Photo:mpetskos

Πως ψηφίζουμε σε αυτές τις εκλογές;  Οι κάλπες περισσότερες από μία με «απλή και άδολη αναλογική» – όπως έλεγαν οι παλαιότεροι….

«Ο α’ γύρος θα πραγματοποιηθεί μαζί με τις ευρωεκλογές, στις 26 Μαΐου 2019. Ο β’ γύρος στις 2 Ιουνίου 2019, για όσους δήμους και περιφέρειες δεν υπήρξε υποψήφιος που συγκέντρωσε το 50% συν 1 ψήφο.

Απλή αναλογική: Με βάση τον «Κλεισθένη» (Ν. 4555/2018) θα ισχύσει η απλή αναλογική. Δηλαδή, εκείνος που θα εκλεγεί δήμαρχος ή περιφερειάρχης δεν θα έχει αυτόματα πλειοψηφία 60% στο συμβούλιο. Το πλήθος των συμβούλων εξαρτάται μόνο από το ποσοστό που έλαβε ο συνδυασμός την πρώτη Κυριακή.

Θητεία: Επανέρχεται η τετραετής διάρκεια στη θητεία δημοτικών και περιφερειακών Αρχών, αντί της πενταετίας που επιχείρησε ο «Καλλικράτης».

Τοπικές κοινότητες: Τα όργανα διοίκησης των τοπικών κοινοτήτων εκλέγονται σε χωριστή τρίτη κάλπη με διαφορετικό ψηφοδέλτιο. Για κοινότητες με έως 300 κατοίκους, ο πρόεδρος εκλέγεται από ένα ψηφοδέλτιο ενιαίο. Για άνω των 300 κατοίκων κοινότητες, ο πρόεδρος εκλέγεται έμμεσα από τους συμβούλους της.

Εκλογικά τμήματα: Θα διασπασθούν σε Α’ και Β’, για να μην προκύψουν μεγάλες καθυστερήσεις στις τέσσερις κάλπες. Στο ένα εκλογικό τμήμα θα μπουν οι κάλπες για δημοτικές-κοινοτικές και στο άλλο για περιφερειακές ευρωεκλογές. Εξαιρούνται τα τμήματα με πολύ λίγους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους».

Σταυροί προτίμησης – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ 

Αριθμός εδρών                            Μέγιστος αριθμός

εκλογικής περιφέρειας                 επιτρεπόμενων σταυρών

(περιφερειακής ενότητας)

1-3                                                  1

4-7                                                  2

8-12                                                3

13 και άνω                                       4

ΔΗΜΟΙ

Α. Μία ενιαία εκλογική περιφέρεια       3

Β. Περισσότερες από μία εκλογικές περιφέρειες

1-3                                                  1+1

3 και άνω                                         3+1

ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ Ανω των 300 κατοίκων   2 (για συμβούλους)

Κάτω των 300 κατοίκων                      1 (για πρόεδρο)

in.gr- tinosvoice

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.