος ορίζει, αλλά απόψεις με εύλογες μάλιστα, επιστημονικές επιφυλάξεις και σε καμμία περίπτωση δεν τεκμηριώνουν την καταλληλότητα του χώρου, όπως ισχυρίζεται ο Δήμος Άνδρου. Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής κ. Λέκκας (ΕΚΠΑ), στην επιστολή του, αφού ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι εκφράζει απόψεις, χωρίς έρευνα πεδίου, επισημαίνει ότι, «Η υδραυλική επικοινωνία… είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί… πρέπει να υπάρχει πυκνό δίκτυο ερευνητικών γεωτρήσεων. για να υπάρξει σαφής εικόνα».

Ο καθηγητής κ. Ανδρεόπουλος (ΕΜΠ), στην επιστολή του, εκθέτει γενικές απόψεις σχετικά με την κατάσταση και τη διαχείριση των απορριμμάτων στις ανεπτυγμένες χώρες, την εμπειρία των ΧΥΤΥ στην Ελλάδα και τα προβλήματα της μη ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων στην Άνδρο, αλλά και γενικά ζητήματα εναρμόνισης της εθνικής με την κοινοτική νομοθεσία. Οι καθηγητές, κκ. Παυλίδης και Βουδούρης (ΑΠΘ), αποφαίνονται θετικά για το έργο, θεωρητικά όμως, αφού δεν έγινε η προβλεπόμενη αναλυτική υδρο-γεωλογική μελέτη. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι η γνωμοδότησή τους βασίστηκε σε «… επιτόπου επίσκεψη, τις γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών.» και ότι «τα αναλυτικά μηχανικά χαρακτηριστικά θα προκύψουν από δειγματοληπτικές γεωτρήσεις, δοκιμές υδατοπερατότητας…».

Ανακρίβεια δεύτερη: Στο σημείο 4 της «απάντησής» του, ο Δήμος Άνδρου, για τα υδρογεωλογικά θέματα, επικαλείται τις θετικές γνωμοδοτήσεις της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και την Υδρογεωλογική Μελέτη που κατέθεσε ο ίδιος ο Δήμος. Ξεχνάει όμως να αναφέρει ότι, η ίδια η ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων), που ομόφωνα εξέδωσε το ΠΕΣΠΑ (Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης), πετάει στον «κάλαθο των αχρήστων» τις ανωτέρω γνωμοδοτήσεις και εκθέσεις (αφού, όπως είπαμε, δεν αποτελούν μελέτες) και προβάλλει την απαίτηση να προηγηθεί σειρά μελετητικών γεωτρήσεων από το ΙΓΜΕ, πριν την έναρξη της κατασκευής του έργου, που θα αναδείξουν τη γεωλογική δομή και υδραυλική επικοινωνία των γεωλογικών σχηματισμών και τις επιπτώσεις στις υφιστάμενες δημοτικές υδρευτικές γεωτρήσεις, με τον όρο μάλιστα ότι, «σε περίπτωση αποτελεσμάτων επηρεασμού των γεωτρήσεων, η ΑΕΠΟ θα ανακληθεί»! Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι, ενώ ο Δήμος αρκείται στις εκθέσεις των καθηγητών, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δε μπορεί να αναλάβει την ευθύνη να στείλει στην Κομισιόν ένα έργο χωρίς μελέτη. Γι’ αυτό, θέλοντας να καλύψει τα νώτα της από κατηγορίες τύπου «παράβαση καθήκοντος», ζητάει από το ΙΓΜΕ να προβεί σε μελέτη, απορρίπτοντας ουσιαστικά, όσα επικαλείται ο κ. Δήμαρχος περί «επάρκειας μελετών».

Για να μην εκθέσει μάλιστα τη Δημοτική Αρχή, κάνει το εξαιρετικά πρωτότυπο αλλά και επικίνδυνο να δημιουργήσει θεσμικό προηγούμενο. Εγκρίνει δηλαδή την ΑΕΠΟ αλλά με επιφύλαξη αναίρεσης (!!!), κάτι που η εθνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιτρέπουν και είναι αυτό το οποίο τονίζουμε στην ερώτησή μας προς την Κομισιόν. Επιπλέον, καθοδηγεί με τον πλέον αντιεπιστημονικό τρόπο, το ΙΓΜΕ, να προτιμήσει τις ήδη υπάρχουσες γεωτρήσεις, θέτοντάς του μάλιστα περιορισμούς στην περίπτωση ανάγκης διάνοιξης νέων!!! Πιστεύουμε ότι θα έπρεπε ο Δήμος Άνδρου να είναι ο αυστηρότερος κριτής, για να προφυλάξει ακριβώς το όμορφο νησί του. Αντί αυτού, βλέπουμε μια «ακατανόητη» σπουδή και προχειρότητα στη διασφάλιση των αναγκαίων και νόμιμων περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση και λειτουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής. Θα έπρεπε να έχει διδαχθεί από τη «λειτουργία» πολλών ΧΥΤΑ της χώρας μας, που κατέληξαν, αντί να λύσουν προβλήματα, να δημιουργήσουν περιβαλλοντικές καταστροφές και τεράστιες κοινωνικές αντιδράσεις, όπως οι ΧΥΤΑ Κατερίνης, Σάμου, Ζακύνθου-Λαγανά, Τεμπλονίου Κέρκυρας. Να μη λησμονήσουμε και το παράδειγμα της Λευκίμμης στην Κέρκυρα, όπου στο χώρο του ΧΥΤΑ αναδύθηκε λίμνη και σήμερα έχουν κληθεί τα ΜΑΤ να αντιμετωπίσουν τη δίκαιη οργή των κατοίκων.

Εμείς δε θέλουμε να αμφισβητήσουμε την αγάπη του κ. Δημάρχου για το νησί του.

Θέλουμε όμως να του υπενθυμίσουμε ότι, όταν αγαπάμε κάτι. το προσέχουμε.».

Το Γραφείο Τύπου 18.07.2018

Θεοδόσης Σουσούδης Δήμαρχος Άνδρου

Η απάντηση στην ερώτηση του Ευρωβουλευτή Ν.Χουντή προς Ευρωπαική Επιτροπή για το ΧΥΤΥ Άνδρου 

Σε απάντηση Δελτίου Τύπου του Κόμματος Λαική Ενότητα που ενημερώνει για την ερώτηση του Ευρωβουλευτή Ν.Χουντή προς την Ευρωπαική Επιτροπή για το ΧΥΤΥ Άνδρου θα θέλαμε να εκφράσουμε την έκπληξη μας για την ανεύθυνη στάση ενός Έλληνα Ευρωβουλευτή. Πιστεύουμε ότι κάθε Έλληνας ευρωβουλευτής, οφείλει ως σεβασμό προς την χώρα μας την οποία εκπροσωπεί στην Ευρώπη, να ζητά πρώτα θεσμική ενημέρωση από τους καθ’ ύλην αρμόδιους στην Ελλάδα ,που για την περίπτωση του έργου ΧΥΤΥ Άνδρου είναι ο Δήμος Άνδρου ( κύριος του έργου) και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ( αδειοδοτούσα αρχή), και μετά έχει κάθε δυνατότητα τεκμηριωμένα να ασκήσει τα καθήκοντα του στα όργανα της Ε.Ε. Αντί αυτής της αυτονόητης πράξης ευθύνης και σεβασμού προς την χώρα και το νησί της Άνδρου, ο κος Ν.Χουντής, επέλεξε τον δρόμο της μονομερούς κατευθυνόμενης ερώτησης προς την Ευρωπαική Επιτροπή για το ΧΥΤΥ Άνδρου με παντελή άγνοια του θέματος επί της ουσίας, και γι’ αυτό θέτουμε στην κρίση των πολιτών την ενέργειά του αυτή.

Επειδή έχουμε χρέος προς τους πολίτες , χρέος προς το νησί μας και προς το περιβάλλον να ενημερώνουμε με βάση πραγματικά δεδομένα τον κάθε ενδιαφερόμενο, θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι:

1.Σύμφωνα με την Εθνική Νομοθεσία Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης που συμβαδίζει με την αντίστοιχη νομοθεσία της Ε.Ε. η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης προυποθέτει σειρά γνωμοδοτήσεων των αρμόδιων φορέων της πολιτείας ( Υπουργείο Περιβάλλοντος, Υπουργείο Εσωτερικών, Δασαρχείο, Αρχαιολογία, Διεύθυνση Υδάτων , ΔΤΥ Περιφέρειας, κοκ) που στην περίπτωση του έργου ΧΥΤΥ Άνδρου είναι 100% ΘΕΤΙΚΕΣ 2.Ο αρμόδιος φορέας εισήγησης για την αδειοδότηση που είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης ( ΠΕΣΠΑ) και αφού έλαβε υπ όψην όλες τις επί 6ετίας αιτιάσεις των αντιδρώντων στην χωροθέτηση που είναι ταυτόσημες με αυτές του κου Ν.Χουντή, με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση τον Μάρτιο του 2018, έκρινε οριστικά και αμετάκλητα ότι το έργο καλύπτει τις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και εισηγήθηκε την έκδοση ΑΕΠΟ με όρους που αφορούν στην περίοδο κατασκευής και λειτουργίας, όπως γίνεται σε όλα τα δημόσια ή ιδιωτικά έργα πάσης φύσης. 3.Ο Δήμος Άνδρου για να διασφαλίσει απόλυτα το έργο ζήτησε την συνδρομή 4 καταξιωμένων καθηγητών από 3 διαφορετικά Πανεπιστήμια διεθνούς κύρους του ΑΠΘ, του ΕΚΠΑ, του ΕΜΠ , που οι εισηγήσεις και αυτοψίες τους , τεκμηριώνουν την ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ του χώρου από τεχνικής, επιστημονικής πλευράς. 4.Για τα υδρογεωλογικά θέματα , έγινε σειρά μελετών, αυτοψιών , επιστημονικών εκθέσεων και ελέγχων απο τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες με τα ακόλουθα αποτελέσματα: Α) Η καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία για το ειδικότερα θέματα των Υδάτων στην χώρα μας ,είναι η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου που μετά από ενδελεχή έλεγχο εξέδωσε σειρά γνωμοδοτήσεων που είναι ΘΕΤΙΚΕΣ για την καταλληλότητα του χώρου του έργου. Β) Υδρογεωλογική μελέτη στο χώρο του έργου έγινε μετά από απαίτηση του αρμοδίου οργάνου ΠΕΣΠΑ και τα αποτελέσματα της που είναι ΘΕΤΙΚΑ , αξιολογήθηκαν στην έκδοση ΟΜΟΦΩΝΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ εισήγησης από το ΠΕΣΠΑ Γ) Δύο καθηγητές ΑΠΘ και Πρόεδροι της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας και Ελληνικής Υδρογεωλογικής Εταιρείας επισκέφθηκαν τον χώρο και μετά από αυτοψία συνέταξαν κοινή έκθεση ειδικά για τα υδρογεωλογικά θέματα, με ΘΕΤΙΚΗ γνώμη για την κατασκευή του έργου

Το ΙΓΜΕ ΑΕ είναι μια Ανώνυμη Εταιρεία του Δημοσίου που προσφέρει κατόπιν αμοιβής υπηρεσίες ερευνητικές. Η άποψη που κατέθεσε είναι συμβουλευτική, προτείνοντας ερευνητικές εργασίες που επιθυμεί να τις αναλάβει με την ανάλογη χρέωση, προς τον Δήμο. Ο Δήμος Άνδρου, υπεύθυνα, επιστημονικά και νομικά τεκμηριωμένα έπραξε το χρέος του προς την ιστορία του Νησιού μας αλλά κυρίως προς το μέλλον και διασφάλισε την περιβαλλοντική αδειοδότηση ( ΑΕΠΟ) του πιο κρίσιμου έργου για το νησί μας. Όσοι συνεχίζουν μετά την έκδοση της ΟΜΟΦΩΝΗΣ απόφασης του ΠΕΣΠΑ και της συνεπακόλουθης ΑΕΠΟ του έργου να κάνουν προσπάθειες για να μπλοκάρουν το έργο αποτελούν τους αφήνουμε στην κρίση του Ανδριώτικου λαού. Ο Δήμος προχωράει μπροστά για την ολοκλήρωση του σημαντικότερου έργου για το νησί μας και αναμένοντας πλέον την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ σύμφωνα με την τεκμηριωμένη και ώριμη πλέον πρόταση που έχει ήδη καταθέσει με στόχο να δημοπρατηθεί και να εκκινήσει η κατασκευή του το 2019.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.