ΑΝΔΡΙΑΚΗ Επιθεώρησις, 1 Αυγούστου 1964.

Επιμέλεια: ΑΝΝΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

Τα αποτελέσματα εκλογών έχουν μεγάλο ενδιαφέρον γιατί μας δίνουν χρήσιμες πληροφορίες από χρόνια περασμένα. Ας “διαβάσουμε” τις Δημοτικές εκλογές του 1964, πενηνταπέντε χρόνια πριν…

Σύνολο Εγγεγραμμένων: 14.054
Εψήφισαν: 6.870
Αποχή 7.184 ή 51%
Αποχή, εν συκρίσει με τις βουλευτικές εκλογές του 1964, 10%

Πολλά ονόματα συνδυασμών είχαν ονόματα όπως: Εργασία, Αναγέννησις, Πρόοδος, Φιλοπονία Νοικοκυριό, Ανόρθωσις, Δικαιοσύνη. Το 1964 η ανεργία ήταν στα… σημερινά επίπεδα, η εύρεση εργασίας φλέγον ζήτημα! Η πρόοδος, φιλοπονία, νοικοκυριό λέξεις που πρόσφεραν εμπιστοσύνη και σιγουριά.
Σε περιοχές αγροτικές τα ονόματα ήταν προσαρμοσμένα στην καλλιέργεια της γης: Γεωργική Πρόοδος, Αγροτική Ένωσις (Βουρκωτή) Μέλισσα (Παλιόκαστρο), Γεωργική Αναγγέννησις (Φελλός), Αγροτικός (Κόρθι)

Σίγουρα το πιο πρωτότυπο, σύγχρονο, μοδάτο με σημερινές τάσεις bio και vegan όνομα είχε ο συνδυασμός “Πράσινο χωριό” στον Αμμόλοχο.

Ας δούμε πως χιουμοριστικά τα σχολιάζει ο αρθρογράφος “Γύρω από τις Δημοτικές και κοινοτικές εκλογές”
— Οι συνδυασμοί που διεκδίκησαν τη νίκη ήταν παρά ένας τεσσαράκοντα.
— Εκτός από τους Δήμους Άνδρου και των κοινοτήτων Αμμολόχου, Ανω Γαυρίου, Βιταλίου, Καπαριάς, Παλαιοκάστρου, Παλαιοπόλεως, Σινετίου και Στενιών, που κατήλθεν ένας μόνος συνδυασμός. Στις υπόλοιπες δεκαπέντε Κοινότητες οι συνδυασμοί ήταν δύο.
— Από τους 39 συνδυασμούς οι πιο πολλοί έφεραν την επωνυμίαν “Εργασία – Πρόοδος”
— Από αυτούς νίκησαν οι 24 και οι υπόλοιποι εισέπραξαν παρά μια… τεσσσαράκοντα.
— Από τις 38 επωνυμίας ξεχωρίζουμε:
Πρώτα-πρώτα αυτή του Πράσινου χωριού (Αμμολόχου) Δεν ξέρουμε ποιος είναι ο νονός, πάντως όποιος κι αν ήταν τον συγχαίρουμε. Γιατί είναι πρωτότυπος, πολύ επιτυχημένος και παραστατικός.
— Δυστυχώς δεν μπορούμε να συγχαρούμε τον νονό του Ατρομήτου που δεν τρόμαξε τους Μακροτανταλιώτες που δεν τον ψήφισαν.
— Καλή επίσης και η επωνυμία “Φιλοπονία Νοικοκυριό” αλλά και αυτός δεν τα κατάφερε.
— Τέλος ο Πιτροφιανός συνδυασμός με πομπώδη επωνυμία “Δικαιοσύνη – πολιτισμός” Λέξεις με μεγάλο περιεχόμενο που για να πραγματοποιηθούν χρειάζονται Ηρακλείς! Και οι Ηρακλείς στις μέρες μας σπανίζουν!

Η αποχή εκείνα τα χρόνια στην Άνδρο ήταν μεγάλη παρόλο που οι εκλογές ήταν υποχρεωτικές, γιατί οι περισσότεροι άνδρες δούλευαν σαν ναυτικοί και ψήφιζαν μόνο… οι ξέμπαρκοι. Έτσι ήταν συχνό φαινόμενο ηλικιωμένοι άνδρες να έχουν ψηφίσει δυο-τρεις φορές σε όλη τους την ζωή ή και λιγότερο.

Για την ιστορία… οι ελληνικές αυτοδιοικητικές εκλογές 1964 διεξήχθησαν την Κυριακή 5 Ιουλίου 1964. Ήταν οι τελευταίες δημοτικές εκλογές πριν από την επιβολή του καθεστώτος της 21ης Απριλίου 1967. Οι επόμενες δημοτικές εκλογές έγιναν μετά από 11 έτη, το 1975. Στις εκλογές του 1964 υπήρξε μεγάλη πολιτική πόλωση και ένταση μεταξύ Ενώσεως Κέντρου και ΕΡΕ. Ψήγματα αυτής της σύγκρουσης διακρίνονται στα ονόματα των συνδυασμών της Άνδρου: νοικοκυριό, αναγέννησις, πρόοδος, εργασία! 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.