Συνέντευξη της Μαρίας Λοτσάρη: Με όραμα και έργο για την Άνδρο, στην έντυπη έκδοση του Απριλίου που κυκλοφορεί.

Μια αυτοδιοικητική υποψηφιότητα σχεδόν της τελευταίας στιγμής, η οποία συζητείται ευρέως στο νησί μας, είναι αυτή της Μαρίας Λοτσάρη. Γυναίκα νέα και δραστήρια της οποίας η υποψηφιότητα ως Περιφερειακής Συμβούλου με τον συνδυασμό «Μπροστά το Νότιο Αιγαίο» του Γιώργου Χατζημάρκου ανακοινώθηκε μόλις στις αρχές Απριλίου. Η κ. Λοτσάρη γνωστή και έμπειρη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, από το 2003 που εξελέγη για πρώτη φορά Νομαρχιακή Σύμβουλος Κυκλάδων, δεν πτοείται από την πρόκληση των εκλογών της 26ης Μαΐου και η συζήτηση που ακολουθεί μαρτυρά ακριβώς αυτό. Την αυτοπεποίθησή της που πηγάζει από την εμπειρία της, την πεποίθησή της να προσφέρει στον τόπο της αλλά και το όραμά της για την Άνδρο του μέλλοντος.

Κυρία Λοτσάρη, παρά το ότι εδώ και χρόνια είστε πολύ γνωστή σε όλη την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μόνο αναμενόμενη δεν μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τη συμμετοχή σας σε αυτές τις εκλογές. Έφτασαν αρχές Απριλίου για να γίνει η επίσημη ανακοίνωση. Να υποθέσουμε ότι, όπως και στα ψηφοδέλτια των Ευρωεκλογών, οι πιο σημαντικές υποψηφιότητες ανακοινώνονται στο τέλος;

Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Ας μην υπερβάλουμε, όμως. Δεν είναι και τόσο ασυνήθιστες οι ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων σχεδόν 2 μήνες πριν την διεξαγωγή των εκλογών. Το σημαντικό είναι ότι ο Περιφερειάρχης μας, ο Γιώργος Χατζημάρκος, ένας άξιος και επιτυχημένος άνθρωπος, μου έκανε την πολύ τιμητική πρόταση να ενταχθώ στο ψηφοδέλτιό του και πλέον αγωνίζομαι μαζί με τους συνυποψηφίους μου για την νίκη του συνδυασμού μας και της παράταξής μας.

Πόσο απαιτητικός είναι αυτός ο αγώνας; Απομένουν μόνο μερικές εβδομάδες για τις εκλογές της 26ης Μαΐου και η προεκλογική εκστρατεία δεν είναι η μόνη σας υποχρέωση. Είστε μητέρα, επιχειρηματίας, ενεργό στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τόσα άλλα. Πώς τα συνδυάζετε όλα αυτά;

Η ενασχόληση με τα κοινά, σε διάφορες μορφές, είναι το πάθος μου. Πρόκειται για ένα πάθος που έχω από μικρή και που νομίζω ότι θα με συνοδεύει σε όλη μου τη ζωή, η οποία ούτως ή άλλως είναι οργανωμένη γύρω από τέτοιες δραστηριότητες. Από εκεί και πέρα, με καλή διαχείριση χρόνου, με θετική διάθεση, με πολλή δημιουργικότητα, με λίγο ύπνο και με την στήριξη της οικογένειάς μου, καλύπτονται και όλες οι άλλες υποχρεώσεις.

Τα παιδιά σας πόσο σας βοηθάνε σε όλη αυτή την προσπάθεια;

Πάρα πολύ! Η βοήθειά τους είναι απεριόριστη και αναντικατάστατη! Θα έλεγα ότι είμαστε πολύ καλή ομάδα με τον Αργύρη και την Αθηνά, έχουμε δέσει τις ζωές μας ο ένας με τον άλλο και φροντίζουμε να ρυθμίζουμε τις προτεραιότητές μας αντιστοίχως.

Τις προτεραιότητες;

Αυτό που ισχύει για κάθε οικογένεια. Για παράδειγμα, μέχρι την ενηλικίωση των παιδιών, οι γονείς θέτουν σε δεύτερη προτεραιότητα τη δική τους ζωή, τα ακολουθούν και τα παρακολουθούν παντού, για να τους δώσουν ό,τι καλύτερο.

Κάπως έτσι μετακομίσατε και εσείς στο Χαλάνδρι, πριν από μερικά χρόνια;

Στο Χαλάνδρι έχουμε πολύχρονη παρουσία ως οικογένεια, από την πλευρά του πατέρα μου. Σωστά το είπατε, όμως, μετακόμισα στο Χαλάνδρι το 2014 λόγω σχολείου και σπουδών των παιδιών. Ο γιος μου πλέον έχει μπει στο Πανεπιστήμιο, στην ΑΣΟΕΕ και είναι άριστος φοιτητής, οπότε στις αρχές του 2018 το συζητήσαμε και είπαμε ότι, αφού την Άνδρο δεν μπορούμε να την αποχωριστούμε, αντί να χαλάμε τόσο χρόνο σε μετακινήσεις, ας ξαναγυρίσουμε μόνιμα στο νησί μας, όπου άλλωστε έχω όλες τις επαγγελματικές μου δραστηριότητες. Η κόρη μου είναι μαθήτρια της Γ’ Γυμνασίου Γαυρίου.

Μοντέρνα και δραστήρια. Τι ρόλο παίζει για εσάς η οικογένεια και πόσο παραδοσιακή μητέρα είστε;

Σε μεγάλο βαθμό. Αλλά το ένα δεν έρχεται σε αντίθεση με το άλλο. Ζούμε στον 21ο αιώνα, κινούμαστε μέσα σε προηγμένα τεχνολογικά περιβάλλοντα, ακολουθούμε τις σύγχρονες αντιλήψεις. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε τις ρίζες μας. Προσωπικά, είμαι άνθρωπος που αγαπά και σέβεται την ιστορία και τις παραδόσεις του λαού μας και ακόμα περισσότερο της ιδιαίτερης πατρίδας μας, της Άνδρου.

Οι οικογενειακοί δεσμοί, πάντως, ενίοτε μπορεί να συγκεντρώνουν και τα βέλη της πολιτικής κριτικής. Για παράδειγμα, η οικογενειακή σχέση σας με τον Δημήτρη Λοτσάρη, ο οποίος είναι Έπαρχος και υποψήφιος Δήμαρχος Άνδρου, δεν δημιουργεί κατά την γνώμη σας «οικογενειοκρατία» στα κοινά του νησιού;

Πολύ καλή ερώτηση! Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ότι δεν υφίσταται τέτοιου είδους οικογενειακή ευθύνη. Δηλαδή, όπως κάθε άνθρωπος, δεν ευθύνομαι, με την έννοια τού ότι ούτε πιστώνομαι, ούτε χρεώνομαι, τις πράξεις ή την πορεία μελών του φιλικού ή του οικογενειακού μου περιβάλλοντος. Ο καθένας μας έχει τη δική του, αυτόνομη διαδρομή.

Σίγουρα, αλλά η αιχμή περί «οικογενειοκρατίας» γεννάται από το γεγονός ότι διεκδικείτε θέση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου ως εκπρόσωπος ενός Δήμου, για τον οποίο θέτει υποψηφιότητα ο αδελφός σας.

Οικογενειοκρατία θα ήταν εάν ήμασταν συνεννοημένοι για τις εκλογές, αν κατεβαίναμε με τον ίδιο συνδυασμό, αν μοιράζαμε θέσεις μεταξύ μας ή αν ο ένας διόριζε κάπου τον άλλο, εκμεταλλευόμενος ένα αξίωμα που είχε ήδη. Όπως γνωρίζετε, κάτι τέτοιο δεν ισχύει ούτε στο ελάχιστο. Δεν μου ταιριάζει και εμένα, ως χαρακτήρα. Ας μην ανησυχούν, λοιπόν, οι συμπολίτες μας. Θα τιμήσω την εμπιστοσύνη τους στο ακέραιο και είμαι βέβαιη ότι το ίδιο θα κάνει και ο Δημήτρης Λοτσάρης, ο καθένας μας μέσα από τον διαφορετικό δρόμο που έχει επιλέξει στην κοινωνία, αγαπημένοι όμως και μονοιασμένοι με όλους τους συμπατριώτες μας, ανεξαρτήτως πολιτικών προτιμήσεων ή εκλογικών αποτελεσμάτων. Για το καλό του τόπου μας.

Να πάρουμε λίγο τα πράγματα από την αρχή. Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με τα κοινά και ειδικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση; Πότε και πώς ξεκινήσατε;

Ήμουν πάντα ιδιαίτερα κοινωνικοποιημένο άτομο. Δεν ήθελα ποτέ, ούτε θέλω να μένω αδρανής σε θέματα που καθορίζουν το μέλλον μας. Ανέπτυξα λοιπόν ποικίλες κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες από πολύ μικρή και κάπως έτσι το 2002 μου προτάθηκε η υποψηφιότητα για Νομαρχιακή Σύμβουλος Κυκλάδων. Εκείνη την εποχή, για να εκλεγείς στη Νομαρχία Κυκλάδων έπρεπε να ψηφιστείς και από τα 24 νησιά. Ήταν για εμένα μια ιδιαίτερη πρόκληση, για την οποία εργάστηκα πολύ σκληρά, με αποτέλεσμα να εκλεγώ το 2003.

Πράγματι, καταφέρατε να εκλεγείτε το 2003, σε ηλικία, μόλις 26 ετών. Έκτοτε έχετε αδιάλειπτη παρουσία στην Αυτοδιοίκηση, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Για παράδειγμα, από το 2010 είστε μέλος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Δικτύου Αιρετών Γυναικών Αυτοδιοίκησης και από το 2014 Δημοτική Σύμβουλος Χαλανδρίου, θέση που διατηρείτε ακόμα. Γιατί λοιπόν αποφασίσατε να επιστρέψετε στην Άνδρο, αντί να συνεχίσετε στο Χαλάνδρι;

Διότι, πολύ απλά, από την Άνδρο δεν έχω φύγει ποτέ. Μετακομίσαμε για λίγα χρόνια λόγω εκπαιδευτικών υποχρεώσεων των παιδιών μου, όπως σας είπα ήδη, αλλά ήμασταν πολύ συχνά εδώ και πάντα λέγαμε ότι θα επιστρέψουμε μόνιμα, το συντομότερο δυνατόν. Στο Χαλάνδρι, όπου διαθέτουμε οικογενειακή βάση από την πλευρά του πατέρα μου, είχα την ευκαιρία και την τιμή να συνεχίσω τη δράση μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκλεγόμενη ως Δημοτική Σύμβουλος. Θα ολοκληρώσω τη θητεία μου εκεί, όπως οφείλω στους πολίτες που με εξέλεξαν, αλλά μετά τον Μάιο φιλοδοξώ να συνεχίσω να προσφέρω στα κοινά και ειδικά στο νησί μας, ως Περιφερειακή Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου.

Από τα μηνύματα που αναρτάτε στη σελίδα σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαπιστώνουμε ότι στο Χαλάνδρι είχατε και διαφωνίες με την δημοτική παράταξη στην οποία ανήκατε.

Σωστά. Δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε η πρώτη παράταξη. Ούτε κρυφό το κρατάω, όπως είδατε. Κοιτάξτε, θεωρώ ότι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχουμε μεν σεβασμό στην παράταξη με την οποία εκλεγόμαστε, αλλά πρέπει και να πράττουμε κατά συνείδηση, όποτε απαιτείται. Έχω διαφωνήσει αρκετές φορές στο παρελθόν με παρατάξεις στις οποία ανήκα και πιθανόν θα το ξανακάνω στο μέλλον, αν κρίνω ότι αυτό εξυπηρετεί καλύτερα τους πολίτες που εκπροσωπώ. Έτσι αντιλαμβάνομαι τον ρόλο μου στα κοινά.

Οι διαφωνίες σας αυτές, έπαιξαν ρόλο στο να επιστρέψετε στην Άνδρο;

Καθόλου! Ήταν μια απόφαση που, όπως σας είπα, λάβαμε πολύ νωρίτερα με τα παιδιά μου, στις αρχές του 2018, και είχα μάλιστα ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο ότι δεν θα είμαι πάλι υποψήφια στο Χαλάνδρι. Όσον αφορά στο πολιτικό σκέλος, δικαιώθηκα πλήρως, διότι και η παράταξη με την οποία εξελέγην, ακολούθησε την απόφαση που είχα εξ αρχής εισηγηθεί. Αλλά και αργότερα να επέστρεφα στην Άνδρο, πάλι δύσκολο θα μου ήταν να ξαναθέσω υποψηφιότητα στο Χαλάνδρι σε αυτές τις εκλογές, διότι φέτος υπάρχουν 4 διαφορετικές παρατάξεις που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία και διεκδικούν την ψήφο των δημοτών.

Η υποψηφιότητά σας στην Άνδρο, πώς προέκυψε και μάλιστα σχεδόν τελευταία στιγμή;

Η απόφαση για τη σύνθεση κάθε ψηφοδελτίου ανήκει στον επικεφαλής του. Το προσωπικό μου ενδιαφέρον, το πάθος όπως σας είπα, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι δεδομένο, το έργο μου στην περιοχή είναι γνωστό, η παρουσία μου στο νησί μας είναι πλέον μόνιμη, οπότε υποθέτω αυτά συνυπολόγισε ο Περιφερειάρχης μας και μου έκανε την τιμή να μου προτείνει να είμαι υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος, εκπροσωπώντας την Άνδρο. Σημασία έχει πρωτίστως, όπως και για κάθε υποψήφιο, το τι μπορώ να προσφέρω στον τόπο μας.

Εάν έπρεπε να ιεραρχήσετε τα θέματα του νησιού μας, με ποια σειρά θα τα παρουσιάζατε;

Όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο μας έχουν υψηλή προτεραιότητα, οπότε είναι αδόκιμη η ιεράρχηση με την έννοια της σειράς προτεραιότητας. Αν με ρωτάτε, όμως, τους τομείς στους οποίους πρέπει οπωσδήποτε να καταγράψουμε σημαντική πρόοδο την επόμενη πενταετία, ο κατάλογος είναι μακρύς και περιλαμβάνει την αναβάθμιση των παροχών υγείας, τη βελτίωση των συγκοινωνιών, την κατασκευή έργων για διαχείριση απορριμμάτων, για το οδικό δίκτυο, για την ύδρευση και για τη διαχείριση υδάτων, τον εκσυγχρονισμό των εκπαιδευτικών υποδομών, την ανάδειξη και αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, την ενίσχυση του τουριστικού μας προϊόντος και τοιυ brand name Άνδρος, την ενεργειακή αυτονόμηση, καθώς και την ανάπτυξη κυκλικής οικονομίας, η οποία με ενδιαφέρει ιδιαίτερα.

Τι πιστεύετε ότι μπορείτε να προσφέρετε στον τόπο μας, ως Περιφερειακή Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου;

Οραματίζομαι μια Άνδρο που θα έχει την περπατησιά η οποία της αξίζει στον χρόνο. Θέλω να αξιοποιήσω όλη την εμπειρία και τις διασυνδέσεις που έχω αποκτήσει στην Αυτοδιοίκηση, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, για να συνεισφέρω στην πρόοδο του νησιού μας και των συμπατριωτών μας. Όχι γενικώς και αορίστως, αλλά με συγκεκριμένες πολιτικές.

Θα θέλατε να αναφερθείτε συνοπτικά σε μερικές τέτοιες πολιτικές;

Ευχαρίστως! Κατά την άποψή μου, προτεραιότητά μας πρέπει να γίνει το να επιτύχουμε οικονομική δραστηριότητα 12 μήνες τον χρόνο, ώστε το νησί μας να μπορεί να κρατάει τη νεολαία του εδώ, αντί να την εξαναγκάζει να αποδημεί στην ενδοχώρα ή στο εξωτερικό. Αυτό απαιτεί ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων στον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα, δηλαδή στην γεωργία και στην μεταποίηση. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής που θα προκύψει, θα βοηθήσει την χρονική και ποιοτική επέκταση του τουρισμού και του υπόλοιπου τριτογενούς τομέα. Η άνοδος του βιοτικού επιπέδου θα ενισχύσει, επίσης, την κοινωνική συνοχή, την οποία θεωρώ πρώτη προτεραιότητα. Θέλω η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να προωθήσει ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη κοινωνικών δομών υποστήριξης της οικογένειας και των οικονομικά ασθενέστερων.

Αυτό είναι, πράγματι, κάτι που όλοι επιθυμούμε…

Είναι κάτι που οφείλουμε στους συνανθρώπους μας και που θα προωθήσω όσο μπορώ, ως Περιφερειακή Σύμβουλος. Για να ολοκληρώσω και την απάντηση στην προηγούμενη ερώτησή σας, υπάρχουν πολλές ακόμα αναπτυξιακές πολιτικές που έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για παράδειγμα, η διασφάλιση ποιοτικού και επαρκούς πόσιμου νερού σε όλη την Άνδρο σε ετήσια βάση είναι επίσης σημαντικός στόχος. Η επίτευξη επάρκειας ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές του ίδιου του νησιού (ηλιακή, αιολική, βιομάζα, γεωθερμία) είναι εφικτή 100% και εξασφαλίζει αυτονομία με προσιτό κόστος. Η ανακύκλωση όλων των στερεών αποβλήτων προσφέρει έσοδα και η αξιοποίηση του λεγόμενου οργανικού κλάσματος μπορεί να δώσει χρήσιμα προϊόντα και ενέργεια. Η χρήση οικονομικών εργαλείων από την Ευρώπη και τον ιδιωτικό τομέα, είναι μια επιπλέον πηγή πόρων. Και πολλά ακόμα. Υπάρχουν τόσα που μπορούμε να κάνουμε!

Μιλάτε συνεχώς σε πρώτο πληθυντικό. Απευθύνεστε στο κοινό της παράταξής σας, ή πιστεύετε σε ευρύτερες συναινέσεις;

Ανέκαθεν ήμουν υπέρ των συναινέσεων. Πρέπει όλοι να επιδιώκουμε την αρμονική και αποτελεσματική συνεργασία πρώτου και δεύτερου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή του Δήμου και της Περιφέρειας, προκειμένου να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες και να επιλυθούν ζητήματα που αφορούν όλους μας. Πρέπει ακόμα να καλλιεργήσουμε συλλογικό πνεύμα, ενώ ταυτόχρονα να κρατήσει το κάθε χωριό τα δικά του ξεχωριστά στοιχεία και να καταργηθούν οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των οικισμών του νησιού. Επίσης, να ενεργοποιήσουμε όχι μόνο τους δημότες Άνδρου, αλλά και τους φίλους του νησιού, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν εξοχικά ή κατάγονται από την Άνδρο.

Μιλήσατε προηγουμένως και για ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Πράγματι. Η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων λύνει το πρόβλημα της διάθεσης και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αυτό συνεπάγεται. Τα έργα που είναι απαραίτητα να γίνουν σε αυτή την κατεύθυνση είναι αλληλένδετα και μπορούν να προσφέρουν όχι μόνο αειφορία αλλά και να συνεισφέρουν σημαντικά στη δημιουργία θέσεων εργασίας που θα κρατήσουν τους νέους στο νησί μας. Πολλά από αυτά τα έργα πρέπει να γίνουν με πρωτοβουλία κρατικών φορέων, τόσο απευθείας με αξιοποίηση των δημοσίων εσόδων, όσο και στηρίζοντας την ιδιωτική επιχειρηματικότητα, ειδικά των νέων σε αυτό το νησί.

Κυρία Λοτσάρη, σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Σας ευχαριστώ και εγώ, εσάς και τους αναγνώστες σας, για την ευκαιρία να παρουσιάσω την υποψηφιότητά μου για Περιφερειακή Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου.

Η

 

Μαρία Λοτσάρη έχει αναπτύξει πολυποίκιλη δράση. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Ως Δημοτική Σύμβουλος Χαλανδρίου παρακολούθησε αυτοδιοικητικά και όχι μόνο,
    συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διετέλεσε μέλος στο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο  Πολιτικής Προστασίας, στην πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή και στην επιτροπή αξιολόγησης και  επιλογής δικαιούχων-ωφελουμένων του προγράμματος «Κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης  της φτώχειας».
    Μαζί με αυτοδιοικητικά στελέχη, εκπροσώπησαν τον Ιανουάριο του 2019 την Ελλάδα στην παγκόσμια συνάντηση αδελφοποιημένων πόλεων στο Harbin της Κίνας.
    Έχει παρακολουθήσει την ανάπτυξη ενός εναλλακτικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων που στοχεύει στην πλήρη αξιοποίηση τους και τη σχεδόν πλήρη εξάλειψη της ανάγκης ανεύρεσης χώρων διάθεσης. Συμμετείχε στην παρουσίαση της εμπειρίας αυτής, που αποκτήθηκε χάρη και στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Waste4Think, στο Πανεπιστήμιο της Σαγκάης.
  • Ως μέλος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της Ένωσης Δήμων Ελλάδος, συμμετείχε στις διαδικασίες αποκατάστασης μετά από φυσικές καταστροφές. Με ειδικό σύμβουλο τον καθηγητή σεισμολογίας κ. Ευθύμιο Λέκκα παρευρέθηκε σε αυτοψίες και συσκέψεις με φορείς ( Μάνδρα Αττικής, Έβρος, Ραφήνα, Χανιά Κρήτης κ.α.). Μετά από πρότασή της στην ΚΕΔΕ, ξεκίνησε στενή συνεργασία της Ένωσης Δήμων Ελλάδος με το Ινστιτούτο οδικής ασφάλειας  «Πάνος Μυλωνάς».
  • Ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων έχει κάνει πολλές ουσιαστικές παρεμβάσεις και έχει υποστηρίξει αξιόλογες δράσεις.
  • Ως Νομαρχιακή Σύμβουλος Κυκλάδων, συμμετείχε ενεργά στην επίλυση ζητημάτων. Χαρακτηριστικά μπορεί να γίνει αναφορά στη διαχείριση και την άμεση αποκατάσταση των καταστροφών μετά τη θεομηνία στις Κυκλάδες το 2003 και στο ζήτημα της καταγραφής του οδικού δικτύου Άνδρου. Με πρωτοβουλία της ξεκίνησαν τα διεθνή φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και λαϊκών παραδόσεων που πραγματοποιούνταν σε ετήσια βάση σε όλο το νησί. Επίσης πραγματοποίησε δράσεις σε συνεργασία με το Σύλλογο Διατηρήσεως Ιστορικών Οχημάτων, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, τη «Φλόγα», το «Make-a-wish» την οργάνωση «Γυναίκες χωρίς σύνορα» και πολλούς συλλόγους της Άνδρου και των Κυκλάδων.
  • Ως μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Δικτύου Αιρετών Γυναικών Α΄ και Β΄ Βαθμού Αυτοδιοίκησης, το 2013 με πρωτοβουλία της διοργάνωσε στην Άνδρο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και σε συνεργασία με το Δήμο και πολλούς φορείς, το 18ο Πανελλήνιο  Συνέδριο του Δικτύου, με θεματολογία  «Ευρηματικότητα, Διαχείριση Κρίσεων, Πρωτοβουλία-Επιχειρείν».
  • Ως μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου συμμετείχε στην διοργάνωση ημερίδων και συνεδρίων σε νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου. Στην Άνδρο, σε συνεργασία με τους Συλλόγους και Συνεταιρισμούς γυναικών, διοργάνωσε ημερίδες για την οικογένεια και την επιχειρηματικότητα. Επίσης φτιάχτηκαν παραδοσιακές ενδυμασίες τις οποίες χρησιμοποιεί μέχρι και σήμερα η χορευτική ομάδα του συλλόγου Γυναικών Άνδρου.
  • Ως επαγγελματίας, χοροδιδάσκαλος, σε συνεργασία, τόσο με τη μουσικοχορευτική κίνηση Άνδρου «Ο Καφηρέας» όσο και με το σύλλογο γυναικών Άνδρου και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων διοργάνωσαν πολλές  εκδηλώσεις και εκπροσώπησαν την Άνδρο σε διεθνής συναντήσεις.
  • Ως επιχειρηματίας στον τομέα του τουρισμού, δημιούργησε το συγκρότημα παραδοσιακών κατοικιών «Αλθέα» στο χωριό Απροβάτου Άνδρου.

Περισσότερα: (www.marialotsari.gr).

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.