ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΣΟΥΣΟΥΔΗΣ

Γιατρός -με δύο πτυχία- ο υποψήφιος δήμαρχος Άνδρου και νυν δήμαρχος του νησιού δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τα προβλήματα του τόπου του, αλλά και τους συνιδιοκτήτες του στην μελλοντική πολυκατοικία της απλής αναλογικής. Ένας ενδιαφέρον διάλογος για το νησί, όπως καταγράφεται στην εφημερίδα που κυκλοφορεί.   

                        ΜΦΜ

Τι κάνατε για την Άνδρο κ. Σουσούδη όσον αφορά στα εξής θέματα του νησιού:

ΧΥΤΥ – Διαχείριση απορριμμάτων – Ανακύκλωση

Ένα ζήτημα κομβικό για την Άνδρο, που έχει αναχθεί σε «εθνικό θέμα», οδηγώντας το νησί μας στο απόλυτο αδιέξοδο τα προηγούμενα χρόνια, είναι αυτό της διαχείρισης απορριμμάτων. Η παρούσα δημοτική αρχή αποφάσισε συνειδητά να μην ακολουθήσει την πολιτική των προηγούμενων διοικήσεων, μεταθέτοντας ένα χρονίζον πρόβλημα και αδιαφορώντας για τις συνέπειές του. Έτσι, προκειμένου να δώσουμε μια μόνιμη και βιώσιμη λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και να απαλλάξουμε την Άνδρο από μια άμεση απειλή για το περιβάλλον και την εικόνα της, ήρθαμε αντιμέτωποι με αυτό το σοβαρό πρόβλημα.

Έπειτα από πολλές καταγγελίες και δυσκολίες τόσο γραφειοκρατικές όσο και διαδικαστικές, μετά από τεράστιες προσπάθειες και σκληρή δουλειά και με την κατάθεση ενός πλήρη φακέλου για το έργο, επιτύχαμε την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία του ΧΥΤΥ. Τη δεδομένη χρονική στιγμή απομένει ένα τελευταίο εμπόδιο, αυτό της προσφυγής κατοίκων στο Σ.τ.Ε. Ο Δήμος Άνδρου υπέβαλε μία άκρως εμπεριστατωμένη μελέτη, με τεκμηριώσεις και εξηγήσεις, με 420 συνοδά έγγραφα που απαντούν σε κάθε πιθανή και… απίθανη απορία. Πιστεύω, λοιπόν, ότι αυτή την τελευταία «μάχη» θα την κερδίσουμε και θα προσπεράσουμε και το τελευταίο εμπόδιο του ΣτΕ.

Το έργο του ΧΥΤΥ είναι τεχνικά άριστο, απόλυτα ασφαλές, έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και η δημοπράτηση του αναμένεται να γίνει τους επόμενους μήνες. Η κατασκευή του θα συμβάλει, επίσης, στη μείωση της ανεργίας και στην επιστροφή πολλών συμπατριωτών μας στο νησί και συνολικά στην τόνωση της οικονομίας. Αποδεικνύουμε, επομένως, και έμπρακτα ότι είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας και όσα είπαμε έγιναν πράξη.

Ένας από τους κυρίαρχους στόχους της νέας τετραετίας μετά την ολοκλήρωση του έργου του ΧΥΤΥ, είναι η ολοκληρωτική αποκατάσταση του ΧΑΔΑ στη Σταυροπέδα. Επιπλέον, με την προμήθεια και τοποθέτηση νέων κάδων απορριμμάτων, καθώς, ήδη, έχουμε ανανεώσει πολλούς, την προμήθεια νέων απορριμματοφόρων, τη δημιουργία πράσινων σημείων ανακύκλωσης και τη συνεργασία Δήμου και ιδιωτικού τομέα, θα βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό το επίπεδο καθαριότητας στο νησί μας. Τέλος, απαραίτητη κρίνεται η εντατικοποίηση της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης σε όλες της περιοχές της Άνδρου.

Ύδρευση

Κατά τη διάρκεια της θητείας μας έγιναν κρίσιμες παρεμβάσεις στα πεπαλαιωμένα δίκτυα ύδρευσης όλης της Άνδρου, με στόχο την εξασφάλιση της ποιότητας και της επάρκειας νερού. Πραγματοποιήθηκε αποκατάσταση-επισκευή και αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης σε αρκετές περιοχές (Παλαιόπολη, Καππαριά, Λάμυρα, Πιτροφό, Μεσαριά, Συνετί, Βουρκωτή, Στραμπουργιές, Βακόνι, Ζαγανιάρι, κ.ά.). Κατασκευάστηκε το δίκτυο ύδρευσης στον Μακροτάνταλο, έγινε ανακατασκευή και εργασίες συντήρησης των τριών μεγάλων γεωτρήσεων της Αγίας, όπου υδρεύεται το Μπατσί και έγιναν νέες γεωτρήσεις στις Δημοτικές Ενότητες Χώρας, Μπατσίου και Κορθίου, με πιο πρόσφατη τη σύνδεση της γεώτρησης στην περιοχή Κοχύλου.

Να σημειωθεί ότι χάρη στις παρεμβάσεις που έγιναν στο δίκτυο ύδρευσης, το Μπατσί το περασμένο καλοκαίρι και με κόσμο περισσότερο από κάθε άλλη φορά, δεν παρουσίασε κανένα -σχεδόν- πρόβλημα στην ύδρευσή του. Αν εξαιρέσουμε κάποια μικρά προβλήματα που επιλύθηκαν άμεσα, η Άνδρος, παρά την περσινή ανομβρία, δεν αντιμετώπισε προβλήματα με διακοπές νερού.

Τα έργα της παρούσας δημοτικής αρχής για την ύδρευση αναμένεται να συνεχιστούν με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν σε όλες τις περιοχές της Άνδρου. Άξιο αναφοράς είναι ότι ολοκληρώθηκε το έργο του δικτύου ύδρευσης του Άνω Αγίου Πέτρου, ένα μεγάλο έργο για το οποίο κατασκευάστηκαν χιλιόμετρα δικτύου ύδρευσης και δεξαμενή πόσιμου ύδατος, και παράλληλα, ανατέθηκε η εκπόνηση μελέτης για το αντίστοιχο έργο στον κάτω Άγιο Πέτρο.

Επίσης, μετά την έγκριση του έργου του αυτοματισμού όλων των δεξαμενών και των γεωτρήσεων του νησιού μας, δρομολογείται η κατασκευή ενός κέντρου ελέγχου, από όπου θα παρακολουθούνται οι καταναλώσεις που γίνονται. Επίσης, σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τη χρηματοδότηση μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από το Υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση προβλημάτων στην ύδρευση.

Ηλεκτροφωτισμός

Κατά τη διάρκεια της θητείας μας, τοποθετήθηκαν φωτιστικοί ιστοί για την επέκταση δημοτικού φωτισμού και πραγματοποιήθηκε φωταγώγηση σημαντικών περιοχών του νησιού, όπως οι παραλίες Μπατσίου και Όρμου Κορθίου, η Ι.Μ. Παναχράντου, η περιοχή Πλακούρας και Αγ. Θαλασσινής, η περιοχή των Ανεμόμυλων, η περιοχή της Πετρένιας (Βουνί). Επέκταση του δημοτικού φωτισμού πραγματοποιήθηκε στην Τ.Κ. Γαυρίου, στην Τ.Κ. Στενιών, Αποικίων και περιοχών της Χώρας Άνδρου, όπως η πλατεία Ελικοδρομίου στο Νεϊμποριό και η πλατεία Γηροκομείου. Προς ολοκλήρωση βαίνει το έργο επέκτασης δημοτικού φωτισμού στην Τοπική Κοινότητα Όρμου Κορθίου.

Συγκοινωνία

Αναγνωρίζοντας το «κενό» και τις ελλείψεις όσον αφορά τις συγκοινωνίες του νησιού και αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες τόσο των μόνιμων κατοίκων, όσο και των επισκεπτών κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, οι ενέργειές μας είναι στην κατεύθυνση της δημιουργίας προϋποθέσεων για την καλύτερη οργάνωση σε συνεργασία με το υπάρχον ΚΤΕΛ. Στόχος είναι να καλυφτούν συγκοινωνιακά και απομακρυσμένοι οικισμοί και παραλίες της Βόρειας και κεντρικής Άνδρου, αλλά και ορισμένων οικισμών στην Νότια Άνδρο. Εκτός από βασική υποδομή για τον τουρισμό, η συγκοινωνία αποτελεί και προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή των δημοτών μας.

Υπηρεσίες πρώτης ανάγκης

Η μειωμένη στελέχωση του Δήμου και των υπηρεσιών του, η υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας Άνδρου, οι ελλείψεις σε αγροτικούς γιατρούς, καθώς και η συρρίκνωση του Αστυνομικού Τμήματος και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Άνδρου έχουν ως αποτέλεσμα την ανεπαρκή κάλυψη των αναγκών των πολιτών της Άνδρου. Τα προβλήματα δε, μεγεθύνονται κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, όταν ο πληθυσμός του νησιού υπερτριπλασιάζεται. Μετά τις επίμονες προσπάθειες του Δήμου μας, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την ενίσχυση του προσωπικού των υπηρεσιών, δεδομένου ότι τόσο η υγεία, όσο και η ασφάλεια των πολιτών, αποτελούν αναφαίρετα και ιερά δικαιώματα των δημοτών μας.

Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται η επαναλειτουργία Εφορίας και ΙΚΑ με πλήρη ανάπτυξη αρμοδιοτήτων, απαραίτητες υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων του νησιού. Επιδίωξή μας είναι η άρτια στελέχωση των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων Κορθίου, Μπατσίου και Π.Ι. Γαυρίου.

Με ενέργειες του Δήμου μας και την οικονομική συνδρομή ανθρώπων που αγαπούν την Άνδρο, ολοκληρώνουμε την ανακαίνιση των Περιφερειακών Ιατρείων του Γαυρίου και του Μπατσίου, κατασκευάζοντας, συγχρόνως, χώρους διαμονής για τους αγροτικούς ιατρούς. Θεωρούμε πώς με αυτόν τον τρόπο, προσφέρουμε επιπλέον κίνητρα στο ιατρικό προσωπικό, προκειμένου να έρθει και να εργαστεί στην Άνδρο, καλύπτοντας τι υπάρχουσες ελλείψεις. Υπενθυμίζω ότι και το περασμένο καλοκαίρι ο Δήμος Άνδρου προσέφερε στέγη σε δύο ιατρούς, οι οποίοι ενίσχυσαν το Κέντρο Υγείας Άνδρου.

Επίσης, ως ιατρός, θεωρώ απαραίτητη την κατασκευή μονάδας Αιμοκάθαρσης στο νησί μας, καθώς αποτελεί αίτημα πολλών συμπολιτών μας. Έπειτα από την αρνητική εξέλιξη που είχε η από το 2004 επίπονη προσπάθειά μας σε συνεργασία με τον βασικό χρηματοδότη, το «Ίδρυμα Μωραΐτη», οφείλουμε να συνεχίσουμε να διεκδικούμε τη δημιουργία της μονάδας και είτε με τη συνδρομή του δημόσιου φορέα-κράτους είτε με ιδιωτικά κονδύλια.

Κοινωνικές Δομές

Όσον αφορά τις κοινωνικές δομές, οι Δήμοι καλούνται, πλέον, να είναι πρωταγωνιστές στην ανάπτυξη των κοινωνικών δομών, εντούτοις είναι απαραίτητη η συνεργασία τους με τις Περιφέρειες, αλλά και με οργανώσεις και φορείς, που μπορούν να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της φτώχειας, τη μείωση των μεγάλων ανισοτήτων και της ανεργίας. Αξιόλογα δείγματα, αποτελούν τα Κέντρα Κοινότητας που λειτουργούν σε πολλούς νησιωτικούς δήμους ως σημεία αναφοράς για την υποδοχή και ενημέρωση πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, τη διασύνδεσή τους με κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή του εκάστοτε δήμου.

Μιλώντας για τον Δήμο Άνδρου, έχει επανδρωθεί το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας & Πολιτισμού που ανήκει στη Διοικητική Διεύθυνση. Οι σημαντικότερες πράξεις του τμήματος αυτού είναι το Κέντρο Κοινότητας και το Κοινωνικό Φαρμακείο Άνδρου. Στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Άνδρου υπάγεται ο δεύτερος Παιδικός Σταθμός που έχει την έδρα του στο Μπατσί (φιλοξενεί περί τα 16 νήπια) και η Βοήθεια στο σπίτι.

Ακτοπλοΐα – Λιμάνια

Από την πρώτη στιγμή που η παράταξή μας ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου, γνωρίζαμε ότι ο μοναδικός τρόπος για να βρούμε πόρους και να κάνουμε σοβαρές παρεμβάσεις -απολύτως αναγκαίες για τα λιμάνια μας- ήταν η ίδρυση αυτόνομου Λιμενικού Ταμείου. Υπενθυμίζουμε πως μέχρι τώρα η Άνδρος είχε κοινό Λιμενικό Ταμείο με την Τήνο. Το Λιμενικό Ταμείο έχει ικανούς πόρους και αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των λιμανιών. Παράλληλα, μάς δίνει τη δυνατότητα να διαχειριστούμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τα τρία μεγάλα λιμάνια, σε Γαύριο, Χώρα και Κόρθι, καθώς και να καθορίσουμε τη χερσαία ζώνη, γεγονός απαραίτητο για να προχωρήσουν έργα αναγκαία για το νησί μας. Μετά από πολλές προσπάθειες και προσωπικές, επίμονες, παρεμβάσεις του Δημάρχου προς τα Υπουργεία Ναυτιλίας και Εσωτερικών, καταφέραμε να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια και, πλέον, η Άνδρος, το νησί της ναυτοσύνης, αποκτά δικαιωματικά το δικό του Λιμενικό Ταμείο. Οι σχετικές αποφάσεις έχουν εκδοθεί κι έχουν πάρει τον δρόμο τους για δημοσίευση στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Το Λιμενικό Ταμείο έχει ικανούς πόρους για παρεμβάσεις βελτιώσεων και αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των λιμανιών μας. Στόχος σημαντικός για την επόμενη δημοτική θητεία είναι η ολοκλήρωση των έργων των λιμανιών μας, κάτι που θα διευκολυνθεί με τη δημιουργία του αυτόνομου λιμενικού ταμείου.

Για τον Λιμένα του Γαυρίου, που αποτελεί τον κεντρικό λιμένα του νησιού μας, σε εκκρεμότητα βρίσκεται η ολοκλήρωση της Γ’ Φάσης. Στόχος μας είναι η αναβάθμιση των υποδομών για την ασφαλή ναυσιπλοΐα, οι λειτουργικές παρεμβάσεις όπως η εκβάθυνση του λιμένα και η επέκταση του προβλήτα για την ασφάλεια των επιβατών – επισκεπτών του νησιού μας. Η διασφάλιση της καθαριότητας και ο ευπρεπισμός του λιμανιού, όπως και η λειτουργία ενός γραφείου πληροφοριών όλον τον χρόνο αποτελούν πρωταρχικούς στόχους μας. Επίσης, για τον τοπικό πληθυσμό επιδίωξή μας είναι η βελτίωση της καθημερινότητάς του και η ανάπλαση του παραλιακού οικιστικού μετώπου στο λιμάνι Γαυρίου, δεδομένης της επιβάρυνσης της περιοχής όσον αφορά το πάρκινγκ, τα κυκλοφοριακά προβλήματα, τη γενικότερη όχληση και τα αδρανή υλικά. Μέσω της συνεργασίας του Δήμου με το Λιμενικό Ταμείο στοχεύουμε στη δημιουργία περιφερειακής οδού, που θα δώσει ανάσα στον οικισμό και στους κατοίκους του. Επίσης, στο πλαίσιο της ισόρροπης ανάπτυξης των λιμένων μας, επιδιώκουμε την παράλληλη αναβάθμιση των λιμανιών της Χώρας και του Κορθίου, μέσα από την ολοκλήρωση των έργων, που έχουν σταματήσει εδώ και πολλά χρόνια.

Όσον αφορά την ελλιπή ακτοπλοϊκή διασύνδεση με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων και κυρίως με την πρωτεύουσα Σύρο, ιδιαιτέρως τους χειμερινούς μήνες, αίτημα μας είναι η διεύρυνση δρομολογίων με νέους προορισμούς, καθώς και η επικοινωνία με την πρωτεύουσα Σύρο. Αξίζει να τονίσουμε ότι τα νέα δρομολόγια της Golden Star Ferries, που ενώνουν την Άνδρο με τα νησιά των Κυκλάδων και την Κρήτη, μάς βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους και μάς γεμίζουν αισιοδοξία, καθώς το αίτημα της διασύνδεσης της Άνδρου με άλλους νησιωτικούς προορισμούς, έγινε πραγματικότητα.

Τουρισμός –  Ανάπτυξη

Εδώ και 40 χρόνια, σημειώνεται σημαντική άνοδος στον τομέα του τουρισμού και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει σημαντικά βήματα ανάπτυξης και έτσι με μεγάλη μας χαρά, η Άνδρος πλέον βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων επισκεπτών ως τουριστικός προορισμός. Όλοι μας εργαστήκαμε σκληρά για να προβάλουμε και να αναδείξουμε την θετική εικόνα του τόπου μας, ενός τόπου που το φυσικό τοπίο είναι μοναδικό και σε συνδυασμό με τον πολιτισμό του, αναδεικνύει την Άνδρο σε νησί της φύσης και του πολιτισμού.

Η Άνδρος είναι ιδανικός προορισμός για όλους, όλες τις εποχές και όλον τον χρόνο. Αυτή είναι η φυσική της ταυτότητα, την οποία αναδείξαμε ισχυροποιώντας το τουριστικό της brand name. Προς αυτήν την κατεύθυνση, υλοποίησα με τους συνεργάτες μου δράσεις, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα καθήκοντα. Συμμετείχαμε σε διεθνείς εκθέσεις Τουρισμού, που απευθύνονταν στις δικές μας αγορές-στόχους, οργανώσαμε ταξίδια εξοικείωσης για εκπροσώπους των μέσων μαζικής επικοινωνίας (δημοσιογράφοι τουριστικού ρεπορτάζ, bloggers, influencers κ.λπ.), προκειμένου να γνωρίσουν το νησί μας, τους δείξαμε τις δυνατότητες που έχει κανείς στην Άνδρο να απολαύσει υποδομές, όπως ξενοδοχειακές μονάδες, καταλύματα ή χώρους διαμονής μέσω airbnb, υπηρεσίες και ειδικές μορφές τουρισμού. Και όλα αυτά, 360 μέρες τον χρόνο.  Ταυτόχρονα, ενδυναμώσαμε δράσεις τοπικών φορέων και συλλόγων προβάλλοντας τον πολιτισμικό χαρακτήρα του νησιού. Κορωνίδα των δράσεών μας, βέβαια, ήταν η θεσμοθέτηση του διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου. Έτσι, ενισχύσαμε το ρεύμα επισκεψιμότητας, ιδιαίτερα τα δυο τελευταία χρονιά.

Γνωρίζουμε, πάντως, ότι ο τουρισμός είναι μια έννοια οριζόντια διατομεακή και αυτό για εμάς σημαίνει πως πρέπει να συνεχίσουμε να αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο μέσο και να εστιάζουμε στη δημιουργία υποδομών, ώστε να προωθήσουμε την ανεξάντλητη ομορφιά και γοητεία της Άνδρου, σεβόμενοι φυσικά την φέρουσα, τουριστική ικανότητά της. Ήδη, δώσαμε σε χρήση τον Πολυχώρο δράσεων, που κατασκευάσαμε στο Κόρθι. Ταυτόχρονα, ολοκληρώσαμε την κατασκευή δυο περιφερειακών Ιατρείων στο Γαύριο και στο Μπατσί, αντίστοιχα. Επιπλέον, αξιοποιούμε υποδομή για διεξαγωγή συνεδριών, βάζοντας το νησί μας στον χάρτη του συνεδριακού τουρισμού. Συνεχίζουμε σε αυτό το μοτίβο, δηλαδή με απτά έργα, απευθυνόμαστε στον επαναληπτικό επισκέπτη (repetitive tourist), υψηλού εισοδήματος, ο οποίος θέλει να εξερευνήσει και να ανακαλύψει την Άνδρο ως εναλλακτικό, τουριστικό προορισμό και τον κερδίζουμε.

Την ίδια ώρα, εκτός του τουριστικού καταφυγίου του Μπατσίου, στόχος είναι η δημιουργία μικρών καταφυγίων τουριστικών σκαφών για τον ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής εντός ζώνης λιμένος και σε διακριτό χώρο εντός των λιμένων Γαυρίου, Χώρας και Κορθίου, δημιουργώντας έτσι την υποδομή για θαλάσσιο τουρισμό και παρέχοντας τη δυνατότητα στα σκάφη να κάνουν ασφαλή περίπλου. Μέσα στους στόχους μας είναι επίσης, η επισκευή, συντήρηση και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, η καλύτερη αξιοποίηση μουσείων, με επέκταση ωραρίου για την αύξηση της επισκεψιμότητας. Παράλληλα, επιδιώκουμε την περαιτέρω αξιοποίηση του δικτύου μονοπατιών με σκοπό τη δημιουργία διαδρομών πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος. Τέλος, επιθυμούμε την αύξηση των εκδηλώσεων αθλητικού ενδιαφέροντος, που θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες, όπως το Andros Trail Race και ο Ημιμαραθώνιος Άνδρου. Προσδοκία μας είναι να καθιερωθούν όχι μόνο ως αθλητικά γεγονότα, αλλά και ως θεσμοί που διατηρούν ζωντανή την παράδοση και την ιστορία της Άνδρου, που προάγουν τον πολιτισμό και τον τουρισμό του τόπου μας.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ο φυσικός πλούτος και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Όπως γνωρίζετε ο Δήμος Άνδρου έχει βραβευτεί δύο φορές στην απονομή των Βραβείων της Αυτοδιοίκησης «Greek Green Awards» με θέμα «Βέλτιστες Πρακτικές Οργανισμών και Φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία» για τις δράσεις του στον τομέα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Με γνώμονα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των ΑΠΕ μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ο Δήμος Άνδρου έχει, ήδη, υποβάλει πρόταση στον Ε.Ο.Χ. και μέσα στις μελλοντικές δράσεις του είναι η υποβολή νέων προτάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Άνδρου έγινε  ο πρώτος νησιωτικός δήμος που εξασφάλισε μέσω προγράμματος από το ΚΑΠΕ εννέα (9) ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και ένα 14θέσιο λεωφορείο. Έχουν κατασκευαστεί δύο σταθμοί φόρτισης σε Χώρα και Γαύριο και στοχεύουμε στην απόκτηση μέσω του ιδίου φορέα και άλλων ηλεκτροκινούμενων οχημάτων. Επιπλέον, μετά την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών ιστών φωτισμού στη Χώρα και στον Βιολογικό Καθαρισμό του Κορθίου, ο Δήμος Άνδρου επιχειρεί να προμηθευτεί περισσότερα φωτοβολταϊκά. Επιδίωξή μας είναι η εξεύρεση χρηματοδότησης με στόχο την ενεργειακή αυτονομία των δημοτικών κτιρίων. Ο θετικός αντίκτυπος από τα έργα ΑΠΕ που εντάχθηκαν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα GR-03/Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, εστιάζεται στην εμβάθυνση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και στην απόκτηση τεχνογνωσίας για την ουσιαστική αντιμετώπιση τους. Πλέον, διεκδικούμε την ένταξη του Δήμου Άνδρου σε νέα αντίστοιχα προγράμματα.

Έργα και ενέργειες για τον πολιτισμό

Η «αιχμή του δόρατος» στον πολιτισμό είναι το Ανοικτό Θέατρο στη Χώρα Άνδρου, που κάθε χρόνο φιλοξενεί το Φεστιβάλ Άνδρου, το οποίο προσελκύει χιλιάδες θεατές και αποτελεί βασικό «εργαλείο» για την πολιτιστική ανάπτυξη όλης της Άνδρου. Το Φεστιβάλ Άνδρου έχει γίνει, ήδη, θεσμός, ωστόσο επιδίωξή μας είναι να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο και να συνδεθεί με πολιτιστικές δράσεις και τις υπόλοιπες περιόδους του έτους. Εξάλλου, ήδη, πραγματοποιούνται παραστάσεις και δράσεις με ψυχαγωγικό και βιωματικό χαρακτήρα στα σχολεία της Άνδρου όλο τον χρόνο, με στόχο την καλλιέργεια του πνευματικού κόσμου, της προσωπικής έκφρασης και της δημιουργικότητας.

Παράλληλα, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Πολυχώρου στο Κόρθι, αυτό το «στολίδι» για τον πολιτισμό τέθηκε, πλέον, στη διάθεση των δημοτών και του πολιτισμού. Πρόκειται για ένα κτίριο που αναβαθμίζει και ενισχύει στην περιοχή, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη όχι μόνο στο Κόρθι, αλλά και σε ολόκληρη την Άνδρο. Ο νέος αυτός χώρος μπαίνει δυναμικά στον δρόμο της πολιτιστικής δημιουργίας, ενισχύοντας και εμπλουτίζοντας τα δρώμενα και τις εκδηλώσεις στο νησί μας όλο τον χρόνο. Επιθυμία μας είναι να αξιοποιήσουμε αυτόν τον χώρο, φιλοξενώντας ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών, της ψυχαγωγίας, του πολιτισμού. Μέσα στον Πολυχώρο μπορούν να γίνουν ομιλίες, παρουσιάσεις, ακόμα και επιστημονικά συνέδρια, ενώ οι αίθουσες του μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άθληση, χορό, πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις. Θα μπορούν να γίνονται μουσικές συναυλίες -σε πιο μικρά σχήματα- θεατρικές παραστάσεις, παρουσιάσεις βιβλίων. Θα αποτελέσει έναν χώρο «ζωής» που θα απολαμβάνουν χωρίς καμία επιβάρυνση οι κάτοικοι του Κορθίου, αλλά και όλοι οι δημότες της Άνδρου!

Την ίδια ώρα, ολοκληρώθηκε η κατασκευή του συνεδριακού κέντρου 200 θέσεων στο ΕΠΑΛ Άνδρου, στη Χώρα. Ουσιαστικά μετετράπη ένας χώρος, χωρίς καμία προηγούμενη ουσιαστική χρήση σε έναν όμορφο και λειτουργικό χώρο, στο ισόγειο του κτιρίου του ΕΠΑΛ.
Ο Δήμος Άνδρου δημιούργησε έναν εξαιρετικό χώρο πολλαπλών χρήσεων, όπου διοργανώθηκε με επιτυχία το Διεθνές Συνέδριο Παιδιατρικής από 18 μέχρι 21 Απριλίου, ενώ το προσεχές Σάββατο, 11 Μαΐου θα φιλοξενήσει την παρουσίαση του βιβλίου της κας Δήμητρας Σαμίου για την Ανδριακή Ναυτοσύνη. Αυτοί οι δύο κλειστοί χώροι, ο Πολυχώρος Κορθίου και το Συνεδριακό Κέντρο στο ΕΠΑΛ Άνδρου, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται 12 μήνες τον χρόνο για παραστάσεις, συναυλίες, ημερίδες και συνέδρια.

Επιδίωξή μας είναι η δημιουργία ενός Πολιτιστικού Κέντρου στο Γαύριο και η ολοκλήρωση συμπληρωματικών έργων για τη λειτουργία του συνεδριακού κέντρου με παράλληλη δημιουργία Μουσείου Αγροτικής Ιστορίας της Άνδρου στο Απροβάτο. Τέλος, μέσα στις άμεσες ενέργειές μας είναι η αναβάθμιση του Ναυτικού Μουσείου και του Μουσείου του Θεόφιλου Καΐρη, στο οποίο στεγάζεται το Ψηφιακό Μουσείο Άνδρου. Να σημειωθεί ότι το Ναυτικό Μουσείο της Άνδρου, συμμετείχε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ναυτικών Μουσείων, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Καβάλας και με μεγάλη μας χαρά ανακοινώσαμε τη διοργάνωση του 12ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ναυτικών Μουσείων στην Άνδρο το 2020. Είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσει μία μοναδική ευκαιρία για να προβληθεί η ναυτοσύνη της Άνδρου, η ιστορία και η παράδοσή της.

Προκλήσεις με την εφαρμογή του νέου Νόμου

Δεδομένες είναι οι αλλαγές και οι προκλήσεις που επιφέρει το νέο θεσμικό πλαίσιο του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ» στη λειτουργία των Δήμων. Είμαι βέβαιος ότι πολλοί από εμάς έχουμε κοινές απορίες και κοινές αγωνίες, καθώς στο πλαίσιο ερμηνείας του «Κλεισθένη» διαπιστώνουμε σημαντικές αλλαγές και βλέπουμε να θεμελιώνεται μια διαφορετική πολιτική κουλτούρα. Εντούτοις, είναι ένας νόμος ο οποίος θα πρέπει να κριθεί στην πράξη ώστε να δούμε πώς εξελίσσεται σε σχέση με τη λειτουργία των Δήμων και των υπηρεσιών του.

Στην παρούσα συγκυρία, παρατηρείται ότι σε κάποιες περιπτώσεις η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει και «λυγίζει». Νέοι, άνεργοι, γυναίκες και παιδιά αποτελούν τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, στις οποίες οφείλουμε να δώσουμε προτεραιότητα και να τις στηρίξουμε. Η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους οδηγεί στην αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να καλυφθούν αποτελεσματικότερα οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Είναι αλήθεια ότι η τοπική κοινωνία είναι η μόνη που μπορεί να καταγράψει άμεσα τις ανάγκες και να προσφέρει στους σχεδιαστές της κεντρικής διοίκησης μία πλήρη εικόνα των προβλημάτων και των αναγκών ανά περιοχή. Επομένως, είναι χρέος μας να σεβαστούμε και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των δημοτών μας, όπως αυτές εκφράζονται στους εκπροσώπους τους, δηλαδή, σε εμάς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κοινή επιθυμία όλων όσων εργαζόμαστε και συμμετέχουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και οι αγκυλώσεις που καθυστερούν τη δημιουργία και λειτουργία της παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες. Ως απάντηση στην πολυετή κρίση, που έχει στιγματίσει τις κοινωνίες των νησιών μας, οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συνεργαστούμε με γνώμονα το καλό και το συμφέρον του τόπου μας.

Τι δεν λειτούργησε με τους συνεργάτες σας που αποχώρησαν;

Ως Δήμαρχος είχα και έχω όραμα για το νησί μας, βασιζόμενος σε κανόνες, αρχές και αξίες. Προσπάθησα να προωθήσω τον διάλογο ως μέτρο σύνθεσης και αξιοποίησης των διαφορετικών απόψεων και αντιλήψεων. Σεβάστηκα τις αντίθετες πολιτικές πεποιθήσεις και λειτούργησα ενωτικά, ωστόσο δέχτηκα το πολιτικό κόστος των αποφασιστικών κινήσεων της διοίκησης μας, με την παραίτηση τεσσάρων δημοτικών συμβούλων. Κάποιοι συνεργάτες μου, στην πορεία διαφοροποίησαν τη στάση τους είτε γιατί δεν άντεξαν την πίεση των δύσκολων καταστάσεων, είτε γιατί αποφάσισαν να θέσουν σε προτεραιότητα προσωπικές τους βλέψεις και στόχους.

Ζητούμενο σε έναν συνδυασμό είναι να μην εφαρμόζουμε διαφορετικές πολιτικές στρατηγικές και να μην υπερισχύουν οι προσωπικές φιλοδοξίες του καθενός. Γιατί ακόμα και αν διαφωνούμε σε κάποιες θέσεις, στο τέλος της ημέρας μπορούμε να συνθέτουμε. Εμείς, βγήκαμε πιο έμπειροι και δυνατοί από αυτήν τη διαδικασία και επιδιώκουμε τη δημιουργία ενός συνδυασμού, που θα χαρακτηρίζεται από την πολιτική ενότητα και τη διάθεση για συνεργασία.

Τι προτίθεστε να κάνετε εν όψει απλής αναλογικής και ενδεχόμενων συγκυβερνήσεων;

Μέλημα μας είναι το καλό του τόπου μας και πάνω σε αυτή τη βάση θα δουλέψουμε με σκληρή δουλεία και επιδιώκοντας υγιείς συνεργασίες. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση που θα προσβλέπει στο καλό της Άνδρου και των κατοίκων της. Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες χωρίς αποκλεισμούς και εγωισμούς. Είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε το έργο μας με συνέπεια, υπευθυνότητα, με συνεργασία και ακούγοντας κάθε πρόταση με γνώμονα το κοινό καλό. Εξάλλου, έχουμε αποδείξει ότι είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο. Ο Δήμαρχος δεν έχει ωράριο του πολίτη γιατί κάθε μέρα δέχεται τους πολίτες προσωπικά ο ίδιος στο γραφείο του, αλλά και έκτος αυτού, συνομιλώντας μαζί τους για κάθε πρόβλημα Στο πλαίσιο αυτό της δημοκρατίας και του διαλόγου θα υπάρξει συνεργασία με όλους όσοι επιθυμούν την πρόοδο της Άνδρου.

“Παρακαλώ -εάν θέλετε- ενημέρωστε την εφημερίδα και την ψηφιακή της έκδοση για την δημοσιοποίηση των θέσεών σας” ήταν η παραίνεση προς όλους τους υποψηφίους δημάρχους του νησιού. Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν οι κ.κ. Γιαννίσης, Μπάλλας, Καπάκης και Σουσούδης. Ευχαρίστησε ο κ. Λοτσάρης. Με την σημερινή δημοσίευση κλείνει ο κύκλος παρουσίασης των υποψηφίων δημάρχων Άνδρου όπως καταγράφουν οι ίδιοι τα μηνύματά τους προς το εκλογικό σώμα. 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.