Της Μ. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ -ΜΑΡΓΕΤΗ

Τον Μάϊο του 2019 συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την πανηγυρική εκλογή του Θεοδόση Σουσούδη στον δήμο στης Άνδρου, με ένα ποσοστό που άγγιζε το 60% του σώματος.

Πέντε χρόνια πριν και μοιάζουν αιωνιότητα…

Τα χρόνια που πέρασαν, θα μπορούσαν να είναι μια καταιγιστική διήγηση πολιτικών, κοινωνικών και ψυχολογικών εξελίξεων, ένα σπιράλ συγκινήσεων, ένα συναισθηματικό τρενάκι τρόμου, αν αναλογιστεί κανείς τις ανακατατάξεις που έζησε η Ελλάδα, με τα μνημόνια, τα capital controls, την ανασφάλεια, την «εισπρακτική» πολιτική, την κοινωνική και ηθική αστάθεια.

Τι αποκομίσαμε από αυτά τα χρόνια σήμερα; 

Ένας μήνας περίπου μας χωρίζει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση για τον δημαρχιακό θώκο και μέχρι τώρα έχουν εξαγγελθεί πέντε υποψηφιότητες: Του εκπροσώπου της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δ.Α. και πρ. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας της χώρας κ. Γιάννη Καπάκη, του πρ. προέδρου Δ. Σ.  του δήμου Λευτέρη Μπάλλα, του νυν Επάρχου Δημήτρη Λοτσάρη, του νυν δημάρχου Θεοδόση Σουσούδη και του πρ. δημάρχου Δημήτρη Γιαννίση*.

Όλοι οι υποψήφιοι, οι οποίοι θα μπορούσαν να θεωρηθούν έμπειροι, εφόσον έχουν θητεύσει στα αυτοδιοικητικά  έδρανα, ευελπιστούν πλέον για την «ανανέωση» της πίστης των ψηφοφόρων στο πρόσωπό τους.

Όλοι οι πολίτες του νησιού, όλα τα προηγούμενα χρόνια, τα ζήσαμε μαζί. Τσακωθήκαμε… Για το νερό που δεν έφτασε, για τον δρόμο που δεν καθαρίστηκε, για τα φώτα που δεν άναψαν, για τα σκουπίδια που δεν μαζεύτηκαν, για την ανακύκλωση που δεν λειτούργησε… Γενικώς απαξιώσαμε, αρπαχθήκαμε, φοβηθήκαμε, βριστήκαμε, απελπιστήκαμε.

Και μετά συνηθίσαμε…

Για τα ίδια πράγματα, όλοι οι πολίτες του νησιού, όλα τα προηγούμενα χρόνια, που ζήσαμε μαζί, ελπίσαμε, συμφιλιωθήκαμε, θαυμάσαμε, αποθεώσαμε, χαρήκαμε… Για το νερό που έφτασε, για τον δρόμο που καθαρίστηκε, για τα φώτα που άναψαν, για τα σκουπίδια που μαζεύτηκαν για την ανακύκλωση που λειτούργησε.

Και μετά συνηθίσαμε…

Εν αναμονή των εκλογών σε αυτοδιοικητικό, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο ανησυχούμε και ελπίζουμε συνάμα. Είτε μας αρέσει, είτε όχι, ο μικρόκοσμος του νησιού μας προοδεύει -χωρίς να ξεχνάει και να οπισθοδρομεί ενίοτε- γενικά προοδεύει. Με τα καλά και τα κακά του, τα εύκολα και τα δύσκολα.

Ας ελπίσουμε πως οι υποψήφιοι δήμαρχοι της Άνδρου, θα δουν την επόμενη μέρα των εκλογών αυτά που μας ενώνουν και ας αποδεχθούμε επιτέλους το γεγονός, πως στη ζωή υπάρχουν καραβάνια που προχωρούν και άλλα που χάνουν τον προσανατολισμό τους, από υπερβολική δόση μισαλλοδοξίας, μικρότητας, μικρο -συμφέροντος και νοσηρού ανταγωνισμού.

Την επομένη των εκλογών ας αποφασίσουμε πού θέλουμε να ανήκουμε.

(*) Η σειρά που γράφονται τα ονόματα των υποψηφίων έχει σχέση με την χρονική στιγμή ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.